Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez djescape » sobota, 14 wrz 2013, 13:58

3:0 dla Kajetanowicza :) podczas tych 9 lat gdzie interesuję się motorsportem nauczyłem się żeby nie oceniać tempa po kwalifikacjach... Ale żeby nie było Michałowi także kibicuje bo powinniśmy każdemu naszemu rodakowi kibicować tak samo bo tym się różni motorsport od innych dyscyplin :)
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez Jarek55511 » sobota, 14 wrz 2013, 13:59

viper napisał(a):
Domson napisał(a):Nie o to mi chodziło. Osobiście myślę, że Michał lepiej sobie radzi nieco wolniejszymi samochodami i Wurc wydaje mi się ,że jest dla niego lekko przytłaczający szybkościowo :) Co nie zmienia faktu, ze najchetniej widziałbym go w RRC w tym rajdzie, żeby móc mówić o jakimś sensownym poroównywaniu.

Moim zdaniem Kościuszko w MŚ zawsze tempo miał słabsze od czołówki, ale nie wiedząc czemu w polskim ma co najmniej dobre.

No może mu klasa 2 bardziej odpowiada niż królewska-WRC? Szkoda tej awari,bo był w czołówce. Może w ERC szło by mu lepiej? Fajnie byłoby widzieć w 2014 dwie Fiesty R5 w barwach Lotosu w ERC...
Jarek55511
S1600

Postprzez mwieczor » sobota, 14 wrz 2013, 15:25

Jarek55511 napisał(a):Fajnie byłoby widzieć w 2014 dwie Fiesty R5 w barwach Lotosu w ERC...

Mało realne. Lotos będąc sponsorem tytularnym RSMP będzie chciał mieć mistrza, a jeśli Rajd Polski będzie rundą WRC, to raczej sens 2 załóg w ERC dla Lotosu żaden.
IMHO Lotos będzie miał duży dylemat w wyborze kierowców / samochodów / cyklu.
mwieczor
N2

Postprzez viper » sobota, 14 wrz 2013, 21:39

Jarek55511 napisał(a):
viper napisał(a):
Domson napisał(a):Nie o to mi chodziło. Osobiście myślę, że Michał lepiej sobie radzi nieco wolniejszymi samochodami i Wurc wydaje mi się ,że jest dla niego lekko przytłaczający szybkościowo :) Co nie zmienia faktu, ze najchetniej widziałbym go w RRC w tym rajdzie, żeby móc mówić o jakimś sensownym poroównywaniu.

Moim zdaniem Kościuszko w MŚ zawsze tempo miał słabsze od czołówki, ale nie wiedząc czemu w polskim ma co najmniej dobre.

No może mu klasa 2 bardziej odpowiada niż królewska-WRC? Szkoda tej awari,bo był w czołówce. Może w ERC szło by mu lepiej? Fajnie byłoby widzieć w 2014 dwie Fiesty R5 w barwach Lotosu w ERC...

Ja myśle ze nie tyle kwestia auta co oesy mu pasują.
viper
S2000

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 15 wrz 2013, 21:17

Michał mnie bardzo zaskoczył,bo był w czubie polskich driverów-Kajto, Michał, Sołek, Hołek i Kubica. Reszta marnie. I dziękuję że nie miał tego PRowskiego piep...a. Oby tak dalej.
Jarek55511
S1600

Postprzez wrc22 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 08:35

Może i Michał topowych czasów nie uzyskiwał ale w miejscach w których stałem jechał najlepiej. Pełną bombą przez krzywe hopy. Fajnie że wystartował i dał nam sporo wrażeń przy przejazdach. Później wrzucę filmik z jego przejazdu.
"Z miłości do rajdów"
wrc22
N3

Postprzez havk » poniedziałek, 16 wrz 2013, 09:07

Jarek55511 napisał(a):Michał mnie bardzo zaskoczył,bo był w czubie polskich driverów-Kajto, Michał, Sołek, Hołek i Kubica. Reszta marnie. I dziękuję że nie miał tego PRowskiego piep...a. Oby tak dalej.

Naprawdę Cię bardzo zaskoczył? Kościuszko od lat prezentuje naprawdę niezłe tempo na Rajdzie Polski. Inna sprawa ze często to kończyło się to wypadkiem. Spójrzcie na wyniki Rajd Polski z 2008 rok po I dniu: http://www.ewrc-results.com/results.php ... olski-2008 Kościuszko trzeci mimo kary 50 sekund, gdyby nie kara to prawdopodobnie byłby przed Bouffierem. Na następnym odcinku było dachowanie, ale jechał szybko. W 2011 po I etapie był szósty, ale tylko z 16.9 sekundy straty do lidera (7,4 sek straty do Kajetana). W zeszłym roku do momentu wypadku był najlepszym z Polaków. Mam wrażenie że dla wielu ludzi przy ocenie kierowców ważną rolę odgrywa to czy się lubi danego kierowce czy nie, ale czasy odcinków mówią same za siebie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 wrz 2013, 09:20 przez havk, łącznie edytowano 1 raz
havk
N3

Postprzez Domson » poniedziałek, 16 wrz 2013, 09:18

wrc22 napisał(a):Może i Michał topowych czasów nie uzyskiwał ale w miejscach w których stałem jechał najlepiej. Pełną bombą przez krzywe hopy. Fajnie że wystartował i dał nam sporo wrażeń przy przejazdach. Później wrzucę filmik z jego przejazdu.

Pamietaj, ze nie liczy sie efektownie, a efektywnie :D

Michał ciezki temat, byly oesy kiedy jechal dobrze, ale wiekszosc tak niemrawo, moze po prostu nie potrafi utrzymac mocnego tempa cały czas, nie wiem :D
Domson
A6

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 09:53

Trochę pecha miał, ale start wreszcie udany. Mam nadzieję, że wróci do WRC2.
Loeb1987
A6

Postprzez adolfik9501 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 10:55

Junior pojechał tak jak miał pojechać, czyli szybko. W tej kwestii nie ma nic do dodania, gdyż od pewnego czasu znajduje się w czołówce naszych kierowców. Oczywiście można by powiedzieć, że mógł szybciej, ale zwalmy to na jego kręgosłup, na który nie narzekał, choć zapewne komfortowa jazda to nie była. Poza tym tradycyjnie mu się auto psuło :) Ciekawe to jest, Evans potrafi przejechać pełną dzidą dwa rajdy w MŚ, a Junior już po 1 krótkim oesie zaczyna mieć problemy... Choć kto wie, czy nie było tak jak z "coś w śniegu", bez dodania, że poza drogą. Patrząc z perspektywy lat jego startów to niezła psuja z niego ;)

Reasumując oceniam jego występ na umiarkowany, tzn. od przyszłego Mś spodziewałem się walki o zwycięstwo, której nie było, niezależnie od tzw. problemów technicznych, jednakże źle nie było, tylko solidnie.
V8 Supercars, Rajdy, IndyCar, F1
adolfik9501
N2

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 13:15

Trzeba pamiętać, że w R5 części mają starczyć na dużo dłużej. Więc może w tym problem. Najwidoczniej M-Sport cały czas testuje te auta w "terenie". Zobaczymy jak będzie w przyszłym sezonie.
Loeb1987
A6

Postprzez tomson » poniedziałek, 16 wrz 2013, 14:25

A jak jest z kwestią homologacji aut R5? Czy nie jest tak, że R5 homologowane nie podlega dalszej ewolucji? Citroen i Peugeot zwlekają do ostatniej chwili z homologowaniem aby pewnie dopracować produkt, być może wizja kasy którą ujrzał Wilson przesłoniła mu temat dopracowania konstrukcji.
tomson
N2

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 17:49

tomson napisał(a):A jak jest z kwestią homologacji aut R5? Czy nie jest tak, że R5 homologowane nie podlega dalszej ewolucji? Citroen i Peugeot zwlekają do ostatniej chwili z homologowaniem aby pewnie dopracować produkt, być może wizja kasy którą ujrzał Wilson przesłoniła mu temat dopracowania konstrukcji.

I tak raczej jest. Chyba że planuje potem wprowadzić inny model?
Jarek55511
S1600

Postprzez karluum » poniedziałek, 16 wrz 2013, 18:26

Cy Fiesta R5 ma elektryczne wspomaganie? Z ciekawości pytam, bo Kościuch coś wspominał, że musiał dwa razy system resetować a i Kangur pozostał bez wspomagania i zaliczył wycieczkę...
karluum
A5

Postprzez woocasch » poniedziałek, 16 wrz 2013, 20:35

Jarek55511 napisał(a):
tomson napisał(a):A jak jest z kwestią homologacji aut R5? Czy nie jest tak, że R5 homologowane nie podlega dalszej ewolucji? Citroen i Peugeot zwlekają do ostatniej chwili z homologowaniem aby pewnie dopracować produkt, być może wizja kasy którą ujrzał Wilson przesłoniła mu temat dopracowania konstrukcji.

I tak raczej jest. Chyba że planuje potem wprowadzić inny model?

Można wprowadzić ileś tam zmian w ciągu określonego czasu, ale nie pamiętam ile i jakich, jednak jest to bardzo ograniczone. Więc jeżeli coś przeoczyli to może być później kiepsko :)
---
woocasch
woocasch
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata