Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez corados » poniedziałek, 5 lis 2012, 12:52

Można się już chyba oficjalnie cieszyć z obecności Rajdu Polski w Kalendarzu ERC 2013! Nie wiem, kto jest ojcem tej decyzji i kto najbardziej lobbował na rzecz naszego kraju, ale super,że się udało. Pozytywne relacje Nicolasa z Witkowskim z pewnością mogły mieć znaczenie :wink:

:arrow: kremer
Widzieli kalendarz? Teraz już jest 13 rajdów. Szkoda, że nie 20. Na Polskim to już nie będzie kto miał startować, bo pewnie wcześniej mistrz będzie znany.

Jakie to nasze typowe polskie,że narzekamy na to co otrzymaliśmy zamiast się z tego cieszyć :roll: Kierowcy będą pewnie nominować rajdy przed sezonem i jeśli np. Rajd Azorów jest kwietniu to nie zmienia to faktu,że spora część stawki może go odpuścić. A co do samego mistrza to ja nie byłbym tego pewien, o wygraną może bić się więcej potencjalnych zwycięzców niż w WRC 2013.

Tomek żeby ktoś tam jeszcze startował w tym cyklu :)

Miesiąc po podpisaniu kontraktu z FIA zmierzającego do budowy bardzo mocnych Rajdowych Mistrzostw Europy, jesteśmy zbudowani poziomem zainteresowania ze strony teamów i kierowców - powiedział Ribeiro
(autoklub.pl)

O obsadę akurat martwiłbym się najmniej, myślę,że przynajmniej kilka znanych nazwisk się pojawi. Dla jednych może to być tak naprawdę jedyna sensowna opcja na międzynarodowe starty.
corados
A6

Postprzez kremer » poniedziałek, 5 lis 2012, 13:25

Jestem realistą, który śledził zmagania IRC 2012.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 5 lis 2012, 14:47

Bardzo mnie cieszy to, ze Mistrzostwa Europy powoli wkraczaja na droge do odbudowania. Trzynascie rajdow to IMO troche za duzo, powinno byc 10 - 11, ale ogolnie kalendarz jest w porzadku.

Dla mnie oczywiscie najwazniejsze pozostaja Mistrzostwa swiata, ale bardzo czekalem na silna druga lige.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Aro90 » poniedziałek, 5 lis 2012, 16:13

corados napisał(a):Można się już chyba oficjalnie cieszyć z obecności Rajdu Polski w Kalendarzu ERC 2013! Nie wiem, kto jest ojcem tej decyzji i kto najbardziej lobbował na rzecz naszego kraju, ale super,że się udało. Pozytywne relacje Nicolasa z Witkowskim z pewnością mogły mieć znaczenie :wink:

:arrow: kremer
Widzieli kalendarz? Teraz już jest 13 rajdów. Szkoda, że nie 20. Na Polskim to już nie będzie kto miał startować, bo pewnie wcześniej mistrz będzie znany.

Jakie to nasze typowe polskie,że narzekamy na to co otrzymaliśmy zamiast się z tego cieszyć :roll: Kierowcy będą pewnie nominować rajdy przed sezonem i jeśli np. Rajd Azorów jest kwietniu to nie zmienia to faktu,że spora część stawki może go odpuścić. A co do samego mistrza to ja nie byłbym tego pewien, o wygraną może bić się więcej potencjalnych zwycięzców niż w WRC 2013.

Tomek żeby ktoś tam jeszcze startował w tym cyklu :)

Miesiąc po podpisaniu kontraktu z FIA zmierzającego do budowy bardzo mocnych Rajdowych Mistrzostw Europy, jesteśmy zbudowani poziomem zainteresowania ze strony teamów i kierowców - powiedział Ribeiro
(autoklub.pl)

O obsadę akurat martwiłbym się najmniej, myślę,że przynajmniej kilka znanych nazwisk się pojawi. Dla jednych może to być tak naprawdę jedyna sensowna opcja na międzynarodowe starty.

podpisuję się pod tym, zamiast sie cieszyc ze mamy rajd w RSME (ktore wszystko na to wskazuje bedą bardzo mocne w 2013) to narzekanie... bez przesady, czytajac rozne artykuły, wypowiedzi osob zwiazanych z projektem widac że jest bardzo duze zainteresowanie czytalem o zainteresowaniu M-sport,A-style, Kronos, Prodrive, Peugeot, Renault, Skoda, i mysle ze wielu wielu prywatnych kierowcow... będzie super jesli potwierdzi sie info o Kubicy. Promotor Eurosport czyli mozna oczekiwac na jakies porzadne relacje w TV, Nie zgadzam się rowniez ze nie bedzie mial kto startowac w Polsce to nie jest ostatnia runda serii, poza tym kandydatów do tytułu może być wielu. Niby jest aż 13 rajdów ale trzeba przejechać 8. Kalendarz jak najbardziej OK, nie ma takiej mało sprawiedliwej sytuacji jak w IRC 2012 gdzie we Włoszech rozgrywano 3 rundy... (San Marino to prawie Włochy tutaj prawie nie robi dużej róznicy :) ) Z NIECIERPLIWOSCIA CZEKAM NA RAJD POLSKI MOZE TO BYC NAJCIEKAWSZY RAJD OD LAT :)
Aro90
N3

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 5 lis 2012, 22:23

No mam nadzieje że jeśli zrobią klasyfikacje zespołów to będzie faktycznie klasyfikacja zespołów i może być ciekawie jeśli taki Kronos, A-Style (może Dynamic?) będą się biły o tytuł najlepszego zespołu. Bo w IRC to była lipa że spora część kierowców prowadziła Skody bez żadnego wsparcia od nich a jednak im pomagali ;)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 5 lis 2012, 23:30

Ja tam akurat nie mialem zastrzezen co do klasyfikacji producentow. Niby i nie wszyscy mieli zwiazek z fabryka, no ale kazdy z tych kierowcow scigal sie Skoda ;-)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wanderer » poniedziałek, 5 lis 2012, 23:36

corados napisał(a):Można się już chyba oficjalnie cieszyć z obecności Rajdu Polski w Kalendarzu ERC 2013!

Fajnie, że rajd utrzymał się w mistrzostwach Europy, bo konkurencja była spora. Ale z tego samego powodu nie ma też co wpadać w jakiś hurraoptymizm. Żeby nie wyszło tak jak z rundą WRC w 2009 roku. Wtedy wszyscy wydawali się być zadowoleni, ale w polskich mediach ta impreza przeszła praktycznie bez echa.
wanderer
A6

Postprzez Karol » wtorek, 6 lis 2012, 00:30

A ja jestem teraz umiarkowanym optymistą, po ogłoszeniu kalendarza... 13 rund to dużo, za dużo. Tyle rajdów powinno być w mistrzostwach świata. Nie widzę jakoś wielkiego boom i poprawy sytuacji - start w tylu rundach jest kosztem do zniesienia dla fabrycznych kierowców, krajowe oddziały marek czy prywaciarze oprócz zamożnych nie będą dalej jeździć bo koszta za duże, a tylko startując w wielu rajdach będą mogli nawiązać walkę. No niestety, popieram Kremera.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 6 lis 2012, 11:21

W IRC zawsze było więcej niż 10 rajdów, a jeszcze 2-3lata temu mówiono, że cykl ma się znacznie lepiej niż WRC ze względu na dużą frekwencję i wielu pretendentów do wygrania danej imprezy. Nie widzę powodu dla którego miałoby się to zmienić jeśli cykl ma zapewnioną oprawę medialną i jest połączony z ME.
Witcher1990
A6

Postprzez Honiclbr » niedziela, 18 lis 2012, 16:26

I na Maderze lekko zdenerwowali się.
http://rallynews.pl/lang.en/no/pnews/5542
Honiclbr
A5

Postprzez kremer » piątek, 30 lis 2012, 15:19

Hanninen odchodzi: http://rallynews.pl/lang.en/no/pnews/5706

Ciekawe czy znajdzie jakieś wsparcie na 2013. Jest dobrym kierowcą, ale darmowych miejsc w fabrykach już nie ma. Po zdobyciu wszystkich tytułów tak naprawdę wyczerpał się jego potencjał dla Skody. Oni wolą od nowa kogoś wprowadzić na trasy i "wypromować". Juho pewnie sądzi, że znajdzie sponsorów na auto WRC w 2013. Może się pomylić.

http://rajdy.autoklub.pl/news/rally-bul ... edzy,46124

Czyli IRC w Bułgarii 110 tys euro. Nowe ME 2013 to koszt 280 tys Euro !! Wow niezła kasa. Tyle to Polski nie płacił za WRC (tam chyba było 100 tys Euro).
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez moto_angel » wtorek, 18 gru 2012, 17:21

Skoro Kajto jedzie w rajdzie Janner (HURA!) i jakby cały sezon spędził w RME to Sołek już nawet wicemistrza nie wyjeździ ;)
Choć w Polce będzie miał większe szanse wreszcie na tytuł ;)
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 1 sty 2013, 11:57

Wczoraj na fejsie ekipa TIGER Rally Teamu Kasperczyk/Syty napisała że odpuszczają w tym roku RSMP/RPP i będą śmigać w ERC. Nie ujawnili na razie czym i na jakich rajdach będą jechać ale Fabia z ubiegłego sezonu poszła na sprzedaż więc młoda ekipa z kawałkiem kasy będzie próbować swoich sił za granicą :wink:
SOKÓŁ
A6

Postprzez janex » wtorek, 1 sty 2013, 19:31

SOKÓŁ napisał(a):Wczoraj na fejsie ekipa TIGER Rally Teamu Kasperczyk/Syty napisała że odpuszczają w tym roku RSMP/RPP i będą śmigać w ERC. Nie ujawnili na razie czym i na jakich rajdach będą jechać ale Fabia z ubiegłego sezonu poszła na sprzedaż więc młoda ekipa z kawałkiem kasy będzie próbować swoich sił za granicą :wink:

Chyba za dużo kasy... Nie żebym się czepiał, fajnie ze kolejne polskie załogi pokazują się za granicą, ale do tego trzeba się jeszcze mieć z czym pokazać, mam na myśli umiejętności, uważam że zdobycie 10 miejsca w RPP w stosunkowo szybkim i dobrym aucie to nie najlepszy wynik, więc po co się pchać tak wysoko. Ok rozumiem zdobywanie umiejętności itp. ale czy nie lepiej najpierw na naszym podwórku powalczyć o czołowe lokaty (nie mówię że akurat tylko 1 miejsce) i dopiero potem iść dalej.
"WRC is for boys, group B was for men"
janex
N3

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 1 sty 2013, 20:34

W sumie każdy robi to co lubi.Jasne że lepiej były by jeszcze sezon czy dwa pośmigać po Naszych trasach zwłaszcza że chłopaki dopiero zaczynają, ale z drugiej strony wiesz jak nie wiesz co będzie za rok czy dwa?? Złapali okazję więc z niej skorzystali i mam nadzieję że dadzą radę to pociągnąć :wink:
SOKÓŁ
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME