Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez C2R2 » czwartek, 6 cze 2013, 07:48

wczoraj miałem okazję jeździć po torze w Mikołajkach. Tragedia :( Nawierzchnia dziurawa jak nasze drogi, na cięciach takie jamy, że się można wykopyrtnąć. Nikt o to nie dba, a szkoda.
http://www.typa.pl
http://www.xdrive.com.pl
C2R2
N1

Postprzez woocasch » czwartek, 6 cze 2013, 09:04

Na początku nie chciałem komentować wczorajszych genialnych wieści dotychących rajdu, ale jednak napiszę 3 słowa :) Wielu z nas narzeka na ceny, ale mimo to i tak większość pojedzie na rajd, może będzie więcej kombinowania, ale i tak ludzie będą jechać za Kubicą. Ja na 99% odpuszczam Polski, tym bardziej, że tak chcą nas kibiców skosić za wejściówki. Dlaczego w Polsce wszystko musi być droższe, a przy tym nasze średnie zarobiki są jakie są. Chory kraj. Przy okazji tak sobie policzyłem ile może ta UFA Sport zgarnąć na biletach. Załóżmy, że faktycznie będzie te 100.000 kibiców, z tego zapewne większość przyjedzie na 3 dni i kupi wejściówki na całość, niech to będzie 80% wszystkich kibiców. I teraz tak, VIP Gold to jaki może być procent ogółu 1%? Tak załóżmy. Komfort, skoro dają miejsca siedzące, a trybuna ma 8000 miejsc to chyba nie będą chcieli sprzedać 50.000 tych biletów, no to na szybko:
1000x499 + 8000x199 + 80000x99 + 11000x59 = 10 660 000 PLN -> no nieźle 10mln za same bilety :)
Ogólnie bez sensu jest dzielenie biletów na różne kategorie, powinno być tak jak np na Rajdzie Niemiec, jedna wejściówka i koniec, a jak ktoś jest VIP to załatwi sobie wejście swoimi VIPowskimi znajomościami :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez beeper_ » czwartek, 6 cze 2013, 12:26

woocasch napisał(a):Na początku nie chciałem komentować wczorajszych genialnych wieści dotychących rajdu, ale jednak napiszę 3 słowa :) Wielu z nas narzeka na ceny, ale mimo to i tak większość pojedzie na rajd, może będzie więcej kombinowania, ale i tak ludzie będą jechać za Kubicą. Ja na 99% odpuszczam Polski, tym bardziej, że tak chcą nas kibiców skosić za wejściówki. Dlaczego w Polsce wszystko musi być droższe, a przy tym nasze średnie zarobiki są jakie są. Chory kraj. Przy okazji tak sobie policzyłem ile może ta UFA Sport zgarnąć na biletach. Załóżmy, że faktycznie będzie te 100.000 kibiców, z tego zapewne większość przyjedzie na 3 dni i kupi wejściówki na całość, niech to będzie 80% wszystkich kibiców. I teraz tak, VIP Gold to jaki może być procent ogółu 1%? Tak załóżmy. Komfort, skoro dają miejsca siedzące, a trybuna ma 8000 miejsc to chyba nie będą chcieli sprzedać 50.000 tych biletów, no to na szybko:
1000x499 + 8000x199 + 80000x99 + 11000x59 = 10 660 000 PLN -> no nieźle 10mln za same bilety :)

Rozumiem, że o kosztach takiej imprezy nie słyszałeś nigdy. Organizatorzy robią dobrą robotę na Rajdzie Polskim, wszyscy chwalili WRC a teraz wieszają na nich psy. Prawda jest taka, że ceny poszybowały ze względu na RK i tyle w temacie. Chcą zarobić, jak każdy, miejmy tylko nadzieje, że organizacja będzie na b. wysokim poziomie.

woocasch napisał(a):Ogólnie bez sensu jest dzielenie biletów na różne kategorie, powinno być tak jak np na Rajdzie Niemiec, jedna wejściówka i koniec, a jak ktoś jest VIP to załatwi sobie wejście swoimi VIPowskimi znajomościami :)

Widzę, że mamy lewaka na forum. Wszystkim po równo, Hurrrraa! Jak kogoś stać na więcej to płaci więcej, dlaczego masz z tym problem?
beeper_
N4

Postprzez Mad Max » czwartek, 6 cze 2013, 13:15

Zapomnieliście jeszcze dodać że przy przejeździe z odcinka 1-3 w pętli trzeba będzie jeszcze przedostać się przez superprzepustowe Mikołajki które trochę zniechęcają do przemieszczania się między odcinkami więc 50 dych za dzień to trochę sporo (ja na przykład nie wybieram się na mega interesujący i emocjonujący SS Mikołajki). Dodatkowo jeśli mapki i ilość dróg dojazdowych będzie taka sama jak w roku poprzednim to po raz kolejny cena nie idzie w parze z jakością. Dlatego prawdopodobnie w tym roku wybieramy opcje namiot, grill, piwko, odpoczynek połączony razem z rajdem... zresztą kolejny rok z rzędu.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez MSG Racing » czwartek, 6 cze 2013, 13:50

Mad Max napisał(a):Zapomnieliście jeszcze dodać że przy przejeździe z odcinka 1-3 w pętli trzeba będzie jeszcze przedostać się przez superprzepustowe Mikołajki które trochę zniechęcają do przemieszczania się między odcinkami więc 50 dych za dzień to trochę sporo (ja na przykład nie wybieram się na mega interesujący i emocjonujący SS Mikołajki). Dodatkowo jeśli mapki i ilość dróg dojazdowych będzie taka sama jak w roku poprzednim to po raz kolejny cena nie idzie w parze z jakością. Dlatego prawdopodobnie w tym roku wybieramy opcje namiot, grill, piwko, odpoczynek połączony razem z rajdem... zresztą kolejny rok z rzędu.

I własnie o to się tu bije całą tą pianę.
Naprawdę to piątkowe popołudnie jest liczone jako 3 dzień rajdu? Trzeba być naiwnym dzieckiem żeby wierzyć w takie bzdety.
Ja planuje na dziko jak już.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez RajducH » czwartek, 6 cze 2013, 14:26

opcja z namiotem przy odcinkach całkiem ciekawa :) może by tak autoklubowy zlot zrobić? :wink:
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez rallyfun » czwartek, 6 cze 2013, 14:51

beeper_ napisał(a):
woocasch napisał(a):Na początku nie chciałem komentować wczorajszych genialnych wieści dotychących rajdu, ale jednak napiszę 3 słowa :) Wielu z nas narzeka na ceny, ale mimo to i tak większość pojedzie na rajd, może będzie więcej kombinowania, ale i tak ludzie będą jechać za Kubicą. Ja na 99% odpuszczam Polski, tym bardziej, że tak chcą nas kibiców skosić za wejściówki. Dlaczego w Polsce wszystko musi być droższe, a przy tym nasze średnie zarobiki są jakie są. Chory kraj. Przy okazji tak sobie policzyłem ile może ta UFA Sport zgarnąć na biletach. Załóżmy, że faktycznie będzie te 100.000 kibiców, z tego zapewne większość przyjedzie na 3 dni i kupi wejściówki na całość, niech to będzie 80% wszystkich kibiców. I teraz tak, VIP Gold to jaki może być procent ogółu 1%? Tak załóżmy. Komfort, skoro dają miejsca siedzące, a trybuna ma 8000 miejsc to chyba nie będą chcieli sprzedać 50.000 tych biletów, no to na szybko:

Rozumiem, że o kosztach takiej imprezy nie słyszałeś nigdy. Organizatorzy robią dobrą robotę na Rajdzie Polskim, wszyscy chwalili WRC a teraz wieszają na nich psy. Prawda jest taka, że ceny poszybowały ze względu na RK i tyle w temacie. Chcą zarobić, jak każdy, miejmy tylko nadzieje, że organizacja będzie na b. wysokim poziomie.

woocasch napisał(a):Ogólnie bez sensu jest dzielenie biletów na różne kategorie, powinno być tak jak np na Rajdzie Niemiec, jedna wejściówka i koniec, a jak ktoś jest VIP to załatwi sobie wejście swoimi VIPowskimi znajomościami :)

Widzę, że mamy lewaka na forum. Wszystkim po równo, Hurrrraa! Jak kogoś stać na więcej to płaci więcej, dlaczego masz z tym problem?

W takim razie wytlumacz jak sie oplaca Niemcom robic 4 dni rajdu WRC na jednym karnecie za 69euro?
rallyfun
N3

Postprzez woocasch » czwartek, 6 cze 2013, 15:14

beeper_ napisał(a):

A ja widzę, że niektórzy mają problem z tym, że ktoś może mieć inne zdanie. Czy gdziekolwiek napisałem coś o braku kosztów? Przedstawiłem tylko szybkie wyliczenie ile kasy zgarnie firma UFA Sport, a nie organizator. Ale widać, czytanie ze zrozumieniem to już nieco za dużo jak dla Ciebie. Chyba, że wiesz, że 100% wpływów z bieltów trafia do organizatora, no ale i tak UFA Sport jakieś wynagrodzenie za swoją działalność musi zgarnąć. Zwiększyli koszty poprzez zatrudnienie zewnętrznej firmy, no to ceny biletów poszły w górę :) Oprócz tego Rajd Polski ma przecież kilku sponsorów i sądzę, że oni się troszkę do organizacji dokładają.
A co do "problemu", który sobie wydumałeś, to tak jak rallyfun proszę o wytłumaczenie, jak to się Niemcom opłaca, że jest jeden rodzaj biletu? Podobnie np Czechom na Rajdzie Barum i wielu innym organizatorom - mówię o biletach dostępnych w ogólnej sprzedaży, to że są inne rodzaje wejściówek dostępne dla wybranych to już inna sprawa i tutaj nie wnikam co organizator sobie wymyśli. Nikomu też nie zabraniam kupowania biletów VIPowskich, jest taka opcja to proszę, można korzystać, wyraziłem tylko swoje zdanie, że takie mnożenie rodzajów biletów jest bez sensu z punktu widzenia statystycznego kibica, chodzi tylko o wyciągnięcie większej ilości kasy od tych, którzy są gotowi ją wydać. Mogli w sumie zrobić pakiet VIP za 9999zł, zawierający nolegi w Gołębiewski, wożeniem tyłka między odcinkami i z drinkami serwowanymi non-stop, itp. - to byłby dopiero pakiet VIP :D
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez wanderer » czwartek, 6 cze 2013, 16:02

beeper_ napisał(a):Organizatorzy robią dobrą robotę na Rajdzie Polskim, wszyscy chwalili WRC a teraz wieszają na nich psy.

Oficjalnie wszyscy chwalili nasz rajd, a nieoficjalnie bylo sporo narzekan, ze logistycznie jest nienajlepiej i generalnie dosc drogo.

Zreszta, mnie juz te ceny specjalnie nie dziwia. Firma, ktora nawiazala wspolprace z PZM nalezy do tego esbeka Placzynskiego. Tego samego goscia, ktory swego czasu reprezentowal interesy PZPN i najbardziej zaslynal z tego, ze zmobilizowal kibicow do bojkotu meczow reprezentacji, przez co wycofalo sie kilku sponsorow.

A zmieniajac temat, to ponoc jest spora szansa na runde WRC w Polsce w przyszlym roku. Wszystko dlatego, ze Sardynia i Grecja moga wypasc z kalendarza z powodow finansowych. FIA zarzadala od organizatorow dodatkowych 200 000 EURO.
wanderer
A6

Postprzez seal » czwartek, 6 cze 2013, 18:28

rallyfun napisał(a):W takim razie wytlumacz jak sie oplaca Niemcom robic 4 dni rajdu WRC na jednym karnecie za 69euro?

Nie wiem jak w tym roku ale poprzednio były przynajmniej trzy rodzaje biletów na Niemcy: brązowy, srebrny i złoty.
Organizator powinien przewidzieć bilety rodzinne i bilety dla młodzieży. Można bombardować działania organizatora
np. korespondencją elektroniczną, natomiast gesty w stylu: "mam ich gdzieś, niejadę na rajd", raczej nie przyczynią się
do wzrostu raitingu Rajdu Polski w oczach FIA/Eurosport i lokowania go w kolejnych latach w cyklu RSMŚ/RSME.
seal
A5

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 6 cze 2013, 18:39

Łukasz- prawa rynku niestety i powiem Ci jak to wygląda na dużych koncertach/festiwalach na które jeżdżę.
Generalnie można powiedzieć, że kilka lat temu w Polsce była straszna bieda po tym względem i rzadko trafiały się tutaj dobre imprezy. Teraz jest tego całkiem sporo i tak jak kiedyś na koncert dajmy na to Metalliki musiałeś stać od 8rano w kolejce żeby się dopchać pod scenę lub ew dostać opaskę uprawniającą do takiego wejścia tak teraz są specjalne bilety pod scenę.
Niby nie narzekam bo raz na pół roku czy raz na rok mogę sobie pozwolić na taki wypad więc kupię bilet na golden circle który zależnie od imprezy jest droższy od 20 do 100procent i mogę przyjść pół godziny przed główną gwiazdą a i tak będę pod sceną. Natomiast teraz wycwanili się jeszcze bardziej i robią bilety typu early entrance lub golden circle early entrance co uprawnia do wcześniejszego wejścia na teren imprezy. Są do wejściówki absolutnie bez sensu i nikt ich nie kupuje ale co ciekawe najczęściej są na takich koncertach gdzie WSZYSTKIE bilety i tak się sprzedadzą np Iron maiden czy soad w Łodzi. Zamiast zrobić 40k biletów po 120zł i 10k po 150zł za trybuny organizator robi te 10k na trybuny, a z tych 40k połowa to zwykłe wejścówki a reszta różne udziwnienia na których zarabia drugie tyle. Zwęszono okazję bo jest popyt i mamy takie rzeczy.
To samo jest tutaj- wiedzą, że poszła fama w świat i ludzie przyjadą na mazury z powodu Kubicy więc windują ceny bo bilety i tak pójdą w tym te droższe bo nikt jadąc tam z rodziną nie będzie parkował w lesie i cisnął kilka kmów na os tylko woli wydać więcej kasy i zaparkować 5min drogi od osu.
No i oczywiście nie liczę kosztów związanych z tą firmą od promocji a to też swoje robi.
Wypada się mimo wszystko cieszyć bo obsada może być niezła. Liczę szczególnie na "stałą" obsadę ERC+ obiecaną fabryczną fiestę R5 z kimś z WRC za kółkiem. Kto wie, może Michaś dostanie taką zabawkę na domowy rajd skoro trzyma z Wilsonem?
Witcher1990
A6

Postprzez Domson » czwartek, 6 cze 2013, 18:49

Mam nadzieję, że R5 się jednak na rajdzie nie pojawi, bo to za szybki samochód dla S2000 i RRC. No chyba, że faktycznie Michał za kierownicą :mrgreen:
Domson
A6

Postprzez BartekRally » czwartek, 6 cze 2013, 18:49

C2R2 napisał(a):wczoraj miałem okazję jeździć po torze w Mikołajkach. Tragedia :( Nawierzchnia dziurawa jak nasze drogi, na cięciach takie jamy, że się można wykopyrtnąć. Nikt o to nie dba, a szkoda.

Nic nowego, dobrze że jeszcze tor nie zarósł chaszczami, w tym kraju o wszystko albo dba się przez pierwszy miesiąc albo jak już jest gruzowisko nagle znajduje się kilku takich co się kapnęli że coś trzeba zrobić.

Tak z ciekawości, są tam organizowane swego rodzaju pojeżdżawki?
BartekRally
A5

Postprzez żółtodziób » czwartek, 6 cze 2013, 20:48

Niniejszym pragnę wystosować komunikat do organizatorów rajdu i firmy UFO czy jak jej tam...

Pocałujcie mnie... sami wiecie gdzie

Od wielu lat szykowała się ciekawsza impreza i nawet chciałem się wybrać, ale coś takiego to ja p***dolę. Tak naprawdę działacze węsząc, że Kubica przyciągnie ludzi postanowili się na tym obłowić. Baaaardzo ciekawe, że przycedzili niusa z biletami tuż po informacji,ze Kubica zjawi się na Polaku. Nawet bym to zrozumiał, ale gdyby jeszcze swtawka była na poziomie połoy tego. Nawet w pamiętnym 2009 roku karnety nie były aż takie drogie. Zdaje się że 130 czy 150 PLN zapłaciłem za karnet i parking przy każdym oesie i zdaje się NNW. To było jeszcze OK biorąc pod uwagę rangę imprezy i czas jej trwania. Moim zdaniem uczciwa byłaby połowa tego. Nawet Niemcy, którzy zarabiają tyle co my, ale Euro a nie złotych i ogólnie jest u nich wszystko droższe (nawet koszty organizacji czegoś takiego, bo tam nchyba raczej nie przejdzie taki numer,że wpuścimy ludzi na czyjeś pole żeby je zadeptali a jak będzie się burzł to niech idzie do sądu i może za 10 lat zobaczy jakieś kompletnie nieadekwatne odszkodowanie) na rundę WRC przewidują karnet za 70 euro. Ale to jest własnie polska pazernosć, jak tylko Polaczek poczuje,że ma coś trochę bardziej wartosciowego to zaraz będzie cwaniaczył, żeby na tym skroić kogo się da i na ile się da. Trudno, będę Don Kichotem, ale będę uczył kapitalizmu - nie skorzystam i mam nadzieję, że się jedni z drugimi mocno walną w swoich obliczeniach i z przewidywanych 100 000 kibiców zjawi się połowa, z czego połowa i tak nie zapłaci.
żółtodziób
A8

Postprzez seal » czwartek, 6 cze 2013, 21:15

żółtodziób napisał(a):Tak naprawdę działacze węsząc, że Kubica przyciągnie ludzi postanowili się na tym obłowić.

Sądzę, że większość kasy z osiągniętych zysków "łyknie" UFA Sports. Będzie dużo reklam w mediach i innych wodotrysków
promujących imprezę, która nie jest przedsięwzięciem charytatywnym tylko komercyjnym.
Automobilklub Polski prawdopodobnie nie byłby w stanie sprostać wymaganią organizacyjnym i PZM wolał zatrudnić firmę zewnętrzną,
a tutaj nikt nie pracuje za grosze. Problem z organizacją rajdów mają też inne rundy, kluby wypalają się z ludzi !
seal
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP