Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez moto_angel » piątek, 8 lut 2013, 17:53

makki napisał(a):
woytek napisał(a):Jest live!!!

na:http://www.svtplay.se/video/1007305/8-2-10-00

live przestało działać :( u Was też?
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez woytek » piątek, 8 lut 2013, 17:55

Finished na dziś
woytek
N3

Postprzez corados » piątek, 8 lut 2013, 17:57

Obrazek

Khalid mimo trat :wink:
corados
A6

Postprzez seal » piątek, 8 lut 2013, 18:01

Karol napisał(a):bawiąc się w inne projekty jak właśnie rallyland, szkoła jazdy itd.

Takim działaniem mistrza nie zrobisz :wink:.
Idąc tą drogą my też jesteśmy profesjonalistami. Bawimy się w analizowanie wyników, jak ktoś wcześniej pisał śledzimy co się dzieje w WRC,
niektórzy nawet mają licencje i startują albo organizują zawody ale chyba nie o to chodzi.
Profesjonalnie bawią się chłopaki z fabryk. Biorą udział w tworzeniu samochodu, jego konfiguracji i ustawieniach.
Mają wpływ na rozwój zawieszeń, opon i całej masy innych elementów. Z ich dorobku korzystają wymieniani przez was hobbyści.
seal
A5

Postprzez speedyzxz » piątek, 8 lut 2013, 18:21

Sebastien Ogier: "Nadchodząca niedziela będzie ważnym dniem..."

No żeby czasem kasku przez szybę do bagażnika nie wrzucał jak Sainz ;)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez seal » piątek, 8 lut 2013, 18:34

speedyzxz napisał(a):No żeby czasem kasku przez szybę do bagażnika nie wrzucał jak Sainz ;)

:D Racja, ale lepiej nie krakać i nie zapeszać. Niech wygra lepszy :!: .
Korzystając z wolnej chwili, czy tesyował ktoś jakieś szybkie proxy z Szwecji?
Nie długo transmisja i boję się że dostęp znów tylko dla wybranych :( .
Ostatnio edytowano piątek, 8 lut 2013, 18:40 przez seal, łącznie edytowano 1 raz
seal
A5

Postprzez Karol » piątek, 8 lut 2013, 18:37

seal napisał(a):Idąc tą drogą my też jesteśmy profesjonalistami. Bawimy się w analizowanie wyników, jak ktoś wcześniej pisał śledzimy co się dzieje w WRC,
niektórzy nawet mają licencje i startują albo organizują zawody ale chyba nie o to chodzi.
Profesjonalnie bawią się chłopaki z fabryk. Biorą udział w tworzeniu samochodu, jego konfiguracji i ustawieniach.
Mają wpływ na rozwój zawieszeń, opon i całej masy innych elementów. Z ich dorobku korzystają wymieniani przez was hobbyści.

Co innego podchodzić profesjonalnie, a co innego być stuprocentowym zawodowcem, kierowca z kontraktem takim jak Loeb, Ogier czy Latvala. Nie nazywam Sołowowa zawodowym kierowcą, ale trzeba mu oddać to, że jest jednym z najszybszych kierowców w Polsce, nie najszybszym, ale to nasza ścisła czołówka. Określenie profesjonalizm wg mnie widać w tym jak do tych rajdów podchodzi, budowa własnego teamu, określone cele. Tak jak pisałem wcześniej, jego życie nie jest związane tylko z rajdami, i to rodzaj hobby, odskoczni, ale przez te wszystkie lata startów stał się porządnym kierowcą rajdowym, sportowcem.
Ostatnio edytowano piątek, 8 lut 2013, 19:17 przez Karol, łącznie edytowano 1 raz
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Witcher1990 » piątek, 8 lut 2013, 18:51

Karol napisał(a):Nie tyle żyje z rajdów, a cała jego aktywność zawodowa kręci się wokół rajdów. Czy np Kuchar utrzymuje się z rajdów? Prawdopodobnie nie, ale jest stuprocentowo oddany rajdom, czy to startując czy bawiąc się w inne projekty jak właśnie rallyland, szkoła jazdy itd.

Zawodowiec- osoba całkowicie utrzymująca się z danej dziedziny życia w tym wypadku rajdów
Amator- ktoś kto nie pobiera wynagrodzenia z rajdów, w żaden sposób na nich nie zarabia
semi-pro- osoba dorabiająca na życie z rajdów ale nie utrzymująca się z nich w 100% i mająca poza nimi inne źródło utrzymania
Witcher1990
A6

Postprzez seal » piątek, 8 lut 2013, 19:03

Karol napisał(a):Określenie 'profesjonalizm' wg mnie widać w tym jak do tych rajdów podchodzi, budowa własnego teamu.

Sołowow ma własny Team. Uważasz, że bez jego zaangażowania rada nadzorcza by mu go założyła?
Jest z niego niesamowity gość, wszystko co robi robi profesjonalnie lub zawodowo.
Sądzisz, że przyjego obowiązkach tydzień spędzony w Szwecji to kaprys lub kolejne hobby rozkapryszonego milnionera?
Ja tak nie uważam. Chłop testuje, startuje angażuje się w ten sport pewnie pełnym sercem, podobnie jak Chuchała, Kajtek,
Bębęnek i inni kierowcy startujący topowymi samochodami w RSMP. Łatwiej mu tylko pozyskać sponsora :wink: .
seal
A5

Postprzez Karol » piątek, 8 lut 2013, 19:14

Witcher1990 napisał(a):Zawodowiec- osoba całkowicie utrzymująca się z danej dziedziny życia w tym wypadku rajdów
Amator- ktoś kto nie pobiera wynagrodzenia z rajdów, w żaden sposób na nich nie zarabia
semi-pro- osoba dorabiająca na życie z rajdów ale nie utrzymująca się z nich w 100% i mająca poza nimi inne źródło utrzymania

Nie ja nazwałem Sołowowa zawodowcem, prześledź dwie ostatnie strony. I dalej uważam, że jeżeli jest się amatorem, kierowcą prywatnym to nie wyklucza to tego, że nie można mieć profesjonalnego podejścia. Ta cześć mojej wypowiedzi, która zacytowałeś odnosiła się do postu, który był wyżej:

Sebekrally napisał(a):
Już kiedyś mówiłem że Sołowow jest profesjonalnym AMATOREM, ma podejście prawdziwie sportowe i profesjonalne, ale nie można go poronywać do zawodowców ktorych życie kręci się wokół rajdów.

Według tego kryterium nie znajdziesz w Polsce zawodowca.

Więc tu bardziej chodzi o to czy z naszego Polskiego podwórka nie możemy uznać Kuzaja, Kuchara czy Kajetanowicza za zawodowego kierowcę rajdowego. Moim zdaniem można, przynajmniej Kajetanowicza. W warunkach polskich nie mamy zespołów fabrycznych, kierowca na kontrakcie nie zajmuje się rozwojem samochodu ale promocją sponsorów, czy jako instruktorzy w szkole jazdy. A często kierowcy rajdowi zarabiają pieniądze prowadząc działalność o zbliżonej tematyce, czy to budując samochody czy właśnie prowadząc wszelakiego rodzaju kursy.
Samo pojęcie zawodowstwa w rajdach jest nieco wypatrzone, bo mało kto do tych startów nie dokłada z własnej kieszeni. Bo jak nazwiesz Novikova czy np Oleksowicza, którzy zajmują się tylko rajdami, może nie finansują wszystkiego w 100 %, ale też utrzymują się całkiem z czego innego? Na kontrakcie mamy bardzo mała ilość kierowców.
Tu by można się rozpisywać, wszystko zależy od tego jak rozumie się pojęcie 'zawodowiec', szczegóły i pierdoły. Na 100 % kierowca zawodowym jest Loeb czy Ogier :)
Tak jak napisałem na początku posta - nie nazwałem Sołowowa zawodowcem, ale mogę nazwać jego podejście jako profesjonalne.

seal napisał(a):Sołowow ma własny Team. Uważasz, że bez jego zaangażowania rada nadzorcza by mu go założyła?
Jest z niego niesamowity gość, wszystko co robi robi profesjonalnie lub zawodowo.
Sądzisz, że przyjego obowiązkach tydzień spędzony w Szwecji to kaprys lub kolejne hobby rozkapryszonego milnionera?
Ja tak nie uważam. Chłop testuje, startuje angażuje się w ten sport pewnie pełnym sercem, podobnie jak Chuchała, Kajtek,
Bębęnek i inni kierowcy startujący topowymi samochodami w RSMP. Łatwiej mu tylko pozyskać sponsora :wink: .

Niezręcznie wyszło - nie wziąłem słowa profesjonalny w cudzysłów by podważyć jego profesjonalizm. Wręcz przeciwnie - budowa teamu i zaangażowanie świadczy dla mnie takiej właśnie postawie.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 8 lut 2013, 19:18

No Ogier naprawde jedzie fantastycznie. Wiedzialem ze bedzie dobrze, ale nie sadzilem ze az tak... I moze byc to powod do zmartwienia. Nie chcialbym kolejnej dominacji kolejnego Francuza, kolejnego Sebastiena. Na dobra sprawe i tak w to nie wierze, zwlaszcza ze Hirvo wypadl na samym poczatku, a Ostberg mial klopoty z autem. Tempo Ogiera jest jednak niesamowite i nie sadze by ktos go zlapal.
Na mecie bedzie
1. Ogier
2. Ostberg
3. Loeb/Latvala
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Ziele » piątek, 8 lut 2013, 19:29

Uważasz, że bez jego zaangażowania rada nadzorcza by mu go założyła?

Uważam. Rada Nadzorcza nie ma w tym przypadku NIC DO GADANIA. To on steruje radą, a nie odwrotnie. Gdyby było odwrotnie, zmieniłby radę :roll:

Sądzisz, że przy jego obowiązkach tydzień spędzony w Szwecji to kaprys lub kolejne hobby rozkapryszonego milnionera?

Sadzę. To kaprys wynikający z możliwości miliardera- nie wiem czy rozkapryszonego, bo nie znam gościa.

Łatwiej mu tylko pozyskać sponsora :wink: .[/quote]

On sam jest sponsorem, ma kasy jak lodu. Sponsoruje samego siebie. Nie słyszałem, żeby uczestniczył w jakimkolwiek projekcie skierowanym dla kogokolwiek innego jak on sam. Stać go nawet na WRC i to prawie fabrykę. Nikt w Polsce nie może nawet marzyć o takiej sytuacji. Jego marzeniem jest zdobyć tytuł MP, ale to mu się nie udaje. Dobrze, bo to znak, że nie tylko worek kasy, ale również talent. Dla mnie typowy przykład worka kasy, który wybrał sobie rajdy do realizacji marzeń. Opowieści jego o braku możliwości dojścia do jakiś części fabrycznych/ doświadczalnie wyprodukowano tego 2-4 szt do testów/, to już klasyka dobrego humoru w stylu, Polski Team Narzekający i Płaczliwy :P
Wg mnie, jego starty, to spełnienie swoich marzeń. Ja jednak nie jestem jego fanem jako kierowcy, chociaż podziwiam go za dokonania biznesowe.
Ziele

Postprzez rallyfan2 » piątek, 8 lut 2013, 19:44

Piszcie o rajdzie a nie kolejne wypociny jak w temacie o Juniorze. Sorry za OT.
rallyfan2
A6

Postprzez Ziele » piątek, 8 lut 2013, 19:49

rallyfan2 napisał(a):Piszcie o rajdzie a nie kolejne wypociny jak w temacie o Juniorze. Sorry za OT.

Przyznaję się do błędu. Sorka :(
Ziele

Postprzez seal » piątek, 8 lut 2013, 20:10

Ponawiam pytanie: znalazł ktoś szybkie proxy szwedzkie?
seal
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata