Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 20 paź 2012, 12:17

Ostberg spokojnie bedzie czwarty, a jesli klopoty spotkaja kogos z czolowki (odpukac!!!) to i pudlo jest mozliwe. Rosnie nam mocna liga M - Sportu! Teraz wygrywaja z fabrycznymi :D. Ostberg powinien znalezc sie w zespole Forda w przyszlym sezonie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » sobota, 20 paź 2012, 12:36

To co obstawiamy kto prędzej łyknie Ogiera? Ostberg czy Atkinson? :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez marrcus » sobota, 20 paź 2012, 13:21

obstawiam że równoczesnie
marrcus
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 20 paź 2012, 14:40

Chyba predzej Atko chociaz jesli Ostberg znow im (Ogi i Atko) duzo wklepie, no to pewnie wtedy Mads szybciej lyknie Fabie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez kuba.es » sobota, 20 paź 2012, 15:37

Matthias Schmidt napisał(a):Ostberg powinien znalezc sie w zespole Forda w przyszlym sezonie.

Popieram w 100%. Zawsze lubiłem tego gościa, ale teraz coraz bardziej imponuje mi także sportowo. Jakiś czas temu mówił, że chce udowodnić, że zasługuje na miejsce w fabryce. Ja uważam, że to jest właśnie ten moment. Jeszcze nie jest najszybszym kierowcą w stawce choć tempo ma coraz lepsze i jak widać potrafi wygrywać odcinki, natomiast w kwestii regularności Malcolm nie mógłby wybrać lepszego dostępnego zawodnika.
Co do Latvali - myślę, że dopiero teraz z Ogim w ekipie pozna, co znaczy być numerem dwa :)
Wg mnie Rajd Sardynii jest jednym z ciekawszych w sezonie.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 20 paź 2012, 18:38

Ja wlasnie dotychczas nie do konca lubilem Ostberga, ale moze zacznie sie to zmieniac :). Do tej pory mialem go za goscia, ktory jezdzi bez polotu, spokojnie i do mety, ale zaczyna mi sie zmieniac jego obraz, gdyz poczyna sobie coraz smielej.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » sobota, 20 paź 2012, 21:22

Z prywatnymi kierowcami problem jest ten że nie wiemy ile tracą z powodu gorszego sprzętu, a trzeba przyznać że to najlepszy prywatny kierowca ;)
speedyzxz
S1600

Postprzez Witcher1990 » sobota, 20 paź 2012, 23:31

Sprzęt dla prywaciarzy pewno jest bardziej awaryjny co pokazuje przykład Solberga w cytrynie i Madsa obecnie. Petter wygrywał osy w prywatnym dsie ale w Fordzie w tym roku jest znacznie szybszy (z tym, że dzwoni). Myślę, że Fiesty są całkiem konkurencyjne z tymi fabrycznymi inaczej Ostberg nie robiłby takich dobrych wyników
Witcher1990
A6

Postprzez speedyzxz » niedziela, 21 paź 2012, 11:15

Jakiś link do Power Stage'a? :(
speedyzxz
S1600

Postprzez kremer » niedziela, 21 paź 2012, 13:12

Hirvo wygrał :) To będzie mój faworyt na 2013. Cieszą wyniki Tankowca i Novikova. Utrzymali powiedzmy "presje". Objechanie Atkinsona przez Ogiera chluby temu pierwszemu nie przynosi. Jestem zawiedziony Mini to chyba szmelc na takich trudnych szutrach.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 21 paź 2012, 13:40

I znowu prywatni kierowcy Fordami objechali fabryczną ekipę Forda. A Mini to nie szmelc tylko to Mini Portugal a za tą nazwą stoi Motorsport Italia chyba nie muszę wyjaśniać więcej. Jeżdżą autami z tamtego roku.
Jarek55511
S1600

Postprzez ToMi888 » niedziela, 21 paź 2012, 14:50

Matthias Schmidt napisał(a):Ach... sorki znow Cie przechrzcilem na 88, zamiast 888 ;)

W porządku, na przyszłość to w ogóle najlepiej pisać Tomi albo po prostu Tomek :D Nick zakładałem parę lat temu i dzisiaj może wyglądałby ciut inaczej :P

Rajd rzeczywiście był ciekawy, jak to już wielu z nas zaznaczało - niemal druga Portugalia :P Brawa dla Hirvonena, nigdy mu jakoś specjalnie nie kibicowałem, ale jedno przyznać mu trzeba - ten facet rzadko kiedy popełnia błędy. W Portugalii nie przepuścili go sędziowie, ale jechał równo, tym razem wszystko zagrało i oto nadeszła upragniona wiktoria. Zwycięzcy są na mecie :)
Brawa dla chłopaków z M-Sportu, szczególnie dla Nowikowa, bo wygrywał oesy, ustrzegł się większych błędów. Wciąż trochę nie rozumiem tej decyzji, że w Katalonii za niego jedzie Powell, ale ok :P Tanak też ładnie, pierwsze podium - no i naprawdę solidny wynik; Wilson kiedyś już publicznie mówił, że Ott powinien wreszcie zacząć wystrzegać się błędów, różnie z tym bywało; tym razem jednak wszystko skończyło się dobrze.
Ostberg jest jak dla mnie jednym z bohaterów rajdu, zaraz obok Ogiera. Chłopak ma duży talent i z pewnością zasługuje na miejsce w fabryce. Jazda "ośką", wiele wygranych oesów i - również w jego przypadku - rzadkie błędy - to klucz do kolejnego wielkiego sukcesu. Może już to wspominałem, ale co najbardziej mi się w nim podoba w tym sezonie to równość - z każdego rajdu, w którym wystartował, przywiózł przynajmniej 10 punktów. Ogier w ogóle zrobił szał; na jakimś asfaltowym rajdzie, szczególnie Monte to by się można po nim spodziewać takiej lokaty; ja tu we Włoszech przed rajdem bym mu nie dał wyżej niż 8 miejsce. Osobiście uważam, że to tylko potwierdza jego wielki talent i jestem przekonany, że jak dostanie dobre WRC, sporo namiesza w czołówce.
Nie śledziłem rajdu super dokładnie, więc o poczynaniach Atkinsona, Mikkelsena i Prokopa wiele nie powiem. Chociaż brawa dla Andreasa, nikt już chyba nie wątpi, że to kolejna przyszła gwiazda.
Fabryczne Fordy strasznie zawiodły. Powtórzył się wałkowany już w tym roku scenariusz - dobre tempo na początku, Latvala odpada, Petter broni honoru po czym sam wylatuje. Szczęście w nieszczęściu, że to był oes 7 i kara za Rally2 nie była duża, udało się podgonić i wydrzeć jeszcze 2 punkty. Na osłodę zwycięstwo na Power Stage i bardzo mnie to cieszy, bo już myślałem, że będzie klapa totalna. Dla mnie osobiście duży zawód, jak wiecie całym sercem kibicuję Petterowi i to serce po raz kolejny musiało się zmierzyć z bolesną rzeczywistością :P
Loeb odpadł, być może ostatni raz podczas swojej kariery :P Ale przynajmniej było ciekawie :P
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez speedyzxz » niedziela, 21 paź 2012, 15:03

ToMi888 napisał(a):Wciąż trochę nie rozumiem tej decyzji, że w Katalonii za niego jedzie Powell, ale ok :P

To pewnie dla tego że w Katalonii na aucie Novikova będzie widniał sponsor - DMACK ;)

A słabe wyniki Miników pokazują że w WRC postęp następuje z rajdu na rajd. A jak motorsport italia używa prawdopodobnie jeszcze nie najświeższych egzemplarzy. To S2000 je klepią potem. Choć nawiasem mówiąc myślałem że Atkinsonowi na tyle talentu styknie żeby Ogiera zostawić za sobą, ale może w wypowiedziach po rajdzie się okaże że coś dziś Atkinsonowi w aucie trochę szwankowało.
speedyzxz
S1600

Postprzez ToMi888 » niedziela, 21 paź 2012, 15:19

speedyzxz napisał(a):
ToMi888 napisał(a):Wciąż trochę nie rozumiem tej decyzji, że w Katalonii za niego jedzie Powell, ale ok :P

To pewnie dla tego że w Katalonii na aucie Novikova będzie widniał sponsor - DMACK ;)

Tak tak, tylko zdawało mi się, że to jakby decyzja M-Sportu, a DMACK niejako uratował Nowikowa i stąd wydawało się to trochę niezrozumiałe; chyba, że się myliłem, to spoko :)
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 21 paź 2012, 20:07

Rajd Sardynii byl troche jak te z poczatku sezonu. Forma kierowcow Forda byla zenujaca - i to jeszcze tym razem nie bylo nawet jakiejs szczegolnej szybkosci, JML mial juz pod gorke od samego poczatku, a final brzmi znajomo. Latvala wypada napotykajac przeszkody juz wczesniej, zaraz po nim wylatuje takze i Solberg. Deja vu. Szkoda, bo liczylem na kolejny dobry rajd w wykonaniu Forda. Swietnie spisali sie juniorzy M - Sportu - dla Novikova to drugie podium w karierze i sezonie, Tanak potrafil dojechac do mety wiazac tak cenne punkty, a Ostberg prezentowal bardzo ladne tempo mimo roznych przeciwnosci. Malcolm ma armie mlodych i gniewnych w razie odejscia Pettera :).
Loeb wypadl, co nie jest spotykane i oczywiscie wydarzylo sie to na poczatku rajdu. Jak zauwazylem czesto bywa tak, ze jesli Seb wypada, to jest to w miare na poczatku :D. Hirvo zrobil co do niego nalezalo, ciesze sie ze wygral.
Fabie szalaly, Motorsport Italia zaprezentowala bryndze.
Rajd taki sobie.

A apropos Mini i BMW - BMW zgarnelo absolutnie wszystko w DTM w pierwszym sezonie startow :)
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata