Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez marrcus » sobota, 22 cze 2013, 23:25

wanderer kiedyś lider jechał pierwszy i było szachowanie się co koniec etapu i niższe tempo liderów
marrcus
N3

Postprzez speedyzxz » sobota, 22 cze 2013, 23:27

Jeśli chodzi o zamrożoną homologacje to spoko, jak zostaną szejkowie to M-Sport i Citroen powinny pozostać.
Choć przetasowań w składach się spodziewam
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez wanderer » sobota, 22 cze 2013, 23:37

marrcus napisał(a):wanderer kiedyś lider jechał pierwszy i było szachowanie się co koniec etapu i niższe tempo liderów

Ja to wiem. Zreszta, jest jeszcze pare innych czynnikow jak rozwoj aut, ustawienia, czy inne opony. Ale nawet biorac poprawke na te wszystkie skladowe, mozna sprobowac wyciagac pewne wnioski.

Sebekrally napisał(a):A ja się zastanawiam czy na asfalt Citroen nie sięgnie po Kubicę?

Nie sadze zeby to bylo jakos specjalnie oplacalne dla obu stron. Kubica potrzebuje jeszcze duzo kilometrow do nauki i szybsza przesiadka do WRC w tym przeszkadzac. A poza tym sadze, ze szanse na lepszy wynik od Sordo i Hirvonena nie sa az tak duze.
wanderer
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 22 cze 2013, 23:52

speedyzxz - a tak z czystej ciekawosci, jakich to przetasowan sie spodziewasz? ;-)
Volkswagen na pewno zostanie niezmieniony. Zagadka jest za to Citroen - zarowno Mikko jak i Sordo maja kontrakty do koca tego roku i sam nie wiem jak to wszystko sie potoczy.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Domson » niedziela, 23 cze 2013, 00:01

Matthias Schmidt napisał(a):speedyzxz - a tak z czystej ciekawosci, jakich to przetasowan sie spodziewasz? ;-)
Volkswagen na pewno zostanie niezmieniony. Zagadka jest za to Citroen - zarowno Mikko jak i Sordo maja kontrakty do koca tego roku i sam nie wiem jak to wszystko sie potoczy.

No coz , wg mnie jeden poleci napewno. Hirvo i Sordo w tym sezonie wygladaja jak zagubione owieczki przytłoczone tempem Ogiera i jego teamu. Są na trasie, ale jakby ich nie było.

W sumie to wydaje mi sie, ze sezon 2014 bedzie dla Citroena decydujacy i w mojej skromnej opinii postawią na Kubicę. Albo coś z tego wyniknie dobrego, albo spakują walizki :)
Domson
A6

Postprzez Bad-i » niedziela, 23 cze 2013, 00:16

wanderer napisał(a):
Za to Kosciuszko w swoim szostym starcie na Sardynii pokazal, ze rozwojowym kierowca na pewno nie jest - to tak delikatnie ujmujac.

Liczyles ze wygra?
Bad-i
N3

Postprzez Anbarra » niedziela, 23 cze 2013, 05:45

Bad-i napisał(a):
wanderer napisał(a):
Za to Kosciuszko w swoim szostym starcie na Sardynii pokazal, ze rozwojowym kierowca na pewno nie jest - to tak delikatnie ujmujac.

Liczyles ze wygra?

z takim bagazem doswiadczen w tym rajdzie, i po pol roku od debiutu w wurcu powinien chociazby nie tracic wiecej jak 1-1.5s na km...
Anbarra
A5

Postprzez deiman » niedziela, 23 cze 2013, 08:54

Sebekrally napisał(a):A ja się zastanawiam czy na asfalt Citroen nie sięgnie po Kubicę? Przeciętny Hirvo który dodatkowo w tym roku ma pod górkę nie da rady.

Nie sadze bo Hirvo musi punktowac, jako pierwszy kierowca zespolu.
deiman
A5

Postprzez speedyzxz » niedziela, 23 cze 2013, 08:56

Matthias Schmidt napisał(a):speedyzxz - a tak z czystej ciekawosci, jakich to przetasowan sie spodziewasz? ;-)

Fakt VW na pewno się nie zmieni, nawet jeśli któryś z nich czułby się szykanowany to raczej nie przejdzie do Abu czy Kataru, bo tam nie zapłacą.
A młodziaki Lappi i Mikkelsen raczej nie wyjdą z spod skrzydeł VW.

Z racji końca umów Hirvo i Sordo w tym roku mogą być oni na celowniku Hyundaia. Z resztą wydaje mi się że ta cała mgła jeśli chodzi o kierowców koreańskiej marki jest zapewne z tego względu, czekają na "okienko transferowe".
Toteż jeśli Kubek nie będzie mógł trafić jeszcze do F1 (z resztą w sumie jakby miałby możliwość, mógłby poczekać 1 sezon, może byłby zwycięzcą rajdu WRC i wyścigu F1... dobra popłynąłem ;p) to jego miejsce w Cytrynie pewne i dobre dla francuzów, szum medialny murowany, to może zachęcić nawet do wyłożenia troszkę większych pieniędzy.

M-Sport widzę tam Neuvilla i Ostberga na stałe. Choć i oni mogą być na celowniku koreańczyków. Także jeśli któryś byłby podkupiony to zostaje Novikov.

Jednak żeby i Citroen i Ford został, będą potrzebne petrodolary. Na 100% składów ustalać nie chce, za dużo niewiadomych. Myślę że z czwórki Hirvonen, Neuville, Ostberg i Sordo. To nawet dwójka z nich może trafić do Hyundaia, mówi się o Hanninenie, ale to pewnie z racji ewentualnych testów (z resztą dziwne że nic o nich nie słychać) i zabezpieczenia jakby, panowie wyżej woleli dla pewności zostać w aucie konkurencyjnym niż w nowej nie sprawdzanej zabawce.
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Sylwek_GSi » niedziela, 23 cze 2013, 09:21

właśnie przecież jest jeszcze Hyundai :) a z plotek wynika jakoby PGA i Hanninen mieli ujeżdżać Hyundaie. Szczerze mówiąc dla mnie jest to nieporozumienie. O ile jeszcze Hanninen coś osiągnął w rajdach o tyle PGA? wg mnie jest o wiele za cienki na kierowce fabrycznego, który ma zapewniać jakieś tam sukcesy. A spodziewam się, że Hyundai nie wchodzi do WRC tylko po to by powtórzyć sytuacje sprzed kilkunastu lat. Tym bardziej że ostatnie sporadyczne występy Anderssona w WRC nie były zbyt spektakularne. Może być jak mówicie - pod koniec roku kilku dużo cenniejszym kierowcom kończą się kontrakty a tym samym Hyundai może albo zgarnąć do siebie jakąś gwiazdę, albo ją podkupić. Inna sprawa - jeżeli Koreance będą mieli na tyle hajsu to kierowcy pokoju hirvonena sami będą się do nich pchać tym bardziej że Hyundai jako jedyny oprócz VW będzie miał jasna przyszłość na co najmniej 3 lata?
Sylwek_GSi
A5

Postprzez viper » niedziela, 23 cze 2013, 11:21

Mnie sie wydaje ze citroen podejmie ryzyko z Kubica, bo do stracenia już nic nie ma. Hirvo i Sordo to są dobrzy kierowcy ale w skali sezonu nie błyszczą. Nie wierze zeby Kubica wrócił do F1 , dlatego jak sie pojawi okazja w wrc to na pewno ja wykorzysta.
viper
S2000

Postprzez Domson » niedziela, 23 cze 2013, 11:24

Kubice to napewno do WRC wsadzą w 2014 (jezeli do f1 nie wroci), jezeli chodzi o 2013 to kwestia - jak bardzo są zdesperowani zeby jakikolwiek wynik osiagnac , i czy Robert by wogole chcial sie przesiasc w tym roku. To jednak typ profesjonalisty, woli przygotowac i dopracować sobie opis, poznac trasy i w 2014 uderzyc z grubej rury jak bedzie przygotowany.

No i przede wszystkim Robert daje im gwarancje wynikow (jezeli bedzie dojezdzal), bo on nie ma zalaman formy. Caly czas idzie do przodu jak rakieta od startu :) Nie musi sie wjezdzac.
Domson
A6

Postprzez deiman » niedziela, 23 cze 2013, 13:17

Ja bym do tej gwarancji wynikow podszedl ostrozniej. Na pewno warto sie nim zajac, ale jak to sie skonczy, nie wiadaomo. Roznica poziomow miedzy WRC2, ERC a WRC jest ogromna. Mikkelsen w sumie w tej przed-najwyzszej serii nie mial sobie rownych a w WRC jeszcze nie walczy z najlepszymi. Robert tym czasem jedzie dopiero pierwszy sezon i nie wiem czy drugi to wciaz za wczesny etap na dobre wyniki. Powiem tak, byloby super gdyby jezdzil tak, jak Adreas w tej chwili.\

viper napisał(a):Mnie sie wydaje ze citroen podejmie ryzyko z Kubica, bo do stracenia już nic nie ma. Hirvo i Sordo to są dobrzy kierowcy ale w skali sezonu nie błyszczą. Nie wierze zeby Kubica wrócił do F1 , dlatego jak sie pojawi okazja w wrc to na pewno ja wykorzysta.

Mysle, ze ciezko to ocenic. W zeszlym roku nie wiadomo bylo czy wsiadzie do jakiegokolwiek samochodu, az nagle wyskoczyl w Imprezie WRC. Teraz mowi, ze widac spora poprawe: http://www.f1.v10.pl/Kubica,chce,sie,sc ... 99702.html

Skoro rozmawiamy o transerach, moze warto przeniesc watek do "świat WRC"?
viewtopic.php?f=7&t=2774&p=292092#p292092
deiman
A5

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 23 cze 2013, 16:35

Ja myślę że Robert wystartuje już DS-em WRC w Niemczech. Ponieważ sam mówił że niema budżetu na rajdy w RRC i sam dokładał. A w WRC kasę wyłożą sponsorzy Citroena. Jak Lotos nie dołoży do puli to mogą stracić"kóre znoszącą złote jaja". Bo Robert jednak robi im większą reklamę niż inne dyscypliny i kierowcy w rajdach i wyścigach.
Jarek55511
S1600

Postprzez Domson » niedziela, 23 cze 2013, 16:48

Jest jeszcze kwestia taka - co wybierze Citroen. Pole manewru na ten sezon maja juz ograniczone. Tytułu kierowcy nie zdobędą w WRC. Loeb pojedzie jeszcze raz, jakby posadzili Kubicę od Niemiec to jeszcze jest mała nadzieja, ze uda im sie na farcie klepnac tytuł konstruktorów o ile Sordo sie przebudzi, bo jezeli nie to jedyna ich nadzieja na tytuł w tym rok bedzie Kubica w WRC2 I coś mi się wydaje, że postawią jednak na tytuł w WRC2. Lepsze to niż żaden :)

Co jak co, ale Miko wczoraj przybił wielki gwóźdź do tabeli konstruktorów.

A Lotos powinien wyciagnac jeszcze pare ojro i dolozyc Robertowi jedna runde zeby zmaksymalizowac szanse. ( chyba , ze to juz nic nie zmieni, nie pamietam jak tam jest, czy musza trzymac sie zadeklarowanych 7 rund do wynikow czy nie)
Domson
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata