Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez Marian1242 » czwartek, 6 wrz 2012, 16:28

Robert Kubica za 8 dni wystartuję w rajdzie San Martino di Castrozza, który zostanie rozegrany na asfaltowej nawierzchni. Kubica ma startować Peugeotem 207 S2000, przygotowanym przez Erreffe Team, a jego pilotem ma być Jakub Gerber.
Jeżeli ten start nie dojdzie do skutku, to Robert ma pojawić się tydzień później na starcie rajdu Rally del Appenino Reggiano.
Marian1242
N1

Postprzez MSG Racing » czwartek, 6 wrz 2012, 19:57

Jesteś pewny? Gerber ma dopiero się wypowiedzieć co do startów więc...
Przejsćie do rajdów jest bardzo realne i wcale nie takie problematyczne szczególnie dla kogoś kto potrafi jeździć. Loeb czy niedawno Ogier pokazali że da się zmienić dyscyplinę.
To że testował rajdówkę nic nie znaczy. NIc więcej niż to że łątwiej jest potestować rajdówkę niż samochód wyścigowy.
Po za tym w rajdówce może ponownie się rozruszać, odnowić refleks i odczucia a potem przejść do bardziej precyzyjnych maszyn jakimi są wyścigówki.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez tarmaq » czwartek, 6 wrz 2012, 20:23

http://news.wrc.net.pl/?p=7742
Pewni to dopiero będziemy mogli być, gdy pojawi się w samochodzie na starcie.
Informacja pierwotnie pojawiła się na portalu http://rallynoticias.com./. Osobiście nigdy o nim nie słyszałem. Albo faktycznie mają jakąś wiedzę, albo piszą cokolwiek poczytnego byle było o nich głośno.
tarmaq
N1

Postprzez sebaWRC » czwartek, 6 wrz 2012, 22:08

Kubica w S12 WRC na rajdzie San Martino.3mam kciuki za Roberta i oby wrócił na stałe do rajdów,ma wiele ciekawych ofert ;)
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez chicken89 » czwartek, 6 wrz 2012, 22:50

Zastanawia mnie jedno, jak Robert ma startować skoro nie ma licencji. Zgodnie z załącznikiem "L" FIA Super License już mu wygasła, bo nie startuje w F1, to właśnie na bazie tej licencji Robert jeździł w rajdach. Teraz ona wygasła, a żeby jechać rajd jakąś licencje trzeba mieć....
Kolejna sprawa to fakt, że listy zgłoszeń już są zamknięte, a Robert nie może pojechać za jakiegoś zawodnika jak to piszą np na http://www.rajdy.v10.pl/Rajdowe,wiesci, ... 86206.html
Trzeba poczekać, ale ja nie bardzo w to wszystko wierzę. Jednak bardzo bym chciał, żeby Robert gdzieś wystartował.
Z drugiej strony, jakby Kubica przeszedł do rajdów, to frekwencja wzrosłaby ogromnie, ciekawe kto by takie tłumy na OESach upilnował, a jeszcze jak będą to chcieli wykorzystać włodarze z PZM>??:D :D
chicken89
N2

Postprzez kamil_ols » czwartek, 6 wrz 2012, 22:59

http://rajdy.autoklub.pl/news/kubica-ju ... kend,44657
Teraz niby w o inny rajd chodzi.Co chwila jakieś inne plotki,także poczekajmy na oficjalne info.
RWD Rajdy.wóda,dupy
kamil_ols
N1

Postprzez zenzen23 » czwartek, 6 wrz 2012, 23:53

Albo nauczmy się czytać ze zrozumieniem, łączyć informacje które do nas docierają i wyciągać wnioski :D
zenzen23
N2

Postprzez Krzysiek_WrC » czwartek, 6 wrz 2012, 23:55

Z Rallyonline.pl;

(...)Włoski magazyn donosi, że Kubica już testował wóz i bardzo odpowiadała mu możliwość zmiany biegów łopatkami przy kierownicy.(...)

Nie macie wrażenia że to trochę tak jakoś dziwnie brzmi?
Jakby nie wiem, nie chce wprost pisać ale jakby dalej ręka nie domagała? :roll:
oj nie wiem, ja jakoś sceptycznie patrze na to....jakieś dziwne wrażenie mnie ogarnia że to chyba powoli kończy przygody Roberta z F1
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Marcin Szopa » piątek, 7 wrz 2012, 07:10

Może zmiana biegów przy kierownicy jest kolejnym krokiem do powrotu do F1. W końcu tam też tak zmienia się biegi ^^
Marcin Szopa
N3

Postprzez havk » piątek, 7 wrz 2012, 07:11

chicken89 napisał(a):Zastanawia mnie jedno, jak Robert ma startować skoro nie ma licencji. Zgodnie z załącznikiem "L" FIA Super License już mu wygasła, bo nie startuje w F1, to właśnie na bazie tej licencji Robert jeździł w rajdach. Teraz ona wygasła, a żeby jechać rajd jakąś licencje trzeba mieć....
Kolejna sprawa to fakt, że listy zgłoszeń już są zamknięte, a Robert nie może pojechać za jakiegoś zawodnika jak to piszą np na http://www.rajdy.v10.pl/Rajdowe,wiesci, ... 86206.html
Trzeba poczekać, ale ja nie bardzo w to wszystko wierzę. Jednak bardzo bym chciał, żeby Robert gdzieś wystartował.
Z drugiej strony, jakby Kubica przeszedł do rajdów, to frekwencja wzrosłaby ogromnie, ciekawe kto by takie tłumy na OESach upilnował, a jeszcze jak będą to chcieli wykorzystać włodarze z PZM>??:D :D

Byc moze Kubica ma licencje rajdowa z Monaco. Nie znam sie dobrze na przepisach ale wydaje mi sie ze jest mozliwosc zmiany kierowcy przez zglaszajacego , ale pewnosci co do tego nie mam. Crugnola jest zgloszony w Ronde Gomitolo di Lana w Subaru Impreza WRC, co jest troszeczke dziwne, bo dotychczas z czego wiem nie startowal w samochodzie WRC. Wiec to co pisza na autoklubie jest prawdopodobne.
havk
N3

Postprzez woocasch » piątek, 7 wrz 2012, 08:46

Co do licencji Roberta to powiem tak, o to bym się nie martwił i to jest najmniejszy problem. Nie śledzę wszystkich przepisów w każdym z ASN dotyczących wydawania licencji rajdowych, ale z tego co wiem to w wielu krajach zdobycie licencji odbywa się na zasadzie zdania odpowiedniego egzaminu i opłaceniu licencji. Zresztą u nas jest tak samo z R2, a nie wiadomo jaka licencja wymagana jest do startu w jednym z rajdów, o których krążą plotki. Przecież to są jakieś okręgówki czy inne odpowiedniki naszych "rajdowych debiutów". A, że można wystawić auto klasy WRC to już inny temat :) Przecież teoretycznie w Polsce w RD można w klasie Gośc wystawić nawet najnowsze WRC :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » piątek, 7 wrz 2012, 09:48

ale z tego co wiem to w wielu krajach zdobycie licencji odbywa się na zasadzie zdania odpowiedniego egzaminu i opłaceniu licencji. Zresztą u nas jest tak samo z R2, a nie wiadomo jaka licencja wymagana jest do startu w jednym z rajdów, o których krążą plotki.
Akurat tutaj się lekko mylisz.
W polsce, można dostać R2 - ( można było dostać ) za wyniki w innej dziedzinie sportu samochodowego.
Najlepszym przykładem jest kilku kartingowców, którzy dostali wyścigową , bądź, R2 za wyniki.
Kubica, ma 3 licencje- Monaco, polską i L.- L mu wcale nie wygasła.
gregortest
A5

Postprzez MopMan » piątek, 7 wrz 2012, 10:01

Cytat: "Niektórzy donosili o zbliżającej się kolejnej operacji, inni o rajdowym starcie Peugeotem 207 S2000 w połowie września. Oficjalna prawda jest taka, że Robert Kubica wystartuje już w ten weekend, w krótkim rajdzie Ronde Gomitolo di Lana na terenie Włoch. Pojedzie Subaru Imprezą WRC i będzie to jego pierwszy oficjalny występ za kierownicą samochodu wyczynowego od pamiętnego wypadku z 6 lutego 2011 roku. Jego pilotem będzie Giuliano Manfredi."

Info ze strony: http://sokolimokiem.tv/?p=4059
https://www.facebook.com/MopManVideoRally/
Obrazek
MopMan
N2

Postprzez CCabarth » piątek, 7 wrz 2012, 10:41

woocasch napisał(a):.....Przecież to są jakieś okręgówki czy inne odpowiedniki naszych "rajdowych debiutów". A, że można wystawić auto klasy WRC to już inny temat :) Przecież teoretycznie w Polsce w RD można w klasie Gośc wystawić nawet najnowsze WRC :)

Rajd San Martino di Castrozza trudno porównywać do naszych "rajdowych debiutów", ma wieloletnią tradycję, w latach 60 startował w nim Sobiesław Zasada i wtedy był rajdem zaliczanym do ME
CCabarth
N3

Postprzez Marian1242 » piątek, 7 wrz 2012, 10:49

Kubika i subaraczek wrc plus łopatki, czyli paluszki sprawne ! nigdy nie wątpiłem, że mu się uda.
Marian1242
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne