Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 18 paź 2012, 21:46

Jezeli Petter faktycznie wybiera sie do GRC to powodzenia...
W Fordzie moglby w przyszlym roku cos jeszcze ugrac. Owszem pewnie Ford po przyszlym roku straci rozwoj, ale moze wtedy M - Sport juz znajdzie innego producenta.
Dobrze byloby jakby Ford wytrzymal jeszcze rok.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 18 paź 2012, 23:34

Ja bym chciał ich oglądać cały czas, fiesta to jeden z ładniejszych samochodów w rajdach od kilku lat...
Jaka to musiała być trudna decyzja i zawód dla Malcolma skoro ja jestem taki przygnębiony:(
Jedyny plus to taki, że Latvala pójdzie dzwonić do WV, pewnie go wywalą po 3-4rajdach.
Witcher1990
A6

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 18 paź 2012, 23:57

Nie tylko Ty jestes przygnebiony. Jak sie o tym dowiedzialem to zrobilo mi sie po prostu... smutno. Strasznie smutno. Moze nawet nie chodzi o jakas szczegolna milosc do tej marki. Darzylem jednak ten zespol sympatia. Pamietam jak strasznie podobaly mi sie te Focusy z poczatku lat 00. Kurcze, az strach pomyslec, ze Forda juz nie bedzie.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, ze WRC jest po prostu pograzone. I sytuacja slabnie niemal z roku na rok. Wierzylem, ze bedziemy mieli emocjonujacy przyszly sezon, a tu taka klapa. Kurcze, tak sie zastanawiam co ztymi rajdami? Wiem, ze jest kryzys, ale jakos F1 nie zostalo nim tak strasznie dotkniete. Czyzby rajdy odchodzily do lamusa?

Szkoda, ze w WRC nie ma czegos takiego jak w DTM, ze starsi producenci "pomagaja" tym nowym i wyrownuja szanse. Tak to bylaby znacznie wieksza konkurencja. A tak to w przyszlym roku bedzie jedna wielka dominacja citroena...
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez ToMi888 » piątek, 19 paź 2012, 01:01

Ja też nie potrafię sobie za bardzo wyobrazić sezonu (lat?!) WRC bez fabrycznych Fordów. Nawet niechby to był sam M-Sport - może się czepiam szczegółów, ale to już wygląda i brzmi inaczej. Co nie zmienia faktu, że sto razy bardziej wolę, aby został ten M-Sport, niżby całkiem mieli się pozwijać. W tym momencie widać, że Wilson jest "po naszej stronie" i wierzę, że będzie się starał, żeby jak najwięcej wywalczyć.
Niemniej jednak samo wycofanie się Forda było i jest dla mnie szokiem. Chyba już to mówiłem - nastawiałem się na odejście za rok, choć liczyłem, że i tu dadzą sobie więcej czasu. Dali mniej.

I też jest mi smutno, bo prawdę mówiąc od Forda wszystko się zaczęło (uwaga - sentymenty :D ). Pamiętam, kiedyś w sklepie natknąłem się na Magazyn Rajdowy WRC (było to na początku 2004 roku) i tam fajnie, przejrzyście zaprezentowane były zespoły i składy na nowy sezon. No i jak zobaczyłem Focusa RS WRC 03 (wtedy jeszcze całego białego)... to po prostu "chwyciło" :D

W każdym razie na dominację Citroena w przyszłym roku bym nie postawił. Dominację rozumianą jak to, co robił Loeb szczególnie w latach 2005-2006, 2008... Bo wygrać to na pewno wygrają nie jeden rajd. Osobiście wydaje mi się jednak, że Volkswagen wejdzie mocno; tytuł może niekoniecznie, ale wygrane rajdy - jak najbardziej. Ciekawe jak dalej będzie z tym M-Sportem, po Mini zwycięstw już się nie spodziewam (też straszna szkoda notabene!) :)
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez wanderer » piątek, 19 paź 2012, 09:38

Matthias Schmidt napisał(a):Wiem, ze jest kryzys, ale jakos F1 nie zostalo nim tak strasznie dotkniete. Czyzby rajdy odchodzily do lamusa?

Jeśli nie liczyć to, że z F1 łatwiej jest zrobić transmisję, to ważnym szczegółem jest to, że F1 ma Berniego Ecclestone'a który robi wszystko (nawet łamiąc przy tym prawo) aby F1 odniosła sukces. A co do WRC, to kiedyś David Richards nieźle radził sobie z tymi sprawami, ale teraz jest taką sierotą...
wanderer
A6

Postprzez kuba.es » piątek, 19 paź 2012, 11:11

Przyznam szczerze, że też miałem doła po informacji o wycofaniu Forda.
Mam tylko nadzieję, że Malcolm jakoś to pociągnie i przygotują konkurencyjne auto na przyszły sezon.

W obliczu ostatnich wydarzeń ja widzę następujące składy na 2013: Citroen - Hirvonen/Sordo, VW - Ogier/Latvala, M-Sport Ford - Solberg/Ostberg, Prodrive Mini - Atkinson/Meeke. Myślę, że to najlepsze na co możemy liczyć.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 19 paź 2012, 14:44

Mam IDENTYCZNA wizje co do przyszlorocznych skladow. Kropka w kropke :-)

Samochod M - Sportu powinien byc konkurencyjny, pytanie tylko czy nie straca tempa w trakcie sezonu ze wzgledu na brak kasy na rozwoj. Jak nie, to nie nalezy sie bac o kobkurencyjnosc. Inna sprawa jest taka, ze najlepszych kierowcow ma Citroen i Volkswagen, no ale Petter i Ostberg o pudla beda mogli powalczyc, kto wie czy moze nie o wiecej?

Tomi88 - dokladnie. M - Sport moze wystawic zespol, ale tak jak piszesz - to juz inaczej wyglada i brzmi. Niby szczegol, ale robi duza roznice.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez marrcus » piątek, 19 paź 2012, 16:22

spojrzałem tera na szybko na wyniki i widze że Ford dobrze zrobił że sie wycofał.
Nie umieją skorzystać z tego że Loeb odpadł i solidarnie też odpadli. Ostberg jeździ już lepiej. Nie jechał 2 rajdów a a ma tyle samo co Latv i wiecej niż Solb.
marrcus
N3

Postprzez speedyzxz » piątek, 19 paź 2012, 18:03

To musi być smutne że kierowca który płaci M-Sportowi, lepiej punktuje niż kierowcy którym płaci M-Sport
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Witcher1990 » sobota, 20 paź 2012, 18:01

http://www.youtube.com/watch?v=NCE1SQys ... re=g-all-u
To tutaj Ford chce zacząć starty? Really? Dla mnie żenua.
Sądząc po liczbie kibiców to oglądalność jest duża ale nie wiem w jaki sposób ma to promować samochody tej marki.
Poza tym widać, że orły tam nie startują i jeśli Petter myśli poważnie o karierze w GRC to będzie śmiało mógł walczyć o tytuł.
Na Pikes Peak też będzie miał wreszcie czas i nie wykluczam, że pobije rekord tą leciwą Xsarą.
Witcher1990
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 20 paź 2012, 19:24

No coz, dla mnie tez to beznadzieja, ze wola promowac sie w tak niszowym i niewiele znaczacym sporcie, ale to jest tansze i moze widza jeszcze jakies inne powody. Wiadomo, ze skoro brakuje kasy, to w pierwszej kolejnosci musieli wyrzucic najdrozszy program jakim pewnie bylo WRC.
Jesli jeszcze Pettera pociagna ze soba, to juz w ogole bedzie masakra...
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » sobota, 20 paź 2012, 21:20

Matthias Schmidt napisał(a):w tak niszowym i niewiele znaczacym sporcie,

Obyśmy tylko za 5 lat nie okreslali WRC i GRC na odwrót
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 20 paź 2012, 22:07

No masz racje. Widzac co sie z WRC dzieje to faktycznie... Ale nie przesadzajmy, Red Bull ma (prawie)wszystko w swoich rekach, wiec mam nadzieje, ze wypromuja WRC baaardzo dobrze :)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Witcher1990 » sobota, 20 paź 2012, 23:23

Szkoda Forda założę się, że wyniki Latvali i Solberga a raczej ich brak miały olbrzymi wpływ na decyzję błękitnych. Szkoda tym bardziej, że za rok mogliby wygrać przynajmniej konstruktorów mając na składzie Ostberga i Sordo. Odejście Hirvo i JML też na pewno zrobiło swoje.
Witcher1990
A6

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 21 paź 2012, 08:22

Ja rozumie te wycofanie Forda tak jak BMW z MINI. Czyli nie damy kasy,ale homologację itp.tak. Jak Red Bull postara się o relacje,które przyciągną sponsorów i widzów to Ford wróci.
A w przyszłym roku będzie jeździł Solberg z Ostbergiem w Fordzie.
Jarek55511
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata