Moderator: SebaSTI
Matthias Schmidt napisał(a):Na wstepie powiem WOW. Takiego zasypu oficjalnych nowinek to chyba nie pamietam.
1. Ograniczony program Loeba
Sprawa dosyc dziwna, bo jak pisalem - takie cos moze interesowac jakiegos Duvala, ale Loeb, czyli 9 krotny mistrz swiata (oczywiscie nie chce zapeszyc) jakos mi sie troche krzyzuje z niepelnym programem.
Citroën i Sébastien Loeb rozważają możliwość przyszłych startów w World Touring Car Championship. Loeb przeniósłby się do WTCC w 2014 lub 2015.
- Rola ambasadora Citroëna nie może być pasywna dla kogoś tak zmotywowanego jak Sébastien - powiedział Yves Matton. - Ten projekt da mu okazję kontynuowania kariery na torze przy wsparciu producenta, z którym pracował od początku kariery. WTCC umożliwią Citroënowi pokazanie Kreatywnej Technologii na głównych rynkach, takich jak Chiny i Brazylia.
4. Powrot Hyundaia
No i stalo sie. Prawde mowiac sadzilem ze tak bedzie. i20 WRC prezentuje sie naprawde bardzo ladnie, pytanie jak im pojdzie. Tym razem nie beda wspolpracowac z zadnymi niewydarzonymi MSD, czy czyms innym, wiec wierze, ze bedzie ok. Tak czy tak, wejscie kolejnego producenta jest naprawde genialna informacja, bo jeszcze niedawno bylo ich tylko dwoch, a tu juz grono graczy rosnie nam do pieciu. Niezmiernie ciekawi mnie sklad kierowcow, tym bardziej, ze do tej pory Hyundai nie mial zadnego programu rajdowego (tzn w ostatnim czasie) wiec nie maja zadnych "swoich". Pozyjemy zobaczymy. Szkoda troche, ze pelny program dopiero w 2014, ale w sumie lepiej, zeby mieli troche czasu na dopracowanie samochodu.
woocash napisał(a):żółtodziób Twoje wywody mimo, że bardzo fajne i ciekawe i często także słuszne, za bardzo uderzają o tony filozoficzno-egzystencjalne. Zgadzam się z Tobą, że dzisiejsze samochody są za bardzo napakowane elektronicznymi wynalazkami, do tego masa turbin, kół dwumasowych, common-rail (który i tak jest o wiele lepszy od wynalazku VW pod tytułem popowtryskiwacze), filtry cząstek stałych, downsizing - i to wszystko połączone oznacza, że samochody nie są już policzone na 20lat tylko na 5. Ale taki trend dotyczy wszystkiego co kupujemy. Kiedyś jeden telewizor wystarczał na 20lat, a jak się coś zepsuło to była techniczna możliwość naprawy, dziś niestety w większości przypadków nie jest to możliwe.
Zauważ, że ja porównałem dzisiejsze auta europejskie, i nawet można dorzucić japońskie, z dzisiejszymi produktami Hyundai i Kia - i tutaj technologicznych różnic nie ma. Koreańczykom nie można zarzucić, że dogonili Europę tylko dlatego, że Europa się cofnęła, bo Koreańczycy poszli bardzo do przodu. Osobiście pracowałem w koreańskiej firmie i byłem w kilku ich firmach w tym w Hyundaiu w Nošovicach i nie licząc mentalności koreańczyków to te fabryki niczym nie różnią się np od fabryk VW. A czasem może właśnie te koreańskie są lepsze bo są nowsze. Zresztą przy dzisiejszej globalizacji to podział na produkty europejskie/japońskie/koreańskie/amerykańskie jest nieco przestarzały.
szirer205xs napisał(a):a poważnie pewnie citroenowi Loeb ma po prostu zapewnić solidną dawkę pkt w klasyfikacji konstruktorów
Witcher1990 napisał(a):Wydaje mi się, że po to citroen brał sobie Neuvilla żeby wszedł jako kierowca nr 2. Jeśli nie to byłaby to niekonsekwencja bo musieli liczyć się z odejściem Loeba, który już od dawna o tym mówił a ostatnio jeszcze więcej. Dla mnie to duża strata, zresztą dla WRC jeszcze większa. Teraz Hirvo będzie miał tytuł ale niestety z łatką "Po erze Loeba"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości