Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez Tomek K » wtorek, 25 lut 2014, 00:26

Jest też RG 1 ze zbiorczymi mapkami.
Można zatem planować wszystko tak jak ktoś lubi i mu pasuje.

23 odcinki, w tym nocne, a także rywalizacja w zasadzie od świtu do nocy. Jak dla mnie wygląda to na papierze mega dobrze. Oby wszystko wypaliło.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez kremer » wtorek, 25 lut 2014, 00:35

Największa tajemnica wreszcie odkryta :) Tomek mówisz o tych Zonach na ostatnich stronach RG ? Innych mapek nie widzę :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez sebaWRC » wtorek, 25 lut 2014, 00:37

Mam pytanko do obeznanych,który oes leci identycznie jak w 2009 roku ?

Wstępnie 6 oesów do zobaczenia bez spinki.W piątek Wieliczki,a kiedy driverzy będą na Litwie chyba trzeba będzie skoczyć nad jeziorko,o ile będzie ciepło.
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez kremer » wtorek, 25 lut 2014, 00:45

Pewnie żaden ale: Miłki będą podobne jak w latach poprzednich (inny kilometraż), Kruklanki również (to cześć Wydmin 09), piątek nowy, Chmielewo to Grabówka 09 (tam gdzie Kubica testował przed RP 13) i nawet km się zgadzają, Stare Juchy to okrojony Gawlik 09, Babki nowe chyba koło Węgorzewa, Gołdap nowy, Baranowo to oes koło Mikołajek w 2009 nie leciał chyba na testowym tylko, ale ten oes znany jest co roku :) Generalnie bardzo dużo nowości i rajd wywalony na polnocny wschod :) Nocleg Olecko, Gołdap czy Węgorzewo będzie bardzo rozsądny :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Tomek K » wtorek, 25 lut 2014, 00:50

kremer napisał(a):Największa tajemnica wreszcie odkryta :) Tomek mówisz o tych Zonach na ostatnich stronach RG ? Innych mapek nie widzę :)

A pardon. Zasugerowałem się słowem "mapki" w prasówce i nie doczekalem aż mi się do końca pdf załaduje:) W każdym razie dzięki tym hmm naprowadzeniom + nazwom oesów można chyba po 15 minutach w google maps większość orientacyjnie rozkminić. Chyba nikt teraz jeszcze nie wyznacza koordynatów do postawienia namiotu:)
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez karluum » wtorek, 25 lut 2014, 08:58

Kruklanki idą chyba jak w 2010 roku czy w 2011. Końcówka jest naprawdę fajna, duża szeroka droga z dość twardym szutrem i jest szybko. Moja żona pomykała tam quadem chyba z 90 na godzinę ;)
Ta Litwa to 700km więcej, w 2009 roku cały rajd miał nieco ponad 1000 km, teraz prawie 1800...
karluum
A5

Postprzez Cubson » wtorek, 25 lut 2014, 10:09

karluum napisał(a):Kruklanki idą chyba jak w 2010 roku czy w 2011. Końcówka jest naprawdę fajna, duża szeroka droga z dość twardym szutrem i jest szybko. Moja żona pomykała tam quadem chyba z 90 na godzinę ;)
Ta Litwa to 700km więcej, w 2009 roku cały rajd miał nieco ponad 1000 km, teraz prawie 1800...

Wszystko na to wskazuje, że Miłki i Kruklanki i Baranowo to dobrze nam znane oesy. Podobnie jak zauważył kremer - oes Chmielewo (Grabówka). Czekałem na powrót tego odcinka i wierze, że oes pójdzie tak jak w 2009. Nieskończona masa miejsc do oglądania, szybkie partie, typowa Finka. Dużo nowości, rajd zapowiada się wg mnie fantastycznie. Te kilometry trochę przerażają ale w końcu to Mistrzostwa Świata!!! :)

potwierdzenie
https://www.facebook.com/GRBrodacz/post ... eam_ref=10
facebook.com/GRBrodacz
youtube.com/GRBrodacz
instagram.com/GRBrodacz
Cubson
N2

Postprzez jacko » wtorek, 25 lut 2014, 11:32

jak sądzicie co motywowało organizatorów aby przez 4 dni codziennie jeździć po tym torze pod mikołajkami ?
aby jak najwięcej ludzi skusić na wykupienie rally passów ?
ja szczerze mowiąc po zeszłorocznej edycji rajdu w tym roku mam poważne wątpliwości co do jego kupna.. tym bardziej, że jego posiadanie nawet do wejścia do service parku nie było wymagane, jedynie na ten tor sprawdzali

robiąc ostatni powerstage OS Baranowo, ktory jest przejezdzany tylko raz powoduja zmniejszenie potencjalnie jednego OSu live transmisji mniej, no chyba, ze chca pare razy transmitowac OS z tego toru pod mikołajkami ?
jacko
A5

Postprzez SkyWalker » wtorek, 25 lut 2014, 11:40

jak na mój gust to ten tor jako odcinek i testowy to jest totalne nie porozumienie wiadomo jakis tam osik typu super oes czy power stage mozna zrobic ale nie testowy czy puszczac zawodnikow 4 razy na to samo nie mówiąc juz o kibicach...
SkyWalker
N3

Postprzez Mad Max » wtorek, 25 lut 2014, 12:00

Czasowo harmonogram ułożony raczej pod kibiców... dojazdówki już niestety wybitnie odstraszają od jeżdżenia między odcinkami - równie dobrze mogli trzasnąć jeden dzień pod Olsztynem - z rajdu kompaktowego rozwlekliśmy się do strasznych rozmiarów.
Z rzeczy które minie mocno zaskoczyły to brak "żelaznych" Paprotek które od czasów RP05 były na Polskim co roku, pomysł z Baranowem jako PS trochę dziwny bo to jedyny odcinek po zachodniej stronie Mikołajek więc w sobotni wieczór a co bardziej prawdopodobne w niedzielne przedpołudnie szykuje się mały eksodus braci rajdowej, rozbicie Miłek i Kruklanek na przejazdy w dwóch różnych dniach też trochę dziwne posunięcie, osobiście ubolewam również nad brakiem os. Wydminy ale mam też nadzieję że nowe odcinki też będą kozackie.
Stwierdzam również tak jak RGB z linku powyżej że każdego dnia będzie nas czekać rozbijanie się po nocy... a jak tu zrobić jakiś rekonesans przed rajdem ??
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Tomek K » wtorek, 25 lut 2014, 12:05

Odejmując od całej puli te 4x Mikołajki na torze, zostaje i tak 19 odcinków co jest bardzo dobrym wynikiem w dzisiejszych czasach. Ponadto 2/4 oesów na tym torze odbędzie się o godzinie, o której na większości innych rund wszyscy są już po kolacji.
Rozumiem, że trzeba się dopieprzyć ale proponuję to robić z głową. Akurat moim zdaniem w tym roku jedyny zarzut co do toru jaki będzie mógł paść to o ewentualną organizację na nim odcinka testowego. Poza tym nie ma na co psioczyć. Wszczepienie toru do czasówki nie powoduje uszczerbku w puli normalnych oesów. Wieczorne godziny sprawiają, że kto będzie miał ochotę to pójdzie, kto nie to uda się na nocleg i posiłek.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez rypley » wtorek, 25 lut 2014, 12:19

No mnie również nie przeszkadza jazda tyle razy po torze. Zasadniczo nie planuję tego oglądać.
Ale jeśli zrobią na nim testowy... to raczej będzie nieciekawie. W 2009 testowy był fajny, miło się go oglądało. Co do karnetów, jeśli będzie z dwójką z przodu to nie kupię. Jeśli taniej to zapewne tak.
rypley
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 25 lut 2014, 12:27

jacko napisał(a):jak sądzicie co motywowało organizatorów aby przez 4 dni codziennie jeździć po tym torze pod mikołajkami ?
aby jak najwięcej ludzi skusić na wykupienie rally passów ?
ja szczerze mowiąc po zeszłorocznej edycji rajdu w tym roku mam poważne wątpliwości co do jego kupna.. tym bardziej, że jego posiadanie nawet do wejścia do service parku nie było wymagane, jedynie na ten tor sprawdzali

robiąc ostatni powerstage OS Baranowo, ktory jest przejezdzany tylko raz powoduja zmniejszenie potencjalnie jednego OSu live transmisji mniej, no chyba, ze chca pare razy transmitowac OS z tego toru pod mikołajkami ?

Myślę, że jeśli by chodziło o zakup passów to sa inne metody. To jest zwykła "zapchajdziura". Wszystkie polskie odcinki oprócz PS są jechane dwa razy. Prawdopodobne wycisnęli co się dało, na ile pozwoleń gmin starczyło. Opcją pewnie było wywalić więcej odcinków na Litwę i akurat bardzo dobrze, że tak się nie stało. Wolę obejrzeć 4 razy SSS niż nic, albo co gorsza ganiać na jeden dzień 200 km. Trzeba mieć jeszcze na względzie, że może spaść deszcz i wtedy spora część oesów moze się do niczego nie nadawać, być może trzeba będzie coś odwołać. Takie krótkie SSS w razie czego łatwiej będzie przejechać czymś i wyrównać. Jedno co naprawdę mija się z celem to zrobienie testowego na SSS, logicznie pewnie lepiej by byłogo nie robić w ogóle jeśli ma tak to wyglądać. No, ale wymóg FIA to wymóg FIA.

Według mnie biorąc pod uwagę okoliczości nie ma co się czepiać harmonogramu samego w sobie. Przyznaję, ze jeszcze nie spojrzałem jak to wygląda na mapie, ale nie będę zakładał z góry, ze kryją się tam jakieś absurdy. Na razie nie ma co szukać dziury w całym, zobaczymy jakie przywalą ceny karnetów i jak ogarną temat organizacyjnie. Oczywiscie też nie ma co wymagać, że nagle przygotują drogi tak, że żadna woda ich nie rozwali, tyle lat nikt tego nie zrobił i nie ma szans,żeby takie coś ogarnąć w ciągu roku, ale zobaczymy czy cokolwiek jest lepiej niż było, czy przynajmniej widać starania.
żółtodziób
A8

Postprzez corados » wtorek, 25 lut 2014, 13:21

Jest gdzieś oficjalnie napisane,że testowy będzie na torze?
corados
A6

Postprzez Tomek K » wtorek, 25 lut 2014, 13:31

Teraz nie ma. Wcześniej przy poprzednich info o rajdzie pojawiła się chyba taka informacja. Moim zdaniem jakby było pewne to by wpisali już w harmonogramie. A tak może walczą o to, żeby byl gdzieś indziej.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata