Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez woocasch » czwartek, 3 sty 2013, 08:13

speedyzxz napisał(a):Choć jak się nius pojawił że silnik osiąga moc 200KM to I20 flagowym modelem WRC nie zostałoby ;p

Z tego co pamiętam to informacja o 200KM to była opinia dziennikarza lub dziennikarzy po krótkim przewiezieniu ich pokazowym i20WRC. A z tego co widać na różnych filmikach w necie to te pokazy to bardziej przypomina dawne KJSy niż odcinek specjalny. To raz, a dwa to oni są na samym początku budowy auta, więc dajmy im nieco czasu. Citroen chyba też nie odrazu testował DS3 WRC z silnikiem 1.6T, a jakoś problemów z wygrywaniem nie mieli.
Jednak pomysł z budową najpierw jednego modelu a rok później drugiego jest trochę dziwny, jednak te auta mogą różnić się tylko nadwoziem, oby to nie była klapa :)
Jeszcze co do brania przykładu z VW, jeszcze nie wiemy czy droga obrana przez VW zakończy się sukcesem, więc dajmy im zaliczyć chociaż jeden rajd WRC :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Sylwek_GSi » czwartek, 3 sty 2013, 09:44

Sylwek_GSi
A5

Postprzez woocasch » czwartek, 3 sty 2013, 10:21

To co Michał K. i jego sponsorzy kupią sobie Mini na własność czy po Monte przechodzą do Prodrive czy może całkiem zmiana na Fiestę? Bo w DS3 to nie wierzę :) Wiem wiem, od ogłoszenia do sprzedaży 4 sztuk Mini daleka droga, ale w którymś momencie może okazać się, że Motorsport Italia nie ma samochodu WRC. Teraz tak jeszcze patrzę, że to ogłoszenie jest z 23.10.2012, więc od tego czasu mogło się dużo zmienić, w tym wejście Michała z kasą na kilka startów :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Karol » czwartek, 3 sty 2013, 11:11

Spokojnie, takie auta nie sprzedają się na pniu. Do tego 4 sztuki, a auta na pewno do tanich nie należą. Więc auta dla Kościuszki nie powinno braknąć, a nawet gdyby Motorsport Italia pozbył się wszystkich Mini, to być może chcą je zastąpić nowszymi wersjami. Na ten sezon ma być przecież homologowane poprawione auto. A nawet jeśli nie, i włosi zakończą program w WRC to wolnych aut nie brakuje do wypożyczenia.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez gregortest » czwartek, 3 sty 2013, 12:41

Co do Toyoty, to mają spore doświadczenie w budowaniu WRC.
Na razie zależy im na wypromowaniu tanich pucharow - Yaris R1 i R2.
Tak jak pisałem wcześniej.
Robią R5, ale zanim to wejdzie - 2014. lub pokażą pod koniec 2013 , to R1 jest już gotowe, a w marcu , kwietniu debiutuje R2.
Auta bedą na razie testowane w Anglii i Irlandii.
Po 16 .01 jestem w Irlandii, i zobaczę R1 w akcji.
W polsce puchar R1 bedzie ogłoszony w tym roku i w EU też.
Myślę, że wrzesień - październik bedzie takim momentem.
gregortest
A5

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 3 sty 2013, 17:19

Motorsport Italia nigdy nie miało najnowszych samochodów, a jeśli otrzymywali nowe elementy od prodrive to i tak nie wszystkie. Już dokładnie nie pamiętam ale pro drive jakiś czas temu mocno poprawił samochód chwaląc się 100 modyfikacjami dlatego to Mini nazwano B. Motorsport Italia nie otrzymał samochodu w najnowszej specyfikacji a jedynie część nowych elementów. Patrząc na wyniki kierowców i tak nie miałoby to znaczenia.
Skoro zespół który miał kontrakt chyba na 5 lat w MŚ wyprzedaje samochody to może znaczyć tylko, że już nie będą obsługiwać tych maszyn a Kopciuszko kupi sobie takie Mini i sam zajmie się obsługą.
Witcher1990
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 3 sty 2013, 19:31

Motorsport Italia nie miał żadnego kontraktu na 5 lat. Tekst kolesia z Bumy, że Mini ma zagwarantowany udział w rajdach przez 5 lat wynikał z tego, ze tyle czasu obowiązuje homologacja. Związek z Motorsport Italia był taki, ze homologować nowe auto może tylko producent wystawiający fabryczny zespół w WRC i w te buty na moment wlazł Motorsport Italia i do tego wystarczył deal na jeden rok startów, za pieniądze sponsorów kierowców zresztą, być moze z jakimś tam niewielkim udziałem BMW (czyli na prawach niewiele innych niż mają prywaciarze). Jeśli MI nie zgłosi się na kolejny rok to Mini zwyczajnie nie będzie można w sensowny sposób rozwijać , co spowoduje szybką realna śmierć calego projektu. Przez 5 lat będzie można upalać te bryczki, ale nie będą one w żadnym wypadku konkurencyjne. Tego bawarscy propagandyści już nie doprecyzowali, ale niestety wiele wskazuje na to, że tak własnie będzie. Od początku ta sprawa śmierdziała, nie było jasne tylko czy BMW gra na zwłokę, bo wpakowało kasę w DTM i na zdobycie kasy na inny projekt potrzebuje czasu, czy gra na zarżnięcie tego projektu, bo woli wylać dziecko z kąpielą niż wejść na poważnie w projekt zainicjowany przez jakiegoś brytolskiego tunera. Teraz wszystko dość mocno wygląda na tą drugą opcję.
żółtodziób
A8

Postprzez gregortest » piątek, 4 sty 2013, 09:49

Od początku ta sprawa śmierdziała, nie było jasne tylko czy BMW gra na zwłokę, bo wpakowało kasę w DTM i na zdobycie kasy na inny projekt potrzebuje czasu, czy gra na zarżnięcie tego projektu, bo woli wylać dziecko z kąpielą niż wejść na poważnie w projekt zainicjowany przez jakiegoś brytolskiego tunera. Teraz wszystko dość mocno wygląda na tą drugą opcję.
I to jest bardzo trafne stwierdzenie, z którym siezgadzam na 100%.
BMW zrobiło ogromny błąd, że wycofało sięz projektuw takim momencie.
Z resztą w F1 było podobnie.
gregortest
A5

Postprzez MotorsportNews » sobota, 5 sty 2013, 13:17

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/7 ... ,id,t.html

Otrzymałem bardzo interesującą propozycję z Mini Motorsport… Możliwa jest współpraca na przestrzeni roku. Na razie tylko tyle mogę powiedzieć.

Czyli nadal bez konkretów...
całkiem nowy http://www.rajdy.net portal rajdowy | http://www.msfoto.info sporty motorowe | http://www.facebook.com/SportyMotorowe Motorsport na Facebooku
MotorsportNews
N1

Postprzez speedyzxz » sobota, 5 sty 2013, 13:54

Mogę być mistrzem HA!
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez woocasch » sobota, 5 sty 2013, 13:57

Jakimś cudem zmusiłem się do przeczytania całego wywiadu i mam jedno pytanie, czy ten chłopak nie ma nic a nic pokory? I skoro jest z niego taki agresywny typ, to czemu "uciekał" z SWRC do PWRC, a teraz zamiast ostro walczyć w WRC-2 będzie się lansować w Mini WRC :( Warunki początkowe miał idealne, a teraz to wszystko wygląda coraz gorzej. Coś czuję, że Michał K. zakończy karierę rajdową jedynie z tytułami MP w klasach.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez scooby14444 » sobota, 5 sty 2013, 14:19

Ta mistrz świata, ten gość nie jest w stanie nawet zdobyć Mistrza Polski.

Trzeba by zorganizować medialną akcje KAJTO do mistrzostw europy w S2000. Kościuszko mogłby mu opony zmieniać.
scooby14444
N3

Postprzez wanderer » sobota, 5 sty 2013, 15:56

scooby14444 napisał(a):Trzeba by zorganizować medialną akcje KAJTO do mistrzostw europy w S2000. Kościuszko mogłby mu opony zmieniać.

Większy sens miałoby raczej kontynuowanie startów w Imprezie R4. Auto znane i tańsze niż S2000, więc byłaby większa szansa na zaliczenie jak największej ilości rajdów. Sponsor też byłby zadowolony, bo można by coś ugrać w Production Cup. Później można zacząć myśleć o ewentualnej przesiadce do R5.
wanderer
A6

Postprzez wiechu100 » sobota, 5 sty 2013, 16:57

Ciekawe co Kopciuch powie na sukces Kajtka :D ja bym sie ze wstydu spalil gdybym byl Kopciuchem
I wogole co to za odpwoiedzi w tym wywiadzie??!!
Boi się Pan Monte Carlo?
Nie! Należę do tych kierowców, którzy lubią ekstremalnie trudne rajdy. Takie, na których liczy się prędkość, mocna psychika, jazda na granicy ryzyka i doskonały pilot u boku.

Lubi Pan takie wyzwania?
Lubię taką walkę.

Taaa, jasne, chyba lubie dowozic dupe do mety zachowawczo a przy okazji pozwiedzac piekne kraje za kase od sponsorow :evil:
Taka gosc leje wode w tym wywiadzie, ze sory ale nie moge tego czytac "Rok temu pokonałem w Monte Carlo nie tylko konkurentów, ale także deszcz i śnieżyce, lód na trasie i mnóstwo serpentyn." No bez jaj, tym tempem to i moj gt'ek by dojechal, w koncu po tych drogach jezdza i mieszkancy :wink:
Postawił Pan wtedy wszystko na jedną kartę?
Tak. I rozbiłem bank. Było to przecież nie tylko moje pierwsze 25 punktów w klasyfikacji samochodów produkcyjnych, lecz także zwycięstwo w jednym z najsłynniejszych i najtrudniejszych rajdów świata. Sprawiło mi ono olbrzymią satysfakcję.
Zwyciestwo...no niby i zwyciestwo ale co to za zwyciestwo... Scigal sie z dupa w Cliowce..
Sory nie moge tego czytac :roll: :lol:
wiechu100
N3

Postprzez Sebekrally » sobota, 5 sty 2013, 17:13

Ręce... Mam pomysł wybieżcie się na jakiś rajd do MŚ kibicować i jak będzie jechał Kościuszko pokażcie mu gołą dupe i rzucajcie bananami, a i jeszcze warto dać w morde jakiemuś frajerowi co kibicuje komuś innemu. :evil:
Sebekrally
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata