41 Rajd Świdnicki - Krause 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 41 Rajd Świdnicki - Krause 2013

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 14 kwi 2013, 20:47

Gdyby Chuchała nie miał w tym roku R4 to Kajto by nie miał konkurencji 2minuty przewagi nad Kucharem w prawdziwej rajdówce.
Jarek55511
S1600

Postprzez Karol » niedziela, 14 kwi 2013, 21:08

Gdyby Bryan miał wybór to poszedłby w świat a nie upalał polskie oesy trzy lata z rzędu. Pomimo całej sympatii do jego osoby, okazało się, że jednak 'czegoś' było za mało, żeby dostać się fabryki. Walka ładna do samego końca, na poziom nie ma co narzekać bo Kajto z Siemankiem się mocno cieli i zapewne nie po raz ostatni. Ciekaw jestem co będzie jak Chuchała podkręci tempo, z drugiej strony Kajetanowicz narzekał na dużo syfu na drodze, który musiał czyścić. Sprzętowo jest całkiem nieźle, w niewielu krajach z ligą rajdową podobną jak w Polsce jeździ tyle S2000 i R4. Kuchar sam przyznaje, że prawej nogi nie prostuje więc pewnie przyśpieszy, fakt jednak że najlepsze lata ma już za sobą. Taka jednak prawda, że lepiej, że jest Oleksowicz czy Kołtun bo bez nich byłoby już kiepsko z obsadą. Nie ma co narzekać, inauguracja sezonu poszła, teraz czekać na podobną walkę przez resztę sezonu.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez sebaWRC » niedziela, 14 kwi 2013, 21:12

Podsumowując rajd muszę na wstępie pogratulować Siemance ! :twisted: Zawodnik z największym progresem w ostatnich latach :) będzie Kajto musiał się napocić w tym roku.Co do pogody,szczególnie Sobotniej nie będę się wypowiadał,bo każdy wie jaka była,co do przejazdów,szczerze...lipton,po 10-15 załogach można iść do domu,choć nie ukrywam,że znajdą się wyjątki w późniejszych załogach.W RPP na 48 załóg może 8 dawało radę...niestety,ale Czechom to chyba nigdy nie dorównamy.Mimo niezłego wyniku rozczarował Mnie troszkę Habaj,ale jakoś nie jechał tak,jak na niego przystało.Gagacki,Nowocień,Kołtun...ta trójka bardzo powolutku się rozkręca,no i do tego całkiem efektowna jazda,brawo.
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez wanderer » niedziela, 14 kwi 2013, 21:51

A moim zdaniem Habajowi też przydałaby się dobra R4, bo przez większość rajdu jechał naprawdę niezłym tempem.

Karol napisał(a):Pomimo całej sympatii do jego osoby, okazało się, że jednak 'czegoś' było za mało, żeby dostać się fabryki.

Jedyne czego mu tak naprawdę brakowało, to szczęścia w znajdywaniu budżetu. Umiejętności za to mu nie brakuje, bo żeby dojechać w Portugalii na 13 miejscu przednionapędówką to coś trzeba umieć.
wanderer
A6

Postprzez krugerwd » niedziela, 14 kwi 2013, 22:54

No i kolejny Elmot ;)za nami .. Emocje jeszcze nie opadły , Kajto i Siemanko zadbali żeby było ciekawie, nie pamiętam kiedy ostatnio taka walka była w MP
Habaj uważam że bardzo ładnie , równa szybka jazda , nieduże straty , auto napewno odstaje od r4.
Chmielewski, jak dla mnie mistrz
Nowocień myślę że ma potencjał

Ogólnie goście w ds-ach dawali radę , puchar fiesty też ładnie choć ciężko to oceniać trochę,jak już przejadą najmocniejsze auta to wydaje się, że trochę brakuje pary tym fiestom
Virnik dooobry

S2000 .. nieźle w sumie Tomcio,Rzeźnik,Kołtun , wiadomo że można by więcej oczekiwać gdyby np. taki Basso wsiadł w te auta ;)
Oleksy.. dzwona miał na testach wybaczmy mu;)
Pzmotowicze też spoko paru lepiej,paru gorzej , duża różnica poziomów jest , ale rajd trudny więc to zrozumiałe
Kolejny Świdnicki za rok dopiero , no nie wierze w to ;))
Pozdrooo
krugerwd
N1

Postprzez wrc1600 » niedziela, 14 kwi 2013, 22:55

speedyzxz napisał(a):
rallyfun napisał(a):
kij napisał(a):Dla Kajtka na zagranicę to trochę za późno już, niestety. Co innego Chuchała, który jeszcze nie jest skażony jeżdżeniem 10lat w jednym miejscu

Masz racje, jedyny rozsadny krok do przodu to starty Chuchaly w WRC od nastepego sezonu, najlepiej od dobrego R5 czy RRC. W ERC niewiele moze zyskac, dopóki jest tam Kubica bedzie medialnie, pózniej wszystko wróci do normy. Jesli sie zasiedzi w RSMP to skonczy jak Kajto 10 lat po Walimskich patelniach w samochodach które nie licza sie w powaznych seriach.

http://www.youtube.com/watch?v=WCkOmcIl79s

Jakos Lotos stac na pelny program i to w aucie WRC, równolegle w RSMP wiec dlaczego nie mialoby byc podobnie z Chuchala? Chlopak jest w najlepszym wieku i jesli pokazalby sie z dobrej strony to kto wie jak daleko móglby dojsc.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez kij » niedziela, 14 kwi 2013, 23:38

wrc1600 napisał(a):Jakos Lotos stac na pelny program i to w aucie WRC, równolegle w RSMP wiec dlaczego nie mialoby byc podobnie z Chuchala? Chlopak jest w najlepszym wieku i jesli pokazalby sie z dobrej strony to kto wie jak daleko móglby dojsc.

Wiadomo że nie musiałby, czy może nie powinien od razu od auta 4x4 w MŚ, ale sezon w DS3 R3 dobrze by mu zrobił, co by doświadczenie w poważnych rajdach złapać, a widać że można w tych autkach prędko pojechać.

W takim C2 R2 pokazł że potrafi dobrze pojechać na nieznanym trenie zupełnie - Barum 2010 to było chyba
kij
N3

Postprzez Karol » niedziela, 14 kwi 2013, 23:46

wanderer napisał(a):Jedyne czego mu tak naprawdę brakowało, to szczęścia w znajdywaniu budżetu. Umiejętności za to mu nie brakuje, bo żeby dojechać w Portugalii na 13 miejscu przednionapędówką to coś trzeba umieć.

Broń Boże umiejętności mu nie odmawiam, bo że posiada ponadprzeciętne udowodnił na rajdowych trasach. Brakło kasy na konkretny program w dobrze przygotowanym aucie w IRC czy też teraz w ERC, podczas posady kierowcy testowego Peugeota kierownictwo nie zdecydowało się na wystawienie go w pełnym cyklu. Niemniej w Monte Carlo pokazał, że i w WRC mógłby być szybki. Teraz pozostaje trzymać kciuki za niego, myślę, że z jego szybkością i doświadczeniem nie będzie problemu dla niego wygranie pucharu Citroena w WRC gdyż konkurenci często się wykruszają.
Karol
A6

Postprzez polekpelek » poniedziałek, 15 kwi 2013, 08:12

Świetny rajd. Co prawda tym razem śledziłem zmagania przed monitorem ale nawet czekanie na wyniki on-line było b.dobre. Nie pamiętam tak emocjonującego rajdu. Mam wiele przemyśleń jak pewnie każdy po każdej rundzie. Chce się jednym takim przemyśleniem z Wami podzielić. Mam na myśli uczestnictwo w rajdzie Mariusza Steca w jego Fabii Proto. Jego uczestnictwo w zawodach odsunięto zupełnie na bok. Nie było go w głównych wynikach on-line a na filmach które się ukazały do tej pory przewinął się tylko raz czy dwa. Wiem że szału w wynikach nie robił. Jak jechał nie wiem bo nie widziałem. Ale wydaje mi się że jeśli gość normalnie płaci wpisowe podporządkowywuje się regulaminowi to powiniem być traktowany na równi z innymi. Co by się stało jak by był uwzględniony w wynikach razem z innymi tym bardziej że startował sam? PZM wymyśliło klasę, wielu uważa że to może być przyszłość rajdów bo może przyciągnąć zawodników kibiców i sponsorów. Jeżeli tak rzeczywiście może być to dlaczego o Mariuszu nic nie słychać?
polekpelek

Postprzez RajducH » poniedziałek, 15 kwi 2013, 08:37

generalnie rajd fajny; wszystko było ok; zawiedziony jestem jedynie prologiem - mnóstwo kibiców, jazda po ciemku z efektownymi elektrowniami, a trasa na prawdę mierna - oj mogliby zrobić tam dużo lepsze konfiguracje
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 15 kwi 2013, 09:33

Ale po co dwa prologi w jeden dzień? Mogli jeden dać na niedzielę po rajdzie.
A ktoś wie co z Grzybem? Nie puścili go na bk?
Polekpelek ja tam nagrywałem Steca bo pięknie latał tą Fabią. Szkoda że więcej tego nie startowało. Pewnie dojdzie Woźniczko(tylko szkoda że ta jego Fiesta niema spojlera od WRC),bo z Oleksowiczem nic nie wiadomo,ponieważ w planach są tylko szutry. Na Peugeota od Dytki też niema chętnego.
Myślę że jak Habaj zrobi już R4 to będziemy mieli 3.kierowców walczących o zwycięstwo
Jarek55511
S1600

Postprzez starzyna » poniedziałek, 15 kwi 2013, 10:39

Moim zdaniem klasa proto do niczego nie prowadzi. Na pewno nie przyciągnie nowych zawodników, bo ich na to nie stać. Ewentualnie stałych bywalców, którym nie chce się już walczyć o wyniki (Koper), albo testują swoje wynalazki (Dydko czy Stec).

Oczywiście jeżdżą mega efektownie i razem z klasą HR WRC (chyba tak się nazywa) powinny jechać na samym początku. Kibice zobaczą, kamery nakręcą, a czołówka generalki będzie miała czystą trasę.
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez Karol » poniedziałek, 15 kwi 2013, 11:06

Do czego prowadzi klasa takiego typu jak Proto pokazują rajdy w Argentynie i Brazylii. Co prawda rynek dużo większy, ale też i założenia konstrukcyjne auta Steca czy Dytki są tańsze niż w Maxi Rally czy XRC. Uważam, że auta na jednakowych podzespołach, różniące się budą to obecnie jedyna droga żeby przyciągnąć dealerskie wsparcie dla startujących RSMP. Proto powinno być już w tym roku klasyfikowane w generalce, nie widzę żadnych podstaw by jechały tylko w open. Tak jak już wcześniej pisałem na forum, gdyby odpowiednio dobrać zwężkę i moc, byłaby to namiastka aut WRC na naszym podwórku przy dużo mniejszym nakładzie środków. Niestety inicjatywa z tą klasa wyszła od zawodników, nie zaś 'od góry', dlatego pewnie też i szybko upadnie bo wątpię, że uda się namówić na przezbrojenie czołówkę. Obecnie jednak trzeba przyznać, że nie ma czym jeździć, klasa R4 jak i N4 to w zasadzie martwy już organizm i w ciągu paru lat zniknie z oesów, R5 jeszcze nie gotowe i będzie drogie.
Karol
A6

Postprzez kamil0084 » poniedziałek, 15 kwi 2013, 17:33

kamil0084
N1

Postprzez andrew88 » poniedziałek, 15 kwi 2013, 18:26

kostek45 napisał(a):Powrót testowego super sprawa. :D
Nowocień na patelniach rozwalił felgę o krawężnik.

Przyczyna:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01cd335d69000a88.html
Skutek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18445b72f401d3d3.html
Co do rajdu to kierowcy S2000 trochę zawiedli, może jakby było sucho byliby bardziej konkurencyjni? Mam nadzieję, że dzięki trzeciemu miejscu Tomek Kuchar znajdzie sponsora/sponsorów na dalsze starty w S2000 - liczę na to, że trochę namiesza w czołówce.
A jeszcze mam takie pytanie do tych, co byli na drugim przejeździe prologu: po Kajetanie jeszcze coś jechało? Bo jak już schodziłem z odcinka (spieszyłem się żeby zdążyć na transport do domu) to safeciarze krzyczeli żeby jeszcze nie wchodzić na jezdnię, bo jeszcze ktoś będzie jechał.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP