Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez żółtodziób » piątek, 7 cze 2013, 14:24

woocasch napisał(a):RajducH może i rowerem można dojechać w dowolne miejsce, ale A) nie każdy ma odpowiednią kondycję - nie mówię o sobie, tylko ogólnie, B) nie po to jedzie się ileś km na rajd, żeby jeszcze kombinować. To, że wejścia są płatne nie jest dla mnie problemem, ważne jest to aby cena była odpowiednio skorelowana z tym co się w tym oferuje. Wg mnie skoro Rajd Polski jest w ERC to należy go porównać z Rajdem Barum, i tam wejściówka na wszystkie wydarzenia w 2012 była za 220koron, czyli około 37zł. I jak dobrze pamiętam to nie ma "łatwej" opcji kupienia bliższego parkingu w ekstra cenie :)

Niestety Czesi organizacyjnie są od nas lepsi pod każdym względem. Nawet jak mają tą powódź to w 12 godzin rozdstawiają aluminiowe bariery, a u nas pospolite ruszenie i sypanie piachu do worków, które później i tak przeciekają. U nas za to wychodzi pani minister, i z głupkowatą miną bez cienia żenady, zapowiada,że u nas w tym rku na pewno powodzi nie będzie. Dawno sobie pobudowali autostrady a ceny za przejazd też nie są takie kosmiczne jak u nas za przejazd tymi paroma żenującymi odcinkami które istnieją. W ogóle nie jest dziwne dla mnie, że potrafią rozsądnie skalkulować cen biletów. Na to wszystko należy nałozyć fakt, ze Barum zawsze był lepszym rajdem niż Polak. Ranga może podobna, ale zazwyczaj był lepiej obsadzony i miał lepszą oprawę medialną. To Czesi zawsze byli filarem tego sportu w Europie Środkowej.

Poza tym dokłądnie jak napisałeś - nie po to jadę 350 km na rajd po ch**owych polskich drogach,żeby jeszcze kombinować.
żółtodziób
A8

Postprzez Witcher1990 » piątek, 7 cze 2013, 17:27

Widzę luke w waszym rozumowaniu bo przeliczając ceny biletów na PLNy np z Czech nie uwzględniacie tego, że tam jest inny poziom życia, trzeba by to przeliczyć nie wiem na jakieś ceny towarów konsumpcyjnych czy paliwo lub w stosunku do średniej krajowej.
Witcher1990
A6

Postprzez wanderer » piątek, 7 cze 2013, 17:42

Witcher1990 napisał(a):Widzę luke w waszym rozumowaniu bo przeliczając ceny biletów na PLNy np z Czech nie uwzględniacie tego, że tam jest inny poziom życia, trzeba by to przeliczyć nie wiem na jakieś ceny towarów konsumpcyjnych czy paliwo lub w stosunku do średniej krajowej.

Idac tym tokiem myslenia, to najtansze karnety na rajd Niemiec powinny kosztowac jakies 300 euro albo nawet wiecej, bo to jest runda WRC.
wanderer
A6

Postprzez żółtodziób » piątek, 7 cze 2013, 18:21

Witcher1990 napisał(a):Widzę luke w waszym rozumowaniu bo przeliczając ceny biletów na PLNy np z Czech nie uwzględniacie tego, że tam jest inny poziom życia, trzeba by to przeliczyć nie wiem na jakieś ceny towarów konsumpcyjnych czy paliwo lub w stosunku do średniej krajowej.

Tak, poziom życia jest inny, LEPSZY. Mniej paliwa za jedną pensję od nas to chyba mogą w Europie tylko Bułgarzy kupić, nawet "zbankrutowana" Grecja wypłaca emerytom po 700 Euro, co zresztą uznali za wielki skandal, bo przecież za tyle to nie da się wyżyć, szczególnie w klimacie śródziemnomorskim, gdzie nakłady na ogrzewanie są o wiele mniejsze niż u nas, podczas gdy u nas jeszcze trochę w w ogóle nie będzie emerytur, będą tylko napchane kiest ZUSu i OFE. Takie są fakty, ich bankructwo jest lepsze od naszego mega prosperity, przynajmniej z punktu widzenia przecietnego zjadacza chleba a nie kogoś dobrze osadzonego w zachłannym i bezproduktywnym aparacie państwowym. Biorąc pod uwagę powyższe i ceny biletów na Barumkę to powinni za pełen wjazd w każde miejsce wołać 20 złotych. Wołają 200 (nie liczę karnetu VIP, tylko taki który pozwoli obejrzeć wszystkie odcinki, strefę i zaparkować po ludzki) i to jest skrajna pazerność i brak wyobraźni.
żółtodziób
A8

Postprzez Glitol » sobota, 8 cze 2013, 20:37

Dobra chłopy, marudzimy marudzimy a i tak pojedziemy.
Tylko kombinować będziemy :wink:
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez karluum » poniedziałek, 10 cze 2013, 19:16

W krajach postkomunistycznych narzekanie jest cechą prawie narodową, natomiast trzeba powiedzieć jasno - takie ceny biletów to ewidentna próba zarobku za wszelką cenę na nazwisku Kubica. PZM to drugi związek po PZPN, gdzie ilość ludzi z dawnych układów przewyższa ilość maku w wielkanocnym makowcu. To są ludzie mający motosport w tym miejscu, które pocierają codziennie rano po porannej defekacji statutem PZM. To są ludzie myślący o swoich partykularnych interesach.
Stówa polskich złotych to jest 25 euro, a za Finlandię lat temu 10 zapłaciłem bodajże 37 mając możliwość obejrzenia prawie 30 samochodów WRC i 15 topowych kierowców. Nie wspomnę o hordzie fińskich matadorów w Nkach.
Nie przypominam sobie by Czesi na Barum podnosili ceny biletów tylko i wyłącznie z tego powodu, że na starcie pojawił się Kresta. Panowie z PZMotu nie są głupi, ale ich TKM przewyższa i zabija dalekosiężną wizję rozwoju.
Kubica mógłby być lokomotywą, Lux Torpedą, wyciągającą sport motorowy w RP na poziom wcześniej nie osiągalny. Panowie z PZMotu wolą jednak szybciutko zarobić te swoje kilkaset tysięcy nie zważając, że za kilka lat mogliby zarabiać MILIONY.
Reasumując: na Polski prawdopodobnie nie pojadę, bo taki wyjazd dla mnie skończy się kwotą 1000 PLN. A nie chcę już kombinować łażąc hektary przez jakieś faszcze znaczy się chaszcze z żoną i dziećmi...
karluum
A5

Postprzez skrendi » środa, 12 cze 2013, 13:24

Witam!!

Słuchajcie narzekania na bilety zawsze były i zawsze chba już będą!
Nigdy tego nie pochwalałem, ale też nie krytykowałem.
Kupowałem jeździłem i było OK.
W ty roku też zamówiłem bilety 3-dniowe za 199PLN sztuka.
Zamówiłem, zapłaciłem i dzisiaj je otrzymałem.......

I tutaj moje zdziwienie. W kopercie same bilety i to papierowe ("bardzo trwałe" jak na trzy dni o deszczu nie wspomiając) bez elementów dodatkowych.
Otuż na stronie http://www.rajdpolski.pl w opisie jest, że oprócz biletu pakiet zawiera dodatkowo: breloczek, smycz, nalepke pamiątkową Lotos 70 Rajdu Polski oraz Oficjalny Informator z mapą Rajdu.

To jest jakaś żenada i absurd!!!!!!!!!!!!!!! :evil:

Więc wziąłem telefon w rekę i po kilku telefonach Facet z UFA Sports odpowiada:
"resztę rzeczy będzie można odebrać w punktach informacji kibica przed rajdem"!
Ja oczywiście w śmiech. :lol:
Nie po to zamawiam wcześniej bilety, żeby stać w kolejce po odbiór mapy.
Po drugie wychodzi na to, że mapy i harmonogram będą jeszcze bardziej strzeżoną tajemnicą niż w latach poprzednich.
Złożyłem reklamację i poczekamy, zobaczymy!!

Zgadzam się z Wami wszystkimi, że to wszystko zmierza w bardzo złym kierunku KASA, KASA, KASA!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
skrendi
skrendi
N2

Postprzez kremer » środa, 12 cze 2013, 14:00

Podejrzewam, że 3 miesiące przed rajdem jeszcze nie wyprodukowali breloczków, informatorów i naklejek. Taniej wydrukować papier niż zrobić ładne karnety :) Oddaj te bilety.To strata pieniędzy.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez synek03 » środa, 12 cze 2013, 14:17

Dokładnie, przy umowie zawartej na odległość masz prawo zwrotu w terminie 10 dni, ze zwrotem kosztów.
rajd jest rajd ;]
synek03
N1

Postprzez Witcher1990 » środa, 12 cze 2013, 17:55

W 2009r dostałem ładny plastikowy karnet ze smyczą który mam do tej pory, jeśli za taką cenę mają dać jakieś gówno z papieru to faktycznie jest to już szczyt bezczelności. Oczywiście o dodatkach po nie wspomnę, albo wypuszczamy wszystko razem albo nie dodajemy gratisów i mamy tańszy bilet.
Witcher1990
A6

Postprzez woocasch » czwartek, 13 cze 2013, 09:06

Po tym co napisał skrendi coraz bardziej utwierdzam się w słuszności postanowienia o olaniu Rajdu Polski w tym roku. Przecież to co opisałeś to jest jawne niedotrzymanie warunków zawartej umowy. jak dobrze pamiętam w 2009 bilety zamawiałem z dużym wyprzedzeniam, a przyszły dopiero w maju, ale wszystko co miało być to było w przesyłce i tak to powinno działać. Do rajdu pozostało kilka miesięcy i sądzę, że gdybyś dostał wszystko w połowie sierpnia to by spokojnie wystarczyło.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 13 cze 2013, 09:38

@skrendi

1.Bilet biletowi nierówny. Czym innym jest bilet rozsądnie skalkulowany, rozumiemze jak chce się dobrze zorganizowac rajd to koszty są i trzeeba je jakoś pokryć. W tym wypadku jednak jest to zdzierstwo czystej wody, chyba najdroższe karnety w historii polskich rajdów za rajd takiej sobie rangi, którego jedyną mega atrakcją będzie Kubica.

2. To że dostałeś same papierki najlepiej świadczy o intencjach organizatorów - prawdopodobnie nikt nie zdecydował o tym, ze impreza będzie biletowana i za ile dopóki się nie okazało, że wystartuje Rob. "Szczwany" plan na pewno był gotowy, ale dopóki Rob się nie potwierdził to nikt nie wywalał kasy na mapy i gadżety, bo jeszcze wszystko mogo się rypnąć. Poza tym wcale bym sięnie zdziwił jak by postanowili oszczędzić także i na gadżetach - na pewno ich odbiór w punkcie wiele osób sobie odpuści, a nawet jak nie to zawsze mozna powiedzieć, ze się wszystko rozeszło i masz pecha, jak sie nie podoba to możesz rajdu nie oglądać i wracać do domu. Zwykłe cwaniactwo i dlatego nie zamierzam im napychać forsy do kieszeni. W odróżnieniu od nich mnie kasa łatwo nie przychodzi, tak samo jak nigdy nie daję na tacę tak samo a moze nawet tym bardziej nie zamierzam sponsorować i tych państwa.
żółtodziób
A8

Postprzez Mateos » czwartek, 13 cze 2013, 19:59

Rok temu była masa kombinacji aby oglądnąć rajd nie kupując wejściówki. W tym roku ceny odstraszają i dają do myślenia aby olać ten rajd na rzecz niemiec, ale i tak zbierzemy ekipę i na dwa auta pojedziemy, tylko kombinacji będzie więcej :x
Mateos
N2

Postprzez Stig » środa, 26 cze 2013, 21:41

Zaglądam na stronę rajdu, a tam mapa: http://www.rajdpolski.pl/pliki/pliki/za ... glowna.pdf :)

EDIT:
Z tego co widzę, to tak: OS Tałty jest zdaje się taki sam jak w zeszłym roku, OS Mateuszek to mocno zmienione Paprotki, OS-y Baranowo i Użranki to podzielone i zmodyfikowane zeszłoroczne Mrągowo, a zupełnie nowe OS-y Mrągowo i Mojtyny były już krótkimi fragmentami jechane w 2004 podczas Rajdu Kormoran (OS-y Prusinowo i Goleń).
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez kremer » środa, 26 cze 2013, 23:50

Trzeba zapisywać na dysk bo zaraz usuną :) Nieźle rozwalili te oesy.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP