ADAC Rallye Deutschland 2012

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland 2012

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 18 sie 2012, 22:24

Jak typujecie czolowke na Deutschland??
Oczywiscie zwyciestwo Loeba jest jak dla mnie niemal pewne (na [url]wrc.com[/url] ponad 80% twierdzi, ze Sloeb wygra), ale kto bedzie nizej? Chyba to koniec dubletow Citroena. Mikko bedzie czwarty.
A czolowka to dla mnie:
1. Loeb
2. Sordo
3. Latvala
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » niedziela, 19 sie 2012, 10:54

1.Loeb
2.Hirvo
3.Latvala

Boje sie, ze nowe zawieszenie w DS3 mocno pomoze w zdobyciu kolejnego dubletu Citroenowi. Wierze, ze Miko jest wystarczajaco szybki.
Bardzo interesuje mnie pojedynek Sordo vs Ford.
deiman
A5

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 19 sie 2012, 11:32

Zgadzam się z Deimanem. Citroen będzie mocny w tym rajdzie i obstawiam
1. Loeb
2. Hirvonen lub Sordo
3. Sordo lub Hirvonen
a Latvala albo 5.lub crash. Ciekawi mnie Atko w Mini. Napewno będzie chciał się pokazać żeby dostać się do jakiejś fabryki w przyszłym roku.
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 19 sie 2012, 11:37

Tez przemknelo mi przez glowe ze Hirvo ktorego tak wszyscy krytykowali za wozenie sie na asfalcie nagle wyskoczy na drugie miejsce takze i w Niemczech. Ale sadze, ze bylaby to juz przesada :D
Nie wydaje mi sie aby slabsze tempo Mikko na asfaltach w poprzednich latach bylo spowodowane slabszym autem. JML pokazal w zeszlym roku ze da sie Fiesta krecic dobre czasy na asfalcie, a Mikko po prostu nigdy wybitnym asfaltowcem nie byl. Wierze, ze tym razem na podium beda trzy rozne samochody. A moze akurat Daniemu chlapnie sie zwyciestwo...

Atko moim zdaniem bedzie jezdzic w przyszlym roku w Mini.... Ale tutaj raczej nie nawojuje (niestety).
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » niedziela, 19 sie 2012, 20:30

Fakt, Jari lepiej sie prezentowal w zeszlym roku na asfaltach ale zablysnal wlasciwie tylko w jednym rajdzie. Miko wtedy mial niewyjasnione problemy ale przypomne, ze trzeciego dnia rowniez jechal bardzo dobrze, chociaz nie mialo to juz zadnego znaczenia.

Biorac wiec po uwage tylko tempo mysle, ze nie byl tak daleko za Latvala jesli spojrzymy na wszystkie rajdy asfaltowe w zeszlym sezonie. Poza tym, tak bylo rok temu i nie jest powiedziane, ze teraz nie odnotuje poprawy, ktora moim zdaniem, jest w 2012 roku u niego widoczna . Tak jak powiedzialem przed sezonem: wierze, ze CItroen jest tym, czego MIko potrzebuje i nie zdziwie sie jesli teraz zacznie zaskakiwac na asfalcie. Nie mowie, ze pojawi sie wygryna z Loebem. Mowie, ze forma (z roznych powodow) czasem pozostaje bez zmian ,czasem spada, a czasem rosnie.

Kolejna sprawa to sprzet i jakby nie patrzec, Citroen zawsze mial lepsze auto na asfaltach. Po testach Forda na torze wyscigowym i oesach w Niemczech sadzilem, ze beda w stanie powalczyc ale tak jak pisalem w porzednim poscie: przewaga jaka uzyskali w Finlandii dzieki nowemu zawieszeniu mocno niepokoi i obawiam sie, ze w koncowce sezonu nie bedzie zadnych niespodzianek w stylu "Citroen zdetronizowany".

Rzecz ostania. To nie jest typowy rajd asfaltowy z typowa pogoda. Jak pokazaly zeszle lata aura tutaj lubi platac figle i wtedy decydujacy jest dobor opon, w ktorym Citroen, w przeciwienstwie do Forda, jest prawie nieomylny. Mowiac szczerze, nie potrafie sobie przypomniec sytuacji kiedy zespol Willsona podjal lepsza decyzje. Moze pierwsze dwa oesy na tegorocznym Monte, ktory i tam przyniosl wygrana Citroenowi.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 19 sie 2012, 22:10

Masz racje, przejscie do Citroena podzialalo Mikko bardzo na korzysc. Byc moze jest to efekt tego ze DS3 jest lepsze od Fiesty, ale moim zdaniem wiecej robi fakt, ze Cytryna bardziej pasuje do stylu jazdy Hirvo. Ale faktycznie, jest skok formy. Co wiecej, po odejsciu Loeba (jesli nie bedzie to za pozno) Hirvo jest najpowazniejszym kandydatem do tytulu mistrzowskiego (WRESZCIE!!). Gdyby nie bylo Loeba to Mikko wygralby w tym roku 5 rajdow a za kazdym razem (poza Portugalia gdzie tez bylby pierwszy) stalby na podium. Oczywiscie to tylko gdybanie ktore moze zostac odczytane za bezsensowne, ale jednak.

Masz racje tez co do taktyki w Niemczech. To nie tylko jazda na maxa, bo wlasnie i taktyka. I nie mozna tu niestety szukac korzysci Forda, bo niestety ekipa Wilsona strategicznie nie blyszczy, w przeciwienstwie do Francuzow.

Swoja droga jestem bardzo ciekaw jak pojdzie Neuville'owi. Na szutrach potrafi pojechac megaszybko, a co dopiero bedzie na asfalcie, na ktorym ma wieksze doswiadczenie.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez filantrop » poniedziałek, 20 sie 2012, 09:09

1.dani
2. jari
3. thierry
filantrop
N2

Postprzez gregortest » wtorek, 21 sie 2012, 09:36

Jak wasze typy co do rodzynka exportowego?
Ja obstawiam Super rally 1 dnia, a drugiego konic jazdy...
Szkoda, że Kajto nawet tym Subaru nie pojedzie na niemcy....
Mogło by to wyglądać ciekawie.
gregortest
A5

Postprzez filantrop » wtorek, 21 sie 2012, 11:21

ja tam mu zycze jak najlepiej ale rodzynka moga przyciągnać inne rodzynki czyli winogrona w pierwszym dniu. strasznie tam ciasno a lancer do najzgrabniejszych nie należy...jednego jestem pewien, obojetnie jaki będzie wynik to komunikat prasowy LDRT będzie "do wyżygania".

Michał ognia!!!
filantrop
N2

Postprzez wanderer » wtorek, 21 sie 2012, 17:44

Z Michałem jest trochę jak z naszą reprezentacją piłkarską. Najpierw mamy wielkie nadzieje i radość, że jest komu kibicować w najważniejszych rozgrywkach, a potem zostaje tylko się cieszyć z remisów, które nic nie dają albo ze zwycięstw z dużo słabszymi rywalami. Że nie wspomnieć o komunikatach prasowych, które na siłę próbują znaleźć wielki sukces. Wiecie, to takie w stylu komentarza jednego z dziadków z TVP, który po remisie z Rosją na Euro palnął: "Mamy niepokonaną drużynę! Nie przegraliśmy jeszcze żadnego meczu, nie przegraliśmy z Rosją!"

I generalnie nie mogę się doczekać, aż ktoś młodszy jak np Chuchała przejmie pałeczkę i zacznie regularnie startować za granicą.
wanderer
A6

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 21 sie 2012, 22:15

Jak juz podkreslalem wielokrotnie nie sledze za bardzo MP, wiec sa sprawy w ktorych moge sie mylic, ale mam wrazenie, ze Polacy startujacy za granica nie pokazuja umiejetnosci polskich kierowcow ot co. Kosciuszke, Oleksowicza i Solowowa mozna byloby wymienic na Chuchale, Kajtka i kogos tam jeszcze i od razu poziom bylby wyzszy jesli tylko tamci mieliby wystarczajace doswiadczenie i "wlasciwy" sprzet.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » środa, 22 sie 2012, 07:34

Zgadzam się z Tobą Matthias Oni pokazują umiejętności polaków w rajdach,bo tak myślą inni. Że jak mamy takich słabych zawodników na Międzynarodowej arenie to w Polsce jeżdżą same ceniasy. Przykład Czechy. Tam uważali tylko Kuliga i Kuzaja za dobrych Polskich kierowców i np.na Kostelcu Habaj jedzie prawie na końcu stawki aut 4x4.a jak wygrywa Nke to nawet pucharów niedostają tylko ich konkurent z Czech który był drugi. Sorki ale poziom Kościuszki czy Oleksowicza to u Nas w rajdach poza top 5. A gdyby puścił tam Kajtka i Chuchałe to po tylu sezonach co Junior mieliby jakieś tytuły. Kościuch jeździ od dawna i co? Nawet Prokop go objechał w prywatnej C2ce a on miał fabrycznego Suzuki. A sponsor jest poprostu głupi że daje na to kase bo to jest żal patrzeć co oni tam robią. Powinni najpierw zdobyć tytuł Mistrza Polski i tu udowodnić co potrafią. Ale może jeżdżą za swoje a reklama to dodatek żeby auto ładnie wyglądało?Sorki za OT
Jarek55511
S1600

Postprzez boss » środa, 22 sie 2012, 09:47

Gdyby nie wkład własny Kościucha to Lotos nie był by obecny na arenie międzynarodowej... taka jest różnica między Kajtkiem a Michałem.
boss
A5

Postprzez viper » środa, 22 sie 2012, 10:15

Matthias Schmidt napisał(a):Jak juz podkreslalem wielokrotnie nie sledze za bardzo MP, wiec sa sprawy w ktorych moge sie mylic, ale mam wrazenie, ze Polacy startujacy za granica nie pokazuja umiejetnosci polskich kierowcow ot co. Kosciuszke, Oleksowicza i Solowowa mozna byloby wymienic na Chuchale, Kajtka i kogos tam jeszcze i od razu poziom bylby wyzszy jesli tylko tamci mieliby wystarczajace doswiadczenie i "wlasciwy" sprzet.

Żeby to tylko zależało od "uczciwej" zamiany według umiejętności, a nie zasobu portfela to dzisiaj , żadnego z tych panów nie było by tam gdzie są. Najlepszym przykładem to ten w Lotosie, bo na chłopski rozum to sie kupy nie trzyma. Tem lepszy jeździ w niższej lidze niż ten gorszy. No, ale jak sie wykupujuje reklamę z rajdu po rajdzie pod pretekstem relacji to w sumie umiejętności kierowcy nie mają znaczenia, dlatego w Polsce nigdy nie będzie kierowcy , który kiedy kolwiek będzie walczył o tytuł w MŚ.
viper
S2000

Postprzez Loeb1987 » środa, 22 sie 2012, 10:43

boss napisał(a):Gdyby nie wkład własny Kościucha to Lotos nie był by obecny na arenie międzynarodowej... taka jest różnica między Kajtkiem a Michałem.

To najsensowniejsze słowa w sprawie "wymiany" Michała na Kajtka ;) Kajtek nigdy nie zbierze takiej kasy żeby jeździć PWRC.
Loeb1987
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata