Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Agrest » sobota, 17 gru 2011, 13:39

Francuzów dominatorów to juz moze wystarczy :)
Ja mam nadzieje ze Ford sie wezmie do roboty i pokona Citroena zarówno w walce producenckiej i indywidualnej kierowców, Citroenowi kibicuje od poczatku ale juz mnie troche nudzi ta dominacja zreszta nie tylko mnie.
Wydaje mi się ze najlepiej by był jakby Wilson na pierwsze rajdów 4-5 dał Jariemu i Petterowi wolna reke , potem kto byłby w lepszej sytuacji pod niego kalkulowac , to jest tylko moje zdanie, takze nie badzcie za bardzo krytyczni
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 17 gru 2011, 14:27

Tak, mi też ta dominacja się już znudziła, potrzeba jakiejś świeżości. Masz rację też z tym, że Wilson powinien dać wolną rękę na początku sezonu obu kierowcom. To byłoby może zdrowsze, choć nie spisujmy Pettera na straty. Na pewno jeśli będzie lepszy od Latvali, zmienią swoje nastawienie. No chyba, że zależy im tylko na Latvali...
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez marrcus » sobota, 17 gru 2011, 14:53

Zapewne na początku bedą mieć wolną ręke, dopiero w połowie sezonu jak sie wyklaruje wtedy 1 2giemu będzie "pomagac"
marrcus
N3

Postprzez Sylwek_GSi » sobota, 17 gru 2011, 15:51

deiman napisał(a):Matthias

VW testuje Polo w tym sezonie w niektorych rajdach? Bo wydawalo mi sie, ze taki program oglosili, ale ktos pisal, ze Ogier caly sezon za kierownica Fabii.

Co do rallye da vur, zdziwilo mnie tempo Sarrazin w Peugot'cie 307, ale potem JML powiedzial, ze on jechal na oponach starego typu (tzn. stare sliki).

W Mozna rally show Loeb jechal niefabrycznym DS3. Pewnie po Kimim lub Peterze. Stwierdzil, ze roznica jest mala.

Było zapowiedziane że Ogier wystartuje we wszystkich rundach wrc 2012 w skodzie S2000 ale po jakimśczasie sam Ogier przyznał że możliwe jest iż wystartuje pod koniec roku juz w Polo WRC w ramach testów.

Co do Loeba i Monza Show - loeb jechał autem o rejestracji BK 391 DW a więc autem którym startował Van Merksteij Sr w Sardynii i Akropolu, Ogier zaliczył ty mautem rajd we Francji Rallye Vosgien a Novikov pojechał w Katalonii. Więc auto to nigdy nie startowało w teamie fabrycznym.
http://www.ewrc-results.com/carinfo.php ... en-DS3-WRC

Nowe slicki są dużo wolniejsze niżstare. Pozatym ciężko mówić o oponie z bieżnikiem jako slick. Te stare miały jedynie nacięcia - nowe bieżnik jak seryjna opona. Kiedyś pisano o tym na autoklubie, z okazji startu Loeba w rajdzie Du var 2010, gdzie jechał na nowej oponie a konkurencja na starej.

Zacytuje słowa Tsjoena z 2010 roku , przed rajdem Du Var: Jeżeli na chłodno przeanalizujemy sytuację, powiedziałbym, że Loeb może nie być taki mocny, jak wszyscy sądzą. Po pierwsze, on z pewnością nie będzie dysponował swoim fabrycznym Citroenem, tylko wynajętym samochodem. Poza tym jedzie z żoną, a nie ze stałym pilotem. No i w końcu będzie używał opon Pirelli, które są wolniejsze o 0,8 sekundy na kilometrze od naszych BFGoodrich.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Cendra » sobota, 17 gru 2011, 16:15

Matthias Schmidt napisał(a):Najlepszy skład - no cóż, zupełnie teoretycznie ma go Ford.

Teoretycznie najlepszy skład ma Cytryna, obecny mistrz i v-ce mistrz świata, czy da się lepiej obsadzić dwa miejsca? Nie sądze, a o ile się nie mylę to jest teoria.
Cendra
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 17 gru 2011, 16:16

No to o tym nie słyszałem.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » sobota, 17 gru 2011, 16:54

A to dziwne. A w 2013 roku VW ma miec pelny sezon czy testy w wybranych rajdach?

Chodzilo mi o spostrzezenie Sebastiana. Ciekawi mnie jaka jest roznica w sekundach/km auta fabrycznego i niefabrycznego. Ile tracil Peter z winy sprzetu.

Tak, wiem, ze opony sie roznia. Po prostu zdziwilo mnie tempo Sarrazin bo 307 byl z 2005 roku a nowe wrc, generalnie rzec ujmujac, uchodza za nieco szybsze. W trakcie rajdu sadzilem, ze jechal na tych samych oponach. Dopiero po Jari wyjasnil, ze maja inne ogumienie.

Fakt, to nie sa opony typu "slick", tak sa tylko potocznie nazywane.
Dla ciekawych nowe i stare ogumienie:
http://www.best-of-rallylive.com/en/wrc ... elin-tyre/
http://www.tenksites.com/sample_sites/p ... .php?id=13

Wracajac do aut, w rajdzie Estoni Ostberg(Fiesta WRC 01) walczyl z Martinem (Focus WRC 03). Mowil tam, ze na dlugich prostych przegrywa, ale na zakretach juz zyskuje przewage. Dodajmy, ze ten rajd jest bardzo szybki, porownywalny do Finlandii.
deiman
A5

Postprzez wrc1600 » sobota, 17 gru 2011, 19:32

Latvala w ostatnim sezonie zawsze był na mecie, chociaż że 2 razy korzystał z Superally
Loeb 2 razy nie dojechał
Hirvonen 1 nie dojechał
I gdzie ten klucz do mistrzostwa??
Gdyby nie sztuczny podział to co by było ???? NIC, jakie mistrzostwo ?? Kto niby by wygrał, powiedz mi.

Przesledz np. ostanie 4 sezony, policz punkty, dojechane rajdy itd. Pomoge ci troche, w ostatnich 4 sezonach Loeb nie punktowal w 4 rajdch, Latvala w 11, Loeb 4 razy byl mistrzem, Latvala raz na drugim miejscu...
Fordowi zabraklo 27 punktów w tym sezonie, gdyby Latvala nie byl hamowany prawdopodobnie przybyloby sporo punktów Fordowi i pare ubylo Citroenowi, to czyste gdybanie oczywiscie wiec nie bede nic wlyczal.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Pemo » sobota, 17 gru 2011, 19:33

Sylwek_GSi napisał(a):na dzien dzisiejszy tylu gosci zapowiada starty w MŚ autami WRC, liczba po prawej to ilośćrund

Volkswagen S. Ogier 13
A. Mikkelsen 6

Z tymi dwoma to się chyba trochę zagalopowałeś ;)

Sylwek_GSi napisał(a):
Zacytuje słowa Tsjoena z 2010 roku , przed rajdem Du Var...

Loeb jechał w du Var w 2009 roku.
http://pemok.fotosik.pl/albumy/278144.html Citroën ZX 2.0 16V

Obrazek
Pemo

Postprzez Loeb1987 » sobota, 17 gru 2011, 21:55

Panowie przynudzacie, a tu Kościuszko ma jechać w Monte Carlo.
Loeb1987
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 18 gru 2011, 10:11

Czesi plotkują o odejściu Citroena i zastąpienia go przez Peugeota, który miałby zbudować 208 WRC. Co Wy na to?

Faktycznie, w 2013 odchodzi Loeb, a Cytrynie kończy się umowa na starty w WRC. Mieliby wrócić na rajdów terenowych. W sumie jestem za, choć Citroena byłoby trochę szkoda.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Agrest » niedziela, 18 gru 2011, 10:25

Sebowi kończy sie kontrakt z końcem 2013 a nie jest powiedziane ze odchodzi, przynajmniej nic o tym nigdzie nie słyszałem .
Agrest
A5

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 18 gru 2011, 10:38

Loeb mówił, że może odejść nawet po 2012, a najpóźniej po 2013. Twierdzi, że nie wyobraża sobie kariery po 2013.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woocasch » niedziela, 18 gru 2011, 10:45

A nawet jeżeli Loebowi kontrakt kończy się w 2013 to czy wiemy na 100%, jak taki kontrakt jest napisany? Przecież może zatrudnia go PSA a nie Citroen Sport, i jeżeli w WRC DS3 WRC zostanie zastąpione przez 208 WRC to może skład kierowców nie ulec zmianie. A z drugiej strony, gdyby Citroen przeniósł się do rajdów terenowych, to czy coś stoi na przeszkodzie, żeby Loeb nadal dla nich jeździł tylko tym razem w Dakarze i innych maratonach? W sumie może dla niego było by to jakieś nowe wyzwanie :)
Kurcze, ale czy budowa nowego WRC, tzn DS3 WRC, i startowanie nim tylko w dwóch sezonach czyli 2011 i 2012 i potem przechodzenie na nowe auto ma sens ekonomiczny? Chociaż w sumie, można przełożyć wszystkie elementy w nowe nadwozie i już mamy nowe auto :)

Lepiej skupmy się na zbliżającym się sezonie i Monte Carlo, bo wymyślanie co będzie za rok lub dwa to bardziej nasze życzenia, a nie coś realnego :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Agrest » niedziela, 18 gru 2011, 10:59

woocasch napisał(a):
Lepiej skupmy się na zbliżającym się sezonie i Monte Carlo, bo wymyślanie co będzie za rok lub dwa to bardziej nasze życzenia, a nie coś realnego :)

Amen :D
Agrest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata