Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 18 wrz 2012, 15:35

No i Nasser moze skonczyc z Citroenem. A tyle gadal o przejeciu Citroena przez Qatar...
Na [url]rallye-magazin.de[/url] pisza, ze Francja bedzie ostatnim jego rajdem w Citroenie. Na MERC wypozyczy juz Fieste. Dodatkowo chce wystartowac w Dakarze.
A tyle bylo zamieszania.

I podobno Abu Dhabi wroci z Citroenem zamiast Kataru.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtodziób » wtorek, 18 wrz 2012, 21:32

@ Matthias - no i to by było na tyle odjechanych plotek o przejęciu Citroena przez Katar. Ten facet od pewnego czasu robi rzeczy dosyć dziwne, już na Dakarze obraził się na zerwany pasek klinowy i zwinął manatki. Owszem, to oznaczało koniec szans na czołowe lokaty, ale jest jeszcze sponsor (nawet jeśli jest nim jego kraj) który kłądzie kasę głównie po to, żeby jego nazwa była eksponowana w mediach. Gdybym to ja był sponsorem (pomarzyć warto) i mój zawodnik by odwalił coś takiego to bym się z nim pożegnał w trybie natychmiastowym. Dwa wyjasnienia, albo tam są jakieś nienormalne układy i pozycja Nassera względem jego sponsora jest nienormalnie silna i może sobie pozwolić na takie zachowanie, albo facet żyje w swoim świecie, w którym jest panem i władcą i wszelkie sprawy toczą się tak jak che on i tylko on. To druugie by tłumaczyło te historie o przejmowaniu CWRT, dla mnie to od samego początku był jakiś odlot totalny. Albo moze po prostu my, Eurole nie jesteśmy w stanie rozgryźć arabskiej mentalności. Tak czy owak info, że Katar nie przejmie Cytryny ani mnie nie dziwi ani nie zaskakuje, wręcz przeciwnie, spodziewałem się takiego komunikatu prędzej czy później, brałem jedynie pod uwagę, ze coś może być na rzeczy i mogą wejść jako sponsor tytularny, ale na bank nie jako nowy właściciel.
żółtodziób
A8

Postprzez mototom » wtorek, 18 wrz 2012, 23:30

Żółtodziób (z całą sympatią). A gadaj se co chcesz. Złap za szpadla. Wykop rope. To pogadamy o Nasserze. :mrgreen:
mototom
A6

Postprzez Jarek55511 » środa, 19 wrz 2012, 08:41

Byśmy wiedzieli więcej gdyby niektożi koledzy nie "pogonili" żony jego pilota z forum! Myślę że Nasser ma nie tylko ropę ale jak wiemy oni inwestują w turystykę bo wiedzą że kiedyś ropa się skończy i dlatego tak się reklamują i tu pewnie ma kase Kataru jako kraju turystycznego. Tylko Nasser jest jakimś dziwnym człowiekiem. Może zrezygnował z Citroena bo nie poszło po jego myśli kupno Citroen Racing? Wkońcu Citroen budował dla niego DS3 RRC? A Nasser przesiada się do rajdówki konkurenta,a może poprostu czekał na tą rajdówke a oni ją nie zbudowali wogóle i się wk...i pożegnał z rajdami WRC?
Jarek55511
S1600

Postprzez mototom » środa, 19 wrz 2012, 09:27

Nie sądze żeby z powodu Citroena rezygnował odrazu z WRC. Wyniki jakie ma być może nie są takie jakie oczekiwał i czuje, że wiele lepsze nie będą. W PWRC, SWRC był szybki ale w stawce aut WRC już tak dobrze nie ma.

W cross country natomiast jest mocny i może wygrywać. Do tego lokalne mistrzostwa za kierownicą RRC gdzie też może wygrywac. Może o to mu chodzi. W wieku jest takim w którym światowa czołówka kończy kariery albo nikt ich już nie zatrudnia do fabryki.? Na rozpoczęcie przygody z samochodem WRC może za późno nie jest. Ale nieoszukujmy się. Loeb, Hirvonen czy Latvala to już z niego nie będzie. I on to też napewno wie. Jeździć w WRC i wiedzieć, że przy dobrym farcie dojedzie się góra na piątym-szóstym miejscu to czy to ma sens? Dla mnie niewielki. Ale w takim wypadku inwestycja w rajdy terenowe gdzie Nasser jest doskonałym specjalistą, wydaje się bardzo trafionym pomysłem. Oby tylko to jego buggy nie było tak paskudne jak Gordona.
mototom
A6

Postprzez kremer » środa, 19 wrz 2012, 09:54

Miał być Dakara i DS3 RRC i nie było. Nasser zwinął zabawki i szuka czegoś innego. Bardzo logiczne dla mnie.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Witcher1990 » środa, 19 wrz 2012, 09:58

Umówmy się komu z nas będzie go brakować w MŚ? Mi na pewno nie bo na Dakarze wyszło jaki jest.
Witcher1990
A6

Postprzez mototom » środa, 19 wrz 2012, 10:12

Witcher1990 a jaki jest? Bo wyłożył swoją kasę i dostał nieprzygotowany złożony na ostatni moment sprzęt, który sypał się jak krakowskie zabytki, to się w końcu wkurzył i powiedział wal się Gordon. Nie wiem jak dla Ciebie ale jak dla mnie to jest profesjonalizm. On przyjechał tam wygrać a nie użerać się z Gordonem.
mototom
A6

Postprzez Sebekrally » środa, 19 wrz 2012, 10:38

Nasser jest tam jakims ksieciem pociotkiem rodziny ktoraz rzadzi w katarze i dlatego robi to co robi. Sponsor go nie oposci bo w imie zasady panstwo to ja ma nieograniczony dostep do petrodolarow. Chce sie realizowac jako sportowiec wygrywajacy wiec szuka niszy.
Sebekrally
A5

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 19 wrz 2012, 14:41

Mozecie mowic co chcecie, ale trzeba przyznac, ze ostatnie "postepowania" Al Attiyaha sa co najmniej dziwne. Gosc chyba mysli, ze pozjadal wszelkie rozumy i w zupelnosci zgadzam sie z tym, co napisal żółtodziób.

Witcher1990 - oczywiscie nie mozemy go oceniac, ze jest taki a nie inny, chociaz faktycznie pewne rzeczy sprawiaja, ze gosc nie budzi sympatii, czy jakby to tam nazwac. Tak czy tak, mi takze brakowac go nie bedzie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » środa, 19 wrz 2012, 14:47

Bo Nasser na Dakar przyjechał żeby wygrać ;) On pokrywa sobie "sam" te starty - ma dobre znajomości. Więc po cholerę jechać jak nie można wygrać?
Co do rajdów to szkoda, że chce się wycofać, bo to mega sympatyczny człowiek.
Loeb1987
A6

Postprzez żółtodziób » środa, 19 wrz 2012, 14:56

mototom napisał(a):Żółtodziób (z całą sympatią). A gadaj se co chcesz. Złap za szpadla. Wykop rope. To pogadamy o Nasserze. :mrgreen:

W kulturze "zachodniej" ilość posiadanej kasy nie uzasadnia niepoważnego podejścia. Są zobowiazania , są kary za niewywiązanie się z nich i dotyczą one każdego, bez względu na to jaką kasą dysponuje. Dlatego dla mnie jest dziwne, ze Nasser jadąc wozem oklejonym nie w loga "Al-Attiyah Oil Company" czy jak się nazywa inaczej ten jego biznes tylko "Qatar". No, chyba że przykleił sobie to z pobudek patriotycznych a jechał za własny hajs.

Natomiast plota o przejmowaniu CWRT to od początku był jakiś odlot. Ja nie wątpię, że araby mają wystarczająco dużo kasy,żeby kupić dowolny zespół ale ktoś jeszcze musi chcieć coś takiego sprzedać z całym dobrodziejstwem inwentarza, tzn. z prawem do nazwy i znaków towarowych, a takze homologowania kolejnych modeli. Tego nie zrobi żaden producent, to de facto oznacza utratę kontroli nad ważnym elementem kreowania wizerunku. To tak jak by nie wiem, na przykład Red Bull "sprzedał" komuś X-Games, ale nie jako zawody jako takie, tylko całość, włącznie z nazwąi formułą, pozostawiając nowemu właścicielowi dowolność we wszystkich kwestiach. Zawody mołgyby zejść na psy i stać się tak naprawdę antyreklamą marki a na to nikt sobie nie może pozwolić. Z tego samego powodu nie widzę opcji, żeby Katar mógł przejąć CWRT, nawet mając 5 razy więcej kasy niż wynosi faktyczna wartość tego teamu. Jedyne co może sprzedać to garaż i biuro konstrukcyjne, a z takiej transakcji to żadna ze stron nie bedzie miała wielkiego pożytku. Dziwne jest dla mnie że ktokolwiek myślał, że jak sypnie kasą to bez problemu kupi co chce, a Nasser właśnie sprawia wrażenie jak by tak myślał. Dlatego własnie napisałem, że Nasserowi coś się pomieszało i zachowuje się jak pan i władca wszystkiego. Nie wątpię, że ma sporo racji i w większości przypadków jego kasa załatwia problemy w 100%, ale wypadałoby jednak przyjąć do wiadomości,że pewne rzeczy na tym świecie jednak nie sa na sprzedaż. Coraz ic h mniej, ale jeszcze nie wszystko można kupić.

Nasser jest tam jakims ksieciem pociotkiem rodziny ktoraz rzadzi w katarze i dlatego robi to co robi. Sponsor go nie oposci bo w imie zasady panstwo to ja ma nieograniczony dostep do petrodolarow. Chce sie realizowac jako sportowiec wygrywajacy wiec szuka niszy.

Jest pociotkiem, czyli dobrze mi się zdawało - to nie są zdrowe relacje sponsor-zawodnik. To wiele tłumaczy, zapewne w Katarze jak Nasser czegoś chce to Nasser dostaje i ma problemy z przyjęciem do wiadomości, że gdzie indziej tak być nie musi.
żółtodziób
A8

Postprzez kmederski » środa, 19 wrz 2012, 18:26

Nie wiem skąd sie wzięły przypuszczenia, że Nasser ma odlot. Jest to najzupełniej normalny, skromny,wyjątkowo pracowity gosciu, jak trzeba zakasuje rekawy i pomaga swoim mechanikom przy przygotowaniu auta. Pare naszych gwiazd mogloby sie od niego naprawde wiele nauczyc :wink: A ze nie daje sie robic w bambuko - czy to zle?
kmederski
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 19 wrz 2012, 18:55

Tak jak pisalem - nie jestem w stanie stwierdzic, ze Al Attiyah to gosc arogancki i jakis tam nie w porzadku. Tylko ostatnie jego "zachowania" sa troche dziwne i jakby pokazuja, ze wydaje mu sie, ze wszelkie rozumy pozjadal. Cos ostatnie strasznie kombinuje. I tyle.
Nie znam go osobiscie, wiec nie powiem jaki jest jesli chodzi o charakter.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wrc1600 » środa, 19 wrz 2012, 19:16

Witcher1990 napisał(a):Umówmy się komu z nas będzie go brakować w MŚ? Mi na pewno nie bo na Dakarze wyszło jaki jest.

Zdziwilbys sie ilu kibicom bedzie go brakowac, prawdopodobnie najfajniejszy czlowiek w WRC, zerszta jego pilot tez. Podobnie jak brakuje kibicom H. Solberga, Khalida czy mlodego Beresia. Fakt nie robili szkokujacych czasów ale kazdy czekal na ich przejazd bo byl widowiskowy. Zazwyczaj czesc kibiców zbiera sie po przejechaniu najlepszych a przynajmniej aut WRC, w 2008 roku na Korsyce i Katalonii wszyscy zostawali dluzej zeby zobaczyc przejazd Beresia oska i dostwal nie mniejsze owacje niz np. P. Solberg.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata