Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Litwo, ojczyzno moja, czyli Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez d-z rallyfans » wtorek, 12 lis 2013, 15:35

wniosek taki że chyba sami nie wiedzą czego chcą :lol:
d-z rallyfans
A5

Postprzez Mad Max » wtorek, 12 lis 2013, 15:40

d-z rallyfans napisał(a):wniosek taki że chyba sami nie wiedzą czego chcą :lol:

wcale bym się nie zdziwił jak by tak było... tylko to raczej nie jest powód do śmiechu tylko raczej do załamki :roll: biorąc pod uwagę że mają jeszcze jakieś 2msc do klepnięcia trasy
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez kij » wtorek, 12 lis 2013, 17:32

dinn napisał(a):Problemem dla zagranicznych kibicow moze byc uboga baza hotelowa dostepna na booking.com oraz hotels.com :idea:

Do tego wszystkiego dojazd nie jest rewelacyjny. Brak autostrady oraz pobliskiego lotniska.

Nie zebym marudzil, ale przez te 5 lat mogli troszke popracowac nad baza hotelowa, oraz infrastruktura drogowa.

Jakoś turyści nie narzekają na ubogą bazę hotelową na Mazurach. Na tym całym booking.com też po wpisaniu "mikolajki" wyskakuje jak dla mnie sporo pozycji, ale ja tam wiele po świecie nie podróżuję.
Pan Google też sporo pokazuje pozycji, hoteli, pensjonatów.

W tym przypadku problem może być od innej strony, bo co by nie mówić, to koniec czerwca to już bardziej czas wakacyjny, więc miejsc sporo może być zajętych przez "zwykłych" turystów, wakacjowiczów.

Druga sprawa, ze kibic rajdowy, raczej należy do takich bardziej zaradnych. Nie mówię tu o takich kibicach jak to się w tym roku najechało połowę wszystkiego, tylko na okazję występu Roberta, bo tacy nie przyjechali na Rajd Polski, tylko na Kubicę.
Nie podejrzewam też, że nagle Hans, Keith, Luigi czy inny Francois, tak jak i nasz Kowalski, zechcę przyjechać na Rajd Polski i będzie mieć z tym problem.
Jeśli zechcą przyjechać, to będą to nie "Kowalscy Europejskich krajów", a kibice rajdowi, co byli już na wielu rajdach w całej Europie, czy nawet na Świecie, a tacy raczej nie będą mieć problemów z odnalezieniem się w zupełnie nowych warunkach, znalezieniu mapy na Googlu, lotniska, wypożyczalni aut, znalezieniu noclegu, czy też będą wiedzieć jak skorzystać z dyrektyw podawanych im przez Nickiego Grista czy innego Daniela Elany w nawigacji ;)
kij
N3

Postprzez makki » wtorek, 12 lis 2013, 17:58

Normalnie organizator podaje namiary na informację turystyczną w danym regionie i tak to hula. :D
makki
N2

Postprzez d-z rallyfans » wtorek, 12 lis 2013, 17:59

Mad Max napisał(a):

wcale bym się nie zdziwił jak by tak było... tylko to raczej nie jest powód do śmiechu tylko raczej do załamki :roll: biorąc pod uwagę że mają jeszcze jakieś 2msc do klepnięcia trasy

W sumie racja...nie ma się z czego śmiać, ale z drugiej strony po co się dołować i załamywać jak organizatorzy zrobią co chcą nie zważając na opinie innych
d-z rallyfans
A5

Postprzez Mad Max » wtorek, 12 lis 2013, 18:09

d-z rallyfans napisał(a):
Mad Max napisał(a):

W sumie racja...nie ma się z czego śmiać, ale z drugiej strony po co się dołować i załamywać jak organizatorzy zrobią co chcą nie zważając na opinie innych

Pocieszające jest tylko to że według info jakie było podane jak dadzą du**** to pomimo kontraktu możemy stracić eliminację dlatego wieżę że chałtury nie odwalą i zrobią rajd nie gorszy niż debiutant 09.

kij zapomniałeś jeszcze dodać że spora ilość stron z noclegami posiada również przynajmniej wersję angielską więc dogadać się to nie problem, a duża cześć Skandynawii tradycyjnie przyjedzie camperami... zresztą pewnie nie tylko oni.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez kremer » wtorek, 12 lis 2013, 22:14

Oczywiście. Mazury to chyba jeden z najlepszych regionów noclegowych w PL :) Jak ktoś chce to znajdzie nocleg. W 2014 rajd jest rozwalony na przestrzeni 120 km to można nocować naprawdę w wielu miejscach.

Skoro jedzie 9 oesów w rajdzie, 2 na Litwie to zostaje 7 do przygotowania PL :) Newsy w stylu: żaden oes nie będzie powtarzany to oczywiście były bajki.
Jeden "nowy" oes będzie niedaleko Gołdapi czyli zostaje sześć "starych". Stawiam na pochodne konfiguracje: 1.Baranowo ponoć będzie power stage tak zasłyszałem :) 2.Mrągowo 3.Wydminy (będą chyba coś kombinować z fragmentami oesu Zalesie) 4.Stare Juchy 5.Grabówka 6.Paprotki/Mateuszek.... :) Rewolucji nie będzie, to z WRC znają i wiadomo co i jak. No chyba, że zaskoczą nas jakimiś innymi drogami w powiatach 8) Na pewno łączniki mogą być nowe...
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez żółtodziób » środa, 13 lis 2013, 02:13

kremer napisał(a):Oczywiście. Mazury to chyba jeden z najlepszych regionów noclegowych w PL :) Jak ktoś chce to znajdzie nocleg. W 2014 rajd jest rozwalony na przestrzeni 120 km to można nocować naprawdę w wielu miejscach.

Dokładnie tak. Nie ma co dramatyzować. Dużych hoteli to nie ma, ale pensjonatów i pensjonacików to jest od groma, kto dobrze poszuka ten znajdzie.
żółtodziób
A8

Postprzez motofanik » środa, 13 lis 2013, 08:58

Ciekawi mnie jak poradzi sobie nowy dyrektor. Mimo "błotnej" wtopy poprzedniego,,, czy była to jego wina aby doszło do takiej zmiany?
motofanik
N1

Postprzez żółtodziób » środa, 13 lis 2013, 11:32

motofanik napisał(a):Ciekawi mnie jak poradzi sobie nowy dyrektor. Mimo "błotnej" wtopy poprzedniego,,, czy była to jego wina aby doszło do takiej zmiany?

Bezpośrednio na pewno nie jego wina, ale zadaniem szefa zawsze jest dobraćsobie ludzi kompetentnych, którzy wiedzą jak działać zeby nie wtopić. I bierze za to niemałą kasę. Jest więc winny, że w porę się nie pozbył niekompetentnej bandy i nie znalazł kogoś lepszego.

Nowy dyrektor będzie miał ciężko, bo w spadku na pewno mu została cała poprzednia struktura. To własnie dlatego Rostowski ciągle jest ministrem finansów - Tusku by go już dawno "spłukał" bo robi mu straszny gnój w sondażach, ale nikt nie jest teraz na tyle głupi, żeby zająć jego miejsce. Tutaj jest podobnie, tyle że własnie ktoś chętny się jeszcze znalazł. Czasu na restrukturyzację nie ma, trzeba rajd szybko przygotować. Owszem, można jakoś wpływać na tych ludzi, ale bezpośredni wpływ dyrektora na szeregowych pracowników jest dość ograniczony. Poza tym jak widać lokalne władze też nie pomagają - zamiast skupiać się na przygotowaniu dróg oni sobie chcą robić nasiadówy z hotelarzami. O ile dzięki szczęściu w 2014 uda sie uniknać obciachu to takim prawdziwym sprawdzianem bedzie 2015. Teraz jest juz za mało czasu, trzeba rzeźbić w tym co jest i liczyć, że nie wydarzy się nic, na co rajd nie będzie przygotowany. Później trzeba się wziąć za szukanie winnych i zastępowanie ich inteligentniejszymi ludźmi ich szkolenia itd itp.
żółtodziób
A8

Postprzez Newmann » środa, 13 lis 2013, 22:50

Konferencja była w Giżycku w tamtym tygodniu.
http://sport.wm.pl/178393,Rajd-Polski-o ... z2kYpUqfHB
Dziś na zet gold mowili, że rajd ominie Mrągowo, podobno kilku ludzi się zbuntowało i już nie będzie kormorana i polskiego w pobliżu mrągowa
Prędkość była OK, tylko zakręt za ciasny
Newmann
N2

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez jarexcc » środa, 20 lis 2013, 10:50

Litwa w 4 odcinki różne....2 serwis, 2 serwis...., podobno tak się zmieniło... ciekawe czy to prawda... oni sami chyba nic nie wiedzą...
jarexcc
A5

Postprzez żółtodziób » środa, 20 lis 2013, 11:27

2-serwis-2. Po drodze tam jeden odcinek w Polsce i po drodze z powrotem też jeden w Polsce. Nie mówię że tak będzie, bo nie mam bladego pojęcia (taka własnie świetna jest komunikacja) ale w taki sposób to by miało największy sens. Może tylko na coś takiego nie styknąć paliwa w rajdówach (trzy odcinki z długą dojazwówką), więc tak naprawdę możesz mieć rację. Moim zdaniem powinni zrobić wszysatko żeby zniechęcić ludzi w Polsce do wyjazdu na Litwę. Jeśli już musi być tak,ze cała pętka ma polecieć na Litwie to przynajmniej niech poleci jedna a nie dwie. Widziałbym to tak - dojazd z odcinkiem w Polsce - jeden odcinek - serwis - 2, albo i nawet 3 odcinki - serwis - jeden odcinek i odcinek w Polsce w drodze powrotnej.
żółtodziób
A8

Postprzez woocasch » środa, 20 lis 2013, 12:04

żółtodziób napisał(a):Może tylko na coś takiego nie styknąć paliwa w rajdówach (trzy odcinki z długą dojazwówką), więc tak naprawdę możesz mieć rację.

A czemu ma nie styknąć paliwa? Przecież po drodze z Polski na Litwę (i analogicznie w drodze powrotnej) może być wyznaczona strefa tankowania i ten ewentualny problem mamy rozwiązany :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez RaQ » czwartek, 5 gru 2013, 11:47

http://mragowo.wm.pl/181775,Koniec-rajd ... dpisy.html

Nie dość, że pies z kulawą nogą nie chce tam przyjeżdżać nawet w sezonie turystycznym, to teraz sami sobie odetną dopływ gotówki od przyjezdnych na wrc.
RaQ
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata