Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez oldtimer » piątek, 27 sty 2012, 19:15

O ile pamiętam to Colina i tak wtedy jakoś zatrzymali,bodajże na serwisie chociaż nie wiem na pewno?
oldtimer
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 27 sty 2012, 19:16

Citroen narzeka że Ogier dzwoni. Dlaczego? Wytłumaczenie jest proste.

W obecnych sezonach Loeb ciągle góruje. Facet nie ukończył kilku rajdów w swojej karierze. Nie dość, że wygrywa to jeszcze poraża niezwykłą skutecznością. Zobaczmy na Sordo w czasach gdy częściej startował (czyli gdy był w Citroenie). Też wysoka skuteczność. Hirvonen - to samo. Petter Solberg już ma trochę więcej nieukończonych rajdów, choć np popatrzmy na 2010. Zaledwie dwa nieukończone rajdy. I w obecnych czasach "przyjęło się" że najlepszy kierowca to taki, który kończy rajdy i je wygrywa lub jest na pudłach.

A porównajmy to do mistrzów z wcześniejszych lat.Gronholm - sezon 2000 - cztery nieukończone rajdy, cztery zwycięstwa i trzy rajdy poza podium.
Burns - sezon 2001 - 4 nieukończone rajdy, 1 zwycięstwo, 4 rajdy poza podium
Makinen - sezon 1999 - 3 nieukończone rajdy, 4 zwycięstwa, 4 rajdy poza podium.

Loeb - sezon 2008 - 1 nieukończony rajd, 11 zwycięstw, 2 rajdy poza podium
Loeb - sezon 2010 - 0 nieukończonych rajdów, 8 zwycięstw, 1 rajd poza podium.

Różnica jest i to powoduje, że teraz na kierowcę, który jest szybki, ale bardziej nieregularny, gorzej się patrzy.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » sobota, 28 sty 2012, 02:14

oldtimer napisał(a):O ile pamiętam to Colina i tak wtedy jakoś zatrzymali,bodajże na serwisie chociaż nie wiem na pewno?

ale i tak tytuł wywalczył On,a nie Sainz. :wink:
Jarek55511
S1600

Postprzez wrc1600 » sobota, 28 sty 2012, 12:51

Z innej beczki autosport podaje ze sprawdzonych zródel w sezonie 2013 maja przybyc 2 rajdy, w gre wchodza Rosja, Chiny, Indie i Brazylia.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 28 sty 2012, 14:28

Przybyć to znaczy 13 + 2? Czy te dwa mają zastąpić jakieś? Oby nie rozszerzali znowu kalendarza do 15 czy 16 rund. To za dużo, najlepsza liczba to 13.

Ale dobrze że coś się w temacie dzieje. Todt działa lepiej niż Mosley. Ma lepsze pomysły (nie zapomnę sobie propozycji Maxa, żeby Wurce zostały zastąpione przez S1600...) i więcej się w to angażuje. Chce gość więcej rajdów i działa w tym kierunku żeby tak się stało. To jest dobre.

Spośród tych, co wrc1600 wymieniłeś, byłbym zdecydowanie za Rosją i... chyba Chinami. Wprawdzie pisałem gdzieś, że nie chce Chin, Indonezji, czy czegoś w tym stylu, ale z drugiej strony jak przypominam sobie rajd Curtiba w Brazylii w WRC to... jakoś nie jestem przekonany. Więc Rosja i Chiny.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wrc1600 » sobota, 28 sty 2012, 20:37

Matthias Schmidt napisał(a):Przybyć to znaczy 13 + 2? Czy te dwa mają zastąpić jakieś? Oby nie rozszerzali znowu kalendarza do 15 czy 16 rund. To za dużo, najlepsza liczba to 13.

Ale dobrze że coś się w temacie dzieje. Todt działa lepiej niż Mosley. Ma lepsze pomysły (nie zapomnę sobie propozycji Maxa, żeby Wurce zostały zastąpione przez S1600...) i więcej się w to angażuje. Chce gość więcej rajdów i działa w tym kierunku żeby tak się stało. To jest dobre.

Spośród tych, co wrc1600 wymieniłeś, byłbym zdecydowanie za Rosją i... chyba Chinami. Wprawdzie pisałem gdzieś, że nie chce Chin, Indonezji, czy czegoś w tym stylu, ale z drugiej strony jak przypominam sobie rajd Curtiba w Brazylii w WRC to... jakoś nie jestem przekonany. Więc Rosja i Chiny.

Tego nie napisali ale nie sadze ze powieksza liczbe rund o 2, predzej zrezygnuja z rund(y) w Europie. Mozna spekulowac ale wiadomo tylko jedno, ze z FIA nigdy nic nie wiadomo :) Kryteria wyboru sa znane tylko im i ostatnia rzecza na jaka mozna liczyc bedzie logika.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 28 sty 2012, 21:38

Tak, tak, trafiłem już na tą wiadomość. Wygląda na to, że z jakiejś rundy zrezygnują, choć jest problem z jakiej ;)

Ja bym wyrzucił Sardynię i Meksyk, choć Meksyku na pewno nie wyrzucą choćby ze wzgl na to, że jest to rajd poza Europą a im więcej takich, tym lepiej.

Masz rację, przy FIA nic niewiadomo :). Powiększać ilości raczej nie będą, bo 16, czy 15 rund to były zbyt wysokie koszty jak dla nich, więc ograniczyli tą ilość. W sumie dobrze.
Ja chętnie widziałbym dwa rajdy śniegowe, jak w 2007. Szwecja i Norwegia, albo Szwecja i Finlandia? No chyba że Szwecja i Rosja, też jakiś pomysł.
Najlepiej 13 rajdów, dwa na śniegu, dwa na asfalcie i 9 na szutrze, 5/6 poza Europą, 7/8 w Europie.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wrc1600 » niedziela, 29 sty 2012, 01:24

Matthias Schmidt napisał(a):Tak, tak, trafiłem już na tą wiadomość. Wygląda na to, że z jakiejś rundy zrezygnują, choć jest problem z jakiej ;)

Ja bym wyrzucił Sardynię i Meksyk, choć Meksyku na pewno nie wyrzucą choćby ze wzgl na to, że jest to rajd poza Europą a im więcej takich, tym lepiej.

Masz rację, przy FIA nic niewiadomo :). Powiększać ilości raczej nie będą, bo 16, czy 15 rund to były zbyt wysokie koszty jak dla nich, więc ograniczyli tą ilość. W sumie dobrze.
Ja chętnie widziałbym dwa rajdy śniegowe, jak w 2007. Szwecja i Norwegia, albo Szwecja i Finlandia? No chyba że Szwecja i Rosja, też jakiś pomysł.
Najlepiej 13 rajdów, dwa na śniegu, dwa na asfalcie i 9 na szutrze, 5/6 poza Europą, 7/8 w Europie.

W ramach kosztów nie powinna sie zmienic liczba rund, teoretycznie Sardynia i chyba Niemcy sie nie obronia, wiecej sniegu tez bym chcial wiec mysle ze...zdecyduja sie na 14-15 rund, Sardynia i Niemcy pozostana a jedynym sniegowym bedzie Szwecja :)
A tak powaznie to dla mnie powinno byc 2-3 razy po sniegu, 2-3 razy asfalt ale Francja z Korsyka, reszta szutry, wieksza liczba rajdów np. 15 i wiekszosc w Europie. Mysle ze po jednym rajdzie na innych kontynentach (z wyjatkiem Azji) powinno wystarczyc, wtedy beda mistrzoswta i z nazwy i z potrzeby. Najwieksze koszty ponosilyby fabryki bo inni nie sa zobowiazani dowszystkich rund tak czy inaczej. A Sardynia niech zostanie jak najdluzej, jak dla mnie najlepszy rajd sztrowy jaki widzialem pod wieloma wzgledami.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 29 sty 2012, 11:02

Jak byśmy mieli powiększać kalendarz to tylko o jedną rundę więcej, czyli 14 rajdów moim zdaniem.
1. Monte Carlo
2. Szwecja
3. Rosja (na śniegu)
4. Meksyk
5. Argentyna
6. Grecja lub Cypr (np. wymiennie co roku)
7. Safari (Kenia)
8. Brazylia lub Chiny (np. wymiennie co roku)
9. Niemcy
10. Finlandia
11. Francja (też preferuje Korsyke)
12. Hiszpania
13. Australia
14. UK

Mamy dwa na śniegu, w tym chciana przez FIA Rosja, pięć rajdów poza Europą, trzy asfalty, dwa śniegi i 9 szutrów. W takim przypadku byłyby klasyki takie jak Monte, Szwecja, Akropol, Safari, Finlandia, Tour de Corse, czy UK. Ale są też rajdy na rynkach, które są w jakimś stopniu interesujące i pożądane, jak Rosja, Brazylia, czy Chiny.

wiekszosc w Europie

To prawda, większość powinna i tak zostać w Europie, choć liczba rajdów pozaeuropejskich musi wzrosnąć o przynajmniej te dwa.

Najwieksze koszty ponosilyby fabryki bo inni nie sa zobowiazani dowszystkich rund tak czy inaczej

Biedne Mini... ;)

A Sardynia niech zostanie jak najdluzej, jak dla mnie najlepszy rajd sztrowy jaki widzialem pod wieloma wzgledami.

A jakie to względy?? ;)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 29 sty 2012, 12:06

Nie wiem czemu ta Rosja? Tam byłyby problemy z wizami itp. Ale fajny pomysł.
Monte Carlo
Szwecja
Rosja
USA zamiast Meksyku
Argentyna
Safari
Chiny
Finlandia
Niemcy
Corsyka
Catalunia
Nowa Zeland
Wielka Brytania i mamy 13rund. Dopisałem Niemcy bo VW pewnie będzie chciał mieć swój rajd.
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 29 sty 2012, 14:02

Rosja mogłaby być ciekawym rajdem, zwłaszcza że FIA celuje właśnie w takie rynki jak Rosja, Brazylia, Chiny czy USA. Drugi rajd na śniegu byłby świetną opcją, a jak miałby to być rajd w Rosji, byłoby jeszcze ciekawiej niż gdyby po Szwecji rozegrano rajd Norwegii.
USA zamiast Meksyku - bardzo dobry pomysł. Właściwie nie wiem dlaczego, ale jakoś nie przepadam za Mexico, a rajd USA to kolejny ważny dla FIA rynek, a w dodatku impreza na ciekawych zapewne trasach.
Chiny zamiast Brazylii? Też chyba bym tak wolał. Argentyna, Meksyk (lub USA) i jeszcze Brazylia to zbyt dużo rund na podobnym terenie, w pobliżu siebie, a w Azji jakaś runda też by się przydała.
Niemcy jak najbardziej muszą zostać, proponowałbym też Nową Zelandię wymiennie z Australią. No i zakończenie sezonu w Wielkiej Brytanii.
Wyrzucasz Grecję... Z tych rajdów co zaproponowałem rzeczywiście chyba Grecja jest najsłabsza, a jak miałaby pozostać liczba 13 rajdów to faktycznie chyba wyrzucenie Grecji byłoby nieuniknione.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez kremer » niedziela, 29 sty 2012, 14:31

Rosja fajna OK. Jednak kto tam ma zoorganizowac rajd. Kiedys mial byc kandydacki rajd WRC i.... były mega kłotnie, przepychanki. W koncu zrobili rajd Wyborga w IRCu. Ja mowie dosc Rosjan jak i Qatarów. Jedni rozwalili NOS i był problem, a drudzy chcieli rajd na pustyni bez żadnych przygotowań. Prędzej Chinczycy mogliby cos ogarnac. Jesli Japonia nie ma kasy na WRC to Indonezja i inne tymabrdziej. Trzeba najpierw ustabilizowac sytuacje w WRC, pozniej isc w swiat. Jesli ktos ma zrobic rajd nowy to niech najpierw przygotowuje rajd kandydacki na dobrym poziomie.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez MSG Racing » niedziela, 29 sty 2012, 15:08

Dokładnie WRC najpierw musi wrócić do czasów świetności aby przyciągać pieniądze i nowe kraje, które będą miały pieniądze.
Wywalenie Grecji to jak wywalenie Monte Carlo. Wiem, że finansowo u nich kiepsko i to jedyny mógłby być powód.
Rosja OK coś nowego coś innego ale rajd po lodzie bo szutrów jest dość. Drugi zimowy to Szwedzko Norweski rajd taki wymienny z OSami tu i tu.
Matthias nie mówi, że Agrentyna i Meksyk są koło siebie bo odległość miedzy nimi jest i tak większa niż między większością rajdów w EU.
USA to też może być fajna rajd tylko u nich prawo utrudnia zapoznanie z OSami. USA to też rynek może nie dla FIA ważny ale dla większości producentów na pewno tak.
Ogólnie 14 maks 15 rajdów ale to po ponownym rozkręceniu tego cyrku do dawnego poziomu. Po jego przekroczeniu może być 16 rajdów choć to wątpliwa ilość.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 29 sty 2012, 16:57

Rosja o ile dobrze wiem przeprowadza w tym roku kandydacki rajd. Tak gdzieś czytałem, nie wiem może coś się zmieniło w tym czasie. Ale jeszcze w zeszłym roku mówiono o kandydackiej rundzie w 2012.

Argentyna i Meksyk są krajami blisko siebie. Może kilometrażowo daleko, ale to podobne tereny, a nie jest to porządane przez FIA.

Co do ilości rajdów, to czy w czasach świetności czy nie, nie powinno ich być moim zdaniem więcej niż 14. Tak uważam.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 29 sty 2012, 22:16

Akropolis wywaliłem bo tam funduszy brak. Wiadomo to jest runda jak Monte a jak wiemy Monte też nie było w kalendarzu i jakoś WRC nie zawaliło się więc bez akropolu też się utrzyma. A jak ktoś niema kasy to jak ma zorganizować rundę WRC? Catalunia też może odpaść z tego powodu. To może Polska wejdzie... A wymienne rundy mogą być. Szwecja i Norwegia wspólna runda fajny pomysł. Australia i Nw. Zelandia to też wymiennie. Jeszcze USA i Meksyk. I Argentyna z Brazylia. Chiny z Japonią bo to też duże rynki samochodowe.
Jarek55511
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata