Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez jaczylibodzio » wtorek, 11 wrz 2012, 23:34

żółtodziób napisał(a):To że sklepał konkurentów - no wymiatacze to nie byli, tutaj widać jak towarzystwo jeździ:

Tutaj akurat nic wiele nie widać, po za tym że owe "towarzystwo" potrafi prowadzić samochód WRC. Żeby mieć jakiekolwiek porównanie, to trzeba by było skonfrontować Roberta z czołówką, bądź dobrymi kierowcami w jakiejś klasie i wsadzić go do bliźniaczego samochodu.

Przyznaję, nie ma co popadać w zachwyt nad wynikiem. Natomiast można spokojnie zachwycać się wyścigowym stylem jazdy jak i powrotem do sportu. I tak sobie kiedyś marzyłem... gdyby dostał się do WRC, automatycznie pojawiły by się relacje w TV co kibicom i zapewne wielu kierowcom (sponsorzy) wyszło by na dobre. TVP ma prawa do transmisji i retransmisji za sprawą realizatora który zbiera materiały z rajdów, a że tego nie emituje... to się solidny kopniak w dupę należy.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez żółtodziób » środa, 12 wrz 2012, 09:16

jaczylibodzio napisał(a):Tutaj akurat nic wiele nie widać, po za tym że owe "towarzystwo" potrafi prowadzić samochód WRC. Żeby mieć jakiekolwiek porównanie, to trzeba by było skonfrontować Roberta z czołówką, bądź dobrymi kierowcami w jakiejś klasie i wsadzić go do bliźniaczego samochodu.

Widać tyle, że nie wykorzystują całej szerokości drogi, zdecytdowanie gorzej "wpisują" się w łuk i są pasywni są na wyjściach z zakrętów, słychać w tych momentach, że nie wciskają zbyt mocno gazu. Nie mówię,że nie potrafią prowadzić wurców, ale na pewno nie na poziomie gostków z cyklu WRC. szczerze mówiąc to wydaje mi sie,ze czołowi zawodnicy RSMP byliby szybsi. Poza tym właśnie do tego o czym piszesz zmierzała moja wypowiedź - nie do stwierdzenia, że wynik Kubicy jest cienki, tylko że nic nie mówi o tym jak by wypadł na tle kogoś z czołówki, dlatego nie upważnia do wyciągania daleko idących wniosków.
żółtodziób
A8

Postprzez Gracko » środa, 12 wrz 2012, 09:45

A ja zaryzykuje twierdzenie że na nowym dla wszystkich rajdzie po czarnym , po 2-3 krotnym zapoznaniu nikt z biało czerwonych nie dał by mu rady już w tej chwili. Moze nawiązał by z nim walke Sołowow lub Kościuszko bo sobie dobrze radzą z jazdą na opis ale jeśli rajd ten byłby kręty jak te we włoszech to Kubica by sie obronił. Chłop jest naprawdę nieprzeciętnie utalentowanym kierowcą wszystkiego co ma 4 koła. Trochę to zajmie na luźnym też sie jeździć nauczy. Trzymajcie kciuki bo to największa nasza rajdowa nadzieja na to że jakoś zaistnieje na arenie międzynarodowej.

Trzeba zauważyć ze w wywiadach nie było ani słowa o tym ze to nowe odcinki , że auto nowe , że zmiana biegów na lewą ręke, że zbiera doświadczenie , że nowy pilot , że dawno nie jeździł , że opony za miękkie itd itp. Pojechał ten podrzędny rajd w stylu Juliusza Cezara czyli "Veni Vidi Vici" :)
Gracko
A5

Postprzez Witcher1990 » środa, 12 wrz 2012, 09:56

Chłop jest szybki i to bardzo, w końcu to zrozumiałe po tylu startach w F1, a i epizody w rajdach miał (Barbórka nie pamiętam która). Myślę, że w jednej klasie z polską czołówką mógłby śmiało myśleć o wygrywaniu.
Ale zejdźcie na ziemię, jakie tempo z czołówki wrc? Kimmi który był zdecydowanie lepszym kierowcą niż Robert nie pokazywał nic ciekawego oprócz dzwonów i wizyt w rowach. Loeb jest absolutnym geniuszem potrafi wygrać wszystko- na osach asfaltowych jest nie do pokonania, wygrał rally cross w USA, wygrał swoją klasę w La Mache, wygrał wyścig Porsche, wygrał Monza Show. Jeśli ktoś chce porównywać Kubicę do Loeba to musi mieć na prawdę źle w głowie.
Witcher1990
A6

Postprzez Marian1242 » środa, 12 wrz 2012, 10:51

Nie zgadzam się ze kimi R. byłe lepszy od roberta, Robert "był " szybszy na torze f1 o rajdach nie wpomne! Teraz wiadomo jest jak jest. Ludzie Kubica dopiero wraca, po fatalnym wypadku w którym omal nie stracił życią!! Nie sądze aby któryś z kierowców f1 i wrc po tak cieżkim wypadku myślał od razu o powrocie. Na razie nie wiadomo czym zajmie się robert , ale będzie to robił ja najwyższym poziomie. Jeśli chodzi o nasze Polskie rajdy to raczej Kubica szybko się tu nie pojawi, ale myślę że zaskoczyłby by nie jednego upalacza :) na razie dalej walczy o powrót do F1 .
Marian1242
N1

Postprzez Bomber » środa, 12 wrz 2012, 11:51

Rajd był trudny i dosyć charakterystyczny, ale...

nie wiem dlaczego jako czołówke polskich kierowców określacie Sołowowa i Kościuszke... a gdzie Kajetan, Hołowczyc itp? Mieliby większe szanse niż wspominana dwójka, która na liście pojawiła się tylko dlatego, że jeżdżą za granicą? Jakoś niewiele z tej zagranicy nauk pobrali i widać to przy ich konfrontacji z czołówką RSMP. Myślę, że starty zagraniczne wręcz zaszkodziły w tempie Sołowowa, a zobaczymy co pokaże na polskim.

co zaś do startu Kubicy to nawierzchnia równa jak stół, przyczepna itp.

gdyby było więcej "myków" typu dziury, zmienny asfalt itp. to zaczęły by się schody i nagle okazałoby się, że ustawienie zawieszenia to dosyć spore wyzwanie... Pojechał świetnie i dlatego nie narzekał, ale nie umniejszajcie roli innych zawodników - dwóch trzykrotnych mistrzów Polski - Hołka i Kajta, bo myślę że daliby mu radę:)
Bomber
N2

Postprzez Marian1242 » środa, 12 wrz 2012, 12:27

Myślę jak by trochę pojedzdił u nas kilka rajdów dałby rade.
Marian1242
N1

Postprzez Gracko » środa, 12 wrz 2012, 13:00

Hołek z całym dla niego szacunkiem na równym krętym asfalcie nie dał by rady. Kajto na nowym dla siebie rajdzie i mimo dużo większej smykałki do jazdy także nie sądze aby był szybszy od Sołowowa czy Kościuszki choć ich umiejętności są takie a nie inne. Kajto jest zdolny chłopak i gdyby nabrał doswiadczenie w jeździe na opis byłby bardzo szybki , ale na tą chwilę wygląda to raczej słabo co pokazał jakiś czeski rajd w poprzednich sezonach.
Gracko
A5

Postprzez Marian1242 » środa, 12 wrz 2012, 13:13

ani kościuch ani sołek , nie dałby rade hołkowi w rajdzie zagraniczym tym bardziej !!
Marian1242
N1

Postprzez Bomber » środa, 12 wrz 2012, 13:18

Gracko napisał(a):Hołek z całym dla niego szacunkiem na równym krętym asfalcie nie dał by rady. Kajto na nowym dla siebie rajdzie i mimo dużo większej smykałki do jazdy także nie sądze aby był szybszy od Sołowowa czy Kościuszki choć ich umiejętności są takie a nie inne. Kajto jest zdolny chłopak i gdyby nabrał doswiadczenie w jeździe na opis byłby bardzo szybki , ale na tą chwilę wygląda to raczej słabo co pokazał jakiś czeski rajd w poprzednich sezonach.

Uwielbiam takie stwierdzenia: "jakiś czeski rajd"...

a inny słowacki rajd pokazał znowu coś innego i Polak nie dał cienia szans lokalnym matadorom... a jeśli myślisz, że np. Kajetan czy Hołek nie jeżdżą na opis, albo tego robić nie potrafią to myślę, że zwyczajnie się mylisz. Obserwuj dokładnie ich jazdę na odcinkach, a zobaczysz o czym mówię...
Bomber
N2

Postprzez kremer » środa, 12 wrz 2012, 14:46

Hołek 10 lat asfaltu nie jechał, a wy dalej go porownujecie :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Marian1242 » środa, 12 wrz 2012, 15:27

Tego się nie zapomina
Marian1242
N1

Postprzez Gracko » środa, 12 wrz 2012, 15:38

Bomber jest mi obojętne jakie wypowiedzi uwielbiasz. Jeśli chcesz udowodnić mi ze się mylę odszukaj ten czeski rajd jakim była chyba Bochemia 2010 i porównaj różnice na poszczególnych odcinkach między tym rajdem a np Elmotem. Sprawdź różnice między Kajtkiem , Sołkiem i Bryanem. Jak widzisz moja pamięc nie jest zbyt dobra więc mogę się mylić. Sprawdź pogmeraj. Sprawdź też czy na pierwszych Koszycach w RSMP , Kajto tak samo "bił" innych kierowców jak w tym roku. Obserwuje nasze rajdy od kilku ładnych lat i wypatrzyłem dwóch rewelacyjnie smigających kierowników na opis a byli nimi Kris Meeke i Bryan.
Gracko
A5

Postprzez chrisro » środa, 12 wrz 2012, 15:59

Pamiętajcie, że w F1 wszystko dzieje się bardzo szybko, więc start autem rajdowym to dla Kubicy jak powrót do gokartów :D
chrisro
N2

Postprzez Bomber » środa, 12 wrz 2012, 16:21

Gracko napisał(a):Bomber jest mi obojętne jakie wypowiedzi uwielbiasz. Jeśli chcesz udowodnić mi ze się mylę odszukaj ten czeski rajd jakim była chyba Bochemia 2010 i porównaj różnice na poszczególnych odcinkach między tym rajdem a np Elmotem. Sprawdź różnice między Kajtkiem , Sołkiem i Bryanem. Jak widzisz moja pamięc nie jest zbyt dobra więc mogę się mylić. Sprawdź pogmeraj. Sprawdź też czy na pierwszych Koszycach w RSMP , Kajto tak samo "bił" innych kierowców jak w tym roku. Obserwuje nasze rajdy od kilku ładnych lat i wypatrzyłem dwóch rewelacyjnie smigających kierowników na opis a byli nimi Kris Meeke i Bryan.

Możesz sobie gracko sam "pogmerać", al iczą się fakty i teraźniejszość. Kubica też kręcił się "w jakimś tam wyścigu" i "tył mu uciekał", ale czy to istotne teraz? Jesli jednak za takie porównania się bierzesz to bądź precyzyjny, a porównywanie przeszłości do teraźniejszości i stawianie ich w jednym wzorze jest zwyczajnie niesprawiedliwe.

Jeżeli juz jestes takim obserwatorem to przypomnij proszę jak kilka lat temu z samochodem dawał sobie radę wspominany Sołek, czy też Kościuszko. Jeżeli oceniasz to rób to rzeczowo, a nie wybiórczo tak by udowodnić swoją tezę...
Bomber
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne