Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez żółtodziób » środa, 4 sty 2012, 04:35

Z dwojga złego lepiej,że wycofali się teraz niż np pod koniec sezonu. To co się stało tylko potwierdza tezę, że BMW nigdy nie taktowało tego projektu poważnie i to była największa przeszkoda jeśli chodzi o sponsorów. Stało się dokładnie to o czym pisałem wczesniej - BMW jest władne ogłosić zakończenie projektu. Nawet jak Prodrive zapłaci im za ich gówniane silniki to mogą nie wyrazić zgody na homologację przyszłorocznego Mini. Nawet gdyby znalazł się frajer, który zgodzi się zasponsorować BMW program WRC to zapewne chciałby mieć przynajmniej pewność, że nie zostanie on skasowany przez najbliższe kilka lat. Jak widać takiej pewności nie było i potencjalni sponsorzy na pewno o tym wiedzieli, bo nie czerpią swojej wiedzy z internetu tylko robią poważny wywiad. Nikt nie wklei kilkuset baniek w jakiś projekt. Jeśli nie będzie w tym widział długofalowych korzyści dla siebie. To ostatnie szczeniackie zagranie Beemki w zasadzie rozwiewa resztki wątpliwości, jeśli ktoś je jeszcze miał. Ja takowych nie miałem, ponieważ widziałem jak się BMW w ogóle zachowuje. To jest cała seria nielogicznych posunięć, trudno było się spodziewać logicznego działania w tym przypadku. Na to wszystko pewnie się jeszcze nałożyła ich chora niemiecka duma. DTM to jest ich własny pomysł i własna realizacja, a Mini to przecież brytolski podrzutek. W świetle postępujacej glabalizacji takie myślenie jest śmieszne, ale podobnie się zachowywali w F1. Długi czas wyraźnie faworyzowali Heidfelda, mimo, że jasne było,że ten facet ma bliżej niż dalej do zakońzenia kariery, to się da wyjasnić chyba tylko przekonaniem niemców,że są "uber alles".

Matthias - co do DTM to tak jak pisałem wczesniej - niewątpliwie jest to prężna seria, ale nie jest ona globalna, zaś BMW jest firmą działającą globalnie. Oprócz tego jest jeszcze jedna rzecz, o której nie mówiliśmy - w zasadzie nie ma żadnej gwarancji, że w DTMie BMW będzie jak Ferrari w F1. Papier i mikrofon to rzeczy bardzo cierpliwe, polecam lekturze wypowiedzi Super Mario sprzed kilku lat. Też kreślił wizje dominacji w F1, a skończyli w ciemnej dupie. Chcieć to sobie można, ale co z tego będzie to dopiero się okaże. Meś i Audik siedzą w tym interesie długie lata i sroce spod ogona nie wypadli. Bedę miał mega zwałę, jak za 2-3 lata będą spadać z DTMu w podskokach.
żółtodziób
A8

Postprzez Mad Max » środa, 4 sty 2012, 11:01

Niestety moje prognozy stały się faktem, a co poniektórzy dziwili się jak pisałem o tym wcześniej. Jeśli ma powstać projekt fabrycznego zespołu to jedyna tak możliwość jest gdy powstanie rajdówka na bazie modelu producenckiego danej firmy tak jak w przypadku Citroena i Forda czy nawet VW. Od samego początku miałem złe przeczucia co do tego projektu... niestety potwierdziły się moje obawy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 4 sty 2012, 16:33

Mini zostanie w WRC i zgłoszą zespół. W pozaeuropejskich rajdach wystawią płacącego kierowcę. Dla FIA priorytetem jest trzeci producent, mimo źe musieli nagiąć przepisy. A BMW niezadowala sytuacja z promotorem która "ma się wyjaśnić i wyklarować". Piszą o tym na Autosport.
Także, bez obaw.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » środa, 4 sty 2012, 16:36

Ja twierdzę, że Sordo pojedzie pełny cykl ;)
Loeb1987
A6

Postprzez Jarek55511 » środa, 4 sty 2012, 17:03

Dla mnie decyzja BMW jest głupia. Bo to że DTM jest popularne w niemczech nie wątpię,ale cykl WRC też jest dla nich ważny. Bo czemu mają rundę WRC? Czemu VW wchodzi w ten cykl? Bo to jest globalny cykl! A BMW pewnie by dawało kase gdyby to był ich producencki model a nie Mini.
Jarek55511
S1600

Postprzez kremer » środa, 4 sty 2012, 18:18

BMW chyba tanim kosztem chciało sobie zrobic reklamę. Dajemy silniki (srednia jakosc), a PRODRIVE załatwia kase od sponsorow i robi auto. Odnosimy sukcesy malym nakladem finansowym i sie tym szczycimy. Jak nagle rachunek jest wiekszy, nie ma sponsorow to sie wycofuja. Dobrze, ze X Raid nie jest uzalezniony od centrali.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez żółtodziób » środa, 4 sty 2012, 18:38

Ja myslę, że to nie jest kwestia tego że to Mini a nie BMW 1. Gdyby chcieli to by pewnie przerobili go na BMW, a jeśli nie ma takiej technicznej mozliwości to by mogli nakleić na niego wielkie "smigło", tak jak Fiat swoje logo na bolidach Ferrari. Myślę, że problem leży gdzie indziej. Seria DTM to był pomysł samego BMW, zapewne pobłogosławiony przez zarząd, prezesa, radę nadzorczą itd itp. Mini to był projekt zainicjowany przez Prodrive. Trudno powiedzieć na ile był on prowadzony w porozumieniu z BMW, ale nie ma wątpliwości kto tutaj był katalizatorem. Stąd własnie BMW traktowało ten projekt jak podrzutek. Umknęło im tylko, że ów podrzutek okazał się bardzo zdolnym dzieckiem, które mogło w przyszłosci przynieść "rodzinie" wiele korzyści. Stracili obiektywne spojrzenie, a może nigdy go nie mieli, mieli tylko przekonanie o własnej lepszości i nieomylności, co jest poniekąd cechą niemców w ogóle.
żółtodziób
A8

Postprzez szirer205xs » środa, 4 sty 2012, 19:24

Dziwna sprawa z tym Miniakiem bo jedni piszą że BMW się wycofało ze względu na brak zgłoszenia jako producent, a tym czasem Mini na swojej stronie dzisiaj ogłasza że jadą sezon jako producent tylko że stałym kierowcą będzie Sordo a w drugim Meeke na zmiane z płacącymi drajverami :)

http://www.autosport.com/news/report.php/id/96879
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez wanderer » środa, 4 sty 2012, 19:24

kremer napisał(a):BMW chyba tanim kosztem chciało sobie zrobic reklamę. Dajemy silniki (srednia jakosc), a PRODRIVE załatwia kase od sponsorow i robi auto. Odnosimy sukcesy malym nakladem finansowym i sie tym szczycimy. Jak nagle rachunek jest wiekszy, nie ma sponsorow to sie wycofuja. Dobrze, ze X Raid nie jest uzalezniony od centrali.

Dakarowe Mini to zdaje się BMW X-Raid w nowej skórze, więc nie kosztuje aż tyle co WRC. A poza tym ten projekt nie ma problemów ze sponsorami. ;)

Co do dużego nacisku na sponsorów ze strony BMW to zdaje się, że cały koncern nie jest w zbyt dobrej kondycji finansowej. W F1 już pokazali, że jeśli cyferki im się nie zgadzają to zwijają interes bez względu na wszystko i nie chcą o tym wspominać na stronie BMW Motorsport - jest tylko krótka notka o dawnej współpracy z Williamsem. :)
wanderer
A6

Postprzez Seraf » środa, 4 sty 2012, 19:34

A gdzie na stronie Mini jest wzmianka o tym? bo ja widze ze ostatni news jest z 14 grudnia ;)
Seraf
N3

Postprzez szirer205xs » środa, 4 sty 2012, 19:39

jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez Seraf » środa, 4 sty 2012, 19:52

Tylko trzeba sie zarejestrowac jescze zeby to zobaczyc xD no trudno pewnie przed Monte Carlko sie wyjasni troche wiec wytrzymam te kilka dni ;) a i mam jescze takie pytanie: Czy w polsce bedzie mozna wreszcie zobaczyc wrc w tv?
Seraf
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 4 sty 2012, 20:14

Wygląda na to, że sprawa powoli się klaruje.
W Niemczech plotkowali o odejściu, ale to były tylko plotki, natomiast w efekcie zostają. Dostępu do facebooka nie mam ;) , ale skoro tam pisali to znaczy że tak będzie. Niestety, na minimotorsport.com na razie brak informacji w tej kwestii, a jak Seraf słusznie zauważyłeś, ostatnio byli mało aktywni jeśli chodzi o news z WRC.

BMW zawaliło najbardziej, ale to już był temat obgadywany. Wygląda jednak na to, że BMW było najbardziej poirytowane faktem braku promotora, zwłaszcza że w Niemczech panika dotycząca tego jest duza. W ciągu tego roku wszystko na pewno się wyjaśni, a Mini jeżdżąc kolejny sezon będzie w stanie powalczyć o sponsora, może BMW choć trochę więcej się zaangażuje. Może najbardziej obawiali się kwestii braku promotora, i nie byli pewni czy jest sens wkładać w to kasę. MINI musi pojechać bardzo dobry sezon, bo to może się okazać później kluczem do sukcesu w kwestii wsparcia finansowego.

Pocieszający jest fakt, że Mini zobaczymy w całym sezonie, pytanie tylko z jakimi kierowcami. To dobrze, bo będą mogli zdobywać punkty do klasyfikacji producentów.

żółtodziób - racja, Prodrive podobno podsunął ten pomysł, ale BMW zaakceptowało to. Na pewno to wszystko nie odbyło się przy pstryknięciu palcem, powinny były być rozmowy dotyczące finansowania projektu, etc. Może BMW przeliczyło się z kosztami, albo zwyczajnie liczyli na sponsorów i poirytował ich fakt, że tych nie udało się znaleźć. Swoją drogą - w WTCC, czy F1 BMW miało sponsorów, więc zastanawiam się dlaczego ci nie mogą wesprzeć Mini? Wiadomo, Mini to nie BMW, a BMW to nie Mini, ale ten sam koncern. W rajdach Total wspiera i Peugeota i Citroena, a Red Bull sponsoruje Audi w DTM i sponsorował Volkswagena w rajdach terenowych. Dlaczego więc np. Crowne Plaza nie może wesprzeć i MINI w WRC, i BMW w DTM??
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » środa, 4 sty 2012, 21:29

szirer205xs napisał(a):na ich fejsbukowej stronie :) http://www.facebook.com/pages/MINI-WRC- ... 8020983814

Ta strona nie wygląda mi zbytnio na oficjalną wszystko wciąż się opiera na niusie z autosport.com, no ale mimo wszystko mam nadzieje że to prawda :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez żółtodziób » czwartek, 5 sty 2012, 04:34

Matthias Schmidt napisał(a):żółtodziób - racja, Prodrive podobno podsunął ten pomysł, ale BMW zaakceptowało to. Na pewno to wszystko nie odbyło się przy pstryknięciu palcem, powinny były być rozmowy dotyczące finansowania projektu, etc. Może BMW przeliczyło się z kosztami, albo zwyczajnie liczyli na sponsorów i poirytował ich fakt, że tych nie udało się znaleźć.

Dokładnie tak jak piszesz, BMW musiało się na wszystko zgodzić i nie było to pstryknięcie palcem i takie a nie inne zakonczenie współpracy to jest jak dla mnie szczeniactwo. Mnie raczej chodzi w tym wywodzie o motywację. Racjonalny czy nie jakiś powód musiał istnieć, że zdecydowali się napakować kasy w DTM a jednocześnie zarżnąć obiecujący projekt WRC i to jeszcze zanim na dobre zdążył ruszyć. To w sumie nawet czysto ludzkie, jeśli wpadniesz na jakiś pomysł i zaangażujesz się w jego realizację, to tracisz do tego dystans, starasz się zapewnić możliwie najlepsze warunki jego realizacji. Problem w tym,ze BMW to duża firma, która powinna być zarządzana w oparciu o obiektywne analizy a nie spontaniczne czy nawet intuicyjne posunięcia.

Swoją drogą - w WTCC, czy F1 BMW miało sponsorów, więc zastanawiam się dlaczego ci nie mogą wesprzeć Mini? Wiadomo, Mini to nie BMW, a BMW to nie Mini, ale ten sam koncern. W rajdach Total wspiera i Peugeota i Citroena, a Red Bull sponsoruje Audi w DTM i sponsorował Volkswagena w rajdach terenowych. Dlaczego więc np. Crowne Plaza nie może wesprzeć i MINI w WRC, i BMW w DTM??

No na pierwszych pokazach atrapa nieistniejącego DTMowego M3 była oklejona logami Crowne Plaza. Jak ma być docelowo to szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Ale w sumie możliwe, że umowy są już podpisane to po pierwsze i niespecjalnie jest możliwość manewru - to po pierwsze. Po drugie CP wpakowało kasę w M3 GT, może już zwyczajnie nie być zainteresowane wyskakiwaniem z jeszcze większej ilości siana, tym bardziej,że to nie jest chyba tak wielki koncern jak Total czy Red Bull. To jest moim zdaniem kompletny idiotyzm ze strony BMW, bo wymiar marketingowy ich startów w LM w tej klasie jest śmieszny w porównaniu do tego jaki dawało WTCC. LM i LMS ogląda sporo osób na całym świecie, ale mało kogo ochodzi rywalizacja w najsłabszej kategorii, kamera rzadko pokazuje te wozy w innych sytuacjach niż dublowanie przez szuflady. Zresztą cała klasa GT jest typowo prywatna i to jest własnie w niej fajne. Są prywatne zespoły, które kupują Prosiaki czy Ferrarki i za rozsądną kasę mogą rywalizować między sobą na wysokim poziomie. Prywaciarze są zadowoleni, bo to o wiele tańsza zabawa niż prototypy. Producenci nie muszą się oglądać na to jaką to niesie ze sobą promocję marki, bo nie są zbyt wiele w plecy na takich projektach, a może nawet są lekko do przodu. Zespoły prywatne nie dostają przecież tych bryczek za darmo. Taki układ jest moim zdaniem zdrowy i naturalny. Pakowanie się w takie miejsce z fabrycznym zespołem to jakiś absurd, raz że rozwala rywalizację sportową, dwa że zmusza team do ponoszenia znacznie większych kosztów niż mógłby ponosić angażując się w ten sport w taki sam sposób jak robią to wszyscy, a trzy - przynajmniej moim zdaniem - klepanie prywaciarzy splendoru nie dodaje. Dlatego własnie BMW powinno sobie ten projet odpuścić w pierwszej kolejności, albo przynajmniej go skomercjalizować.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata