Corona Rally Mexico

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Corona Rally Mexico

Postprzez marrcus » poniedziałek, 12 mar 2012, 14:33

Wygląda jakby zobaczył Novikowa w momencie walenia w skarpę a nie że się spłoszył, trzeba poczekać na OnBoard wtedy będzie widać.
W każdym bądź razie znowu danie dupy.
No i Abring na plus pokonywał Ogiera na OS, pełen podziw.
Kościuszko stracił 3 punkty przez to 3 miejsce, to i tak dobrze jak na taką stratę.
marrcus
N3

Postprzez kremer » poniedziałek, 12 mar 2012, 14:44

Viper jak ja sie ciesze, ze wydobyles z siebie te nazwiska, o ktorych tyle mowiles :) Moja odpowiedz na posta bedzie zbedna, poniewaz sporo juz zostalo powiedziane. Miejsce Meeke'a zajał Tanak. Beda go "przyuczac" do szybkiego kierowania przez pare lat.
Tak czy siak wreszcie w temacie o MS sa dyskuje. Kiedys byla cisza wielka. No i nasz Michaś po walce trzeci w pwrc, a tu tak bez echa do przeszło :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez okun911 » poniedziałek, 12 mar 2012, 15:08

O Michale cisza bo pojechał przyzwoicie i nie dał ciała, więc i komentarzy mało :)

Marrcus Abring trzymał tempo Ogiera bo jechał za WRC, a Ogier jechał 3-4 z kolei i musiał odkurzać więc tempo miał słabsze.
Brawo dla Solberga za wygranie Power Stage i odebranie punkcika Loebowi.
okun911
N2

Postprzez viper » poniedziałek, 12 mar 2012, 15:54

Do okun 911.
Z emerytami to chodzi mi o zawodników ,którzy praktycznie maja zdecydowanie bliżej do końca kariery. Ostatnimi czasy kilku z nich u Forda miało praktycznie koniec np. Sainz, Groholm, teraz Solberg. Chodzi mi o to, ze Citroen ma dużo lepiej rozwinięty program dla młodzieży, a Ford liczy na byłe gwiazdy, które najlepsze czasy maja za sobą, a sam Gronholm stwierdził jak odchodził , ze Latwala jest gotowy na wygrywanie rajdów i na tytuł, a bylo to 3 lata temu. Tylko , ze rajd można wygrać, ale to nie to samo co zdobyć tytuł MŚ, bo tutaj trzeba być konsekwentnym i czasami umieć odpuścić tak jak np. Loeba nie raz zajmował 2 czy 3 miejsce i podkreślał, ze Hirwonen jest na tyle szybki, ze on nie będzie ryzykowal. To jest właśnie mistrzostwo tzn. Ocena własnych możliwości w danej chwili, a Latvala tej cechy nie posiada, a po drugie nie wyciaga wnioskow z popelnionych głupich bledow, dlatego uważam, ze trzeba kogoś innego znaleźć, bo np jeszcze rok temu nikt nie wiedział kto to jest Nevill. Na tym polega szukanie talentów. Oczywiście możemy tu wymieniać nazwiska, ale to nie o to chodzi, bo samochody fabryczne maja taka przewagę, ze żaden inny do tego nie podejdzie, wiec Latvala i tak ma fuksa, ze ściga się w czasach gdzie są tylko 4 takie auta, bo mini dzisiaj jest za nowym autem, żeby mówić o konkurencji. Ogólnie chodzi mi o to, ze Ford musi znaleźć kierowcę obliczalnego, Latvala taki nie jest. To taki Ogier tzn. Jego czasy są czasami szokujące, tak samo jak jego błędy.
viper
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:43

Inna sprawa jest taka, że gdyby Loeba nie było to całość wyglądałaby inaczej. Latvala i Ogier dzwoniliby ale zaraz by to nadrabiali, a Hirvo by tylko dojeżdżał do mety. Ale Loeb niszczy wszystko :)
I nie róbcie już takiej nagonki na Jariego, a wyzywanie go od idiotów jest... idiotyzmem.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez okun911 » poniedziałek, 12 mar 2012, 17:31

Viper nie mogę się z Tobą zgodzić. Przecież pisałem że ci emeryci nie podróżowali spacerowym tempem, a wręcz przeciwnie Colin i Marcus byli w mega formie i otarli się o tytuły, Sainz nie był dużo gorszy. No i Sainz z McRae kończyli kariery w Citroenie a nie Fordzie, więc w tym przypadku to Cytryna ściągnęła emerytów kończących kariery.
Gdzie widzisz ten lepiej rozwinięty system szkolenia młodzieży w Citroenie, udało im się tylko z jednym gościem, a reszta: Sordo (średni na szutrze), Ogier (szybki i głupie dzwony), Novikov (średnio i dzwony), Neuville (narazie dzwony)

viper napisał(a):dlatego uważam, ze trzeba kogoś innego znaleźć, bo np jeszcze rok temu nikt nie wiedział kto to jest Nevill. Na tym polega szukanie talentów.

Ja uważam że mają odpowiedniego człowieka tylko muszą nad nim trochę popracować :D i zdobędzie kilka tytułów dla Forda.
Co do talentów to niby Ford nie szuka? Taki Ott Tanak, w zeszłym roku walczył jak równy z Hanninenem i na dodatek mniej dzwoni od Neuvilla.
okun911
N2

Postprzez viper » poniedziałek, 12 mar 2012, 18:58

okun911 napisał(a):Viper nie mogę się z Tobą zgodzić. Przecież pisałem że ci emeryci nie podróżowali spacerowym tempem, a wręcz przeciwnie Colin i Marcus byli w mega formie i otarli się o tytuły, Sainz nie był dużo gorszy. No i Sainz z McRae kończyli kariery w Citroenie a nie Fordzie, więc w tym przypadku to Cytryna ściągnęła emerytów kończących kariery.
Gdzie widzisz ten lepiej rozwinięty system szkolenia młodzieży w Citroenie, udało im się tylko z jednym gościem, a reszta: Sordo (średni na szutrze), Ogier (szybki i głupie dzwony), Novikov (średnio i dzwony), Neuville (narazie dzwony)

viper napisał(a):dlatego uważam, ze trzeba kogoś innego znaleźć, bo np jeszcze rok temu nikt nie wiedział kto to jest Nevill. Na tym polega szukanie talentów.

Ja uważam że mają odpowiedniego człowieka tylko muszą nad nim trochę popracować :D i zdobędzie kilka tytułów dla Forda.
Co do talentów to niby Ford nie szuka? Taki Ott Tanak, w zeszłym roku walczył jak równy z Hanninenem i na dodatek mniej dzwoni od Neuvilla.

No masz racje, ze te dziadki wolne nie byly :D , tylko chodzi o to, ze oni byli w podobnym wieku. To tak jak by to była mniej wiecej ich era, dlatego tej różnicy wiekowej nie było widać, a dzisiaj zatrudnienie Solberga, było trochę innym
posunięciem, ale w brew pozorom ja bym wolał zostawić Solberga dziadka :D , a pozbyć się Latvali. Jestem pewien, ze Nevill będzie szybszy od Latvali, a na pewno skuteczniejszy tylko potrzebuje trochę czasu, żeby się ogarnąć , bo teraz za bardzo chce, ale to nie jest typ jazdy na pałe. Nigdy nie jest tak , ze zawsze zyskujesz przy nowych zawodnikach. Porównaj sobie jaki duet tworzył Sordo i Loeba. W każdym teamie musi być silniejszy i słabszy i to samo chce zrobić Ford tylko Latvala im tego nie ułatwia, bo Solberg ze swojego zadania wywiązuje się super, a Latvala nie. Wcale bym się nie
zdziwił jak by Citroen mierzył po Loebie w Nevilla. Jeszcze jest jedna sprawa istotna. Nevill ma stosunkowo mało kilometrów po szutrze a ciekaw jestem asfaltow.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 mar 2012, 19:22 przez viper, łącznie edytowano 2 razy
viper
S2000

Postprzez viniwrc » poniedziałek, 12 mar 2012, 19:20

viniwrc
N1

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 12 mar 2012, 21:46

viper - znowu przesadzasz. Wywalić Latvale, zostawić Pettera??? Owszem, Petter super wywiązuje sie ze swojego zadania. Trzy rajdy, dwa miejsca na podium, a gdyby nie kapeć byłyby trzy trzecie miejsca. Fajnie. Ale Ford bez JML nie istniałby. Robimy nagonkę, która powoli robi się coraz bardziej sztuczna. Latvala popełnił błąd, zrobiło sie głupio bo spośród trzech rajdów ukończył tylko jeden. Ale JML nic nie wspomina o tym, że szarzował. Bo być może nie. Jechał po prostu o wiele szybciej od reszty. Rozwalił się, ok. Ale nie wiemy czy on tam popełnił głupi błąd, czy nie. Twierdzi, że "zapatrzył" się na Novikova. I może tak było.
W każdym razie - co by nie było, ta nagonka staje się coraz sztuczniejsza. Ludzie, opamiętajcie sie - wywalić Latvalę?? To jest kierowca, który potrafi być szybszy od Loeba a znaczy to bardzo dużo. Ma przyszłość, będzie kiedyś mistrzem świata. Już od zeszłego roku popełnia mniej błędów. Tym razem - owszem - można się za głowę złapać. Ale nie były to błędy tak głupie jak popełniał kiedyś (pamiętacie Polskę 2009?). W Monte Carlo szukał lodu, tym razem zapatrzył się na Novikova. OK, brzmi strasznie. Niech brzmi. Z reguły sportowiec nie rozpamiętuje co się działo, tylko idzie do przodu. Więc zróbmy tak samo - zobaczymy co Latvala zrobi w Portugalii i kolejnych rajdach.
Możecie się nie zgadzać, możecie się zgadzać, ale jednego nie zaprzeczycie - w tej chwili Latvala:
1. Jest najlepszą opcją dla Forda, czytaj nie ma innej, lepszej.
2. I tak jest lepszy od Hirvo. Ukończy cztery następne rajdy i już będzie przed nim w klasyfikacji.

Co do Neuville'a masz rację - ma talent. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w Meksyku. Na asfaltach będzie jeszcze lepiej.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez viper » poniedziałek, 12 mar 2012, 23:11

Matthias Schmidt napisał(a):Z reguły sportowiec nie rozpamiętuje co się działo, tylko idzie do przodu. Więc zróbmy tak samo - zobaczymy co Latvala zrobi w Portugalii i kolejnych rajdach.
Możecie się nie zgadzać, możecie się zgadzać, ale jednego nie zaprzeczycie - w tej chwili Latvala:
1. Jest najlepszą opcją dla Forda, czytaj nie ma innej, lepszej.
2. I tak jest lepszy od Hirvo. Ukończy cztery następne rajdy i już będzie przed nim w klasyfikacji.

Co do Neuville'a masz rację - ma talent. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w Meksyku. Na asfaltach będzie jeszcze lepiej.

Ja bym nie nazwał tego nagonka tylko stwierdzeniem faktu, ale to co mówisz to pasuje :D . Zobaczymy ja obstawiam , ze Hirvonen regularnoscia zdobędzie wiecej punktów niż Latvala. Nie mniej jednak szukał bym innego kierowcy na miejsce Latvali.
viper
S2000

Postprzez woocasch » wtorek, 13 mar 2012, 09:45

Tak czytam waszą dyskusję i zastanawiam się dlaczego już po trzech rundach MŚ wieszacie psy na Latvali i mówicie, że Loeb ma pewny tytuł? Przecież jeszcze wiele może się zdarzyć, jednak co do jednego zgodzę się, jeżeli nie stanie się nic nieprzewidywalnego to Loeb swoja skutecznością wygra tytuł. Jednak popatrzmy na zeszły sezon, tam Sebastian stracił trochę punktów w drugiej połowie sezonu - jak dobrze pamiętam wypadek w Australii i awaria silnika we Francji.
Oprócz tego zachwycacie się tym jak Latvala latał po odcinkach w Meksyku, no właśnie jechał ponad swoje możliwości. W ten sposób można przejechać pare kilometrów, może jeden OS, zjechać na nim opony i co potem? Na poziomie kierowcy fabrycznego nie jest sztuką wygrać jeden odcinek, sztuką jest jechać cały rajd w taki sposób, żeby nie złapać kapcia, nie rozwalić auta i wygrać rajd. Porównaliście, że Latvala złapał dwa kapcie a Loeb ani jednego. No ale opona przecież nie przebija się sama tylko przebicie jest wynikiem wielu czynników, w tym między stylu jazdy kierowcy. Jeżeli każdy zakręt jest walką i atakiem to w którymś momencie jakiś element auta zawiedzie i tutaj jest chyba największa przewaga Loeba. On perfekcynie potrafi dojść do poziomu 100%, no może do poziomu 99,9% możliwości swoich i/lub samochodu i utrzymuje takie tempo przez cały rajd. Może jest to nudny i spokojny styl jazdy, ale napewno nie jest to wolna jazda i w jeździe Loeba widać, że on jedzie z planem, a Jari-Matti zbyt często jedzie na zasadzie wyda-nie wyda :) Przypomnijcie sobie jak jeździł Makinen, on też miał mało przygód, Colin dachował a Tommi wygrywał :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez kremer » wtorek, 13 mar 2012, 10:33

JML aż tak dużo nie dzwoni bez przesady.

http://www.ewrc-results.com/profile.php?p=31

rok oraz superrally/przygody/wypadki

2012- 2
2011- 2
2010- 1
2009- 4
2008- 2
2007- 3

Miał sezon 2009 pechowy, ale przez ostatnie dwa lata było lepiej. Na sezon 2012 limit wyczerpany :)
Tak czy siak dla mnie Ford powinien sciagnac Sordo do teamu. Przez zawirowania BMW niszczy mu kariere. Zeszly rok mało startow. W tym roku rowniez jakies szczatkowe starty.
kremer
S2000

Postprzez wrc1600 » wtorek, 13 mar 2012, 13:14

kremer napisał(a):JML aż tak dużo nie dzwoni bez przesady.

http://www.ewrc-results.com/profile.php?p=31

rok oraz superrally/przygody/wypadki

2012- 2
2011- 2
2010- 1
2009- 4
2008- 2
2007- 3

Miał sezon 2009 pechowy, ale przez ostatnie dwa lata było lepiej. Na sezon 2012 limit wyczerpany :)
Tak czy siak dla mnie Ford powinien sciagnac Sordo do teamu. Przez zawirowania BMW niszczy mu kariere. Zeszly rok mało startow. W tym roku rowniez jakies szczatkowe starty.

Statystyki potwierdzaja wieksze dzwony ale mniejszych przygód bylo sporo które kosztowaly czasem i kilka miejsc a to tez dosc wazne. Najawazniejsze ze jest poprawa i po odejsciu Loeba moze myslec mistrzu. Ciesze sie ze wspominasz o Sordo bo to jeden z niedocenionych a jednoczesnie najlepszych kierowców.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 13 mar 2012, 13:23

Latvala przypomina Colina. On też wielokrotnie miał awarie, a Sainz jadąc tym samym autem ich nie miał. Dlaczego? Przez styl jazdy. Niemniej jednak, Latvala osiągnie jeszcze sporo i będą go ludzie kiedyś pamiętać.

Sordo - owszem, dobry kierowca, jednak na pewno nie zamiast JML. Dobrym rozwiązaniem byłoby - Petter odchodzi na emeryturę, czy też do Volkswagena, na drugi fotel Fiesty (a raczej trzeci ;)) wsiada Sordo. Inna sprawa jednak, że jak już Petter odejdzie, do fabryki wsadzą pewnie Tanaka, mooże Novikova, choć wątpię. Na razie byłoby to głupie, Tanak nie zdobywałby wielu punktów. No ale jeśli Solberg pojeździ jeszcze trochę, to naturalnym jego następcą jest Ott właśnie.
Sordo ma spapraną karierę przez Mini. Ma dobry samochód, jest w zasadzie numerem 1 w zespole (albo raczej był w 2011), nie ma ograniczeń. Ale szczątkowe starty mu nie ułatwiają życia niestety.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez kremer » środa, 27 lut 2013, 14:24

Za tydzień rajd.
Strona: http://www.rallymexico.com/site/en
Lista: http://www.autosport.cz/zavody/soubor.php?f=14216
Harmonogram: http://www.autosport.cz/zavody/soubor.php?f=14213 wg. czasu MEX

Moim zdaniem po testach jesiennych VW zdemoluje konkurencje :) Nie ma cudów :)
kremer
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata