28 Rajd Karkonoski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 28 Rajd Karkonoski 2013

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 8 lip 2013, 13:35

Tak od siebie na gorąco.
Pierwszy wyjazd na Karkonoski pozostawił pozytywne wrażenia. Do plusów należą piękna okolica z masą noclegów na każdą kieszeń, ciekawe trasy, szczególnie Karpacz, Szklarska Poręba i Lubomierz, duża strefa serwisowa, atmosfera na i wokół rajdu.
Do minusów trzeba zaliczyć odwołanie Karpacza 2 (nie wiem czy słusznie, czy też nie - po prostu szkoda odcinka), bucowaci policjanci, dość długie dojazdy do os'ów.
Mimo wszystko bardzo chętnie wrócę w Karkonosze na następne edycje rajdu, o ile zostaną zorganizowane.

Co do Kajetanowicza - szkoda, że nie dostaje szans za granicą - myślę, że godnie by się zaprezentował chociażby w ERC. Siemanko - będzie wcześniej czy później Mistrzem Polski. Generalnie Beskidy rządzą - miejsca 1 i 2 w RSMP i 1 miejsce w RPP :)

Pozdrawiam
The Prisoner
N2

Postprzez dzanu » poniedziałek, 8 lip 2013, 14:05

Chciałbym jeszcze poruszyć sprawę "organizatorską". Policjanci oraz safety - w tym roku naprawdę spotkałem chamskich ludzi i po prostu nie mających pojęcia o tym, czym są rajdy (policja) i co znaczy fajna, rajdowa atmosfera (safety). Pewna pani zachowywała się jak "ura bura, król podwóra". Pretensjonalnie pytała o wymagane opaski, mówiąc, że powinniśmy mieć ze sobą pieniądze, bo "wiedzieliśmy, że trzeba kupić wstęp na odcinek". Fakt, na początku zwątpiliśmy - powiedziałem, że zaraz sprawdzę, czy wzięliśmy kasę z samochodu), a Pani od razu, że nigdzie nie wejdziecie, macie zawracać i powinniście być przygotowani nato itd;] Wróciliśmy się do samochodu po kasę....... ale Pani nie miała wydać (a przecież powinna być przygotowana na taką sytuację;];] ). Czy takie ubezpieczenie jest naprawdę OBOWIĄZKOWE? Pytam czysto formalnie (nie widzę problemu, żeby rzucić te 10zł na organizację), ale sposób poboru $ tylko od przypadkowych ludzi, a nie od wszystkich jest dziwny - i do tego w taki pretensjonalny sposób:)
dzanu

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 8 lip 2013, 15:34

Odnośnie jazdy naszych asów to wszystko zostało powiedziane.
W tym roku z Safety raczej nie było problemu i większości przypadków na spokojnie szło się ze wszystkimi dogadać nawet z tymi bardziej zatwardziałymi na hopce przy moście w Bobrowie którzy nie chcieli za żadne skarby przepuszczać ludzi na drugą stronę drogi, dopiero po informacji i pokazaniu opaski że zapłaciliśmy za to żeby oglądać rajd oraz wytłumaczeniu że mogą to robić po przejeździe każdej załogi ustąpili i jakoś to się w miarę sprawnie odbywało. W kwestii Policji wszędzie jest tak samo - Jam jest władza i wyrocznia, racja jest po mojej stronie, a jak się nie podoba to ... i mandacik do kolekcji - więc jakakolwiek dyskusja jest bezcelowa bo i tak nic nie da, o bezsensownym blokowaniu drogi nawet nie wspomnę.
Odwołanego Karpacza szkoda bo wybieraliśmy się na hope nad torem (po zdjęciach i filmach widać że miejsce godne uwagi) myślę że kwestie bezpieczeństwa/wesela można było trochę bardziej przypilnować/zaplanować i pomimo sympatii dla Pana Marka tu należny się minus (choć wiadomo że logistycznie to łatwe nie jest).
Czy odcinki były za daleko od siebie ?? nie powiedział bym tego, jedynym autsajderem w tym temacie jest Szklarska. Drugiego dnia dojazd z Gajówki na Lubomierz nie przekraczał 25min.
Trasa bardzo zróżnicowana i różnorodna więc tu należy się bardzo duży plus - choć może testowy mógłby być w innym miejscu bo moim zdaniem trochę odbiegał konfiguracją od całości trasy, ale był w innym miejscu niż w latach poprzednich - plus równoważy minus.
Ogólnie rajd uważam za bardziej niż udany (mogła by być obsada trochę lepsza) więc na pewno w Karkonosze jeszcze się wybiorę.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Sebekrally » poniedziałek, 8 lip 2013, 17:34

pierwszy rajd od bardzo dawna ktorego nie śledziłem, Kajto jest w innej lidze razem z Siemankiem, widać że młody miał przykaz jechać swoje po ostatniej akcji. Kuchar wymęczył podium, szkoda Habaja, ale kto grubo idzie ..., reszta to turyści. W RPP liczy się Szeja, Kubat jak nie zepsuje fury, imponuje mi Smorawiński tylko się zastanawiam czemu przy takim budżecie nie jeździ czymś ciut nowocześniejszym, chyba że właśnie o RWD mu chodzi. Czekam na Polski bo wyniki pozostałych rajdów znam.
Sebekrally
A5

Postprzez Zoe » poniedziałek, 8 lip 2013, 18:47

Jak dla mnie to Kajto trochę biadoli, że tak mu źle, w dodatku rzesza kibiców robi z niego bardzo pokrzywdzonego, a na dobrą sprawę jest mu na rękę nie ruszać się z Polski, bo to mogłoby zweryfikować boleśnie (lub nie) poziom jego umiejętności, więc woli pozostać legendarnym niepokonanym na polskim podwórku niż ryzykować za granicą. Ale nie żebym miał coś do niego, tylko takie odnoszę wrażenie.

Smorawiński fajnie, ale walczy dopasioną betą i dostał bencki od chłopaków co mają jeszcze mleko pod nosem, z tego co widziałem na wynikach to cięli się na sekundy. Piękna walka i fajnie to wyglądało nawet na online... Mam nadzieję, że to nie był jednorazowy udany występ tych chłopaków.
Zoe
A5

Postprzez kamil0084 » poniedziałek, 8 lip 2013, 18:58

Na każdym rajdzie znajdzie się "wielki pan safety", jak i bardzo miła osoba, dlatego nie ma sensu wsadzać wszystkich do jednego worka.
Ubezpieczenia, czy tam wejściówki nie obowiązywały w praktyce na wszystkich OS'ach. Na zabobrzu, od strony osiedla na pierwszym przejeździe nikt tego nie sprawdzał, ale od strony marketów juz pilnowali.
Bardzo szkoda Karpacza, szczególnie jeśli ktoś może oglądać rajd tylko w sobotę. Tutaj akurat duży minus dla organizatora. :evil:

Zapraszam wszystkich do obejrzenia klipu z Rajdu Karkonoskiego od MovkarFilms:
http://www.youtube.com/watch?v=DqLgu1pta4w
kamil0084
N1

Postprzez tomson » poniedziałek, 8 lip 2013, 20:06

Rajd udany, się mi podobało bardzo i znajomym jeszcze bardziej :) Nie ma co lamentować o odwołanym odcinku, bo to również część tego sportu. Też miałem taką sytuację kilka razy w życiu ale nigdy nie przeszło mi w głowie aby obarczać za to organizatora. To je rally i tyle, po co drążyć bezsensowny temat nie mając pełnej wiedzy zaistniałej okoliczności :mrgreen:

Kajto nokautuje, Bryan także a Siemanko powinien dostać diament za przewyższenie na hopie w Karpaczu ;)

Dzięki Panie Marku za te wszystkie edycje rajdu, pełen pozytyw :D Jeśli mogę zapytać publicznie i poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Czy będzie Pan pomagał radami i wspierał swoim doświadczeniem kolejną edycję rajdu? Czy to całkowity "off"?

Pozdrawiam
:)

EDIT:
Poza wszystkim znalazłem ciekawy film:

Dojazdówka gdzieś tam do gdzieś tam, chyba parku serwisowego, polecam uważnie oglądać lewą stronę...

http://youtu.be/J93bg7uuP0U?t=3m34s

Niech mi ktoś wytłumaczy, skoro nr 1 stoi i czeka w kolejce, to po kiego ch*** nr 2 coś takiego robi, spóźniony? coś go usprawiedliwia? Nie rozumiem chyba pewnych zachowań ludzi.
tomson
N2

Postprzez hyzym » poniedziałek, 8 lip 2013, 22:52

Zoe napisał(a):Jak dla mnie to Kajto trochę biadoli, że tak mu źle, w dodatku rzesza kibiców robi z niego bardzo pokrzywdzonego, a na dobrą sprawę jest mu na rękę nie ruszać się z Polski, bo to mogłoby zweryfikować boleśnie (lub nie) poziom jego umiejętności, więc woli pozostać legendarnym niepokonanym na polskim podwórku niż ryzykować za granicą. Ale nie żebym miał coś do niego, tylko takie odnoszę wrażenie.

Smorawiński fajnie, ale walczy dopasioną betą i dostał bencki od chłopaków co mają jeszcze mleko pod nosem, z tego co widziałem na wynikach to cięli się na sekundy. Piękna walka i fajnie to wyglądało nawet na online... Mam nadzieję, że to nie był jednorazowy udany występ tych chłopaków.

A Janner z tego roku śledziłeś pod kątem Kajta ? Wg mnie pokazał wręcz przeciwną rzecz niż piszesz.
http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez Agrest » poniedziałek, 8 lip 2013, 22:56

hyzym napisał(a):
Zoe napisał(a):Jak dla mnie to Kajto trochę biadoli, że tak mu źle, w dodatku rzesza kibiców robi z niego bardzo pokrzywdzonego, a na dobrą sprawę jest mu na rękę nie ruszać się z Polski, bo to mogłoby zweryfikować boleśnie (lub nie) poziom jego umiejętności, więc woli pozostać legendarnym niepokonanym na polskim podwórku niż ryzykować za granicą. Ale nie żebym miał coś do niego, tylko takie odnoszę wrażenie.

A Janner z tego roku śledziłeś pod kątem Kajta ? Wg mnie pokazał wręcz przeciwną rzecz niż piszesz.

Wypadł tam bardzo dobrze ale jedna jaskółka wiosny nie czyni
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez MariuszM » poniedziałek, 8 lip 2013, 23:13

www.rsmp.tv
MariuszM
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 8 lip 2013, 23:34

tomson napisał(a):EDIT:
Poza wszystkim znalazłem ciekawy film:

Dojazdówka gdzieś tam do gdzieś tam, chyba parku serwisowego, polecam uważnie oglądać lewą stronę...

http://youtu.be/J93bg7uuP0U?t=3m34s

Niech mi ktoś wytłumaczy, skoro nr 1 stoi i czeka w kolejce, to po kiego ch*** nr 2 coś takiego robi, spóźniony? coś go usprawiedliwia? Nie rozumiem chyba pewnych zachowań ludzi.

Generalnie proste jest to do wytłumaczenia tzn. Tak sie dzieje zazwyczaj w przypadku jak organizator zle obliczy czas dojazdu z jednego pkc na drugi pkc. Wiec zawodnicy wszelkimi mozliwymi sposobami chcą za wszelka cenę dotrzec na pkc, bo za każda minuta spóźnienia to 10 s kary. Jeżeli nr 1 ma przewagi np. 40 s nad nr 2 to teoretycznie 3 min spoznienia daje 30 s kary , wiec w praktyce Moze sie spóźnic a i tak wygra zmniejszy sie tylko ta roznica. Natomiast jeżeli midzy 1 i 2 jest 9 s różnicy to zazwyczaj jest wlasnie takie zachowanie. Zawodnicy niestety tak postępują ponieważ organizator jak by to powiedzec bardzo zadko anuluje kary za spóźnienia. Oczywiście ze jest to kontrowersyjne zachowanie, ale niestety często spowodowane i wymuszane przez organizatora, a organizator stara sie skrócić rajd czasowo, wiec czasami wychodzą takie kwiatki :)
viper
S2000

Postprzez Honiclbr » wtorek, 9 lip 2013, 02:08

Regulamin RSMP już nawet zajmuje się kwestią dojazdówek, więc ciężko o błąd u organizatorów.
3.5. Trasa rajdu powinna spełniać następujące wymagania:
− Przyjmuje się, że maksymalna średnia prędkość na odcinkach drogowych nie
może być wyższa niż 45 km/h. Ponadto czasy przejazdów odcinków drogowych
muszą być zwiększone o okoliczności, które mogą mieć wpływ na rzeczywisty
czas przejazdu (strefy tankowania i/lub znakowania opon, przejazdy kolejowe, itp.)
Honiclbr
A5

Postprzez cytrus » wtorek, 9 lip 2013, 10:48

Kilka ujęć z 28 Rajdu Karkonoskiego od EvoStudio, a wkrótce obszerniejsze podsumowanie rajdu.
Zapraszam
http://www.youtube.com/watch?v=woEeN5gMsCU
cytrus
N1

Postprzez jacko » wtorek, 9 lip 2013, 11:57

cytrus napisał(a):Kilka ujęć z 28 Rajdu Karkonoskiego od EvoStudio, a wkrótce obszerniejsze podsumowanie rajdu.
Zapraszam

prosze o informacje w ktorym dokladnie miejscu jest ta hopa z 4:03 ? oraz nawrót z 4:09 ?
jacko
A5

Postprzez Mad Max » wtorek, 9 lip 2013, 12:08

jacko napisał(a):
cytrus napisał(a):Kilka ujęć z 28 Rajdu Karkonoskiego od EvoStudio, a wkrótce obszerniejsze podsumowanie rajdu.
Zapraszam

prosze o informacje w ktorym dokladnie miejscu jest ta hopa z 4:03 ? oraz nawrót z 4:09 ?

4:03 to hopa nad torem w Karpaczu
4:09 to odcinek Zabobrze lewa strona
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP