przez krist » niedziela, 25 gru 2011, 20:09
Ten regulamin praktycznie ujednolica RPP z RSMP, teraz mamy mistrzostwa A i mistrzostwa B, w zależności od widzimisię będzie można startować w jednym z cykli, za duża konkurencja w RPP w jakiejś klasie, żaden problem zmieniam licencje i wyjeżdze tytuł MP, albo na odwrót, leją mnie w RSMP, wróce do RPP i tam zleje słabszych sprzętowo, takie teraz będą (już są?) scenariusze.
Już sie bogate bubki cieszą, bedzie mozna jeździć R3 albo i kitcarem w RPP i odkręcać na prostej, żaden Tomaszczyk już im nie podskoczy. Wejdzie ktoś nowy z talentem hmmm, no bez grubej kasy nie, a wspomniany Tomaszczyk maluchem zaczynał, tam fotele pod Hansa nie wejdą, Kajto miałby problem zebrać budżet na taki zestaw do swojego pierwszego seja, no ale teraz nawet klasy dla nich by w RPP nie było.
Można pisać oględnie, w końcu są święta, ale jakoś nie przechodzi mi to. Powiem wprost, ten regulamin napisali zaściankowi idioci. Z tego gatunku co tu ktoś wyżej napisał "rajdy dla plebsu nie są". Tłuki tępe którym sie zdaje że rozwój to jest wszystko co najdroższe od przedszkola. Pojedźcie sobie durnie za granicę, do Europy, zobaczycie że tam sie też można ścigać na starych paździerzach, za śmieszne pieniądze, i bez najnowszych homologacji. Skandynawia, Włosi, Estończycy, nawet Czesi, nawet cholera Słowacy mogą jeździć na byle czym i z licencją weekendową albo i bez, i to oni potem leją naszych eksportowych orłów bez litości.
RPP w tym sezonie miał poziom tragiczny, redaktor z TVN lał w debiucie, Tomaszczyk pełnoletnim autem, Nowocień po powrocie był w innej lidze. Myślałem naiwnie ze po zmianach ktoś zobnaczy bezsens utrzymywania 2 identycznych cykli, różniących się tym że RSMP jedzie w 2 dni jeden podwójny rajd a RPP dwa pojedyncze, i pójedzie w strone 3 ligi, tańsze auta, choćby i bez homologacji, a czub RPP "wygoni" do rsmp, przecież ci ludzie już mają sprzęt topowy, powinni jeździć nim w najwyższej lidze. A tu nie, jeszcze mocniej w strone WRC
PPZM powstawał jako serial kompletnie inny od RSMP, dla początkujących, ze słabszym sprzętem żeby zbierać doświadczenia i sponsorów. Dla kogo jest teraz skoro już na wejściu trzeba mieć topowy sprzęt? Trzeba być naprawde ślepym żeby nie widzieć że obecny, kretński system z 3 licencjami, teoretycznie 3 cyklami jest bez sensu i trzeba go zmieniać a nie "ulepszać". Nie chodzi mi o te nieszczęsne hansy ale o cały zamysł organizacji RPP. Ten cykl miał wyławiać talenty, teraz najwyżej talenty finansowe promuje.
Kogo będą interesować rozgryki mniej lub bardziej zamożnych hobbystów których większość jeździ na poziomie przedstawiciela handlowego spieszącego się na spotkanie. Ja jeździłem na rajdy zobaczyć jak goście pokazują coś co trudno by mi było powtórzyc. Kiedyś przed rajdem, przd zapozaniem próbowałem utrzymać się za gościem w cywilnej ibizie i nijak nie mogłem, a to Adamus który wtedy zaczynał. Kramar wygrał Krakowski praktycznie seryjną Astrą, i wrażenie na trasie jak nią leciął był niesamowite. To samo jest teraz z Tomaszczykiem, prędkość z jaką idzie jest niesamowita i gołym okiem widać że idzie "najgrubiej" z całej stawki RPP. Co z tego skoro na suchym asfalcie nie maszans z type-erami. Zamiast iść w strone serialu który wypromuje kierowców, pokaże kto idzie a kogo auto wiezie, robi sie klon RSMP.