Rajd Portugali

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Portugali

Postprzez Thomas » piątek, 4 kwi 2014, 18:59

viper napisał(a):
Thomas napisał(a):jest viper, czekaliśmy na ciebie "chłopie" :D :lol: możesz się zacząć pastwić, znowu będzie wesoło, choć temat już niemal wyczerpany, "a już pewnie miałeś napisać, że ładnie jedzie" :lol: , ewentualnie jak to Kajto pokazuje jak się dojeżdża do mety, a nie to co Kubica pokazał w Janner (dziwnym trafem milczałeś jak grób) :D

czekamy na rozwinięcie tematu, choć ja już więcej w tym wątku nie podejmuję tematu Kubicy, bo się skończy z tobą jak w Meksyku :wink:

Jestem, bo w przeciwieństwie do ciebie mam ważniejsze zajęcie niż siedzenie przed kompem cały dzien. Ja nie muszę sie pastwic, bo mam to w nosie czy Kubica bedzie 5 czy 15, ale jak słyszę takie teksty jak twoje to cieżko siedzieć cicho. Nie porownuj Kubicy do kajta, bo na razie Kubica jest w lesie jak zaczniemy rozmawiać na argumenty kto czym dysponuje i jakie ma możliwości.

w przeciwieństwie do ciebie mam ważniejsze zajęcia na co dzien niż sprzeczanie się tobą nt Kajta i bynajmniej nie muszę się przed nikim tłumaczyć, bo mam komfort, że sam zarządzam swoim czasem. ME czy MP to nie WRC, więc możesz się podniecać występami Kajta, któremu żółtodziób łoił skórę w słabszym aucie RRC- wot taka twoja retoryka. Kajto to super zawodnik i mam do niego ogromny szacunek, ale swoje lata już ma, wg mnie stracony talent. Ogarnij zazdrość.

Matthias Schmidt napisał(a):Thomas - daj juz spokoj, bo w tej chwili to Ty zanizasz poziom i wychodzisz na trolla, a nie viper. Kubica cieniuje, viper ma swoje zdanie, a Ty swoje. Oszczedzmy sobie takich zlosliwych komentarzy.

przepraszam, już odpuszczam i więcej nie będę :wink:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez viper » piątek, 4 kwi 2014, 19:13

Thomas napisał(a):
w przeciwieństwie do ciebie mam ważniejsze zajęcia na co dzien niż sprzeczanie się tobą nt Kajta i bynajmniej nie muszę się przed nikim tłumaczyć, bo mam komfort, że sam zarządzam swoim czasem. ME czy MP to nie WRC, więc możesz się podniecać występami Kajta, któremu żółtodziób łoił skórę w słabszym aucie RRC- wot taka twoja retoryka. Kajto to super zawodnik i mam do niego ogromny szacunek, ale swoje lata już ma, wg mnie stracony talent. Ogarnij zazdrość.

Ja nie mam takiego komfortu, wiec wchodze kiedy mam czas, ale dobry jesteś z Kubicy przeszedles na krytykę kajetanowicza i ty mówisz o zazdrości :lol: . Czy ty nie widzisz różnicy.nie ważne czy wrc czy ME, ale tu i tu wypada byc na mecie żeby co kolwiek oceniać. Możesz oceniać kajetanowicza wolny czy szybki, bo fizycznie zajmuje jakieś miejsce, ale jak chcesz oceniać kogoś kto na mecie jest dużo rzadziej niż na starcie pomijam nazwisko żeby nie było ze mówię o jednym zawodniku, bo jak nie dobiegles do mety to nie możesz mówić jaki masz czas. Nie widzisz różnicy ze gadanie o stracie x s/km nie ma sie ni jak do rzeczywistości , bo jest to wynik zafalszowany.
viper
S2000

Postprzez Shaitan » piątek, 4 kwi 2014, 19:20

Ależ ten Tanak jest niesamowity. Co rajd to mocniej otwieram szczenę z zachwytu...
Mikko też pięknie. Duża szansa na podium jeśli dojedzie.
Pulę zgarnie Ogier 8) .
Shaitan
N3

Postprzez karluum » piątek, 4 kwi 2014, 19:27

viper napisał(a):Jestem, bo w przeciwieństwie do ciebie mam ważniejsze zajęcie niż siedzenie przed kompem cały dzien. Ja nie muszę sie pastwic, bo mam to w nosie czy Kubica bedzie 5 czy 15, ale jak słyszę takie teksty jak twoje to cieżko siedzieć cicho. Nie porownuj Kubicy do kajta, bo na razie Kubica jest w lesie jak zaczniemy rozmawiać na argumenty kto czym dysponuje i jakie ma możliwości.

Z tą różnicą, że Kajto ma 14 sezonów za kierownicą rajdówki a w tych szybkich siedzi już lat 7, więc cwaniactwa rajdowego, doświadczenia zdążył się nauczyć i nabyć. Kubica ma problem z opisem, bo mimo, że wykonał tytaniczną pracę by się nauczyć tak szybko jeździć, to do szlifowania zostają detale, które na tym poziomie decydują o byciu na lub poza drogą. W tym przypadku brakło też zwykłego cwaniactwa i odrobiny szczęścia.
Być może jak tu woocash napisał - zamiast testów lepiej wystartować w jakimś szutrowym rajdzie, by poćwiczyć opis i przejechać kilometry bez presji.
Cierpliwie trzeba poczekać na poskładanie tych kilku brakujących puzzli. Gdy zaskoczy to nie będzie mocnych na RK.
karluum
A5

Postprzez Thomas » piątek, 4 kwi 2014, 19:30

mam nadzieję, że Tanak dostanie angaż i to szybko, dodatkowo to jeszcze młodzieniaszek jak na warunki WRC...sądzę, że szefowie innych zespołów przecierają oczy ze zdumienia, ale...niech dojedzie, choć mam nadzieję, że nie będzie "pyrpał" do mety :wink:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez viper » piątek, 4 kwi 2014, 19:41

karluum napisał(a):Z tą różnicą, że Kajto ma 14 sezonów za kierownicą rajdówki a w tych szybkich siedzi już lat 7, więc cwaniactwa rajdowego, doświadczenia zdążył się nauczyć i nabyć. Kubica ma problem z opisem, bo mimo, że wykonał tytaniczną pracę by się nauczyć tak szybko jeździć, to do szlifowania zostają detale, które na tym poziomie decydują o byciu na lub poza drogą. W tym przypadku brakło też zwykłego cwaniactwa i odrobiny szczęścia.
Być może jak tu woocash napisał - zamiast testów lepiej wystartować w jakimś szutrowym rajdzie, by poćwiczyć opis i przejechać kilometry bez presji.
Cierpliwie trzeba poczekać na poskładanie tych kilku brakujących puzzli. Gdy zaskoczy to nie będzie mocnych na RK.

14 :shock: . 14 lat on ma licencje rajdowa, ale ściga sie w pełnym sezonie rsmp od pucharu peugeota. Jednak Kubica ilośc kilometrów oesowych pokonał już połowie tego co kajetanowicz, bo wrc2 ma po pierwsze 2 razy wiecej kilometrów niż rsmp o testach Kubicy na każdym kroku wspominać nie muszę i wielu rajdów w których mógł jechał a zaliczał dzwony. Ja nie mówię ze start w rajdzie nie jest lekcja, ale na lekcjach człowiek sie uczy. Po raz kolejny Kubica w wywiadzie przed rajdowymi podkreśla ze nauka i meta to podstawa, ale on chce sie ścigać , a nauka to wymowka na razie na dzwon. Pytanie jak długo. Kajetanowicz z prostej przyczyny nie osiągnie tego co Kubica tzn. Kasa, albo jej brak na wyłożenia z własnej kieszeni, a i czasu już nie ma bo facet wiekowy a dzisiaj 20 latki już dzięki bogatym układa smigaja. Jednak nie róbmy z Kubicy chłopca który jest amatorem rajdowymi z F1, bo gosc ma takie układy , ze 99% zawodników na świecie moze pomarzyć.
viper
S2000

Postprzez żółtodziób » piątek, 4 kwi 2014, 20:53

Panowie, nie ma o czym debatować. Thomas - trudno mi się z Tobą zgodzić, od razu mi się ten kultowy skecz przypomniał: http://www.youtube.com/watch?v=8vBtqEjFFB0 . Nie, nie ma co mówić, że try koła sa dobre, jedno koło popsute to cały "tjaktoj" jest popsuty i tej prostej robotniczo-chłopskiej prawdy nie zmieni nawet najsilniejsze chciejstwo. Dzwon jest dzwon. Dzwon na czwartym z rzędu rajdzie jest kieposko wyglądającą w statystykach serią dzownów - nie ma co udawać, że tak nie jest. Jest tylko pytanie czy taka seria miała prawo mu się przytrafić na tym etapie kariery - nie wiem, nie mam kompetencji żeby to oceniać. Na pewno jednak Kubica jest zawodnikiem specyficznym, nie ma możliwości rozwijania w rajdach umiejętności w sposób zrównoważony, a to z takiego powodu,że szybko jeździć już umie. To z jednej strony powoduje,że ludzie mająś nierealistycznie wysokie oczekiwania, a z drugiej strony trudno znaleźć dla niego jakiś punkt odniesienia. Wcześniej paru wyścigowców probowało rajdować, ale bez większych sukcesów, więc tak naprawdę ciężko powiedzieć czy to dobrze, że na tym etapie jeszcze tyle dzwoni czy to normalna sprawa. Dlatego też nie uważam, żeby skreślanie Kubicy na tym etapie było uzasadnione, z drugiej strony nie widzę, żeby ktokolwiek takie coś napisał. Może więc lepiej nie insynuować i nie próbować ubarwiać rzeczywistości - wtedy nie będzie problemu,że ktokolwiek w sposób nieuzasadniony atakuje Kubicę.
żółtodziób
A8

Postprzez bimber » piątek, 4 kwi 2014, 21:31

wszystko wszystkim, ale niestety u mnie kibicowanie Robkowi nieco się zmieniło. Na początku wchodziłem na neta żeby sprawdzać czasy Robka, teraz niestety wchodze żeby popatrzeć czy jeszcze jedzie a czas schodzi na drugi plan. Nawet podczas filmiku z pierwszego oesu Portugalii, o ile dobrze pamiętam komentator nawet wspomina że Kubica miał 8 dzwonów na 9 dni rajdowych... niestety to co mówi w wywiadach całkowicie nie pokrywa się z rzeczywistością. I ktoś to gdzieś słusznie zauważył, żę przyszły sezon dla Niego znowu będzie "nowym", bo często odpada zaraz gdzieś na początku.
bimber
N3

Postprzez wanderer » piątek, 4 kwi 2014, 21:49

Sporo osób tutaj trochę narzekało, dlaczego Kubica nie trafił do głównego zespołu M-Sportu, no i mamy odpowiedź. Aby nie skończyć jak Tanak po sezonie 2012, który był na pełnym utrzymaniu M-Sportu. Kubica popełnił już chyba więcej błędów niż Tanak w 2012, ale ze wsparciem Lotosu jest bardziej niezależny i powinien dotrwać do momentu w którym zacznie regularnie dojeżdżać do mety.
wanderer
A6

Postprzez Aaltonen » piątek, 4 kwi 2014, 21:57

To dopiero 12 start Roberta w WRC - czyli tak naprawdę nawet nie jeden pełny sezon, a jest już w stanie wygrywać oesy na asfalcie i notować czasy w pierwszej 4-8 na szutrach ze stratą poniżej 0.5 sek/km.

Ci co narzekają niech się lepiej mocno pukną w głowę, bo takich zawodników w historii rajdów można na palcach jednej ręki policzyć.
Aaltonen
N3

Postprzez viniwrc » piątek, 4 kwi 2014, 22:13

Szkoda Ptaszka. Ładnie jechał do momentu rolki.
viniwrc
N1

Postprzez deiman » piątek, 4 kwi 2014, 22:15

viper napisał(a): Jednak Kubica ilośc kilometrów oesowych pokonał już połowie tego co kajetanowicz

Nie pisz glupot. Stary Kajta, ale tylko od przesiadki do 206, pomijam 4 lata w nizszych kategoriach:
10 (lat) x 7 ( ilosc rund w sezonie) x 150 (srednia dlugosc rajdu w Polsce) = 10500 km

Kubica w WRC:
1 x 10 ( z tegoroczna Portugalia) x 350 = 3500 km
deiman
A5

Postprzez Witcher1990 » piątek, 4 kwi 2014, 22:32

A ERC?
Witcher1990
A6

Postprzez deiman » piątek, 4 kwi 2014, 22:40

a 4 pierwsze sezony Kajta?

;)
deiman
A5

Postprzez viper » piątek, 4 kwi 2014, 22:44

deiman napisał(a):
viper napisał(a): Jednak Kubica ilośc kilometrów oesowych pokonał już połowie tego co kajetanowicz

Nie pisz glupot. Stary Kajta, ale tylko od przesiadki do 206, pomijam 4 lata w nizszych kategoriach:
10 (lat) x 7 ( ilosc rund w sezonie) x 150 (srednia dlugosc rajdu w Polsce) = 10500 km

Kubica w WRC:
1 x 10 ( z tegoroczna Portugalia) x 350 = 3500 km

Wszystko fajnie tylko kilometry wrc to nie są jedyne kilometry Kubicy w sciganiu. Pomijam już fakt, ze Kubica ściga sie od kiluletniego chłopca, a kajetanowicz od momentu jak zrobił prawo jazdy, ale ten fakt już pomijasz. Podsumowując Kubica w wieku 17 lat był rasowym kierowca mającym starty na wyczynowych oponach na codzień tor jazdy w jednym palcu itd. podczas gdy kajetanowicz nie wiem czy posiadał nawet samochód, a slicka to moze " powachal" dopiero. Kubica oczywiście zaczyna po części nowy etap, ale na pewno nie zaczyna go do zera tylko od jakiegoś etapu, wobec czego traktujmy jego wyniki oczywiście z przymrużeniem oka, ale nie traktujmy go jak by wczoraj zrbil prawo jazdy. Jak by tak zaczął w F1 jak w rajdach nie mając zaplecza finansowego jakie dzisiaj ma to gwarantuje ci, ze jego kariera po jednym sezonie przeszła by do historii. Tak wiec mój punkt widzenia jest trochę szerszy niż twój i zapewniam cię ze to nie głupoty tylko fakty.oczywiście możemy sie sprzeczac o kilometry oesowe, ale ja bym wolał mieć taka wiedzę i możliwości jak Kubica niż jak kajetanowicz, a na razie zwalajmy wszystko na naukę, bo tak najprościej to wytłumaczyć. Jednak Kubica dzisiaj w 3 lata jest w stanie kilometrowo bez problemu zrobić to co kajto w 10.
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata