Corona Rally Mexico

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Corona Rally Mexico

Postprzez viniwrc » niedziela, 11 mar 2012, 22:13

viniwrc
N1

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 11 mar 2012, 22:23

viper - stanowczo przesadzasz. Robisz wielką aferę o to, że Latvala nie ukończył tego rajdu. Owszem, jest to trochę masakra, ale bez takiej nagonki! Tak sie zdarzyło, owszem. Ale nie masz pojęcia co będzie dalej.
I proszę Cie - nie próbuj wciskać, że Hanninen byłby lepszy od Latvali. Ręce mi opadły w tym momencie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Gracko » niedziela, 11 mar 2012, 22:25

Viper z tym Hanninenem to Cie troche poniosło. Jak "nasz" Bryan sie mocno zepnie to nawiązuje z nim walke a do Latvali to kawał rajdowego odcinka specjalnego mu brakuje. Zresztą przypomnij sobie Monte które wygrał Hirvonen Fiestą gdzie ani specem od tego rajdu nie był ani doświadczenia w s2000 nie miał , ale Hanninen chyba tma startował ? Pytam bo naprawde nie pamiętam.

Poza tym wszystkim to po co Fordowi ciułacz punktów za miejsca 2-4 ? Po to żeby znowu przegrać z Cytryną ? Ile razy przez ostatnie mistrzowskie lata Loeba Ford zdobył tytuł jako fabryka - też nie pamiętam ale chyba nie wiele razy? Po co mają ciułać te punkty ? Latvala i Ogier są jedynymi kierowcami ,którzy dają cień jakiejkolwiek szansy na detronizacje Loeba i wielki sukces marketingowy, ale obaj mają problem z utrzymaniem tempa w całym rajdzie i dzwonią.

Ciekawie będzie jak Loeb odejdzie i Ogier z Jarim będą walczyć o tytuł - będą dzwony oj będą , ale rajdy staną się znowu emocjonujące.
Gracko
A5

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 11 mar 2012, 22:34

Gracko napisał(a):Ciekawie będzie jak Loeb odejdzie i Ogier z Jarim będą walczyć o tytuł - będą dzwony oj będą , ale rajdy staną się znowu emocjonujące.

Oj właśnie. Aż się uśmiech pojawia na twarzy :)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez viper » niedziela, 11 mar 2012, 23:03

Stwierdziłem tylko, ze może być to kto kolwiek inny i padly jakies nazwiska może Hanninen, ale nie musi być to Hanninen , bo może Meek, wiec się nie czepiajcie jednego nazwiska. Kolega wyżej chciał , żeby wymienić kogoś to padły jakieś nazwiska, a być może są jeszcze inni. Ford nie chce zwolnić Latvale, bo w niego kupę kasy wladowal i z młodych miał tylko tylko jego, a reszta to systematycznie emeryci. To jest taka trochę ślepą uliczka, bo liczą na to , ze kiedyś zmadrzeje, a nie raz udowodnił , ze popełnial błędy poniżej krytyki i nie zawsze chodzi o szybkość. Latvala miał być przyszłością Forda, ale to się nie sprawdza, wiec trzeba wybrać ,albo szybkość Latvali i jego dzwony, albo ktoś nowy i np. 2 sezony na szukanie. Pamiętajmy tez o tym, ze Latvala oczywiscie byl w scislej czołówce , ale wszedł do fabryki jak funkcjonowały tylko 2 liczące się zespoły, wiec sprzetowo tez miał łatwiej, niż np. Na początku lat 2000, dlatego dla mnie Latvala nie jest rewelacją, bo wole np. Nevilla.
viper
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 11 mar 2012, 23:17

Woleć to można, ale nie wygrywa się z Loebem gdy jest się kiepski. Owszem, Latvala ma duże problemy z systematycznością, ale to zdecydowanie kierowca z jeszcze jasną przyszłością. Nie róbmy aż takiej nagonki za taki incydent. Za trzy tygodnie kolejny rajd i zobaczymy co będzie :)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez viper » niedziela, 11 mar 2012, 23:27

Matthias Schmidt napisał(a):Woleć to można, ale nie wygrywa się z Loebem gdy jest się kiepski. Owszem, Latvala ma duże problemy z systematycznością, ale to zdecydowanie kierowca z jeszcze jasną przyszłością. Nie róbmy aż takiej nagonki za taki incydent. Za trzy tygodnie kolejny rajd i zobaczymy co będzie :)

Nie no jasne.
viper
S2000

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 12 mar 2012, 00:02

Matthias Schmidt napisał(a):Woleć to można, ale nie wygrywa się z Loebem gdy jest się kiepski. Owszem, Latvala ma duże problemy z systematycznością, ale to zdecydowanie kierowca z jeszcze jasną przyszłością. Nie róbmy aż takiej nagonki za taki incydent. Za trzy tygodnie kolejny rajd i zobaczymy co będzie :)

Wiesz Matthias "takich incydentów" Latvala ma nawiecej z calej czolówki od dobrych paru lat. Nie chce mi sie tu wyliczac kolejnych wpadek bo nie o to chodzi, facet jest piekielnie szybki ale to stanowczo za malo. Dzwony tez sa efektowne i ludzie pamietaja nazwiska nieszczesników na dlugo ale dla sponsorów to niekoniecznie powód do dumy, mysle ze Fordowi nie chodzi o taka reklame. Chlopak ma problem z goraca glowa i to nie jest tajemnica, niestety kiedy jedzie z glowa jest wolniejszy:)
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Seraf » poniedziałek, 12 mar 2012, 00:05

Przykro mi to pisac ale Latvala to naprawde idiota. Co on myślał że na 1 oesie odrobi ponad minute do Mikko? Jeżeli to jest jazda z myślą o tytule to ja dziękuje ale już chyba wole oglądać Madsa w Fordzie. Wilson ma anielska cierpliowść. Zaczynam wątpić czy kiedykolwiek Latvala zdobędzie tytuł. A co do Colina to już nie te czasy kiedyś można bylo rozbić sie w kilku rajdach a potem wygrac kilka i miało sie tytuł. Teraz najważniejsze to dojechać do mety. Bo nawet taki Mikko bez problemu pokona JML samym dojeżdzaniem do mety bez podejmowania ryzyka.
A dziś nawet nie śledziłem rajdu tylko sobie pomyślałem że wejde wieczorem sprawdze ile zarobiłem z kuponów a tu takie info :shock:
Naprawde myslalem ze JML dojedzie do mety juz bez wydurniania sie. 3 rajdy w tym 2 nieukończone wiec pewnie czas na wygraną w Portugalii :D System 0-1 :D
Seraf
N3

Postprzez Karol » poniedziałek, 12 mar 2012, 02:18

Seraf napisał(a):Przykro mi to pisac ale Latvala to naprawde idiota. Co on myślał że na 1 oesie odrobi ponad minute do Mikko?

Doinformuj się, potem wyzywaj ludzi od idiotów,bo to mocne słowo. Latvala wypadł z drogi nie cisnąć ponad swoje możliwości, a popełnił błąd starając się ominąć auto bodajże Neuvilla stojące na trasie.

Wszystko jest pięknie Panowie jak się piszę sprzed komputera. Każdy by tu zwalniał Latvale na miejscu Wilsona, najlepiej żeby w ogóle przestał jeździć bo nie ma co się pokazywać. Fakty są jednak inne, ale dla niektórych jakby niedostrzegalne...

1) Latvala jest materiałem na mistrza świata
2) Jest najszybszą dostępną opcją dla Forda

Parę lat wstecz Latvala byłby chwalony za niesamowitą szybkość, i rokowałby nadzieje. Teraz odeszli mistrzowie, w stawce zostało 4 czołowych kierowców, beznadzieja wychodzi.
Latvala miał ponad minutę straty do Hirvonena, ale co gdyby ten złapał kapcia, stracił na to 50 sekund, i do drugiego miejsce wtedy by brakło np 2 s ? Nawet jadąc 'na dojechanie', tempo nadal jest szybkie, prędkości duże a przy takich długich i trudnych odcinkach o chwilę dekoncentracji nie trudno, więc rolka może być. Oczywiście można tutaj to rozpatrywać wszystko w dwie strony, zależy kto jak patrzy. A 40 punktów straty to są dwa rajdy przy obecnym systemie punktacji, sezon jest jeszcze długi.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez kmederski » poniedziałek, 12 mar 2012, 09:27

Wszystko jest wzgledne. Po splitach bylo widac, ze JML szedl jak dziki.

W sytuacji, kiedy w zasadzie Ford nie mial podejscia do Cytryny i tak czy tak mogl byc tylko drugi, pare punktow mniej czy wiecej nie robilo roznicy. Ale w przyszlym roku sytuacja sie diametralnie zmieni. Byc moze Mini bedzie mialo solidny zespol, VW dochodzi jako czwarty i wtedy kazdy punkt sie bedzie liczyl. Bo tytul wicemistrza nabierze ponownie znaczenia.
kmederski
N3

Postprzez Honiclbr » poniedziałek, 12 mar 2012, 11:13

Video - wypadek Novikova i Latvali. Szczerze mówiąc nie wygląda to na mijanie Novikova, a popełnienie takiego samego błędu...
http://www.rajdy.v10.pl/Video,wypadek,J ... 76841.html
Honiclbr
A5

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 12 mar 2012, 11:51

a już chciałem pisać że poczekajmy z tym osądzaniem za ten rajd bo nie wiemy czy błąd był po wyprzedaniu czy jak, no ale to był błąd samego Jariego
Tak wrócę jeszcze do MC, tam błąd Latvali był naprawdę drobny, ale drogo kosztował.
Tu po prostu przesadził
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Karol » poniedziałek, 12 mar 2012, 12:44

Honiclbr napisał(a):Video - wypadek Novikova i Latvali. Szczerze mówiąc nie wygląda to na mijanie Novikova, a popełnienie takiego samego błędu...
http://www.rajdy.v10.pl/Video,wypadek,J ... 76841.html

Bardziej mówił coś o tym, że popełnił błąd bo zdekoncentrował się widząc wrak Nowikowa. Tak zrozumiałem jego słowa. Takie są rajdy.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez okun911 » poniedziałek, 12 mar 2012, 13:47

kmederski napisał(a):Wszystko jest wzgledne. Po splitach bylo widac, ze JML szedl jak dziki.

Z drugiej strony widać że to Latvala jechał normalnym tempem tylko reszta się oszczędzała przed Power Stage i gdyby nie Novikow to nic by się nie stało.
A z tym kamieniem na trasie to miał pecha, ktoś inny mógł w niego walnąć i nie złamać zawieszenia.

viper napisał(a):Po za tym kierowców fabrycznych nie szuka się z dnia na dzień zobacz na citroena. Od czasów loeba zawsze maja jakiś narybek. Z tego co pamietam to chyba Latvala jakiś czas jeździł wogóle tez bez konsekwencji i presji we fordzie.Problem Forda to nie sam Latvala tylko szukanie kierowców z młodego na rybku, a oni zawsze biorą emerytów.

Twierdzisz że Ford nie miał nigdy młodego narybku?? a Solberg, Martin, Duval, Hirvonen, teraz Tanak, Ostberg i Novikow.
Zawsze biorą emerytów? kogo miałeś na myśli? ja tam widziałem kilku mistrzów McRae, Sainz, Gronholm, teraz Solberg, którzy nie jeździli jak emeryci.
Prawie zawsze mieli bardzo dobry skład.

viper napisał(a):Zobacz co Ford zrobił w pewnym momencie. Nie szukał kierowców najlepszych , żeby im płacić tylko chciał takich co kasę przyniosą, typu Al Alatija, a dzisiaj to ma konsekwencje.

Możesz wymienić tych płacących z pierwszego zespołu, bo nie przypominam sobie nikogo oprócz Kresty i Gardemaistera.

Karol napisał(a):1) Latvala jest materiałem na mistrza świata
2) Jest najszybszą dostępną opcją dla Forda

zgadzam się w 100%
okun911
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata