Barbórka Warszawska

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Barbórka Warszawska

Postprzez tomson » niedziela, 8 gru 2013, 18:02

Witcher1990 napisał(a):Not found not found ;/
Sam szukam czegoś bo nie miałem możliwości obejrzeć live :(

U mnie na firefoxie działa, a wtyczka silverlight pobrana? :wink: a jak dalej nie będzie działało to jak kolega wyżej napisał zainstaluj inną przeglądarkę :D
tomson
N2

Postprzez Banan » niedziela, 8 gru 2013, 18:12

Kto jechał pokazówki ze Stecem na Karowej?
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez RajducH » poniedziałek, 9 gru 2013, 13:14

Po wielu latach kibicowania po raz pierwszy udało mi się pojechać na Barbórkę, odczucia mam bardzo mieszane:
+ dużo załóg w dobrych samochodach
+ prawie cała polska czołówka
+ świetne samochody
- rzeczywiście Barbórce dużo bliżej do KJS niż rajdu
- wielu kierowców w dobrych autach nie potrafiło wykorzystać ich potencjału
- bardzo mało kibiców, spodziewałem się że będzie ich dużo, dużo więcej
- ceny absolutnie nie są adekwatne do tego co się dostaje
- Karowa - po co taka dziwna kolejność startu?, taki ruch pozbawił Karową emocji do końca
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez kremer » poniedziałek, 9 gru 2013, 13:27

Moja XX Barbórka, więc naprawdę sporo widziałem w swoim życiu :) Nowy oes podobny do Cytadeli :) krawężniki itp. Ludzie nie mają gdzie się rozpędzić i się boją :) Cytadela trzyma poziom jak zwykle hehe cokolwiek to znaczy. Bemowo zimne, ale jak to Bemowo tam nic nowego nie wymyślą. Karowa bezsensu. Nauczony doświadczeniem wpadłem później o 18:45. Dziwna kolejność startu. Niektórzy zawijali się w połowie po ... Kajetanowiczu :) Po co tak robić ? Chyba tylko po to, aby czołowi kierowcy zdążyli jeszcze zrobić przejazd pokazowy w dobrej oglądalności. Kibiców tyle co jest zazwyczaj. Zimno zrobiło swoje, chociaż karowa najcieplejsza od paru lat. Błoto pośniegowe dodało kolorytu, ale na ciasnych odcinkach tego rajdu nie było efektu. Żerań był szeroki i to był dobry oes barbórkowy... Na plus to sporo oesów w ciągu dnia. Dodam na koniec, że Legendy powinny jechać na początku przed stawką właściwą. Większość ludzi wychodzi przed nimi..
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 gru 2013, 13:53 przez kremer, łącznie edytowano 1 raz
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez cubus1 » poniedziałek, 9 gru 2013, 13:27

Po kilku latach wizyta na Barbórce w tym roku raził mnie poziom zabezpieczenia, szczególnie na OS Cytadela (nie byłem w Rembertowie więc nie wypowiadam się). Na Bemowie to w zasadzie trudno źle zabezpieczyć OS ;)
Dzieci przebiegały samotnie po trasie, safeciarze mieli chyba w nosie robotę...no ale od tego jest kierownik zabezpieczenia os-u żeby ich pogonić do roboty... Dziwna sprawa bo jak patrzyło się na nich to wyglądali jakby nic nie kazano im robić. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim. Z Karową i losowym puszczaniem zawodników to chyba jakiś żart...bardzo zdziwiłem się gdy na starcie pojawił się Kuchar tak w 1/3 stawki.
Ogólnie nie było źle, tylko organizatorzy powinni iść w stronę osów takich jak Żerań a nie jeżdżenie między krawężnikami...trochę śmiesznie wyglądają topowe rajdówki na takich trasach; i tak już jest Karowa więc wystarczy kręciołków ;)
cubus1

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 9 gru 2013, 14:05

Co ja będę dużo pisał skoro widok tego pseudo rajdu jest co roku taki sam, dużo dobrego sprzętu i dużo kierowników którzy tego sprzętu nie ogarniają - ja lubię Maćka Rzeźnika ale który to już raz zgasił WuRCa na beczce ?? o przejazdach co poniektórych zarówno na Karowej jak i AONie przemilczę. Ludzi bardzo mało, na Karowej takich pustek dawno nie widziałem, sposób puszczania zawodników na czas i pokazowe przerwy to jakaś porażka - choć przejazdy Driffterów piękna sprawa a chłopaki z Picanto też urządzili trochę wyścigów (choć plus był taki że Ci co jechali na czas nie kombinowali jakiś dziwnych przejazdów tylko jak Pan Bóg przykazał na czas) - kolejny rok z rzędu powtórzę to samo - czy tak naprawdę nie można tego wszystkiego uporządkować ?? Najlepiej pokazuje to wszystko sytuacja na koniec - w momencie kiedy Sołowow skończył swój przejazd na czas i spiker ogłosił wynik część zaczynała już ruszać do wyjścia, spiker poprosił żeby się nie rozchodzić bo będą jeszcze przejazdy pokazowe więc kibice zostali, po czym ogłoszono że Kajto nie będzie jeździł i całe towarzystwo na nic nie zwracając uwagi ruszyło do wyjścia.
Kajto - po raz kolejny pojechał na czas, co dziwne nikt go się nie czepia tak jak QHRa - po raz kolejny zrozumiałem też dlaczego jest po raz kolejny Mistrzem Polski i długo nikt z Polskich kierowców nie będzie w porównywalnym sprzęcie miał do niego podejścia - jako jedyny na wjeździe pod mostek hamował "na raz" na nie "na pięć", a płynność i łatwość używania Imprezy 3WR w przejeździe pokazowym utwierdziła mnie tylko w tym przekonaniu.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 9 gru 2013, 14:28

Barbórka Warszawska dla mnie straciła urok....
1. Klasyfikacja Generalna rajdu Barbórki powinna być liczona w Karową....pierwsza 30.
2. Karowa powinna być rozgrywana jako odcinek.... a załogi nie powinny tratować jej jak egoistyczne show....(ja wiem sponsorzy ale to wyjaśnię poniżej) dla mnie wazniejsza jest rywalizacja i zawody... to częściej powoduje błędy...
3. znowu Karowa i bramka na górnej beczce.... do likwidacji !!!!.... rok 1999 polecam na youtube przejazd Hołka... ja wiem że reklama... ale na 100% można to pogodzić
4. meta i rampa na Karowej w ok startu.... załogi przejeżdżają prze rampę zwycięzcy itd... i wtedy robimy show.... niech kręcą bączki zabawiają kibiców dla sponsorów....
5 rajdówki ustawiamy po mecie od wiaduktu do góry.... stoją wszystkie fajnie to się prezentuje kibice mogą potem podejść zrobić zdjęcia... cieszyć się rajdówkami i zawodnikami

czy to takie trudne... chyba nie...

ja tak chciałbym przeżywać rajd Barbórki i Karową
jarexcc
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 9 gru 2013, 14:39

jarexcc napisał(a):3. znowu Karowa i bramka na górnej beczce.... do likwidacji !!!!.... rok 1999 polecam na youtube przejazd Hołka... ja wiem że reklama... ale na 100% można to pogodzić

rok 1998 dla uściślenia https://www.youtube.com/watch?v=fU5sxgDhxlY - w 1999 KH nie było na Barbarze. - myślę że ze względu na sponsorów ta bramka nie zniknie bardziej widział bym wywalenie tej beczki i sposób nawrotu taki jak był w 2000
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 9 gru 2013, 15:05

Mad Max napisał(a): w 1999 KH nie było na Barbarze. - myślę że ze względu na sponsorów ta bramka nie zniknie

racja 1998 poprawka.... a co do tej bramki może powinna być szersza po za obrys drogi.... wtedy by wystarczyło..., a na pewno wtedy beczka była by bardzo atrakcyjna...
jarexcc
A5

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 9 gru 2013, 15:20

Nie ma Hołka nie ma show :(
Witcher1990
A6

Postprzez motofanik » poniedziałek, 9 gru 2013, 15:35

Wg mnie zabezpiecznie było ok, przynajmniej nie czepiali sie o wszystko.
Jedynie na Rembertowie policjancina wlepił nam mandat za parkowanie (na trawie), ale byliśmy w 4 os wiec po zrzucie dramatu nie było.
motofanik
N1

Postprzez Grifone » poniedziałek, 9 gru 2013, 15:37

Moje spostrzeżenie po tegorocznej Barbórce, przeniesienie strefy serwisowej na Stadion Narodowy uważam za kiepski pomysł. Kibiców w strefie wcale nie było dużo. Kiedy strefa była na Bemowie można było zahaczyć o strefę i od razu na Os. A tak trzeba pokonać dodatkowy dystans. Fakt warunki nieco lepsze bo cały teren był utwardzony i ogrodzony ale na Bemowie nie było tak źle. Ogólnie też mniej kibiców niż w latach poprzednich przynajmniej na pierwszej pętli.
Grifone

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 9 gru 2013, 15:55

tomson napisał(a):
Witcher1990 napisał(a):Not found not found ;/
Sam szukam czegoś bo nie miałem możliwości obejrzeć live :(

U mnie na firefoxie działa, a wtyczka silverlight pobrana? :wink: a jak dalej nie będzie działało to jak kolega wyżej napisał zainstaluj inną przeglądarkę :D

Niestety na żadnej przegląrdarce nie działa, silver jest
Widocznie to wina mojego łącza w akademiku na żywo tez nie mogłem oglądać bo ich strona jest zablokowana z "powodu mulenia neta"
Witcher1990
A6

Postprzez wojtek bulski » wtorek, 10 gru 2013, 02:25

http://www.rallyphotos.pl Obrazek
wojtek bulski

Postprzez toras » wtorek, 10 gru 2013, 14:59

To tak na koniec parę moich materiałów i relacjivideo z Barbórki.
Tym razem było mało poważnie;)

Przed rajdem:
https://www.youtube.com/watch?v=Xu43Szt3Ckg

(nie)poważna relacja
https://www.youtube.com/watch?v=fLLa-DIykmU

i rajdowy zakład Bartka Jakubowskiego i Daniela Dymurskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=LkdDQ3FgWPk
---
Arek 'Toras' Torski
http://www.rallynews.pl
http://lubietorobic.pl
http://rajdyfilm.pl - pełnometrażowy film dokumentalny o rajdach samochodowych