ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland 2013

Postprzez scooby14444 » czwartek, 22 sie 2013, 23:53

Viper dobrze to wytłumaczyłeś, ale ja chce Ci zadać jedno pytanie.
Czy Ty naprawdę nie widzisz różnicy między kierowcami którzy zajmują powiedzmy 10 miejsce w rajdzie ze stratą 1,5 sek/km, tylko ze jeden jedzie autem WRC , a drugi RRC czy s2000???
scooby14444
N3

Postprzez Witcher1990 » piątek, 23 sie 2013, 00:00

Mamy eksportowego Michała Kościuszkę- kierowca młody, ściga się na światowym poziomie, robi postępy itp. Wyniki ma coraz lepsze, w całym czempionacie RMŚ takie osiągnięcia miał tylko Hołowczyc czy Zasada czyli legendy polskich rajdów,

Zbyszek, chłopie Ty na powarzenie? Bo tak się uśmiałem czytając to, że aż oplułem sobie monitor.
TO porównanie do Hołka to już może podpadać pod zniesławienie.
Witcher1990
A6

Postprzez scooby14444 » piątek, 23 sie 2013, 00:02

ZbyszekChaosu napisał(a):Przecież Kościuszko sam sobie wurca nie kupił :P Musiał sam sobie wypracować pozycje, umiejętności znaleźć sponsora itp. Czepianie się że jest 10 z pośród 13 załóg w klasie to tak jakby czepiać się sprintera że w finale jest na 7 miejscu. Po to w lekkiej atletyce są eliminacje, półfinały itp żeby o najwyższe laury walczyło wąskie grono sportowców a nie masówka na "hura". W piłce nożnej z tego samego względu wymyślono ligi a w rajdach klasy.
Czepiacie się Michała a to przecież dopiero jego pierwszy sezon w najwyższej klasie i udało mu się już wejść do pierwszej 6-ki rajdu. Kubica w pierwszych występach w F1 miał podobne wyniki a wszyscy piali z zachwytu. Ponadto widać, że Kościuszko cały czas robi postępy.

Kolego w rajdach nie ma eliminacji, można od razu pójść do WRC , jak ma się sponsora albo kasy w bród, mimo że się jest ostatnią łajzą za kierownicą.
I dlatego właśnie jak porównasz tempo czołówki i Kościuszki, to Kościuszko przypomina właśnie takiego 12- sekundowca w finale mistrzostw świata na 100 metrów. Cała czołówka biegnie poniżej 10 sekund tnąc się na setne, a on niby nie jest ostatni, bo jest jeszcze szejk co biega setkę w 14 sekund, ale co z tego? Wcale to nie oznacza że jest w ścisłej światowej czołówce, o na świecie znalazło by się naprawdę wielu szybszych, którzy akurat nie mieli ochoty wydawać ogromnej kasy na złote buty potrzebne żeby załapać się do wrc???? Już rozumiesz???
Ostatnio edytowano piątek, 23 sie 2013, 00:12 przez scooby14444, łącznie edytowano 2 razy
scooby14444
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 23 sie 2013, 00:10

@Gracko, dzięki za konkret ;)

Witcher1990 napisał(a):
Mamy eksportowego Michała Kościuszkę- kierowca młody, ściga się na światowym poziomie, robi postępy itp. Wyniki ma coraz lepsze, w całym czempionacie RMŚ takie osiągnięcia miał tylko Hołowczyc czy Zasada czyli legendy polskich rajdów,

Zbyszek, chłopie Ty na powarzenie? Bo tak się uśmiałem czytając to, że aż oplułem sobie monitor.
TO porównanie do Hołka to już może podpadać pod zniesławienie.

Wiem jakie sukcesy odnosił Hołowczyc i Zasada w Europie i jest to na pewno ważniejsze niż 6 mj w rundzie WRC. Dlatego WYRAŹNIE NAPISAŁEM, że chodzi mi mistrzostwa świata- tych póki co żaden Polak nie zawojował, więc powinien nas cieszyć każdy dobry występ naszego rodaka.Z całym szacunkiem do Hołka to jego osiągnięcia w RMŚ nie szczególnie różnią się od tego co osiągnął Michał, po prostu w pewnym momencie swojej kariery przerzucił się na nieco inną dyscyplinę.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez fkuzi555 » piątek, 23 sie 2013, 00:33

Nie wiem na ile to ma znaczenie, ale kiedy Hołek w roku np 98 przecierał się w RMŚ było 5 fabryk (Mitsubishi, Toyota, Ford, Subaru, Seat) a w sumie jezdziło około 15 WRC/A8. Teraz takiej konkurencji nie ma. W roku 99 w rajdzie RAC wystartowało 21 samochodów WRC/A8 a fabryk naliczyłem 7 (doszły Peugeot 206 WRC i Octavia WRC). Może wyniki są w sumie podobne (najwyżej Holo był chyba 6 w Argentynie), ale konkurencja zupełnie inna.
fkuzi555

Postprzez tomass_85 » piątek, 23 sie 2013, 01:02

Zbychu zajrzyj tutaj viewtopic.php?f=7&t=5506
wiem trochę stron tego jest ale zrozumiesz dlaczego wiele fanów rajdów ma negatywne zdanie o naszym eksportowym Michale.
tomass_85
N1

Postprzez micz » piątek, 23 sie 2013, 01:35

Zacznijmy od tego, ze jak Zasada się ścigał to najważniejszym rajdowym cyklem były mistrzostw Europy. Wystarczy kolego rzucić okiem na Wikipedie:
3 złote medale mistrza Europy w rajdach 1966, 1967, 1971,
3 srebrne medale wicemistrza Europy w rajdach 1968, 1969, 1972
11-krotny rajdowy mistrz Polski,
zwycięzca 148 rajdów samochodowych.

I Ty naprawdę stawiasz tego faceta w jednym rzędzie z Kosciuszka? Bitch please! Nie czytaj już wiecej ulotek ze stacji Lotos
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez posejdon » piątek, 23 sie 2013, 07:19

Gracko napisał(a):(...)bo jak się nie wygrało żadnego rajdu w klasyfikacji generalnej RSMP (ewentualnie jeden CORSĄ EFL? - niech mnie ktoś poprawi)

To był Frycz. Kopciuch chyba wtedy prawka nie miał jeszcze.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez munster » piątek, 23 sie 2013, 07:35

http://www.youtube.com/watch?v=26t2xSfl ... r_embedded
jak ogladam te ciecia i mam w pamieci kary dla zawodnikow m.in. Tomka Kuchara za ciecie na jakims rajdzie i glosy na forum typu," ze oszusci skracali trase", bo wyjechali 4 kolami poza asfalt, a tu w MS prosze jak nie wygrodzone to mozna jeszcze glebiej ciac. Zastanawiam sie co na to ludzie z ZSS w polsce by powiedzieli?
munster
N1

Postprzez woocasch » piątek, 23 sie 2013, 08:36

posejdon napisał(a):
Gracko napisał(a):(...)bo jak się nie wygrało żadnego rajdu w klasyfikacji generalnej RSMP (ewentualnie jeden CORSĄ EFL? - niech mnie ktoś poprawi)

To był Frycz. Kopciuch chyba wtedy prawka nie miał jeszcze.

A dla uzupełnienie to był Rajd Rzeszowski w 2002 roku i z tego co pamiętam to jest jedyne zwycięstwo auta S1600 w generalce RSMP. A dla uzupełnienia danych to Kościuszko w całej swojej bogatej karierze wygrał tylko jeden rajd w klasyfikacji generalnej i był to Azzano Rally w 2009 roku. I tak dobrze, że niemal każdego roku startuje w Rajdzie Polski, bo Prokop ostatnio jakoś miga się od startów w Czechach, chyba po raz ostatni jechał w 2010 w Bohemii - pomijam spotkania mistrzów czy inne odpowiedniki naszej Barbórki :)

Ale może wróćmy do Rajdu Niemiec? :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Anbarra » piątek, 23 sie 2013, 08:42

ZbyszekChaosu napisał(a):Przecież Kościuszko sam sobie wurca nie kupił :P Musiał sam sobie wypracować pozycje, umiejętności znaleźć sponsora itp. Czepianie się że jest 10 z pośród 13 załóg w klasie to tak jakby czepiać się sprintera że w finale jest na 7 miejscu. Po to w lekkiej atletyce są eliminacje, półfinały itp żeby o najwyższe laury walczyło wąskie grono sportowców a nie masówka na "hura". W piłce nożnej z tego samego względu wymyślono ligi a w rajdach klasy.
Czepiacie się Michała a to przecież dopiero jego pierwszy sezon w najwyższej klasie i udało mu się już wejść do pierwszej 6-ki rajdu. Kubica w pierwszych występach w F1 miał podobne wyniki a wszyscy piali z zachwytu. Ponadto widać, że Kościuszko cały czas robi postępy.

Tyle ze w WRC kelnerzy zaczynaja sie od 6-7 miejsca, a w F1 duzo duzo dalej :)

Pozatym teoretycznie juz po zdobyciu miedzynarodowej licencji, czyli chyba ukonczeniu kilku rajdow RPP mozesz sobie pojechzac caly sezon WRC nawet i w fabryce, jesli masz na to pieniadze :) A kosciuszko wcale nie jezdzi w fabryce, tylko w prywatnym teamie ktore wypozycza auto od M-Sportu, wiec nie mozna powiedziec ze musial sie kwalifikowac umiejetnosciami. No i jego kariera trwa juz chyba 11 lat, a autem WRC jechal juz jak mial 17 lat na barborce 2002 ... niektorzy po 11 latach rajdow przy nawet mniejszym budzecie startowym mieli juz 5-ty tytul jakiejs tam planety a jedyne co on wygral to jakis rajd we wloszech http://www.ewrc-results.com/profile.php?p=211 tu masz dowody ;)
http://www.ewrc-results.com/final.php?e ... Rally-2009 kosciuszko jedzie w fabii s2000 i navarra w subaru Sti jest na tym samym poziomie. rozumiem ze lokales, ale wyobrazasz sobie Loeba ktory rusza na rajd Polski w DS3 RRC i daje sie objechac Kajtkowi w R4? Wyobrazasz sobie jak ktos kto jedyny raz w zyciu wygral generalke przez 11 lat startow, osmiela sie twierdzic ze bedzie walczyc o tytul mistrza swiata?
Anbarra
A5

Postprzez piotrg » piątek, 23 sie 2013, 08:47

Zbyszek w pierwszej 10 to tylko pierwsza 6 to są najlepsi kierowcy na świecie, reszta dziesiątki to jest biznesklasa to są najlepsi kierowcy w zbieraniu budżetu (ci co regularnie startują). Taki to już sport że ci co są pierwszą 10 na świecie nie zawsze mają za co jeździć, trzeba z tym żyć ale wiedzieć kto jest tym top 10 a kto na to miano niezasługuje. Zobacz jak nagle w okazjonalnym starcie pojawia sie taki Meeke czy Haninen, odrazu wiadomo że to jest pierwsza 10 na świecie a nie Kościuszko czy Prokop. Pierwsza 10 na świecie to traci na całym rajdzie do 2 miejsca (1 to inna liga loeba i ogiera) minute, dwie a nie 7,8,9. Co nieoznacza że należy tych kierowców odrazu obrażać i tępić, trzeba znać tylko ich miejsce w szeregu.
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez Zajcev » piątek, 23 sie 2013, 08:48

munster napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=26t2xSflehk&feature=player_embedded
jak ogladam te ciecia i mam w pamieci kary dla zawodnikow m.in. Tomka Kuchara za ciecie na jakims rajdzie i glosy na forum typu," ze oszusci skracali trase", bo wyjechali 4 kolami poza asfalt, a tu w MS prosze jak nie wygrodzone to mozna jeszcze glebiej ciac. Zastanawiam sie co na to ludzie z ZSS w polsce by powiedzieli?

Proszę Cie, nie porównuj cięcia tutaj na filmie do "cięcia" Kucharowego...
Zajcev
N4

Postprzez rallyfan2 » piątek, 23 sie 2013, 09:08

munster napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=26t2xSflehk&feature=player_embedded

Bez komentarza. Niektorzy eksperci na forum nie przestaną zadziwiać :lol: Masz porównanie http://www.youtube.com/watch?v=-ujcvfaVg0w
rallyfan2
A6

Postprzez kremer » piątek, 23 sie 2013, 09:23

Jaki wysyp nowych ciekawych komentarzy i opinii :D Munster dobre oko masz. Pewnie jesteś snajperem.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata