Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez kremer » piątek, 15 mar 2013, 15:41

Wszystko jest w regulaminach.

http://www.rally-safety.com/files/2013_ ... ations.pdf

Lotos jako WRC Team musi przejechać minimum 7 nominowanych rajdów (wliczając jeden poza Europą). Skoro nominowali wszystkie, to jeszcze zostało im do przejechania 4 :) Za rajdy, które były nominowane ale nie "pojechane" będą musieli zapłacić tylko wpisowe dla organizatorów €6,505. Czyli "kara" 6 X €6,505 = 39,000 E grosze
Koszt wpisowego do WRC Team za sezon za jedno auto to €21,420
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez woocasch » piątek, 15 mar 2013, 16:42

kremer napisał(a):Lotos jako WRC Team musi przejechać minimum 7 nominowanych rajdów (wliczając jeden poza Europą). Skoro nominowali wszystkie, to jeszcze zostało im do przejechania 4 :)

Dzięki za link do regulaminu, wiadmo że w nich jest wszystko, ale nie zawsze jest czas szukać i potem czytać. Tak jak napisałeś WRC Team musi przejechac minimum 7 nominowanych rajdów (7.3.1 Undertakes to take part in a minimum of 7 nominated rallies including one outside Europe with one, two or more World Rally cars of the same make.). Czyli mogą nominować wszystkie 13 rundy, i jeżeli tak zrobili to pozostaje im 10 rajdów, czyli kara będzie nieco większa niż policzyłeś, ale co gorsza będą wykluczeni z klasyfikacji, czyli zdobyte punkty znikną. Sądzę, że Lotos nie pozwoli sobie na taki ruch, skoro zapowiadali pełen sezon w WRC to jakoś to muszą dociągnąć do końca. No OK, nic nie muszą, ale dobrze by było to dociągnąć do końca :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Domson » piątek, 15 mar 2013, 17:22

Spokojnie na Kubicy teraz troche zarobią, obroty na stacjach wzrosną to będzie ich stać :D
Domson
A6

Postprzez wiechu100 » piątek, 15 mar 2013, 20:39

wiechu100
N3

Postprzez viper » piątek, 15 mar 2013, 23:40

woocasch napisał(a):Czy ty na serio nie widzisz różnicy między wypowiedziami Roberta a Michała, czy tylko udajesz? Jak możesz porównywać rajdowe doświadczenie osoby, która do tej pory wystartowała w około 20 rajdach, z tego większość to drobne imprezy we Włoszech (pod względem długości a nie trudności), do kierowcy, który od 2006 roku nieprzerwanie jeździ po trasach MŚ? Na marginesie to Kubica ma więcej wygranych rajdów w generalce :) taki mały paradoks. Z drugiej strony to Robert wygrał GP F1, to on zdobył pole position i był nawet liderem klasyfikacji kierowców i to on mógłby mieć większe podstawy do twierdzenia, że będzie wymiatać, ale facet wie co to skromność i pokora i spokojnie mówi o nauce. Dla Kubicy Kanary to będzie pierwszy rajd w ERC autem 4x4, do tego pierwszy start autem RRC, pierwszy start z nowym pilotem, a Portugalia to będzie pierwszy start w WRC (MŚ) i pierwszy na szutrze. To chyba trochę więcej ma Robert do nauczenia się niż Michał, dla którego taki Rajd Portugalii 2013 będzie 4 startem w WRC autem WRC i drugim startem Mini WRC na szutrze, do tego piąty start w Portugalii (jeżeli dobrze liczę), będzie to także n-ty start na szutrze i n-ty start ze Szczepaniakiem (nie chce mi się liczyć, który dokładnie) - chyba jest różnica, no nie?

wygranych w generalce rajdów :D . To były starty gdzie on dysponował topowym sprzętem, a reszta zabawkami na poziomie naszych rpp pomijając ten rajd z opisem co miał wypadek. Dla mnie od dzisiaj liczy sie co Kubica potrafi i w którym jest punkcie, bo wcześniej to była zabawa.
Ja nie twierdze, ze nie ma różnicy miedzy ich wypowiedziami tylko mówię, ze Kościuszko mówiąc o nauce samochodu mówi prawdę i wcale sie nie tłumaczy.
viper
S2000

Postprzez Domson » piątek, 15 mar 2013, 23:56

Kubica mówi, że się uczy, że zbiera doświadczenie, a każdy kto śledzi jego poczynania wie, że i tak jak tylko stanie na starcie oesa to ruszy z nastawieniem WYGRAĆ 8) A jak wygra, to i tak bedzie walil scieme, ze sie nie spodziewal to tamto :roll:
Domson
A6

Postprzez kremer » sobota, 16 mar 2013, 00:28

woocash przyjąłem ze przejedzie 7 rund z 13 :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez wiechu100 » sobota, 16 mar 2013, 01:13

viper napisał(a):wygranych w generalce rajdów :D . To były starty gdzie on dysponował topowym sprzętem, a reszta zabawkami na poziomie naszych rpp

No to jak u nas w rpp smigaja fiescinami S2000, Pugami S2000, Deltami Integrale i roznymi S1600 to ja nie wiem co ja za rajdy wybieram, ze nie widzialem tego. Rally Il Ciocchetto, moze i przypomina bardziej sprint, moze RK nie dojechal do mety (awaria auta) ale do ost. oesu pierwszego dnia byll drugi w generalce, a jechal... no wlasnie, jechal autem z rpp. Wiem wiem, to byla pelna A grupa a nie ogolocona Nka jak u nas ale tak czy siak jak to sie ma do S1600/2000? W Du Var objechaly go tylko dwa S2000 i WRC a RK jechal S1600, natomiast za soba zostawil pare innych S1600 i S2000. A i dolozyl Ogierowi 3:30s (Ogier Ds3 R3 moze i slabsze ale jaki kierowca i zna rajd jak i specyfikacje napewno lepiej). Idac za ciosem niech bedzie nastepny rajd Rallye Antibes Cote d´Azur, znowu jechal S1600 ale ulegl tylko Bettiemu i Solkowi (obaj S2000) a za soba zostawil cala reszte, w tym i inne eSy i Nki/Rki. Warto zauwazyc jak nie wiele odsatwal od zwyciezcy. W ost. rajdach owszem mial topowy sprzet (S12wrc, C4wrc) ale pokazal nie raz, ze sprzet to nie wszystko.
Robert od dziecka nadrabial braki sprzetowe ;) http://www.youtube.com/watch?v=g-udbvmT1qc
wiechu100
N3

Postprzez MSG Racing » sobota, 16 mar 2013, 10:39

viper napisał(a):
woocasch napisał(a):Czy ty na serio nie widzisz różnicy między wypowiedziami Roberta a Michała, czy tylko udajesz? Jak możesz porównywać rajdowe doświadczenie osoby, która do tej pory wystartowała w około 20 rajdach, z tego większość to drobne imprezy we Włoszech (pod względem długości a nie trudności), do kierowcy, który od 2006 roku nieprzerwanie jeździ po trasach MŚ? Na marginesie to Kubica ma więcej wygranych rajdów w generalce :) taki mały paradoks. Z drugiej strony to Robert wygrał GP F1, to on zdobył pole position i był nawet liderem klasyfikacji kierowców i to on mógłby mieć większe podstawy do twierdzenia, że będzie wymiatać, ale facet wie co to skromność i pokora i spokojnie mówi o nauce. Dla Kubicy Kanary to będzie pierwszy rajd w ERC autem 4x4, do tego pierwszy start autem RRC, pierwszy start z nowym pilotem, a Portugalia to będzie pierwszy start w WRC (MŚ) i pierwszy na szutrze. To chyba trochę więcej ma Robert do nauczenia się niż Michał, dla którego taki Rajd Portugalii 2013 będzie 4 startem w WRC autem WRC i drugim startem Mini WRC na szutrze, do tego piąty start w Portugalii (jeżeli dobrze liczę), będzie to także n-ty start na szutrze i n-ty start ze Szczepaniakiem (nie chce mi się liczyć, który dokładnie) - chyba jest różnica, no nie?

wygranych w generalce rajdów :D . To były starty gdzie on dysponował topowym sprzętem, a reszta zabawkami na poziomie naszych rpp pomijając ten rajd z opisem co miał wypadek. Dla mnie od dzisiaj liczy sie co Kubica potrafi i w którym jest punkcie, bo wcześniej to była zabawa.
Ja nie twierdze, ze nie ma różnicy miedzy ich wypowiedziami tylko mówię, ze Kościuszko mówiąc o nauce samochodu mówi prawdę i wcale sie nie tłumaczy.

Nie ani trochę.
A RK co robi wsiada do S14 po raz pierwszy w życiu i jak w matriksie ma już wgrane w głowie co i jak z autem? Proszę Cię.
Różnica jest taka że RK umie już jechać bardzo szybko mimo nauki i do tego szybko się uczy. MK tak nie umie mimo że kontakt z rajdówkami ma większy niż RK. Z jego (MK) doswiadczeniem i iloscią kilometrów w WRC (Mistrzostwach nie aucie) nauka auta powinna trwać ok 2 rajdy, w skrajnym przypadku 3. A nie cały sezon. Rajdów też się widać uczy od 6 sezonów.
Tak jak kolega wyżej pisze w ostatnich rajdach miał Top maszyny choć S14 jako Top? Chyba 207 S2000 spec 012 jest bardziej Top.
Wczesniej RK nie dosć, że jeździł starszymi autami, to jeszcze walczył nimi z mocniejszymi i szybszymi autami. I jak sam powiedział 3liga włoska wcale nie jest słaba. A jesli ją porównujesz do naszych RPP gdzie top maszyną jest C2R2 no to szacun za taką rozbierznosć. Bo przyznaje ciężko porównać jakie kolwiek WRC czy S2000 S1600 do C2 lub lekko dłubniętej Astry czy niemal seryjnej Hondy Civic Vti.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez woocasch » sobota, 16 mar 2013, 11:52

viper przedmówcy w sumie napisali to co ja chciałem napisać, więc nie będę się powtarzał, ale dodam, że Kościuszko w swojej karierze zawodniczej wygrał tylko jeden rajd w generalce i był to rajd podobnej klasy, w których we Włoszech ostatnio jeździł Robert. Zresztą napisałem, że to taki paradoks, dodam statystyczny paradoks, który o niczym nie świadczy, ale jest wg mnie ciekawy.

kremer napisał(a):woocash przyjąłem ze przejedzie 7 rund z 13 :)

Wg regulaminu to w sumie dobrze przyjąłeś, tylko że minimum 7 rund nie oznacza 7 rund, a w informacjach prasowych LOTOSu wiele razy mówili o pełnym sezonie, ale co innego PR a co innego oficjalne zgłoszenie złożone do FIA. I tego ostatniego ja nie widziałem i nie wiem co w nim jest wpisane. Więc osobiście bazuje na prasówkach i zakładam, że wpisali wszystkie rajdy.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 25 mar 2013, 12:04

Ciekawy wywiad w WRC z Janem Kosciuszko
rallyfun
N3

Postprzez luxxx » poniedziałek, 25 mar 2013, 13:02

Oby wymienili mu ten silnik i zawieszenie, oraz dali nowe opony. Wiadomo, że to DUŻO czasów nie poprawi, ale zawsze z 1sekundę na km
To je RALLY !
luxxx
N3

Postprzez bzinek » poniedziałek, 25 mar 2013, 13:09

luxxx napisał(a):Oby wymienili mu ten silnik i zawieszenie, oraz dali nowe opony. Wiadomo, że to DUŻO czasów nie poprawi, ale zawsze z 1sekundę na km

to taniej będzie zmienić auto :mrgreen: a wnętrze???
Leszek Kuzaj - Powrót Króla Młynarzy
bzinek
N3

Postprzez bimber » poniedziałek, 25 mar 2013, 13:48

tak wogóle to wczoraj przed 23 lecąc po programach trafiłem na Kiepściuszke na kanale Nsport, prezentował i omawiał tam MINI WRC i ogólnie o planach na przyszłośc ;p
bimber
N3

Postprzez luxxx » poniedziałek, 25 mar 2013, 14:18

bzinek napisał(a):
luxxx napisał(a):Oby wymienili mu ten silnik i zawieszenie, oraz dali nowe opony. Wiadomo, że to DUŻO czasów nie poprawi, ale zawsze z 1sekundę na km

to taniej będzie zmienić auto :mrgreen: a wnętrze???

Buda może zostać bo ładna ;)) Silnik, zawias i opony mogły by być inne...lepsiejsze :mrgreen:
To je RALLY !
luxxx
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata