Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 4 lut 2013, 12:56

żółtodziób napisał(a):
rallyfun napisał(a):
Maxikitcar napisał(a):Kiepskie porównanie bo Nasser to zawodnik już utytuowany do tego jeździ za swoje, Henning też jest szybkim kierowcą i wielokrotnie punktował wyżej niż 10miejsce w MŚ a Kościuszko od nich to się może uczyć jeździć

A konkretnie jakie tytuly w WRC ma Nasser, bo oprócz jednego tytulu w PWRC w 2006 niczego sie nie mozna doszukac? A co do Heninga to zajal w karierze kilka razy 3 miejsce tylko ze potrzebowal na to 108 startów i 14 lat w WRC, a ty porównujesz chlopaka który zaliczyl pierwszy rajd w karierze za kierownica slabego auta WRC.

Własnie, właśnie. Pisałem już wcześniej, że dla Młodego to był pierwszy start w cyklu WRC w aucie WRC, wcześniejsze N-ki i S-ki to nie ta liga i trudno oczekiwać, ze ktoś od razu zacznie wymiatać, ale w ogólnym trendzie dokopywania Młodemu jakoś nie zostało zauważone bądź nie chciało być zauważone. Prawdą jest, ze na Młodziana idzie aktualnie najwięcej kasy, ale pretensje to można zgłaszać do Pana Boga, Allaha, czy Wielkiego Manitu (w zależności od tego kto w co wierzy), że nie każdemu dał równie spytnych rodziców, którzy potrafią taką kasę załatwić. Niemniej jednak to wszystko to i tak pikuś do tego co wyjeździli kolesie o których piszesz, a których statystyki też nie wyglądają jakoś zadziwiajaco. Co najlepsze, jeszcze niedawno , na fali zachwytów nad Kubicą zaczęto się rozpływać nad Loixem, a jak napisałem, że to nie był wybitny kierowca, to ładnyh parę osób postanowiło się nie zgodzić. A jest z nim dokładnie taki sam problem, 3 pudła na 86 startów, z czego spora ilość fabrycznymi samochodami. O ile Hyundai to oczywiscie był złom i ciężko było oczekiwać dobrych wyników (szkoda jednak, że nikt nie chce dostrzegać, że Mini to w tej chwili też już jest złom, w zamian za to pojawia się argument, że Loeb pewnie czymś takim byłby na pudle... argumenty z gatunku "gdyby mama miała fiuta") ale Peugeot 307 był już szybki. Oczywiscie był awaryjny, ale dało się nim jeździć znacznie lepiej. Mitsubishi zresztą też nie było złe w 1999 roku, wystarczające do zdobycia tytułu. Nie wiem na jakiej podstawie tak się ludzie pastwią nad Młodym, owszem zasłuzył sobie na krytykę ale nie z tego paragrafu. Przejedzie sezon i nie będzie żadnego postępu, ciągle będziew notował pół godziny straty nawet jeśli auto nie będzie się psuło to wtedy sam napiszę, że jest słabo, ale jak na razie jeden taki wynik, pierwszy raz samochodem WRC, zrobiony słabym autem na dziwnych oponach, z awarią po drodze to nie jest powód do takiej krytyki.

Trudno sie z toba nie zgodzic. Miarodajny bedzie wynik na koniec sezonu to po pierwsze, a po drugie jedyne sensowne porównanie bedzie do wyników Mini Arujo, ewentualnie dla bardziej wymagajacych do Atkinsona.
rallyfun
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 4 lut 2013, 12:58

speedyzxz napisał(a):Arcymistrzem przy Kościuszce

Genialne porównanie 1 start w Monte do 87 startów WRC...
rallyfun
N3

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 4 lut 2013, 13:11

Kreuje się na mistrza to do mistrzów go porównują i nie ma co od nowa o tym debatować.
Zapowiada tytuł to wypadało by się znaleźć na podium choć raz. A pewnie na oesowym podium będzie ciężko się znaleźć.
A że wyniki tak naprawdę będzie można porównać z Prokopem i zeszłorocznym Araujo to druga strona medalu.
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 4 lut 2013, 14:58

speedyzxz napisał(a):Kreuje się na mistrza to do mistrzów go porównują i nie ma co od nowa o tym debatować.
Zapowiada tytuł to wypadało by się znaleźć na podium choć raz. A pewnie na oesowym podium będzie ciężko się znaleźć.
A że wyniki tak naprawdę będzie można porównać z Prokopem i zeszłorocznym Araujo to druga strona medalu.

Zgadzam się z kolegą. Gada że będzie walczył o tytuł to niech walczy może nie z Loebem,bo do niego nikt niema podejścia,ale z Latvala,Ogierem czy Hirvonenem! A te jego wymówki że auto itp.to już nie Nasz interes. Jak chce walczyc o Mistrza Świata to mógł wybrać nawet DSa! A że budżet nie ten to sorry ale po co gada o tytule jak budżetu niema na Top WRC :?:
Jarek55511
S1600

Postprzez scooby14444 » poniedziałek, 4 lut 2013, 15:04

rallyfun napisał(a):

Jak już to 46 vs 87. Taki Ostberg ma niewiele więcej od Kościucha, a Novikov nawet mniej, Neuville ponad dwa razy mniej a robią z niego miazgę na oesach. Żeby chociaż jego strata była 1,5-2 razy większa. To co on traci to jest przepaść, a jako takie miejsca wynikają tylko z beznadziejnej frekwencji w wrc.
scooby14444
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 4 lut 2013, 15:40

scooby14444 napisał(a):
rallyfun napisał(a):

Jak już to 46 vs 87. Taki Ostberg ma niewiele więcej od Kościucha, a Novikov nawet mniej, Neuville ponad dwa razy mniej a robią z niego miazgę na oesach. Żeby chociaż jego strata była 1,5-2 razy większa. To co on traci to jest przepaść, a jako takie miejsca wynikają tylko z beznadziejnej frekwencji w wrc.

Jak ty wyliczyles 46 startów w aucie WRC? Kolego póki co to zaliczyl 1 (slownie jeden) rajd autem WRC i zajal 10 miejsce, wspomniani przez ciebie kierowcy nawet nie dojechali do mety... a porównanie osiagów Mini z MI do DS3 czy Fiesty jest nie na miejscu.
rallyfun
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 4 lut 2013, 15:45

Jarek55511 napisał(a):
speedyzxz napisał(a):Kreuje się na mistrza to do mistrzów go porównują i nie ma co od nowa o tym debatować.

Zgadzam się z kolegą. Gada że będzie walczył o tytuł to niech walczy może nie z Loebem,bo do niego nikt niema podejścia,ale z Latvala,Ogierem czy Hirvonenem! A te jego wymówki że auto itp.to już nie Nasz interes. Jak chce walczyc o Mistrza Świata to mógł wybrać nawet DSa! A że budżet nie ten to sorry ale po co gada o tytule jak budżetu niema na Top WRC :?:

To co ma powiedziec twoim zdaniem? Ze w sumie to go wali to rajdowanie ale jest frajer z kasa to sie powozi bo czemu nie? Slyszales kiedys o sportowcu który przed zawodami mówi ze nie bedzie walczyl o zwyciestwo? Poza tym o ile dobrze pamietam to co sezon od 10 lat kazdy kierowca obiecuje to samo i jakos wam nie przeszkadza ze nawet Gronholm nic wygral.
rallyfun
N3

Postprzez K1WRC » poniedziałek, 4 lut 2013, 16:04

To jest trochę tak, że Polakowi nigdy nie dogodzisz... Jedni zarzucają mu na tym wątku, że nie walczy, że nie ma odpowiedniego sportowego nastawienia, a jak zapowiada, że powalczy, to źle że powalczy :) Wydaje mi się, że ta dyskusja doszła już do takiego etapu, że wszystko co by napisał i zrobił, będzie odebrane źle. Tylko, że to co ON pisze np. na FB jest chyba bardziej w duchu tego, co niektórzy tu oczekują. Ja tam gwiazdorstwa nie widzę. Nie wiem, czy można gwiazdorstwem nazwać żarty ze swojego i pilota nazwiska, które szwedzi przekręcili :)
K1WRC

Postprzez Karol » poniedziałek, 4 lut 2013, 16:21

Mnie najbardziej dziwi to, że na forum, które jest miejscem dyskusji ludzi, którzy teoretycznie powinni potrafić ocenić sam wynik sportowy, znając jakie są realia świata rajdowego i rywalizacji oceniają nie dość, że jeden start, w najbardziej niemiarodajnych warunkach jakie tylko mogą być patrząc na grubo przesadzony PR. Informacji prasowych na ogół nie czytam z małymi wyjątkami, bo i nie ma w co ciekawego się tam wczytywać. Przepaść między eNką czy S2000 a WRC jest ogromna, co można potwierdzić na wielu przypadkach z historii. Byli tacy, którzy bardzo dobrze sobie radzili niżej, ale jak wsiadali do tych najszybszych aut już nie było tak kolorowo. Ciężej te auta okiełznać, nie mówiąc już o jeździe w limicie. Limicie swoich umiejętności, bo o limicie auta nie mówię. Wszystko ze swojej rajdówki może wykrzesać 3-4 kierowców obecnie z całego świata. A i to być może jest przesadzona liczba. Patrząc obiektywnie, i analizując wyniki z ubiegłych lat finiszowanie przed S2000 ja osobiście mogę uznać za niezły wynik, który bez wstydu można przyjąć. Nikara stracił ponad kwadrans do Loeba na koniec 2012 roku w Hiszpanii, ale zapamiętano wynik - 5 miejsce. To co plecie Junior o walce o mistrzostwa świata, wygraniu Monte Carlo w 2012 itd, oczywiście że jest bez sensu i żal tego czytać, ale napinać się o to - po co :wink:
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 4 lut 2013, 16:26

Jarek55511 napisał(a):

No własnie, tylko pytanie czy robimy tutaj Kościuchowi roast czy dyskutujemy o tym jak jeździ w odniesieniu do rzeczywistych warunków jakie ma. To, że gada głupoty to jest fakt niezbity, ale jaki to ma związek z oceną tego czy pojechał dany rajd dobrze czy źle? Na miarę możliwosci czy znacznie poniżej? Owszem startował w WRC, ale w niższych klasach, a to nie to samo. Przywoływany tutaj Hennning prawie wszystkie swoje starty zaliczył w wurcach. Poza tym są kierowcy którzy wyłącznie jeżdżą rajdy, a sa tacy którzy jeszcze oprócz tego testują. Młody może i ma więcej kasy od pozostałych, ale jego aktywność ogranicza się praktycznie tylko do rajdów, przez co wcale nie jest taka duża jak się niektórym wydaje. To że ma tendencje do klepania głupot to jest fakt niezbity i kubeł zimnej wody to się za to należy. Ale gadanie, że skoro zapowiedział walkę o tytuł to niech teraz walczy jest tak samo oderwane od realiów jak zapowiedzi samego Juniora. Nikt trzeźwo myślący czegoś takiego nie zapowie, ale nikt trzeźwo myślący nie powinien czegoś takiego wymagać.
żółtodziób
A8

Postprzez woocasch » poniedziałek, 4 lut 2013, 16:43

żółtodziób zgadzam się z Toba, ale obecnie nie ma tych testów aż tyle, są przecież różne ograniczenia czasowe i ilościowe - przynajmniej tak było mówione, że VW dzięki temu, że nie bierze udziału w MŚ w 2012 może testować ile chce i gdzie chce. Jasne, że fabryki testują więcej niż Michał, ale skoro przed Szwecją udało im się pojeździć pod okiem Marcusa to chyba tragedii nie ma :)
Ketomaa pokazał, że w warunkach śniegowo/szutrowych opony Dmack dają radę, więc może w Szwecji źle nie będzie :) (czytaj: nie objedzie go żadna ośka)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez zenzen23 » poniedziałek, 4 lut 2013, 17:15

Nie widziałem, ani nie słyszałem żeby Michał pisał gdzieś, czy mówił że będzie walczył o tytuł mistrza WRC, albo wygraną w Monte2013. Z niektórych wpisów wynika że były takie zapowiedzi. Może ktoś podrzuci jakiś link, bo szczerze przyznam że nie wiem czy mi to umknęło, czy po prostu niektórzy piszą tu głupoty.
zenzen23
N2

Postprzez wanderer » poniedziałek, 4 lut 2013, 17:19

zenzen23 napisał(a):Nie widziałem, ani nie słyszałem żeby Michał pisał gdzieś, czy mówił że będzie walczył o tytuł mistrza WRC, albo wygraną w Monte2013. Z niektórych wpisów wynika że były takie zapowiedzi. Może ktoś podrzuci jakiś link, bo szczerze przyznam że nie wiem czy mi to umknęło, czy po prostu niektórzy piszą tu głupoty.

Ostatnie pytanie z wywiadu: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/731551,kosciuszko-wystartuje-w-krolewskiej-klasie-chce-byc,id,t.html
- Czy wciąż marzy Pan o tytule mistrza świata?
- Tak. Chcę być mistrzem świata! I wiem, że mogę nim być!

Byłby z tego dobry mem.
wanderer
A6

Postprzez szirer205xs » poniedziałek, 4 lut 2013, 17:25

Ja tak po cichu licze że to był jeden z powodów dlaczego jeździ Mini. Po prostu jest taniej dzięki czemu jest kasa na testy. Przed monte miał dość konkretne teraz przed szwecją również oby tak dalej. Gdyby wsiadł teraz do DSa czy fiesty myślę że wyniki i tak były by podobne. Różnice powinny być odczuwalne gdzieś w drugiej połowie sezonu i jeśli tam dalej będzie tak mocno w plery dostawał (choć MC nie jest tu dla mnie żadnym wyznacznikiem bo tam z reguły straty są wielkie.) to znaczy że jest się czym martwić :)
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 4 lut 2013, 17:32

wanderer napisał(a):
zenzen23 napisał(a):Nie widziałem, ani nie słyszałem żeby Michał pisał gdzieś, czy mówił że będzie walczył o tytuł mistrza WRC, albo wygraną w Monte2013. Z niektórych wpisów wynika że były takie zapowiedzi. Może ktoś podrzuci jakiś link, bo szczerze przyznam że nie wiem czy mi to umknęło, czy po prostu niektórzy piszą tu głupoty.

Ostatnie pytanie z wywiadu: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/731551,kosciuszko-wystartuje-w-krolewskiej-klasie-chce-byc,id,t.html
- Czy wciąż marzy Pan o tytule mistrza świata?
- Tak. Chcę być mistrzem świata! I wiem, że mogę nim być!

Byłby z tego dobry mem.

Czytalem równiez obszerniejszy wywiad w Dzienniku Polskim i mimo ze Michal bardziej tam koloryzowal i opowiadal troche bzdur to ani tam ani w Krakowskiej nie zlozyl deklaracji ze w tym roku chce byc mistrzem swiata, ze chce to zrobic za kierownica Mini ani ze wygra Monte Carlo czy jakikolwiek rajd. Tym bardziej nie rozumie bicia piany przez niektórych forumowiczów, stawiania go na równi z czolówka czy auta na równi z DS3 czy Fiesta a nawet Mini z prodrive. Kazdy ambitny kierowca chce byc mistrzem swiata i w to wierzy to oczywiste. Robienie porównan czy podsumowan po pierwszym rajdzie w serii jest delikatnie mówiac niepowazne. Powtórze sie, co w takim razie powiemy o kazdym innym kierowcy oprócz Loeba który od 10 lat próbuje zdobyc mistrza i co roku powtarza to samo? Troche rozsadku panowie. Ja uwazam ze jesli na koniec sezonu bedzie przed Prokopem to nalezy to uznac za dobry wynik, cokolwiek wiecej za sukces.
rallyfun
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata