Kajetan Kajetanowicz

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Kajetan Kajetanowicz

Postprzez scooby14444 » piątek, 20 wrz 2013, 09:01

jarexcc napisał(a):
scooby14444 napisał(a): a objechał kierowców którzy nawinęli w tym roku już tysiące szutrowych km oesaowych

no jak się już tak rozwijamy na szczegóły to przyznajmy... Buf, Kub, Kopec to jednak typowi asflanciarze, fakt zrobili km na szutrze ale nie tak wiele, taki Kopec ile przejechał w tym roku Azory i Sibu..., a Buf to już chyba wogóle nic bo na Azrorach nie jechał no Sardynia, Kub więcej ale jak wiemy to też w tym roku to jego pierwsze szutry

Bouffier:
Sibiu Rally Romania 186km
Rally Italia Sardegna 304km
Vodafone Rally de Portugal 386 km
Razem 876 km

Kościuszko
Rajd Warminski 56 km
Rally Italia Sardegna 304 km
Philips LED Rally Argentina 407 km
Vodafone Rally de Portugal 386 km
Rally Guanajuato Mexico 394 km
(Rally Sweden) 337 km
Razem: 1884 km

Kajetanowicz:
Rally Kauno Ruduo - 166km

Już wiem czemu Kościuszko wygrał jeden odcinek z Kajetanowiczem: (OS5 Baranowo) I tak tylko o 1,8 sek. mimo tej przygody.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... JtpsnTAQm0
Powinna za to być kara za ominięcie szykany...Kościuszko, Sołowow, Breen.
Kościuszko zresztą na cięciach też omijał bale z drugiej strony. Widać jak umiejętności brak, trzeba oszukiwać.
Ostatnio edytowano piątek, 20 wrz 2013, 09:28 przez scooby14444, łącznie edytowano 1 raz
scooby14444
N3

Postprzez jarexcc » piątek, 20 wrz 2013, 09:16

nie interesuje mnie Kościuszko...

dla mnie interesujące są porówania z zawodnikami Europejskimi... Kopec to Kopecky
jarexcc
A5

Postprzez Domson » piątek, 20 wrz 2013, 09:27

Nie chce wychodzic na hejtera i moja wypowiedz jest całkowicie neutralna bez zadnego hejtowania ! :D

Jednak Fiesta R5 to samochód sporo szybszy od s200/RRC i nie sądze by Kajto walczył z Kubicą i Bouffierem gdyby miał RRC. Kopecky, kopecky, kopecky. Nie wiadomo czy to było jego tempo, czy po prostu chciał klepnąć tytuł i pojechał tyle ile mu wystarczało by go zdobyć.
Natomiast jak dla mnie Kajto nie objechał ani Kubicy ani Bouffiera. Ok wygrał, super wynik. Ale jeden urwal koło, a drugiemu amor poszedł na 1 odcinku 1 pętli. Ok, Kajto przetrwał i wygrał. Ale nie mówcie jak PR Lotosu, że był NAJSZYBSZY. To świetny talent i to pokazał na Rajdzie Polski, ale Bouffier , a szczególnie Kubica to inna liga. Dynamika jazdy, technika, szybkość. Drugiego dnia to Kubica by wygrał. Jestem fanem Roberta, ale patrzę, na to całkowicie neutralnie obiektywnie. Gdy chciał podkrecic tempo to odrazu wygrał nowy odcinek z Bouffierem, a reszta była daleko w tyle. Jak dla mnie to pokazało gdzie kto jest.

Super, że wygrał. Będzie jeszcze bardziej super, jeżeli dostanie ERC, ale jak czytam o tym ,że Kajto do WRC.... no to kaman.

I żeby nie było naprawdę ciesze sie, ze mamy drugiego świetnego zawnodnika, który chyba może osiągać sukcesy na arenie ERC. :D
Domson
A6

Postprzez scooby14444 » piątek, 20 wrz 2013, 09:40

Domson napisał(a):Nie chce wychodzic na hejtera i moja wypowiedz jest całkowicie neutralna bez zadnego hejtowania ! :D

Domson ale ja się w pełni z tobą zgadzam. Fiesta R5 na pewno jest szybsza niż s2000 czy rrc, na błocie ta przewaga pewnie trochę .zanikała,
bo w takich warunkach z silnikiem turbo jeździ się sporo trudniej niż z wolnossakiem.
Poza tym zobacz jaką Kajetanowicz ma skuteczność w dojeżdżaniu do mety. Od kilkunastu rajdów zawsze na mecie...to też się liczy.

Co do szybkości Kubicy to przecież wiadomo że to kosmita :lol: i nikt mu nie podskoczy.
Ostatnio edytowano piątek, 20 wrz 2013, 09:42 przez scooby14444, łącznie edytowano 1 raz
scooby14444
N3

Postprzez kostek45 » piątek, 20 wrz 2013, 09:42

Akcja z tą szykaną to kolejna wpadka organizatora.
Powinien być tam sędzia, który takim cwaniaczkom jak MK czy MS nadawał by karę.
Przecież Sołowow to prawie dzidą tam poszedł i względem zawodników, którzy starali się ominąć szykaną to nadrobił kilka sekund.
kostek45
A5

Postprzez moto_angel » piątek, 20 wrz 2013, 09:48

Wszyscy wiedzą że R5 jest szybsze od RRC/S2000 jednak należy wziąć przy ocenach ostatniego występu Kajtka fakt że jechał pierwszy rajd w nowym aucie a BB czy RK mają oblatane fury którymi startowali. Wygrał bo był najszybszy a historia i statystki nie będą pamiętać że ktoś miał awarię sprzętu czy inną dolegliwość. Śmiało można stwierdzić że gdyby Kajto był bardziej rozjeżdżony w nowym aucie pewnie lepiej by sobie radził i tyle w temacie :)
Trzymajmy kciuki za przyszły rok, oby Kajto dostał szansę na ME!
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 20 wrz 2013, 09:52

d-z rallyfans napisał(a):
Co do Hołka i KK po Twojej wypowiedzi wniosek dla mnie wysuwa się jeden, a mianowicie Hołek mimo wieku wciąż potrafi się sprzedać w mediach
( oczywiście w pozytywnym znaczeniu ) a niestety KK nie. Minęło od rajdu 4 dni, mam pytanie czy widzieliście gdzieś KK w TV ???

Chyba ktoś czytał mój post i zareagował bo za chwile KK w pytaniu na śniadanie w TVN :)
d-z rallyfans
A5

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 20 wrz 2013, 10:05

Co do Hołka i KK po Twojej wypowiedzi wniosek dla mnie wysuwa się jeden, a mianowicie Hołek mimo wieku wciąż potrafi się sprzedać w mediach
( oczywiście w pozytywnym znaczeniu ) a niestety KK nie. Minęło od rajdu 4 dni, mam pytanie czy widzieliście gdzieś KK w TV ???

Chyba ktoś czytał mój post i zareagował bo za chwile KK w pytaniu na śniadanie w TVN :)

Najwazniejsze zdanie: "Czas wyznaczyć sobie wyższe cele i dążyć do nich"
Wnioskuje po nim że KK chce iść dalej, teraz pozostaje czekać na ruch sponsorów, obecnych i nowych.
d-z rallyfans
A5

Postprzez jarexcc » piątek, 20 wrz 2013, 10:26

scooby14444 napisał(a): Fiesta R5 na pewno jest szybsza niż s2000 czy rrc, na błocie ta przewaga pewnie trochę .zanikała,
bo w takich warunkach z silnikiem turbo jeździ się sporo trudniej niż z wolnossakiem.

no ja nie wiem czy tak jest jednak S2000 trzeba trzymać na obrotach aby wykorzystać moc, wszystkie to kopne nawroty, odejścia gdzie jest 0,5m piachu nie jest łatwe w S2000

Peugeot S2000
moc maksymalna: 280 KM przy 8500 obrotów na minutę
maksymalny moment: 250 Nm ,
Fiesta R5
Moc maksymalna 300 KM / 6000 obr./min.
Maksymalny moment obrotowy 450 Nm / 4000 obr./min.

jednak dół mocniejszy jest w R5,i to na piasku i śliskich odcinkach pomaga a nie przeszkadza

to tak jak w TDI i benzynie.... każdy wie jaka jest różnica.... Rajd Dakar
Ostatnio edytowano piątek, 20 wrz 2013, 10:35 przez jarexcc, łącznie edytowano 1 raz
jarexcc
A5

Postprzez piotrg » piątek, 20 wrz 2013, 10:33

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... JtpsnTAQm0

Kretyni, po co robić taka ciasną szykane żeby zawodnik musiał aż do jedynki zejść i to z takim beznadziejnym najazdem. To powoduje tylko takie sytuacje i mega rozkopaną drogę. Safeciarze mogli ja troszkę rozciągnąć, nie musieli by jej co chwile poprawiać. Zawodnicy mówili że na zapoznaniu stały dużo luźniej. Poziom szykany=poziom organizacji całego rajdu :(
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez Cendra » piątek, 20 wrz 2013, 11:35

Rozdzielacie kasę Lotosu pomiędzy KK, RK, MK, a przypomnijcie sobie jedno... Kilka sezonów temu Kajto w zespole SPRT też zdobył tytuł Mistrza Polski i nagle nie przedłużyli z nim kontraktu. Więc nie zawsze sukcesy i realizacja planów (a może wtedy ponad plan) idą w parze z kolejnymi kontraktami.
Oby było tak, że KK i RK przeskakują wyżej (odpowiednio ERC i WRC), a na RSMP biorą kogoś młodego, np Chuchałe. W sumie on też mógłby już pójść wyżej jeżeli miałby coś osiągnąć poza krajem. Może Subaru i Lotos połączyli by siły i uzbierało by się na RSMP + kilka ERC.
MK poradzi sobie, już nie raz zmieniał sponsorów.
Cendra
A6

Postprzez marcos » piątek, 20 wrz 2013, 13:26

jarexcc napisał(a):
scooby14444 napisał(a): Fiesta R5 na pewno jest szybsza niż s2000 czy rrc, na błocie ta przewaga pewnie trochę .zanikała,

no ja nie wiem czy tak jest jednak S2000 trzeba trzymać na obrotach aby wykorzystać moc, wszystkie to kopne nawroty, odejścia gdzie jest 0,5m piachu nie jest łatwe w S2000

Peugeot S2000
moc maksymalna: 280 KM przy 8500 obrotów na minutę
maksymalny moment: 250 Nm ,
Fiesta R5
Moc maksymalna 300 KM / 6000 obr./min.
Maksymalny moment obrotowy 450 Nm / 4000 obr./min.

jednak dół mocniejszy jest w R5,i to na piasku i śliskich odcinkach pomaga a nie przeszkadza

to tak jak w TDI i benzynie.... każdy wie jaka jest różnica.... Rajd Dakar

Podane przez Ciebie dane fiesty dotyczą wersji WRC, z tego co wiem, to M-Sport nie podał dokładnych wartości momentu i mocy, jakie rozwija fiesta R5.

A tak w ogóle może ktoś mi wytłumaczyć, dlaczego wszyscy uważają, że samochody R5 są szybsze niż RRC? Bo oprócz Kubicy praktycznie żaden z liczących się kierowców nie jeździ autem RRC regularnie, fiest R5 także na razie jeszcze mało jeździ, więc trudno porównać te auta na podstawie wyników. owszem RRC ma zwężke 30 mm a R5 32 mm, przez co r5 ma większą moc, ale przecież sama moc to nie wszystko. Bo przecież auta R4 mają większą moc od S2000, a są od nich słabsze (szczególnie to widać na rajdzie Polskim). Ważniejszy wydaje mi się jest moment obrotowy, co jest atutem RRC. Nie wiem jaki moment mają auta R5, ale nie wydaje mi się, aby był znacznie większy niż w RRC. Rajd Polski jest rajdem szybkim, ale szczególnie w warunkach jakie były w sobotę, bardzo ważny był moment, który zapewniał szybsze wyjście z tych kopnych zakrętów. Natomiast w trudnych warunkach kierowcy jechali trochę ostrożniej (znaczy się wolniej), więc moc nie była aż tak ważna. Widać to np. po autach R4. Dlatego nie wydaje mi się, aby auta R5 miały jakąś wielką przewagę nad RRC. Zresztą nawet Malcolm Wilson porównywał osiągi R5 do S2000, a nie do RRC.

Ale mogę się mylić, więc jeśli ktoś wie lepiej to proszę niech mnie oświeci
marcos
N1

Postprzez Domson » piątek, 20 wrz 2013, 13:45

Thiery Neuville mówił, po przejechaniu Gyko że R5 śmiga od s2000/rrc 1 s/ km szybciej.

RRC byłoby niezłe, ale ma skopaną skrzynie, identyczną jak w WRCu. Wszystko jest fajnie dopóki jest na niskim biegu, ale im wyższy bieg tym coraz ciężej.
Domson
A6

Postprzez jarexcc » piątek, 20 wrz 2013, 13:47

marcos napisał(a):Podane przez Ciebie dane fiesty dotyczą wersji WRC, z tego co wiem, to M-Sport nie podał dokładnych wartości momentu i mocy, jakie rozwija fiesta R5.

takie dane znalazłem

a o to dane Peugeota R5
Engine Code: EP6 CDT
Capacity: 1598cc
Cylinders: 4
Valves: 16
Power: 280bhp @ 6,000rpm
Torque: 295lbft (400Nm) @ 2,500rpm
Rev limit: 7,500rpm
Injection system: Magneti Marelli High Pressure Direct
Intake: Single Throttle

400Nm przy 2500obr/min to widać że taki silnik od dołu bardziej ciągnie..., oczywiście nie da się tak łatwo nic porównywać, ale sam Kajto zachwycony był prowadzeniem się R5, popatrzcie że każda generacja nowego samochodu rajdowego to jednak postęp technologiczny, nie ma kroku w tył, zawsze jest w przód, jedynie kwestia awaryjności na początek
jarexcc
A5

Postprzez jarexcc » piątek, 20 wrz 2013, 14:01

dane fiesty RCC
http://www.m-sport.co.uk/index.php/moto ... fiesta-rrc

moment 360 Nm @ 4750 rpm – RRC specification
jarexcc
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP