Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez woocasch » wtorek, 29 sty 2013, 08:19

suchoklates napisał(a):Chciałbym jednak się dowiedzieć, gdzie Kościuszko był porównywany do Hołowczyca? Szukałem na jego stronie, ale oprócz newsów, to zatrzymała się ona na etapie Evo X R4. Chciałbym się zastanowić nad tym, czy to Michał robi z siebie niewiadomo kogo, czy też robią to ludzie odpowiedzialni za jego wizerunek w mass mediach.

Wpis jest na oficjalnej stronie Michała http://www.michalkosciuszko.com/ , w sumie to nawet nie jest wpis, ale element strony głównej i tła. Gdy otworzy Ci się strona to tylko patrz na główną stronę i czekaj, "tło" zmienia się co kilka sekund i na jednym z nich jest tekst "Jest następcą Hołowczyca i Kubicy magazyn Gentelman". Nie wiem czy to stwierdzenie wymyślił "dziennikarz" Gentelmana czy ktoś autoryzujący wywiad/tekst, ale umieszczenie tego na głównej stronie jest wg mnie nieco śmieszne :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez suchoklates » wtorek, 29 sty 2013, 10:04

@woocasch: wielkie dzięki, wcześniej nie czekałem, aż tam się wszystko pozmienia. Teraz jednak to widziałem na własne oczy. Strach się bać.
Suchoklates
- Fahrwerk / Suspension -

Elbflorace
Formula Student Team TU Dresden e.V.

http://www.elbflorace.de
suchoklates
N1

Postprzez żółtodziób » wtorek, 29 sty 2013, 14:59

speedyzxz napisał(a):Rozumiem że można lubić mieć wszystko wprost napisane. I dla takiej osoby nigdy to naprawdę nigdy, a żaden to żaden.
Ale sprostowanie to jedno, a uszczypliwosc to drugie. Zwyczajnie nie potrzebne.
żółtodziób mam drobną sugestie jeśli byś sprostował krótko że miałeś na myśli ostatnie czasy które łatwiej porównać, może sam Pemo też przytaknal i by się temat urwał? Jakby dalej brnął to widocznie było by potrzebne dobitniejsze sprostowanie.

Racja, mogłem się wyrazić bardziej precyzyjnie. Z drugiej jednak strony kompletnie nikomu to nie przeszkadzało dyskusja toczyła się dalej przezł naprawdę sporo czasu, a potem nagle koleś który ledwo się tu zarejestrował wyskoczył ze swoimi sprostowaniami. Ktoś go tu zatrudnił w roli cenzora czy jak? I tak jak sam zauważyłeś, sprostowanie to jedno a uszczypliwość to drugie. Sprostowanie bym strawił i grzecznie doprecyzował w czym rzecz, ale się nie ograniczył do samego sprostowania. Dla mnie jest jasne, że chłopak chciał się popisać, dupnął wpis który nic nie wnosi do tematu, za to pokazuje że on wie, a ja nie wiem, a potem na dobitkę jeszcze wali tekstem, że mógłbym kogoś na tym forum niechcący wprowadzić w błąd. Do tego momentu byłem jeszcze w miarę grzeczny dla niego, ale tym tekstem udowodnił, że ma się za mądrzejszego od nas wszystkich, on ma wiedzę i zmuszony jest prostować bzdury, żeby chronić przed ich wchłanianiem wszystkich maluczkich użytkowników. No brawo. Tego właśnie już nie strawiłem. Jak nie wie jaki jest poziom merytoryczny tego forum to najpierw niech się dowie a potem dopiero startuje ze swoimi mądrościami. Dobrze, że przynajmniej nie wygania nas na Onet, bo i tacy się zdarzali...

suchoklates napisał(a):
Chciałbym jednak się dowiedzieć, gdzie Kościuszko był porównywany do Hołowczyca? Szukałem na jego stronie, ale oprócz newsów, to zatrzymała się ona na etapie Evo X R4. Chciałbym się zastanowić nad tym, czy to Michał robi z siebie niewiadomo kogo, czy też robią to ludzie odpowiedzialni za jego wizerunek w mass mediach.

Brak wyczucia w kreowaniu własnego wizerunku w przypadku Młodziana to jest temat długi jak historia jego startów w rajdach, podobna jest zresztą historia niechęci wobec jego osoby, i rozwijają się w korelacji 1:1. Pamiętam pierwsze zespoły w RSMP z Młodym, kupili dwie Corsy za kasę starego no i jedna była dla Kościucha a drugą kilka razy pojechał Adamus, ale przejechał znacznie mniej niż zakładały plany. Faktem jest, że zamiast uczciwie powiedzieć, ze Adamus po prostu nie zdobył finansowania na pozostałe starty, a Stary nie zamierza być dobrym wujkiem, zamiast powiedzieć jasno przed startem sezonu że kierowca Corsy jest Młody, a Adamus to pojeździ sobie tak długo jak będzie miał kapustę to zaczęli rzeczywiście wszystko jakoś mętnie tłumaczyć. Mam wrażenie, że to były pierwsze punkty hate'u jakie załapał, spora część ludzi wyjasniła to sobie tak,że Kościuchy wydymali Adamusa. Jednocześnie już wtedy pojawiały się "ciężkie" teksty, bez żenady wypowiadane były stwierdzenia, że celem Młodego jest zaatakowanie miejsca w którymś z zespołów fabrycznych, a jak zdarzyło mu sie wygrać jakiś prolog (bo przecież nie rajd) w swojej klasie to poszło foto obuu Kościuchów z kimś tam jeszcze (być moze zjego ówczesnym pilotem, ale nie pamietam dokładnie) podpisane "ojcowie sukcesu". W miedzyczasie poijawiały się buńczcuczne wypowiedzi, "etap grupy N mam dawno za sobą" no i tak właśnie systematycznie dopracował się ogólnej niechęci. Jeśli nawet odpowiada za to nie on sam, a ludzie którzy mu robią PR to było dość czasu żeby ich powypieprzać na zbite pyski, dlatego sorry Batory - sam jest winien tergo, że dorobił się łatki ściemniacza i chwalipięty.

W pewnym sensie rozumiem ludzi, którzy po nim jadą. Ja przez te lata nauczyłem się nie zwracać uwagi na to co Młodzian wygaduje, ale nie da się ukryć że jego przechwałki są coraz bardziej odjechane. Trochę rozumiem,że ludziom kończy swię cierpliwość i zaczynają się kpiny. Myślę jednak, że warto postarać się o obiektywizm w ocenie jego występów, zapomnieć o tym jak potrafi popłytnąć i spróbować ocenić jak jechał i jak jechali kierowcy, którzy mają podobne do niego warunki rozwoju i doświadczenie. Za przechwałki jednak należy się kubeł zimnej wody i naprawde mniejsza o to kto wymyślił tekst w Gentlemanie czy kto wpadł na to, że Młody będzie walczył o pierwsze miejsce na koniec sezonu, ale tego typu teksty produkowane są nie od dziś, było milion okazji,żeby wyciągnąć wnioski i nauczyć się, że lepiej jest wiedzieć co się mówi, niż mówić co się wie.
żółtodziób
A8

Postprzez Kramar » wtorek, 29 sty 2013, 17:05

żółtodziób napisał(a):Brak wyczucia w kreowaniu własnego wizerunku w przypadku Młodziana to jest temat długi jak historia jego startów w rajdach,

Znowu mały brak precyzji :wink:

"RAJDOWIEC" , kwiecień 2001 r.
Artykuł na dwie strony o Michale rozpoczynający się pytaniem:

"Jak zostać rajdowym mistrzem świata?"

Junior miał wtedy 15 lat, nie miał prawa jazdy co za tym idzie licencji rajdowej i oczywiście zero startów poza kartingiem.
Kramar
N1

Postprzez suchoklates » wtorek, 29 sty 2013, 18:52

Przyznam, że nie spodziewałem się aż tak długiej historii z tym tematem związanej. Na początku myślałem, że to wina tylko tego, że Lotos wspiera Kościuszkę w WRC a teoretycznie szybszego Kajta w RSMP. A to tylko przepełniało czarę goryczy, do momentu gdy pierwsza kropla wypadła za nią podczas RMC...

Ciekaw jestem jak Michał pojedzie w Rajdzie Szwecji. Mam nadzieję, że nikt na forum nie wymaga od niego zwycięstwa, więc poobserwujmy i zobaczmy jak sobie poradzi. I nie wsadzajmy na siłę Kajta do MINI, teraz to i tak nic nie da...
Suchoklates

Elbflorace

suchoklates
N1

Postprzez Ziele » wtorek, 29 sty 2013, 20:32

Myślę, że jesli staramy sie ocenić jazdę Michała, przez pryzmat jego PR, to nie od rzeczy bedzie spojrzeć na to trochę z innej perspektywy. Ta perspektywa, to sposób na zaistnienie w Polsce kierowcy sportowego, w świadomości polskiego kibica- nie zagorzałego kibica motosportu, ale zwykłego telewizmana/.
Przez wiele ostatnich lat-od Kuliga, poprzez Hołowczyca, aż do Kubicy , Germaziaka i na końcu, Małysza mówi sie, że tylko talent decyduje o tym, czy dostaje się sponsorskie pieniadze, czy nie. Zwykły śmiertelnik łyka to jak bocian żaby, bo wydaje mu się, że motosport jest czysty i prosty. Nie mieści mu się w głowie, że ani Kuzaj, Hołowczyc, ani Kubica nie dostali nic za piękne oczy. Pracowali nad tym wpierw fachowcy od PR, marketingu, a dopiero później spece od jazdy i tym podobne.Od dawna utarło się, że trzeba stawiać PR-owo wysokie cele, bo inaczej nie trafi sie do kibica, a co za tym idzie, do potencjalnego sponsora. Oczywiście wyniki są ważne, ale przykład Małysza pokazuje, że sukces to odpowiednie poddanie obróbce pozycji kierowcy, przez komórkę PR sponsora. W rękach PR, media w liczbie wielu i pojętny mówca ( podobne rzeczy jak Młody, opowiada i Hołek i próbuje Małysz), który zaczyna wierzyć w to co mówi. Młody trochę wierzy, ale bardziej stara sie przekonać kibiców ( goebelsowskie " 1000 razy powtórzone kłamstwo , staje się prawdą) jest tu obowiązujące. Zauważcie, że wszyscy, którzy chca zaistnieć, chwalą się ponad normalny poziom, łęchcąc tym samym serce sponsora i swoich zagorzałych kibiców. Nie chcę się rozpisywać nad tym, co, kto i dlaczego, bo ilu kibiców tyle zdań. Przepuszczając to przez pryzmat wiedzy indywidualnej kazdego z nich, okazuje się, że działanie pod różnego sponsora jest diametralnie różne, jak różny target, do którego kieruje swój produkt.
Na wszelki wypadek, wyprzedzając zarzuty, że każdy z wymienionych przeze mnie kierowców to wyjątkowy talent, oczywiście nie poddaję tego pod watpliwość. Podałem nazwiska z polskiego rynku, mogąc podać kilka , -naście, albo dziesiąt nazwisk ze świata, kierowców, którzy mimo wielkiego talentu, nie maja dostępu do sponsorskich pieniędzy. Kazdy z Was może podać tych nazwisk jeszcze wiecej. Tak więc stawiam tezę, że zwycięzców nikt nie sądzi- oczywiście zwycięzców w otrzymywaniu sponsorskich pieniędzy, bo o to mam wrażenie tylko chodzi. Dzisiaj Kościuszko, Hołowczyc, Małysz i nawet Kubica, ich działanie świadczy wg mnie o tym samym- liczy się tylko cash potrzebny do uprawiania dyscypliny. Temu podporządkowuje się całe działanie. Rozgrzeszmy tym samym trochę Michała :D :wink: i spójrzmy na to z przymróżeniem oka-kazdy z nas chciałby otrzymywać szóstki w szkole i przekonuje rodziców, że tylko pech spowodował, że jest inaczej :lol:
Ziele

Postprzez krist » wtorek, 29 sty 2013, 21:54

posłuchaj sobie kolego z jakim dystansem i pokorą wobec swoich wyników, (całkiem niezłych jak na początkującego kierowcę), wypowiada się Małysz. Hołek też się nigdy na 2 Colina nie kreował, a miał by ku temu pewne prawo, bo naprawdę był swego czasu topowym kierowcą na świecie, i pewnie gdyby miał taką kasę i wsparcie jak Junior to daleko by zaszedł.
Prawda jest taka że zamiast siedzieć cicho i zrobić najpierw jakiś wynik, a potem się nim chwalić, Junior od zawsze kłapał jak to on mierzy wysoko potem była dupa zbita.
Dokładnie tak jak w historii z Adamusem, gdzie jeszcze dodam że Adamus wypadł o niebo lepiej, i jak przestał jeździć poszła plota że to dlatego że Junior przy nim kiepsko wyglądał. A przecież on już wtedy miał ambicje mistrza świata
krist
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 29 sty 2013, 22:03

Kramar napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Brak wyczucia w kreowaniu własnego wizerunku w przypadku Młodziana to jest temat długi jak historia jego startów w rajdach,

Znowu mały brak precyzji :wink:

"RAJDOWIEC" , kwiecień 2001 r.
Artykuł na dwie strony o Michale rozpoczynający się pytaniem:

"Jak zostać rajdowym mistrzem świata?"

Junior miał wtedy 15 lat, nie miał prawa jazdy co za tym idzie licencji rajdowej i oczywiście zero startów poza kartingiem.

Hehe, dobre. Tego że sypał takimi tekstami jeszcze zanim wystartował w jakimkolwiek rajdzie to nie wiedziałem, nie obserwowałem wtedy jego kariery.

Przyznam, że nie spodziewałem się aż tak długiej historii z tym tematem związanej. Na początku myślałem, że to wina tylko tego, że Lotos wspiera Kościuszkę w WRC a teoretycznie szybszego Kajta w RSMP. A to tylko przepełniało czarę goryczy, do momentu gdy pierwsza kropla wypadła za nią podczas RMC...

Dokładnie tak. To są całe lata opowiadanie głupot, powyżej których jest chyba tylko pierwsze expose Donalda. Ludzie takie rzeczy pamiętają i teraz jak mu się noga powinęła to sobie użyli. Tak jak pisałem - poniekąd to rozumiem, mnie też skręca jak słyszę kolejne wizje świetlanej przyszłości w ustach któregokolwiek z panów K. (senior ma równie duży talent bajkopisarski, jakie on kreślił wizje rozwoju swojego pierogowego biznesu który własnie padł to głowa mała), ale staram się jednak tego nie mieszać do oceny wyniku sportowego.

@ Ziele - dużo jest racji w tym co piszesz. Problem jednak polega na tym, że rozrzut między przechwałkami a wynikami jest znacznie większy w przypadku wymienionych przez Ciebie panów.
żółtodziób
A8

Postprzez suchoklates » wtorek, 29 sty 2013, 22:08

Ziele napisał(a): Tak więc stawiam tezę, że zwycięzców nikt nie sądzi- oczywiście zwycięzców w otrzymywaniu sponsorskich pieniędzy, bo o to mam wrażenie tylko chodzi.

Nie zgodzę się z Tobą. Przykład choćby Michała K. jasno pokazuje, że "zwycięzców w otrzymywaniu sponsorskich pieniędzy" się sądzi. Szczególnie, jeśli zdaniem ogółu taki mistrz ma zbyt wybujałą wyobraźnię.

(...) liczy się tylko cash potrzebny do uprawiania dyscypliny.

Z tym się akurat zgodzę. W całej zabawie w szukanie sponsora właśnie o to chodzi, by jak najmniej z własnych pieniędzy dokładać (z perspektywy zawodnika saldo in minus mile widziane).

@krist
ambicje mistrza świata to nic złego przecież. Grunt, żeby nie mówić o tym z taką pewnością, gdy się ma 15 lat;) Choć z drugiej strony warto wspomnieć na słowa Steve'a Jobsa: "Ponieważ ludzie, którzy są na tyle zwariowani, by myśleć, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Suchoklates

Elbflorace

suchoklates
N1

Postprzez scooby14444 » wtorek, 29 sty 2013, 22:59

Mnie osobiście mało obchodzi co Kościuszko mówi i pisze, ale poprzez jego wypowiedzi mogę jedynie ocenić że nie ma zbyt dobrze poukładane w główie, ale mniejsza z tym. Jaki by nie był, można by mu było wybaczyć nawet to że jest mega bufonem gdyby chociaż w 1/4 był tak szybki jak mniema o sobie...
Szwecję jak zwyklę ocenię tylko pod względem sportowym:
1,0-1,4 sek/km - jeżeli tyle straci to pojedzie bardzo dobrze, nawet go pochwalę
1,4-2,2 sek/km - średnio, choć jak na niego to i tak nie najgorzej,
2,2-3,5 sek/km - słabo, i tyle , nie ma czego szukać w WRC wyprzedzi go wiele s2000 i może nawet n-ka
> 3,5 sek - jeżeli straci tyle to nie mamy o czy rozmawiać a lotos wyrzuca kasę w błoto
Dodam że Kuchar gdy startował w 2002r corollą Wrc stracił do zwycięzcy 1,16 sek/km
Ziele- porównywanie Małysza i Hołowczyca do Kościucha jest bardzo nie na miejscu. Zarówno Małysz i Hołowczyc to poważni sportowcy którzy dużo osiągnęli, a Kościuszko jest tylko mocny w gębie.
scooby14444
N3

Postprzez wiechu100 » środa, 30 sty 2013, 01:50

To wyjasnia dlaczego jest mocny w gadaniu a slaby w jezdzie
"do pełnego sukcesu brakuje mu... odrobiny szczęścia"
http://malopolska.do-celu.eu/magazyn/pa ... -przesadow
Polecam ostatni wers
A jezeli chodzi o Szwecje to mysle jak kolega wyzej, sekunda z hakiem bedzie fajnym wynikiem
wiechu100
N3

Postprzez Sylwek_GSi » środa, 30 sty 2013, 09:04

Ja raczej jestem człowiekiem podchodzącym do wszystkiego z dystansem, podobnie do Kościuszki. Nie jest talentem bóg wie jakim, być może takim za jakiego się uważa. Ale z drugiej strony coś tam osiągnął, ma chyba największe doświadczenie z polaków w MŚ, mam tu na myśli ilośc startów a nie wnioski wyciągnięte z rajdów. Ale nie uważam go ani w kawałku lepszym od Hołowczyca. Ktoś kto go wogóle porównuje go Hołka znaczy że chyba nie wie za dużo o karierze i osiągnięciach Krzyśka! :) Małysz to gośc który w rajdach ściga się od niedawna i ma tu już znaczące osiągnięcia, pozatym w tym co robił od zawsze był jednym z najwybitniejszych sportowców jakich ziemia nosiła. Kościuszko przy nich wypada narazie blado. Moje interpretowanie hasła że jest następsą Hołka, jeżeli chodzi o ich klase to jest po prostu żałosne, ale jeżeli patrzeć na to z innej perspektywy to można się z tym zgodzić ponieważ jest w zasadzie naszym jedynym eksportowym kierowcą w tej chwili. Pod tym sensie to ma sens :) Ponieważ jako jedyny Polak startuje regularnie w rajdach najwyższej rangi czyli WRC i to w wozie WRC, a z tego do tej pory najbardziej znany był Hołek i to on tam odnosił z naszych największe sukcesy. Tylko jak wspomniałem Kośiuszko jest jeszcze maluteńki w porównaniu z Holem i wątpię żeby się to zmieniło. Porównywanie do Kubicy to już wogole abstrakcja.

Inna sprawa ktoś pisze że oczekiwanie od kościuszko wygranej w szweci jest niepoważne. A to ja zapytam czy poważna jest jego wypowiedź że chce być mistrzem świata i będzie walczył o to mistrzostwo? Skoro ktoś chce byćw tym roku mistrzem świata ( jak Loeb) to powinien wygrywać, a nawet musi wygrywać. Loeb robi to przynajmniej kilka razy w roku. Więc jeżeli jest mowa o mistrzostwie to powinne być wygrane! :) Jeżeli mamy traktować go poważniej to zacznijmy traktowac jego zapowiedzi i wyniki na poważnie. Niech wygra , zajmie miejsca na pudle o których w końcu mowa ! :lol: Mistrz świata nie zdobywa mistrzostwa 10 miejscami!

Tyle nie bede więcej uszczypliwy :) i Zycze mu szczerze - jak najlepiej! Mam przyjemnie doswiadczenia z Kościuszką Jankiem, pamiętam go z GSMP z lat 90, miał wtedy topowe fury i przyjemnie sie go obserwowało, a Michała pamietam jako nastolatka w serwisie, kto by pomyślał że będzie jednym z najlepiej reklamowanych polskich rajdowców.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez wallygator » środa, 30 sty 2013, 09:30

Tak z ciekawości, czy Kościuszko wygrał kiedyś jakiś rajd w generali RSMP ?
wallygator
N3

Postprzez gregortest » środa, 30 sty 2013, 10:26

Tak jak pisałem wcześniej.
Cała historia miszcza, od początku "kariery" czyli kartingu, jest mocno kontrowersyjna.
Dodatkowo, mija się z prawdą.
W 2002 w RPP nie wygrał żadnego rajdu w generalce, tylko raz w swojej klasie A-7 - Megane - Barbórka Cieszyńska.
W 2002 startwoał - od Bełtowskiego Felą Kitcarem, trzy rajdy rajdy - 2 nie ukończone i jeden ukończony- i jeden Meganą - ukończony. owa Barbórka
Na tej podstawie, choć nie uzbierał wymaganych punktów, dostaje licencję R1.
Kontrowersje wzbudziło też wydanie wcześniej R2, niby to na podstawie wyników w kartingu.
Potem Corsy z EFL i mix z Adamusem zakończony aferą.
gregortest
A5

Postprzez moto_angel » środa, 30 sty 2013, 10:27

wallygator napisał(a):Tak z ciekawości, czy Kościuszko wygrał kiedyś jakiś rajd w generali RSMP ?

Głowy sobie nie dam uciąć za to ale moim zdaniem nie...
...nie dlatego że nigdy w rsmp nie miał konkurencyjnego wozu a okazyjne starty w Rajdach Polski czy Barbórkach za każdy razem praktycznie innym wozem też nic dobrego nie przyniosły bo przecież cały czas uczył się wozów :P
Pamiętam że trochę polatał regularnie w S1600 a potem powędrował w świat zbierać doświadczenie od nie pamiętnych już czasów i trwa ten stan aż do dziś ;)
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata