Jakie pasy do kjs?

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Jakie pasy do kjs?

Postprzez uxon » środa, 18 gru 2013, 14:35

W tym momencie mam w samochodzie zalozone 3-punktowe pasy schrotha, jednak jedna z klamer nie jest do konca sprawna. W zwiazku z tym zastanawiam sie nad wymiana pasow na inne. I tu pytanie: Jakie? Zastanawiam sie nad pasami 3" 4 punktowymi z centralna klamra (na razie tylko dla kierowcy). Ale wiadomo, ze nie maja one homo ECE. Te tansze nie maja zadnej homologacji. Druga opcja to zostanie przy takich samych pasach, czyli 3 punktowe, 2" schrothy (lub podobne), ktore maja homologacje ECE. Z kolei tu pojawiaja sie glosy, ze na niektorych imprezach nie chca na takich pasach dopuszczac (bo ciezko sie z nich wydostac w razie dacha).
Jakie macie doswiadczenie z pasami w kjs? Chodzi zarowno o bezpieczenstwo, wygode jak, przechodzenie Badania Kontrolnego i ewentualnych kontroli policji.
uxon
N1

Re: Jakie pasy do kjs?

Postprzez krzysiek_swrt » środa, 18 gru 2013, 15:44

Ja jeździłem na schrotah i nie miałem z nimi problemu ani w praktyce ani na bk a jak z policją to nie wiem bo jeździłem autem niezaklatkowanym więc z boku wisiały seryjne pasy wrazie w.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez CZUCZU » środa, 18 gru 2013, 17:36

mam 6pkt racingi do opchnięcia mocowane z tyłu do klatki. Ale dodaje klamry pod mocowanie oczkowe, jest homologacja fia, jest centralna klamra. Lekko brudne konserwacja ale bk w gsmp przechodziły, więc i na kjsie sie nie doczepią
http://www.czuczu.estrefa.pl

Głośno i bokiem na przednich łapach..
CZUCZU
N3

Postprzez viper » środa, 18 gru 2013, 17:38

Zawsze lepiej żeby była jakaś pieczatka. Lepiej mieć coś z nieaktualna homologacjami niż wogole żeby jej nie było. W przyszlosci szukaj rzeczy z homologcja. Może byc nie aktualna oczywiście w kjs. 4 punktowe są zupelnosci wystarczające.
viper
S2000

Postprzez starzyna » środa, 18 gru 2013, 17:46

Moje Schrothy też dość ciężko się regulują i stoję przed podobnym problemem. Ze względów finansowych skuszę się chyba na 2" (edytowano) 4pkt, bo to zawsze jest łatwiej dopasować niż 3pkt i mogę je zamocować do klatki. Poza tym są niewiele droższe. Niestety takie centralnej klamry nie mają, więc zostaje ta pojedyncza.

http://www.inter-rally.pl/product-pol-1 ... OAD-4.html

Uważam, że kwota jest jeszcze do przełknięcia, a do OMP nikt się do ciebie nie przyczepi. Chociaż przyznam, że pierwszy raz słyszałem teorię "nie dopuszczamy cię do KJS, bo masz 3pkt a z nich się trudno wyplątać" :shock: To w kasku też mam nie jeździć, żeby mi się wygodniej wysiadało po dachowaniu? :D
Ostatnio edytowano środa, 18 gru 2013, 20:58 przez starzyna, łącznie edytowano 1 raz
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez viper » środa, 18 gru 2013, 17:54

Dołóz 100 i kup te
http://www.inter-rally.pl/product-pol-1 ... -ROAD.html

Ramienne są 3 calowe i sie nie wrzynaja w ramiona jak sie mocniej zepniesz.
viper
S2000

Postprzez starzyna » środa, 18 gru 2013, 21:12

viper napisał(a):Dołóz 100 i kup te

Wyższość 3 cali nad 2 nie budzi żadnych wątpliwości. Niestety taktyka "dołóż 100" tu na szersze pasy i tam na centralną klamrę, a potem się okazuje, że kierowca ma komplet wypasionych szelek, a pilot spina się jakimiś rzemykami sprzed 20 lat. Na KJSach taki widok to nie jest rzadkość. Wychodzę z założenia, że dla komfortu "umysłowego" jaki dają nowe pasy, jestem w stanie przemęczyć się z 2 calami. Sam też bywam pilotem :)
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez viper » środa, 18 gru 2013, 21:28

starzyna napisał(a):
viper napisał(a):Dołóz 100 i kup te

Wyższość 3 cali nad 2 nie budzi żadnych wątpliwości. Niestety taktyka "dołóż 100" tu na szersze pasy i tam na centralną klamrę, a potem się okazuje, że kierowca ma komplet wypasionych szelek, a pilot spina się jakimiś rzemykami sprzed 20 lat. Na KJSach taki widok to nie jest rzadkość. Wychodzę z założenia, że dla komfortu "umysłowego" jaki dają nowe pasy, jestem w stanie przemęczyć się z 2 calami. Sam też bywam pilotem :)

Tu chodzi o komfort prowadzenia samochodu, a nie o wyższość. W przypadku kierowcy w kjs ma to większe znaczenie niż w przypadku pilota i wierz mi ze tu nie chodzi o wyższość kogo kolwiek nad kimś. Natomiast jak pilot chce byc honorowy to ja nie widzę problemu żeby dołożył 100 kierowcy i miał takie same pasy zamiast wybrzycac. W końcu jestem pewien ze 90% kosztów ten sam kierowca płaci za wszystko. Panowie jako zawodnik mogę tylko doradzić ale decyzje trzeba podjąć samemu, ale z doświadczeń wiem, żeby uczyć sie od madrzejszych ( czytaj bardziej doświadczonych )
viper
S2000

Powrót do KJS