21 Rajd Rzeszowski

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 21 Rajd Rzeszowski

Postprzez Hubertos » niedziela, 12 sie 2012, 19:24

Bo kamerzysta stał na podwyższeniu, a od drogi dzielił go jeszcze rów.
Hubertos
A6

Postprzez DonCorrado » niedziela, 12 sie 2012, 19:34

Z tegp miejsca gdzie stali Ci ludzie nie było widać nic, dopiero gdy samochod wchodzi w zakret go widac, wczesniej przed tym zakretem jest dlugie spadanie, ale z racji ze tam duzo krzakow i lasek to Ci po wewnetrznej musieli by wybiegac na droge zeby cos widziec bo mieli ten krzak obok siebie, Ci na przeciwko, gdzie filmik byl krecony stali wyzej bo tam byl row i wyzsza skarpa, okolo metrowa jeszcze nad rowem, wiec bezpieczniej, ale jakby auto wypadlo to tez roznie by moglo byc, generalnie to Ci co chcieli widziec jak samochody wchodza w zakret nie mieli szans zeby zobaczyc spadania bo droga obrosnieta z obu stron, a Ci co widzieli cale spadnie gorzej widzieli sam zakret i wejscie w niego.

Co do Safety to nie wiem czy to norma ale nie normalne wydaje mi sie sluszne przeganianie ludzi z niebespiecznych miejsc, a potem stanie w tych miejscach. Wczoraj nawet oczywiscie doszlo do slownych przepychanek dlaczego Pan z Safety stoi tam gdzie nie wolno a kibicow stamtad wygania :) Stwierdzil, ze jemu za to placa :) na co kibice od razu odrzekli, ze Oni tam beda stali za darmo :)
Ciezkie maja zycie Ci ludzie ale nie raz popelniaja dziwne bledy :)

Na tym filmie np. widac, że ten krzak zasłania całkowicie widok tym co stoją po wewnętrznej

http://www.youtube.com/watch?v=X4TPXOjh ... e=youtu.be
DonCorrado
A6

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 12 sie 2012, 19:50

W Wielkiej Brytanii ds3 r3 wygrywa generalkę:)
Co do sponsorów to nie moje zmartwienie kto miałby to robić.
Pewnie macie rację co do zagranicy jednak dla mnie taka jazda w Polsce byłaby bezsensu- wiadomo każdy chce mieć najlepsze auto jednak w bezpośredniej rywalizacji z Kajtkiem nie wygrają co zresztą przyznał Bęben. Osy też pewnie znają lepiej bo startują dłużej. Kuchar jeździł już starym evo więc na jego miejscu wsiadłbym w jakieś historyczne auto i dla frajdy i kibiców bo przecież po wyniki to on się nie ściga od momentu przesiadki z s2000, a po rajdach widać duży niedosyt i słychać narzekanie na samochód i siebie pomimo, że od lat znany jest jako bardzo sympatyczny koleś, zawsze uśmiechnięty.
Jeśli mówimy o tym kto ma jeździć- widzimy że Nowocień się wybił, Chuchała, Tomaszczyk. Jak ktoś powiedział rajdy nigdy nie były dla biednych ale jak da się tutaj Nką walczyć z s2000 których zresztą dużo nie zostało więc kto wie może doczekamy się kolejnych zawodników? Słuchajcie nie można ciągle stawiać na tych samych, to tak jakbym powiedział kto ma grać zamiast Gruszki w siatkę. Mamy zawodników tylko trzeba im zaufać tak jak Wojtkowi. Myślę, że Orlen też miałby lepszą sytuację zatrudniając kogoś młodego kto miałby w przyszłości szansę się rozwinąć. Hirvonen startował trochę prywatnie, trochę w skodzie, później zaufało mu subaru a od kilku lat liczy się w walce o tytuł MŚ podczas gdy colin pod koniec kariery szału nie robił. Takie moje zdanie na ten temat, fajnie usłyszeć troszkę dyskusji w kulturalny sposób:)
Witcher1990
A6

Postprzez Ziggy » niedziela, 12 sie 2012, 20:17

Panowie organizatorzy wiedzieli w co może uderzyć rajdówka na przykładzie Oleksowicza z 2005 http://www.youtube.com/watch?v=-XnBnwCcxhA

Na pierwszym przejeździe było dwóch safety - Tadek :wink: i chłopak, który stał w miejscu skąd nagrany jest filmik (ten Safety ogarniał tę lokalizację i na tym mostku nie było nikogo),
Na drugi przejazd przyjechał "sektorowy"... :roll:
Ziggy
A5

Postprzez gardzę_cwaniakami » niedziela, 12 sie 2012, 20:27

Dziękuję za wyjaśnienie, Hubertos i DonCorrado.
gardzę_cwaniakami
N1

Postprzez hyzym » niedziela, 12 sie 2012, 20:31

Najlepsze co się udało uchwycić z soboty: http://www.youtube.com/watch?v=zORikWMIYGM w tym dzwon Schefflera.
Dzięki bercik za podpowiedź z miejscówką na Przylasku, jak widać po filmie type-ry nie lubią tego miejsca :)
http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez SebaSTI » niedziela, 12 sie 2012, 20:37

gardzę_cwaniakami napisał(a):
Mad Max napisał(a):Sobota to spadanie przy kościele w Lubeni. Dzwon Miksa i Lipowieckiego po prostu masakra a ludziom którzy stali na wewnętrznej gratuluję ilości zdrowego rozumu i instynktu samozachowawczego - polecam też pielgrzymkę do Częstochowy i podziękowanie że wyszli z tego bez szwanku.

Hej, czemu sądzisz, że źle stali ludzie po wewnętrznej :?: Może czegoś nie dostrzegam na filmiku - nie byłem na rajdzie - ale wydaje mi się, że gorzej stał ten człowiek, który skręcił filmik. Gdyby na dojściu do zakrętu zaczął się łamać później - a tak chyba powinien zrobić - i zblokował hamulce, to kamerzysta mógł oberwać.

wystarczy wejśc nawet na strone rzeszowskiego pisze wszystko na temat bezpieczeństwa na rajdzie i wtedy wypowiadaj sie na temat...bo słąbo u ciebie z tym, to jest oczywisce ze tam nie powinni stać , przemawia np za tym fakt ze safty sie zatrzymało i ewidentnie nie kazał tam stać, póżniej niestety doszło dwóch nowych SF tamci poszli w inne miejsca, a oni sobie poproastu staneli na tym cieciu, tzn jeden safeciarz, a potem grupka kibiców...
SebaSTI
A6

Postprzez kmederski » niedziela, 12 sie 2012, 21:03

Moim zdaniem powinno sie wyluskiwac zdolnych 18-latkow i ich konsekwentnie prowadzic. Chuchala jest o 5 lat starszy. Na swiecie jest mnostwo mlodych zawodnikow, ktorzy sa juz na zdecydowanie wyzszym stopniu rozwoju niz Siemanko. Ale oni zaczynaja od 18 lat, a niektorzy wczesniej. Ktos powinien byc w stanie opanowac Aleksa, bo chlopak jest bardzo szybki, ale psychicznie niedojrzaly. Ptaszek wydaje sie byc rozsadny i czasami pokazuje predkosc. Ale to na razie dwoch potencjalnych kandydatow, ktorzy pod dobra opieka i przy ogromnych nakladach finansowych mogliby, bardzo intensywnie szkoleni, byc materialem na kierowcow, ktorzy z Polski wyjda w swiat. Ale tylko hipotetycznie, bo to zawsze loteria. W swiat nalezy wypuszczac dobrze przygotowanych dwudziestolatkow, tak aby mieli szanse zaistniec w zespolach WRC. Powyzej 25 lat to juz bez sensu, bo to wiek emerycki jak na debiut w dzisiejszych czasach.

Tylko kto to ma zrobic??? Kto zaryzykuje kupe kasy na niewiadomy wynik?

Dlatego wygodniej jest stawiac na stara kadre, bo w wynikach rajdow wokol trzepaka, jakim sa RSMP, zawsze w pierwszej piatce sie zmieszcza.
kmederski
N3

Postprzez Hubertos » niedziela, 12 sie 2012, 21:03

Witcher1990 napisał(a):W Wielkiej Brytanii ds3 r3 wygrywa generalkę:)
Pewnie macie rację co do zagranicy jednak dla mnie taka jazda w Polsce byłaby bezsensu- wiadomo każdy chce mieć najlepsze auto jednak w bezpośredniej rywalizacji z Kajtkiem nie wygrają co zresztą przyznał Bęben. Osy też pewnie znają lepiej bo startują dłużej. Kuchar jeździł już starym evo więc na jego miejscu wsiadłbym w jakieś historyczne auto i dla frajdy i kibiców bo przecież po wyniki to on się nie ściga od momentu przesiadki z s2000, a po rajdach widać duży niedosyt i słychać narzekanie na samochód i siebie pomimo, że od lat znany jest jako bardzo sympatyczny koleś, zawsze uśmiechnięty.
Jeśli mówimy o tym kto ma jeździć- widzimy że Nowocień się wybił, Chuchała, Tomaszczyk. Jak ktoś powiedział rajdy nigdy nie były dla biednych ale jak da się tutaj Nką walczyć z s2000 których zresztą dużo nie zostało więc kto wie może doczekamy się kolejnych zawodników? Słuchajcie nie można ciągle stawiać na tych samych, to tak jakbym powiedział kto ma grać zamiast Gruszki w siatkę. Mamy zawodników tylko trzeba im zaufać tak jak Wojtkowi. Myślę, że Orlen też miałby lepszą sytuację zatrudniając kogoś młodego kto miałby w przyszłości szansę się rozwinąć. Hirvonen startował trochę prywatnie, trochę w skodzie, później zaufało mu subaru a od kilku lat liczy się w walce o tytuł MŚ podczas gdy colin pod koniec kariery szału nie robił. Takie moje zdanie na ten temat, fajnie usłyszeć troszkę dyskusji w kulturalny sposób:)

Ale przecież Hirvo nie ma szans na tytuł przy Loebie, powienien wsiąść w jakiegoś historyka i jechać dla kibiców, wydaję się sympatycznym kolesiem.
Hubertos
A6

Postprzez kuba.es » niedziela, 12 sie 2012, 21:09

kmederski napisał(a): Witcher1990 napisał(a):W Wielkiej Brytanii ds3 r3 wygrywa generalkę:)

Ale przecież Hirvo nie ma szans na tytuł przy Loebie, powienien wsiąść w jakiegoś historyka i jechać dla kibiców, wydaję się sympatycznym kolesiem.

Lepiej bym tego nie podsumował :lol:
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Hubertos » niedziela, 12 sie 2012, 21:13

Z tym gadaniem, że Bęben, czy Kuchar powinni sobie dać spokój to przeginacie. Jeśli Kopecky wygrywa wszystkie rundy w Czechach, to ma znaczyć, że Kresta, Valousek, Pech, czy Tarabus mają sobie dać spokój, bo nie robią już widocznego progresu? A Kajto wygrywa, bo jest super kierowcą i ma świetny samochód, Bęben, Kuchar, czy Grzyb może nie mają do niego podejścią, ale wizualnie jadą bardzo szybko i chętnie oglądam ich na odcinkach.
Hubertos
A6

Postprzez TGR » niedziela, 12 sie 2012, 21:35

Kajto powinien wyruszyć w świat, szkoda chłopa bo widać, że u nas nie ma żadnej konkurencji.
TGR
A5

Postprzez Hubertos » niedziela, 12 sie 2012, 21:37

Mnie wydaję się, że to taki przejściowy rok, jest gorsza obsada, nie ma Kuzaja, Sołka i Bryana, dlatego Kajto nie ma z kim powalczyć. Nie powinno się od razu popadać w skrajności.
Hubertos
A6

Postprzez SebaSTI » niedziela, 12 sie 2012, 21:38

TGR napisał(a):Kajto powinien wyruszyć w świat, szkoda chłopa bo widać, że u nas nie ma żadnej konkurencji.

Grzyb jak by sie skupił na samym RSMP spokojnie mogłby nawiązać walke z Kajto.
SebaSTI
A6

Postprzez Hubertos » niedziela, 12 sie 2012, 21:43

Dokładnie odwrotnie, dzięki rajdom na Słowacji, czy w Czechach jest bardziej rozjeżdzony. A jego zagraniczne starty w ogóle nie kolidują z RSMP, więc czemu miałby się tylko na Polsce skupiać?
Hubertos
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP