Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez Domson » niedziela, 9 lut 2014, 13:59

Ostberg mial prawo byc zly, ale nie wiem co Robert mial niby zrobic jak nie bylo miejsca :) ? Do rowu skoczyc ? Jak bylo szerzej to odrazu zjechał

Zreszta przy drugiej sytuacji tez widac na nagraniu z onboardu, ze stała dwa zakrety wczesniej osoba ktora spowalniala Ostberga, ale Ostberg flat out poszedł dalej ;)
Domson
A6

Postprzez kremer » niedziela, 9 lut 2014, 14:04

Ostberg przecież nie jeździ w rajdach od wczoraj. Niby co miał Kubica zrobić ? Takie sytuacje się zdarzają. Ostberg niech lepiej skupi się na jeździe :) Swoją drogą FIA przesadza. Jakieś kary nakłada. Przecież takich sytuacji jest wiele. Nie przypominam sobie, kto w ostatnich 20 latach dostał taką karę :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Domson » niedziela, 9 lut 2014, 14:06

kremer napisał(a):Ostberg przecież nie jeździ w rajdach od wczoraj. Niby co miał Kubica zrobić ? Takie sytuacje się zdarzają. Ostberg niech lepiej skupi się na jeździe :) Swoją drogą FIA przesadza. Jakieś kary nakłada. Przecież takich sytuacji jest wiele. Nie przypominam sobie, kto w ostatnich 20 latach dostał taką karę :)

Jak dla mnie to skorzystali z okazji, zeby nazwiskiem Roberta pofirmowac te spotkania nt bezpieczeństwa 8)
Domson
A6

Postprzez Thomas » niedziela, 9 lut 2014, 14:09

Prokop, nie toż, że również nie postawił trójkąta (śmieszny pretekst, bo przecież byli oddelegowani celem poinformowania następnych zawodników), to jeszcze przewiózł dwóch kibiców :D
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez kremer » niedziela, 9 lut 2014, 14:36

FIA jak jest taka mądra, to niech zainstalują sentinel w autach rajdowych. Mają GPSy to blokowane załogi mogą dawać znać blokującym. Tutaj jeszcze oburzenie na kibiców, a przecież są rajdy gdzie organizatorzy nie zgadzają się na większe odstępy czasowe (np. Portugalia). W kurzu na pewno bezpiecznie jest jeździć jak się nic nie widzi ;)
Ostatnio edytowano niedziela, 9 lut 2014, 14:42 przez kremer, łącznie edytowano 1 raz
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Gracko » niedziela, 9 lut 2014, 14:38

marrcus - buraki sobie owinęli line wokół rąk żeby skuteczniej targać Prokopa z rowu i nie zdążyli się odplątać według mnie.

Ostberg zachował się jak prostak - zdenerwować się można ,ale bez przesady.
Gracko
A5

Postprzez Thomas » niedziela, 9 lut 2014, 14:49

pomijając ten incydent...to nigdy nie lubiłem Oestberga, w mojej opinii dość zarozumiały typek...oczywiście, miał prawo być sfrustrowany, ale to je rally. Nie powinien zniżać się do tego poziomu...

marrcus...NIE mi tłumaczyłeś, tylko próbowałeś coś wytłumaczyć chyba wszystkim. Ślepy tu nikt nie jest...nie obrażaj siebie jako kibica, a idiotami goście nie są, żeby chcieli pozbawić się kończyn, czy przewieźć sie po OSie tempem rajdowym na brzuchu...
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez viper » niedziela, 9 lut 2014, 15:05

Kubica został ukarany za to ze w jego przypadku była niebezpieczena sytuacja. Tłumaczenie ze zawodnik wysłał kibica nie jest tłumaczem dla sędziów bo procedura wypadkowa jest taka sama dla wszystkich. Zawodnicy siedząc w aucie podejmują ryzyko czy tracą czas i wysiadaja czy liczą na pomoc kibiców. Trochę to dziwnie brzmi, ale tak jest.
viper
S2000

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 9 lut 2014, 15:16

Też mi się zawsze wydawało że Ostberg jest rozkapryszony choćby przykład mieliśmy w zeszłym roku jak ciągle narzekał na fieste na to że jeździ za darmo a według mnie za szybki to on nigdy nie był ale trzeba było na coś zwalać teraz jest w topowym zespole to cwaniakuje.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez Thomas » niedziela, 9 lut 2014, 15:21

viper napisał(a):Kubica został ukarany za to ze w jego przypadku była niebezpieczena sytuacja. Tłumaczenie ze zawodnik wysłał kibica nie jest tłumaczem dla sędziów bo procedura wypadkowa jest taka sama dla wszystkich. Zawodnicy siedząc w aucie podejmują ryzyko czy tracą czas i wysiadaja czy liczą na pomoc kibiców. Trochę to dziwnie brzmi, ale tak jest.

ja tam nie winię sędziów czy FIA, oczywiście mieli rację, a Kubicy przyda się takie "szkolenie" :) jednak, w mojej opinii sytuacja Prokopa, była niemniej niebezpieczna...co by było gdyby kolesie się nie wyplątali z lin? :?
Thomas
A5

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 9 lut 2014, 15:34

pewnie by ich w najlepszym przypadku dobrze pokiereszował ale na szczęście nie stała się tragedia.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 9 lut 2014, 15:37

Wracajac do Ostberga. Jakos nie widze w jego zachowaniu nic szokujacego. Takie sytuacje w rajdach czasami sie zdarzaja i zawsze wzbudzaja wsrod tych spowalnianych ogromne emocje. Tym razem Was to boli bo owym spowalniaczem byl Kubica i byc moze Mads nie tryskal do niego sympatia. To jest sport i takich sytuacji gdzie komus puszczaja nerwy mozna mnozyc. Moze nie kazdemu sie to podoba, a tego typu zachowania same w sobie bynajmniej do eleganckich nie naleza, ale mnie to w zaden sposob nie dziwi. A nazywanie Ostberga prostakiem z tego powodu nie jest odpowiednie. Robert bodajze kiedys w F1 tez pokazywal jakies gesty wkur...nia w kierunku chyba Vettela - i go prostakiem nie nazywacie. Wyluzujcie ;)

A kare Kubicy nalozono z jakichs sensownych powodow i mysle, ze Robert przyjal ja 1000 razy spokojniej niz Wy ;).
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez griswold » niedziela, 9 lut 2014, 15:42

Co do Ostberga i Kubicy - gdyby sytuacja była odwrotna to by było wieszanie psów na Ostbergu za to, że wyjechał pod koła Kubicy. Norweg miał prawo być zły i to wyraził, gdyby to był ktoś pokroju Kimiego Raikkonena to by był ogólny zachwyt jaki to gość jest charyzmatyczny :D Co innego, kiedy ktoś startujący za Tobą dogania Cię na oesie, bo jest tak szybki, a co innego kiedy wylatujesz z drogi i nie poczekasz trzech sekund aż przejedzie kolejna załoga, żeby wjechać z powrotem na OS. Dla mnie to jest raczej oczywiste. A to czy Ostberg jest rozkapryszony czy nie, albo jak to wyraża, to już kwestia dla jego biografów :)
griswold
N1

Postprzez beeper_ » niedziela, 9 lut 2014, 15:58

griswold napisał(a):Co do Ostberga i Kubicy - gdyby sytuacja była odwrotna to by było wieszanie psów na Ostbergu za to, że wyjechał pod koła Kubicy. Norweg miał prawo być zły i to wyraził, gdyby to był ktoś pokroju Kimiego Raikkonena to by był ogólny zachwyt jaki to gość jest charyzmatyczny :D Co innego, kiedy ktoś startujący za Tobą dogania Cię na oesie, bo jest tak szybki, a co innego kiedy wylatujesz z drogi i nie poczekasz trzech sekund aż przejedzie kolejna załoga, żeby wjechać z powrotem na OS. Dla mnie to jest raczej oczywiste. A to czy Ostberg jest rozkapryszony czy nie, albo jak to wyraża, to już kwestia dla jego biografów :)

I wszystko w tym temacie.
beeper_
N4

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 9 lut 2014, 16:02

Nie wiadomo czy pokazał mu fakersa czy nie, widać było tylko rękę. W samochodzie sobie pobluzgał, spoko to było w nerwach więc wcale mu się nie dziwię. Nie wyzwał Kubicy jak burej suki na mecie gdy już ochłonął więc nie widzę problemu.
Poza tym sędziowie w takich sytuacjach zmieniają czasy zawodnika spowolnionego
A takich akcji jest masa- najświeższa z Finlandii i Meeke jadacy na Ruskim który mu nie zrobił miejsca, Hołek jadący za Kubicą na Polskim, Loeb prowadzący chyba na Sardynii jadący w kurzu za Hirvonenen (2011?). Specjalnie szczęśliwi to oni nie byli
A jeśli RK nie dostał info od teamu lub odwrotnie to nie wiem czy powinien czekać, równie dobrze Ostberg sam mógł mieć kłopoty. Tak się tłumaczył Mikko po tym jak bardzo szybko zmienił koło i wyjechał przed Lobem, że nie dostał ifo itp itd. Później się ładnie przeprosili i na tym samym rajdzie, nieco później już ładnie przepuścił następnego kierowcę.
Witcher1990
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata