Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez speedyzxz » środa, 17 paź 2012, 19:24

Można założyć że chłopaki z VW na pewno dobrze przetestują klatkę bezpieczeństwa Polówki :P
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Karol » środa, 17 paź 2012, 20:02

Solberg jak nie znajdzie miejsca w zespole fabrycznym, a raczej nie znajdzie, to pewnie zakończy starty w pełnym cyklu. Wróci do momentu po wycofaniu Subaru a lat już parę więcej, poza tym w tym roku na oesach raczej odstawał od czołówki tj Loeba, Hirvo, Latvali. Brakuje szybkości chyba już z biegiem lat, tak po prostu.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 17 paź 2012, 20:21

Uwazam, ze Petter zostanie w Fordzie. Tak naprawde ten zespol wciaz bedzie "niby fabryczny", a juz na pewno bez porownania do tego co bylo w PSWRT.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez marrcus » środa, 17 paź 2012, 21:35

nie wiem czy Hirvo może zostać dominatorem, czy w tym roku był w ogóle blisko zwycięstwa.

Na wrc nic nie piszą o Fordzie.
marrcus
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 17 paź 2012, 21:57

Ale ciagle byl drugi! Skoro Loeba nie bedzie we wszystkich rajdach, VW raczej nie bedzie walczyc o tytul i zwyciestwa, Mini i Sordo tez nie, to jasne jest, ze Mikko ma szanse naprawde zdominowac stawke wymieniajac sie wygranymi TYLKO z Loebem. Straszne to, ale niestety wyglada na to, ze w przyszlym sezonie wcale nie bedzie sie wiecej dzialo. Chyba, ze w Fordzie (M - Sporcie) pojedzie Ostberg i bedzie o tyle szybszy, ze bedzie mogl nawiazac walke o wygrane (ale watpie), albo Volkswagen bedzie na tyle konkurencyjny, ze Ogi i JML beda mogli wygrywac (w co wierze, ale watpie :D).

Na wrc.com w ogole malo jest jakichkolwiek informacji, chyba ze zostana juz oficjalnie potwierdzone. Na Autosporcie pojawila sie wypowiedz Pettera, ktory stwierdzil, ze jest gotow zostac liderem zespolu M - Sportu.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » środa, 17 paź 2012, 22:42

No to już nie wiadomo co z tym Fordem? Pewnie Ostberg zasili kase teamu i za to zostanie kierowca fabrycznym a Ford zostanie na rok
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 17 paź 2012, 23:26

Moze M - Sport znajdzie sponsora, albo wlasnie Ostberg zasili budzet i pojedzie "polfabryczny"" zespol Forda. Tzn, wciaz beda razem z Ford Racing rozwijali auto, ale producent nie bedzie finansowac tych startow. Z wypowiedzi Solberga wynika, ze wciaz bedzie team, tylko juz mniej Fordowski, bardziej M - Sportowy, ale dzialac bedzie na zasadzie fabryki.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez d-z rallyfans » czwartek, 18 paź 2012, 07:30

A może Nasser się dorzuci do M-Sportu ? Nagle porzucił Cytryne i szybko wsiadł do Forda więc może coś w tym jest,
Qatar da kase i Nasser może być podstawowym zawodnikiem M-Sportu.
d-z rallyfans
A5

Postprzez woocasch » czwartek, 18 paź 2012, 09:14

Ja właśnie na to liczę, że mimo wycofania się Forda to M-Sport pociągnie jakiś czas Fiestę WRC. Było by ciekawie, gdyby okazało się, że bez wsparcia Forda M-Sport wygra kilka rajdów i będą walczyć o mistrzostwo. Z drugiej strony nie dziwię się Fordowi, że w końcu powiedzieli dość. Od roku 1997 Ford był liczącym się zespołem, ale nigdy nie sięgnął po tytuł w kategorii kierowców, a w kategorii producentów tylko dwa razy w 2006 i 2007, więc to trochę mało jak na 15 lat zaangażowania w WRC. Z tego powodu na pewno było trudniej zdobyć lub utrzymać sponsorów. Jednak nie rozumiem tej decyzji w kontekście zakończenia regularnych startów przez Loeba. Przyszły rok mógł być najlepszą okazją do wygrania mistrzostw, raz że nie będzie Loeba, dwa to pierwszy sezon VW, więc większa szansa na problemy z autem, trzy to Hirvonen w roli lidera zespołu - nigdy nie wiadomo jak to zniesie :)
Miejmy nadzieję, że M-Sport utrzyma w WRC kilka Fiest, do tego Prodrive z Mini i dwie pełne fabryki. Może nie będzie tak źle :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez speedyzxz » czwartek, 18 paź 2012, 10:33

Jak pojawiła się decyzja o odejściu Loeba to czułem że teraz jest szansa Forda i to że jeśli w sezonie 2013 nie ugrają nic to będą się zwijać, a tu proszę. Cos mi się wydaje że oferta finansowa VW dla Latvali była tak duża że ludzie Forda stwierdzili że to zbyt duże koszty.
M-Sport pewnie pojedzie w WRC oby tylko czasem pieniądze się nie skończyły w połowie sezonu
speedyzxz
S1600

Postprzez Karol » czwartek, 18 paź 2012, 14:23

Za przygotowanie samochodów i tak odpowiedzialny był M-Sport, mają całą wiedzę techniczną, wątpię by poza finansowym, centrala dawała też jakieś inne wsparcie. Dlatego gdyby znaleźli się kierowcy z budżetem gotowi wszystko należycie opłacić to Wilson bez oporów by się zajął tym.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Q_B_A » czwartek, 18 paź 2012, 17:24

Ja coś słyszałem, że Petter myśli o rallycrossie ;) więcej nie mogę powiedzieć....
QNIGAN.COM
Q_B_A
N1

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 18 paź 2012, 19:28

Możemy sobie gdybać czy Ford w jakiś sposób pomaga M-sportowi oprócz kasy. Wg mnie w jakiś sposób na pewno a przynajmniej sami wykorzystują w samochodach to czego nauczą się w WRC w końcu Focus znany był z najlepszego zawieszenia w swoim segmencie.
Wydaje mi się, że bez dodatkowej kasy i kierowcy pokroju Hirvo Ford szybko przestanie być konkurencyjny tak jak to miało miejsce z subaru i mini.
Wielka szkoda, że taka legenda odchodzi, powrót pewnie za 30lat gdy w rajdach będą jeździć elektryczne zabawki.
Witcher1990
A6

Postprzez speedyzxz » czwartek, 18 paź 2012, 20:08

Q_B_A napisał(a):Ja coś słyszałem, że Petter myśli o rallycrossie ;) więcej nie mogę powiedzieć....

Mów, nie zamkną Cie za to ;)
speedyzxz
S1600

Postprzez tomson » czwartek, 18 paź 2012, 20:45

Z Solbergiem to pewnie o tym, że Ford idzie do GRC a Solberg za nimi?

Do M-Sportu, Ford dostarczał nadwozia resztę rozwijali na miejscu, nie wiem jak z silnikami.

Zawieszenie sprzedawanych Fordów to takie, że każdy by je chciał mieć ale za drogie w produkcji i jeszcze droższe w eksploatacji, szczególnie w Polsce :-)

Pozdrawiam
tomson
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata