Rajd Lotos 2012

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Lotos 2012

Postprzez Sebekrally » niedziela, 19 lut 2012, 22:29

Dramatem był brak oznaczeń dojazdów do odcinków. To że kibice na odcinku Przyjaźń nie mogli dojechać do oesu jest kpiną.
Sebekrally
A5

Postprzez Mr.J » niedziela, 19 lut 2012, 22:35

Dodam coś od siebie. Co do warunków to przyznam rację kierowcom, momentami takie wyrypy się robiły, koleiny, błoto, woda. Ale dziwi mnie jedynie, to że Kajto jakoś sobie dał radę a taki Rzeźnik ciągle narzekał. Co do tego, że ci dalej mieli lepiej, no nie wiem... Kajto miał może ślisko i nie przetarty szlak, ale przynajmniej równo (jeśli chodzi o 1 przejazd, chociaż w 2 pętli też ich klepał aż miło...). A co do frekwencji w RPP. Zobaczcie na taką załogę Szeja/Szeja. Przyjechali z Cieszyna na rajd w okolicach Gdańska, mieli mieć 5 oesów, były 3 z czego oni przejechali 1,5... Większość zawodników pewnie tym tropem poszła, po co ładować kasę w 1 rundę, jak są duże szanse, że się nie dojedzie do mety. Takie moje zdanie. Jeśli chodzi o podsumowanie rajdu to mi się podobało, zwłaszcza jazda Nowocienia, może nie kręcił dobrych czasów (chociaż raz miał 2 czas chyba), ale w tych miejscach gdzie ja stałem Lancer zawsze szedł bokiem =) Zobaczymy jak sobie Kajto poradzi na asfaltach, bo na luźnym to dla mnie jest mistrz na obecną chwile =)

Edit.
Całkowita racja jeśli chodzi o dojazd na odcinki... Ja sam dziś błądziłem, aby dostać się na oes Szemud. 0 oznakowania, jakiś tablic kompletnie nic. Spotkałem się nawet z osobą która zdziwiona była, że droga zamknięta i nie ma jak do teściów dojechać =) Jedynie drogi ewakuacyjne jako tako dało się rozpoznać, bo mocno odśnieżone. Co do dróg ewakuacyjnych, spotkał się ktoś z kontrolą karty kibica? Ja jadąc na oes Bożepole, zdziwiłem się jak zatrzymała mnie pani i kazała pokazać kartę kibica, bo dalej nie pojadę. Dodam, że rano o godzinie 8 nikogo tam nie było, dopiero jak na 2 pętle jechałem to taka 'przyjemność' mnie spotkała....
Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 lut 2012, 16:21 przez Mr.J, łącznie edytowano 2 razy
Mr.J
N2

Postprzez viper » niedziela, 19 lut 2012, 22:37

Jarek55511 napisał(a):Rajdy Zimowe na te lata są ciężkie w organizacji bo niema ciężkich i długich zim. A jak ktoś napisał żeby w Wiśle był to niech organizator tego rajdu wejdzie do kalendarza RSMP a może potem pomyśleć o organizacji Zimowego,bo to nie jest takie łatwe. Odśnieżyć trasy,a jak zejdzie śnieg i kolce zniszczą asfalt to trzeba będzie za to zapłacić bo potem dana gmina się nie zgodzi na rajd. Ak Kłodzki też niechce organizować rajdu Zimowego mówili to na konferencji prasowej. Nawet jakby po górach to tam też nieraz asfalt wychodzi,a załóg zawsze mniej niż w późniejszym terminie. A Orski sam niechciał organizować Rajdu Zimowego?

Tylko , ze Orski ma to szczęście, ze w jego rejonie jest rafineria lotos i podejrzewam, ze jest jednym z nie licznych organizatorów, ktory koniecznie chce rajd na swoim terenie pomijając juz jaki, bo za kasę z lotosu ten automobilklub funkcjonuje do końca roku. Normalnie inny organizator by nie mógł pozowlic sobie na frekfencje rzędy 40 zawodników łącznie MP i RPP, bo niestety wpisowe zawodnikow to poważny kawałek budżetu rajdu, a ponieważ lotos ma szutrowe podłoże wiec nie ma znaczania opona na której zawodnicy jadą. Szkoda tylko, ze dla ogólnego obrazu rajdów niestety lotos to niekorzystny obraz polskich rajdów, bo frekwencja mała, a nikt z zewnątrz nie zna dogłębnie tematu i nie zna przyczyny problemu, a niestety jak to sie mówi. Liczy sie pierwsze wrażenie, a w przypadku tego rajdu na samym poczatku sezonu jest ono wyjątkowo niekorzystne, wiec bądźmy obiektywni i nie oczekujmy od osób trzecich zainteresowania jeżeli nawet frekwencją startujących nie można nikogo zainteresować , a to podstawa do jakiej kolwiek rozmowy czy to z mediami czy sponsorami każdego rajdu.
Ostatnio edytowano niedziela, 19 lut 2012, 22:53 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez luks » niedziela, 19 lut 2012, 22:48

dyskusja o przygotowaniu tras i ciężkich warunach to dyskusja w jakich rajdach chcą jeździć zawodnicy. w ostatnich latach FIA dążyłą do ujednolicenia formatui stopnia trudności rajdów RMŚ, co jednak zaczęło zabijać serię. teraz widać odwrót od tych pomysłów, więc sądzę, żeby niektórzy nasi zawodnicy się ocknęli i zamiast pieprzyć jak im trudno w rajdzie, ogarnęli się trochę bo jak na razie Kajto wszystkim równo dał po dupie.
a teraz poziom redaktorów sportowych TVP, czy oni naprawdę nie wiedzą jak się nazywał ten rajd bo chyba jedyne co potrafią to odróżnić Adama Małysza od Justyny Kowalczyk odkąd ten pierwszy przeniósł się na pustynię..
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez machoony » poniedziałek, 20 lut 2012, 03:58

fajnie było :))

ps. chętnie przyjmę wszelkie zdjęcia i filmy z przejazdu trabanta na maila machoony@gmail.com :) dzięki :)
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez Agrest » poniedziałek, 20 lut 2012, 09:29

Coś ode mnie
Kajto tutaj był po za zasiegiem, naklepał reszcie dosyc mocno.
Reszty chyba nie ma co za bardzo komentowac, licze ze chłopaki sie na asfaltach rozkreca, ale tam to chyba jedyna osoba co bedzie mógł zagrozic Kajtkowi to bedzie Grzyb ale i tak bedzie ciezko no i moze Bębenki ale to zalezy czy sie dogadaja z autem czy nie.
Na plusa zasluguje Siemanko,bardzo ładna jazda i szybka szkoda tylko tej przygody w drugi dzien i byłby rewelacyjny wynik. Całkiem nie zle też Mały jak na tak długi rozbrat z rajdówka :D
Co do narzekania maja prawo do narzekania chłopaki ,no ale chyba bez przesady, warunki mieli wszyscy takie same, jedynie Kajto nie narzekał no ale co miał narzekac jak po pierwszym dniu miał duza przewage i w zasadzie bez gonienia na drugim etapie mogł kontrolowac sytuacje.
A co do odsniezania oesów to moze jeszcze je posolic jak pewnego razu bodajze na Cieszynce tatus synkowi oes wysolil.

Nie rozumiem tylko jednego, tak wszyscy plakali ze chca rajdu zimowego a jak juz jest ten rajd to mało kto na nim startuje , to po co takie lamenty o ten rajd, jak ktos wczesniej napisał obecnie nie ma sensu robic w Polsce rajdu zimowego bo trudno przewidziec jaka ta zima bedzie a pozniej jak nie ma śniegu i mrozu to wszyscy płacza
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 20 lut 2012, 11:53

Krzysiek_WrC napisał(a):Jeśli już Rajd Zimowy to jedyny sens go organizować jest na Południu Polski, sorry ale Północ to na to się kompletnie nie nadaje. A zresztą, na nasze warunki to nie ma sensu w ogóle organizować takiego Rajdu

Widzę że kolega zapomniał jak wyglądał Rajd Zimowy 2001 - zawodnicy śnieg to widzieli na zdjęciach - a rajd uratowało tylko i wyłącznie to że był po asfalcie, w 2000 i 2002 warunki były podobne jak w tym roku na Lotosie i jakoś wszyscy jechali, z resztą na Magurskim 2007 sytuacja było podobna. Skoro tak u was na południu pięknie to czemu nikt się nie garnie do organizacji rajdu w zimie.

Nie rozumiem tego całego narzekania że to błąd robienia Lotosu w tym terminie - moim zdaniem jest wręcz odwrotnie bo trasy są tam niesamowite, są miejsca tak jak na starcie Bożegopola gdzie teren jest jak na Mazowszu żeby w środku odcinka droga szła w jakimś wąwozie między dość stromymi pagórkami gdzie teren przypominał okolice Gorlic lub Jeleniej Góry, znowu na Odcinku Luzino była partia rodem z Kormorana - jednym słowem do wyboru do koloru, poza tym odcinki bardzo techniczne. Jedyne co załatwiło częściowo rajd to pogoda na którą nikt nie ma wpływu i tak jak już ktoś zauważył gdyby rajd pojechał tydzień wcześnie nikt na to by uwagi nie zwrócił, warunki na trasie były ciężkie ale nikt nie mówił że będzie łatwo. Natomiast niskiej obsady można było się spodziewać więc nie rozumiem czemu narzekacie.

Osobiście mi się rajd podobał i jeśli za rok będzie dalej w zimnie to na pewno pojadę jeszcze raz, jedynie co mnie zdziwiło to tak ja zauważyła moja Aneta spodziewała się trochę większych prędkości osiąganych przez zawodników
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez bounder » poniedziałek, 20 lut 2012, 12:02

4 OSy w sobotę, niedziela odpuszcozna.
Podsumować ten rajd można jednym słowem: żenada.
Trasy super, ale to co pokazali nasi rajdowcy woła o pomstę do nieba. Kajetanowicz - szacunek, wszyscy się wieźli, on cisnął. Reszty nie da się komentować. 100% racji dla Czopika.
Ktoś napisał, że było dużo kibiców. To chyba ktoś nie wie co to znaczy dużo kibiców przy OSach.
Rozumiem, że Grzyb nie lubi jeździć po śniegu, no ale bez jaj!!!!

PS: 50% tego forum powinna wrócić do podstawówki. Jak można pisać "rzondzą" albo "przyznam racje kierowcą". I żaden papier, że ma się jakieś "dys...." tego nie usprawiedliwia.
STOP głupim forumowiczom!!!!
bounder
N3

Postprzez oldtimer » poniedziałek, 20 lut 2012, 12:04

Jeżeli Rajd Lotos sprawdził się jako szutrowy to po co na siłę robić z niego zimowy?
Prawdopodobieństwo że na pewno w tym terminie będą warunki naprawdę zimowe jest o wiele większe na południu Polski .
Eksperymenty z kalendarzem który od dawna się sprawdzał nie prowadzą do niczego dobrego(np.Rajd Polski)
oldtimer
N3

Postprzez Banan » poniedziałek, 20 lut 2012, 12:47

Da rade jeszcze przejrzec wyniki on-line z subaru.pl?
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez d-z rallyfans » poniedziałek, 20 lut 2012, 13:00

bounder napisał(a):.

Rozumiem, że Grzyb nie lubi jeździć po śniegu, no ale bez jaj!!!!

Z tego co wiem to nigdzie nie było wypowiedzi Grzyba że nie lubi jeździć po śniegu tylko że jeszcze nigdy nie jechał rajdu zimowego autem 4x4 a tym bardziej S2000,
potwierdzenie tego mieliśmy w wynikach poszczególnych odcinków, ale muszę przyznać że miałem nadzieje że te straty będą mniejsze, pozostaje czekać na Elmot, myślę że wtedy wyklaruje się się czołówka MP
d-z rallyfans
A5

Postprzez oldtimer » poniedziałek, 20 lut 2012, 13:05

Banan napisał(a):Da rade jeszcze przejrzec wyniki on-line z subaru.pl?

Tu masz wszystkie wyniki archiwalne,czasem warto porównać
http://rally.walter.pl/
oldtimer
N3

Postprzez Banan » poniedziałek, 20 lut 2012, 13:41

oldtimer napisał(a):
Banan napisał(a):Da rade jeszcze przejrzec wyniki on-line z subaru.pl?

Tu masz wszystkie wyniki archiwalne,czasem warto porównać
http://rally.walter.pl/

Po kliknieciu na wyniki Rajdu Lotos otwiera sie w nowym oknie glowna strona subaru.pl.
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 20 lut 2012, 17:35

OK warunek pogodowy nie był najlepszy ale przecież ostatni Magurski a wcześniej Zimowy Dolnośląski to tez były w podobnych warunkach a nawet gorszych bo bez śniegu. Więc południe kraju wale też idealne nie jest.
Nie ważne gdzie, ważne żeby był śnieg. Pomijając fakt czy taki rajd jest rzeczywiście nam potrzebny w chwili obecnej.
Rajd taki można by połączyć z np Halls Winter Rally jak już albo w Biszczadach czy koło Suwałk gdzie jest zimno (ale co ze śniegiem). Małe Monte Carlo to tez dobry wyjście ale z kolei będzie problem z kolcami. Normalnie kolec powinien nieco porysować asfalt ale nasze asfalty mogą się sypać od kolców. Kolejny problem to to, że górach jest mało dróg i często dojazd do kościoła jest utrudniony i rajd musi się kończyć w sobotę.
Tylko taki wczesny termin rajdu w sezonie może nie być też zbyt szczęśliwy.
W tym roku też jak już ktoś pisał mamy Jebło tzn Euro i kryzys.
Ale jeśli ktoś pisze że z mediami na rajdach jest ok to sorry chyba nie tym samym mówimy. Bo ja mówię telewizji a nie chłopakach z kamerami, których materiał jest potem na youtube'ie. To co pokazuje TV jest parodią tego co powinno być ale jest podobno ok :shock: :roll: Co prawda lepsze to niż nic ale mogłoby się chociaż coś poprawić.
Ten rok trzeba przejściowo potraktować. W 2013 może być rewolucja. O ile Jarek Noworól się podejmie i będzie miał wsparcie w zawodnikach i kibicach.
A zawodnicy mogą się bać bo PZM może pokarać (wiem, że mogą bo są i były takie groźby). Ogólnie nie wychylaj się bo dostaniesz.
Wracając do rajdu to zawodnicy powinni jechać ile się da w każdych warunkach ale mentalność jest u nas inna (nie tylko zawodników) i dlatego mamy tylko Kajta i Chuchałę jako następnego który może coś zwojować a potem długo nic bo nie ma ją jak się wybić a szkoda Tomaszczyka bo byłby, właściwie jest 3 w kolejce tylko jak długo da rade bez poważnego sponsora. O ile Kajto ma już swoje lata to tych dwóch ostatnich powinno szukać ucieczki stąd bo tylko tak wiele osiągną.
Ktoś co to był za akcja z RD3L na lotosie? Podobno niezły wypych.

PS.
Nadal są osoby które uważają, że u nas w rajdach jest ok :?:
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez machoony » poniedziałek, 20 lut 2012, 17:47

MSG Racing napisał(a):Ktoś co to był za akcja z RD3L na lotosie? Podobno niezły wypych.

co masz na myśli?
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP