RSMP 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2013

Postprzez Qbek » niedziela, 13 sty 2013, 17:51

no to koledzy proszę zabierać kaski na oesy i nikt w głowę kamerą nie dostanie.. widzę, że paranoja się szerzy. Dziwne, że na rajdach szutrowych nikt nie robi problemów z latającymi kamieniami o wielkości pięści tylko do kamerek przyssanych do samochodu. Uwzględnia ktoś tutaj w ogóle prawa fizyki??? :roll: :roll: :roll: :lol:
Qbek
N3

Postprzez wanderer » niedziela, 13 sty 2013, 18:40

Może i przesadzają, ale szczerze mówiąc, te wszystkie kamerki, np jak ta poniżej, zalatuje mocną prowizorką, bo materiały nagrane z tak umieszczoną kamerą wyglądają jak kupa. :?
Obrazek
wanderer
A6

Postprzez Zoe » niedziela, 13 sty 2013, 19:38

viper napisał(a):
Honiclbr napisał(a):Równie dobrze jak będziesz miał pecha dostaniesz lusterkiem lub inną częścią karoserii ;)

Kolego nie porownój lusterka na stałe przymocownego do kamery na przyssawke. Przepis na pewno uzasadniony i po raz pierwszy być moze wprowadzony na zasadzie Polak mądry przed szkoda. Coraz wiecej tych kamer na zewnątrz montuje, wiec ryzyko rownież wzrasta. Jest tyle opcji zamontowania kamer wewnątrz auta, ze bez sensu montować na zewnątrz.

Jeśli mamy być tacy świętojebliwi, to nie rozumiem zapisu o możliwości używania zderzaków z gównlolitu typu włókno szklane albo inne syfy, które łamią się na ostre krawędzie i w razie czego mogą narazić kibiców na śmierć w większych męczarniach... :)

Co ma prędkość takiej kamery do ENERGII jaką ze sobą niosą? Te kamery są tak lekkie, że nie będą w stanie uszkodzić kogokolwiek lub czegokolwiek.
Zoe
A5

Postprzez denzel » niedziela, 13 sty 2013, 19:42

Ile takich takich kamer odpadło 5 latach na os`ach? Ile z nich zrobiło komuś krzywdę lub jakąkolwiek szkodę?
Takie dane muszą być skoro wprowadza się takie przepisy.
denzel
N3

Postprzez Zoe » niedziela, 13 sty 2013, 19:45

wanderer napisał(a):Może i przesadzają, ale szczerze mówiąc, te wszystkie kamerki, np jak ta poniżej, zalatuje mocną prowizorką, bo materiały nagrane z tak umieszczoną kamerą wyglądają jak kupa. :?
Obrazek

Mocowanie oryginalne GoPro zalatuje prowizorką? No i faktycznie ujęcie do dupy...

http://www.youtube.com/watch?v=enQibY56wVw

Ech... Co drugie auto ma zderzaki przyczepione do auta na trutkach (co też nie jest zagrożeniem, ale jeśli już miałbym się przyczepić...), szpachlę i poksylinę w klatce itp, ale PZM dba o bezpieczeństwo w pionierski sposób zakazując używania kamer :D Mało tego! Zdobywa poklask ludzi, którzy mają coś wspólnego z rajdami!
Zoe
A5

Postprzez Kramar » niedziela, 13 sty 2013, 19:51

Zoe, możne i jeżdżą wszędzie ale zgodne z literą prawa to raczej nie jest, co innego jeśli chodzi o jego ducha. Przynajmniej w zawodach pod patronatem FIA.

Mnie zawsze, gdy widzę tak zamontowaną kamerę nurtuje pytanie, po co?
Kramar
N1

Postprzez woytek » niedziela, 13 sty 2013, 20:36

Mnie ten zapis ucieszył ponieważ jestem przeciwnikiem nagrań z zewnątrz (takich jak np. Bębenków). Dla mnie jest to beznadzieja! Mega super nagranie to tylko z dobrze ustawionej kamery wewnątrz! Po za tym możecie sobie ponarzekać - jest taki zakaz i KONIEC! Ale tak już jest, że zawsze coś komuś nie będzie pasowało - przecież to takie polskie...
woytek
N3

Postprzez viper » niedziela, 13 sty 2013, 20:51

Zoe napisał(a):Jeśli mamy być tacy świętojebliwi, to nie rozumiem zapisu o możliwości używania zderzaków z gównlolitu typu włókno szklane albo inne syfy, które łamią się na ostre krawędzie i w razie czego mogą narazić kibiców na śmierć w większych męczarniach... :)

Co ma prędkość takiej kamery do ENERGII jaką ze sobą niosą? Te kamery są tak lekkie, że nie będą w stanie uszkodzić kogokolwiek lub czegokolwiek.

Każdy plastikowy orginalny element jest w stanie tak sie złamać , ze bedZie ostry jak nóż. Natomiast możliwość elementów z gównolitu :D jak ty to nazwałes jest dużo tańsze niż orginal, dlatego to jest plus dla zawodnika nie dla przepisów. Ta kamera jest lekka jak ją trzymasz w ręce i waży kilkadziesiąt dkg tak jak maly kamień. Natomiast rzuć ten kamień z prędkością x i jestem pewien, ze co najmniej guza porządnego sobie nabijesz. Dam ci przykład. Antena na magnes tez ma sie trzymać , a mimo to nie raz wielu odpadła tylko oczywiście jest na kablu ,ale co by było gdyby nie była łatwo sobie wyobrazić. Tu nie oto chodzi, ze kamera sama sie urwie, ale przy wypadku nigdy nie wiadomo co sie z nią stanie, dlatego ja sie zgadzam z tym przepisem, bo jestem sobie w stanie wyobrazić , ze ona na prostej drodze pewnie bedZie sie trzymać , ale przy dzwonie nikt nie wie co sie z tym stanie. Po za tym na prawdę po pierwsze widać, ze z tych kamer są słabe ujęcia to raz, a dwa spokojnie jest co najmniej kilka miejsc , ze środka gdzie kamerę można umieścić w cale nie pogarszajac efektu zamierzonego.
Oczywiście ktoś tam napisał, ze lusterko sie tez urwie tylko roznica jest zasadnicza. Niestety bez luesterek nie da sie jeździć, bo nawet bt na stacji diagnostyczej nie bedZie, a bez kamery sie da podróżować.
viper
S2000

Postprzez speedyzxz » niedziela, 13 sty 2013, 21:35

i tak materiały z tych kamer można o kant dupy obić. Żadna strata. Będę chciał sobie szumu posłuchać to sobie muszle do ucha przytknę
Niema dobrego onborda bez dobrego dźwięku. jak się chciało zobaczyć coś z RSMP to od Gagackiego albo Habaja
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez wanderer » niedziela, 13 sty 2013, 21:50

Zoe napisał(a):No i faktycznie ujęcie do dupy...

No faktycznie... nie słychać ani pilota, ani pracy silnika, tylko jakieś szumy. A a przez takie nienaturalne ujęcie trudno w ogóle ocenić jak w danej chwili zachowuje się auto. Porównaj to z poniższym on-boardem i sam sobie odpowiedz na pytanie co jest lepsze i czy jest sens się o to spierać. :)
http://www.youtube.com/watch?v=WCPJSnLUQdE
wanderer
A6

Postprzez Motulski » niedziela, 13 sty 2013, 22:29

W ogóle onboardy Harracha są jedne z lepszych jak nie najlepsze jakie widziałem ( w sensie pod względem ustawienia kamery ), aż przyjemnie się to ogląda :wink: Większość powinna brać właśnie z nich przykład ;) Teraz przyszła kurcze jakaś mania na GoPro, które nadaje się co najwyżej na rower a nie do rajdówek...a GoPro wieszane są właśnie na zewnątrz auta, bo ze środka onbaord z tego cudeńka słabo wychodzi. Ogólnie brakuje mi takich klasycznych onbaordów :wink:
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez nick555 » niedziela, 13 sty 2013, 23:38

Patrząc od przodu, to ta kamera u Bębnów nie wystaje poza obrys auta :P
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Zoe » niedziela, 13 sty 2013, 23:55

wanderer napisał(a):
Zoe napisał(a):No i faktycznie ujęcie do dupy...

No faktycznie... nie słychać ani pilota, ani pracy silnika, tylko jakieś szumy. A a przez takie nienaturalne ujęcie trudno w ogóle ocenić jak w danej chwili zachowuje się auto. Porównaj to z poniższym on-boardem i sam sobie odpowiedz na pytanie co jest lepsze i czy jest sens się o to spierać. :)
http://www.youtube.com/watch?v=WCPJSnLUQdE

Sorry, że naskoczyłem i byłem cyniczny w poprzednim poście, ale czasem krew we mnie wrze. Nie chodziło o to, żeby Cię obrazić.

Pamiętaj, że onboardy często są materiałem głownie dla załogi, a tylko dodatkowo dla kibiców. Umiejscowienie kamery na dachu, na szybie i tak dalej może być w sytuacji analizy własnej jazdy bardziej sensowne, niż klasyczny onboard z klatki.

Najbardziej jednak, boli mnie jednak tłumaczenie, że kamera jest zagrożeniem... Notes pilota wypadający przez szybę przy rolce też może być ;) Generalnie - wszystko może być, ale sądzę, że kamera jest raczej w grupie wybitnie niskiego zagrożenia.
Zoe
A5

Postprzez petro_z » poniedziałek, 14 sty 2013, 02:59

Nowe Go Pro waży 73 gramy... Jeśli ktoś z Was jest w stanie zrobić tym komuś krzywdę to należy się nagroda. A nikt nie bierze pod uwagę, że gdyby wszystkie on boardy były kręcone z tego samego ujęcia to byłyby po prostu nudne? Potraficie narzekać, że wszyscy fotografowie i filmowcy stoją w tych samych miejscach i że widzi się non stop te same kadry w różnych galeriach, a kiedy ktoś bez uzasadnienia zabija możliwość stworzenia czegoś bardziej kreatywnego to nawet tu widać poklask... Widzę, że niektórzy tak przyzwyczaili się do życia w tym państwie, że są pogodzeni z każdym "świetnym" pomysłem płynącym z góry.
petro_z
N2

Postprzez Gąsior » poniedziałek, 14 sty 2013, 08:21

petro_z napisał(a):Nowe Go Pro waży 73 gramy... Jeśli ktoś z Was jest w stanie zrobić tym komuś krzywdę to należy się nagroda. A nikt nie bierze pod uwagę, że gdyby wszystkie on boardy były kręcone z tego samego ujęcia to byłyby po prostu nudne? Potraficie narzekać, że wszyscy fotografowie i filmowcy stoją w tych samych miejscach i że widzi się non stop te same kadry w różnych galeriach, a kiedy ktoś bez uzasadnienia zabija możliwość stworzenia czegoś bardziej kreatywnego to nawet tu widać poklask... Widzę, że niektórzy tak przyzwyczaili się do życia w tym państwie, że są pogodzeni z każdym "świetnym" pomysłem płynącym z góry.

To ja proszę nagrodę. Jak ktoś powiedział nie masa robi problem, ale jej połączenie z prędkością. Stań pod ścianą, ja wezmę kamerkę, zamachnę się i rzucę w twoją stronę z np. 3 metrów (prędkość o wiele mniejsza niż z rozpędzonego samochodu) - zobaczymy czy wszystko będzie OK.
Rajdy to niebezpieczna zabawa, także dla kibiców, więc nie ma sensu zwiększać jeszcze pierwiastka ryzyka.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 sty 2013, 10:16 przez Gąsior, łącznie edytowano 1 raz
Gąsior
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP