Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 8 gru 2011, 21:53

Tak Jarek55511 - to ja pisałem ;)

Dlaczego Red Bull miałby nie odejść z Citroena? A z tym, że Red Bull prędzej do VW to masz Cendra rację. Już niedługo po ogłoszeniu, że wejdą do WRC pojawiły się spekulacje że bardzo prawdopodobne by Red Bull przeszedł do VW. No ale to było kiedyś. Mini razem z BMW mieli szukać sponsora, a Dirk Hollberg twierdził, że toczą się rozmowy z kilkoma firmami. Może wśród nich był Red Bull?
Dobrze by było, bo inaczej kiepsko widzę przyszłość Mini w WRC.
No a poza tym wolałem jak Citroeny całe były czerwone, jakoś mniej mi pasują w barwach Red Bulla ;)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » piątek, 9 gru 2011, 00:05

Ale coś jest na rzeczy bo na rally-mania.cz jest coś że Red Bull zaprosił na testy Mini WRC czterech młodych kierowców Harry Hunt, Hayden Paddon, Jevgenij Novikov i Herman Gassner jr. A team junior Citroen bedzie z Nevielem i All-attiyah
Jarek55511
S1600

Postprzez wanderer » piątek, 9 gru 2011, 01:26

Red Bull w tym roku sponsorował w MŚ Citroena i dwóch kierowców Skody: Hanninena i Gassnera Juniora. Zresztą, na Mini WRC Kościuszki też można było zobaczyć dość duże naklejki Red Bull Mobile. Generalnie, gdyby się uparli to mogliby reklamować się na autach całej czołówki WRC.
wanderer
A6

Postprzez deiman » piątek, 9 gru 2011, 01:41

MSG - Renault jest dostawca silnikow w F1. Plotki natomiast byly o tym, ze nawiaza silniejsza wspolprace z jednym z 4 zespolow, ktorym swiadcza uslugi. Mowiono o Williams'ie i Red Bull'u bo nie sa zwiazane z zadna marka samochodowa, ale nie trudno sie domyslic, ktory partner bylby najlepszy.

wrc1600 - dokladnie, skoro Ford chce wiekszej kontroli i miec wplyw na dobor kierowcow, najlepszym wyborem bylby Solberg. Umiejetnosci i wiedza o samochodach Citroena na pewno sie przydadza. Nadziei na walke o mistrzostwo producentow duetem JML - Tanak wiekszej tez nie ma, chociaz mlody moze zaskoczyc jak Ogier rok temu.

paweluk - nie wiem skad takie informacje czerpiesz. 10 lat to plan nie na ta dyscypline, zreszta na zadna inna. 3-5 lat, max.

Co do Red Bulla... plotki, plotki, plotki. Moze VW bo mieli z nimi wspolprace w rajdach terenowych? Moze Citroen bo to najlepszy rajdowy zespol ostatniej dekady i wciaz na topie? A moze Mini bo nawiaza z nimi rowniez wspolprace w rajdach terenowych? Wszystkie inf na ten temat traktuje tak samo i czekam na cos oficjalnego.
deiman
A5

Postprzez woocasch » piątek, 9 gru 2011, 09:30

deiman napisał(a):Co do Red Bulla... plotki, plotki, plotki. Moze VW bo mieli z nimi wspolprace w rajdach terenowych? Moze Citroen bo to najlepszy rajdowy zespol ostatniej dekady i wciaz na topie? A moze Mini bo nawiaza z nimi rowniez wspolprace w rajdach terenowych? Wszystkie inf na ten temat traktuje tak samo i czekam na cos oficjalnego.

Co do współpracy Red Bulla i Mini w rajdach terenowych (czyli rozumiem, że w Dakarze też) to chyba obecnie nierealny temat. Przecież na Mini są reklamy Monster, czyli firmy konkurencyjnej w stosunku do napojów z bykiem. Jeżeli Red Bull miałby odejść z Citroena to osobiście wydaje mi się, że połączą siły z VW. Raz, że mają ze sobą doświadczenie z Dakaru, dwa VW to Niemcy a Red Bull to Austria, więc kulturowo i rynkowo są blisko siebie :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez deiman » piątek, 9 gru 2011, 18:28

Wszystko jest realne. Mini moze zerwac konktrakt lub ten akurat wygasa z koncem tego roku. Jesli Red Bull organizuje testy z Mini a informator tyhc pierwszych mowi, ze planuja wspolprace, to cos na rzeczy moze byc. Jesli tak, to na pewno nie zgodza sie na sponsorowanie Mini przez Monster w Dakarze i sami sie tym zajma.

Generalnie rozmowa o tym, to takie "sranie w banie". Poczekajmy na cos oficjalnego.
deiman
A5

Postprzez kmederski » sobota, 10 gru 2011, 09:36

Przy calej mojej sympatii dla Pettera sadze, ze jego angaz w jakimkolwiek teamie fabrycznym jest niemozliwy, z racji jego wczesniejszych nieprzemyslanych negatywnych wypowiedzi na temat samochodu, z czasow kiedy byl jeszcze kierowca fabrycznym. Zabrania ich zwykle i kontrakt i etyka zawodowa.Takich rzeczy producenci nie zapominaja i zaden z nich nie zaangazuje kierowcy, ktory jest dla nich ryzykiem. I jakos od tego czasu nie udalo sie Petterowi dostac ponownie do fabryki. Sam sobie nagrabil :(
kmederski
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 10 gru 2011, 10:30

Petter jest po prostu kolorowy ;)
I za to zresztą jest lubiany. Jak odejdzie, odejdzie ostatnia barwna osobowość WRC. No niestety.
Ja jednak liczę na to, że mimo wszystko Petterowi uda się dostać do Forda. W takiej sytuacji sezon 2012 mógłby być naprawdę ciekawy. No i dawno już nie było takich emocji związanych z transferami.
A Tanak ma jeszcze duużo czasu i mało doświadczenia.
Tanak + fabryczny Ford = brak możliwości zdobycia tytułu wśród producentów.
Jak dla mnie. Może się pomylę.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » sobota, 10 gru 2011, 10:48

Matthias Schmidt napisał(a):Petter jest po prostu kolorowy ;)
Tanak + fabryczny Ford = brak możliwości zdobycia tytułu wśród producentów.
Jak dla mnie. Może się pomylę.

to oczywiste, skoro Ford z duetem Hirvonen - Latvala nie zdołał zdobyć tytułu wdaje się niemożliwe żeby dokonałtego z Tanakiem, choć w sporcie wszystko jest możliwe teoretycznie.

Za tydzień przeszło zespoły muszą się oficjalnie zgłosić do WRC, myśle że Ford w przyszłym tygodniu w końcu się określi. Do tego dojdzie kilka potwierdzeń ciekawostek typu Al-Attyiah czy Neuville, o których się plotkuje.

Jeżeli Solbergowi jakimś cudem (liczce na ludzi z Forda, nie na wilsona) uda się zasilić fabryczny duet Forda a miniaki znajdą sponsora na cały sezon to myśle że sezon 2012 będzie udany, lepszy od zakończonego. Pamiętajmy jeszcze o możliwych występach Ogiera w Polo WRC, może nawet dwóch polówek. Ciekawy jestem postawy Ogiera, naturalnie szkoda że został chwilowo zdegradowany ale zobaczymy jaka jest różnica między nim a resztą SWRC. Pozatym Skoda z Ogierem w niektórych rajdach śmiało może łapać punktowane miejsca.

A Monte Carlo już za półtora miesiąca :!: 8)
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 10 gru 2011, 11:20

Tak, Malcolm na pewno nie wybierze Pettera, dlatego liczę na Forda. Moim zdaniem strzelili by sobie samobója rezygnując z zatrudnienia Solberga, który spokojnie mógłby walczyć o tytuł, a zwycięstwa to już na pewno, na rzecz DEBIUTUJĄCEGO Otta Tanaka.
Tak czy inaczej rok 2012 zapowiada się ciekawie, a zwłaszcza jeśli Ford zatrudni Solberga, a Mini pojedzie cały sezon.

Co do Ogiera - teoretycznie będzie w stanie zdeklasować stawkę SWRC, choć poczekajmy. Co do startów Volkswagenem, to nie liczyłbym na to.
Zdaje mi się, że była mowa o całym sezonie Seba w Fabii S2000, a starty Polo R WRC dopiero od 2013.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » sobota, 10 gru 2011, 12:07

Nissen chce do VW namówić Sainza na starty w Polo WRC. Szkoda Pettera ale wątpię w to żeby go zatrudnili w Fordzie. Mini pokazało już że woli młodych kierowców. Bo Red Bull zaprosił młodych. Czyli ktoś z Mini wyleci? Ale VW chce młodego i starszego więc wszystko jest możliwe
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 10 gru 2011, 21:59

Nie łudź się Jarek. Nie ma nawet najmniejszych szans na powrót Sainza. Wiadomo, że nie ma co oceniać na razie, ale to byłoby baaaaardzo dziwne. El Matador zakończył starty w WRC już sześć lat temu. Nie sądzę, żeby zgodził się na powrót po tylu latach. Jeśli faktycznie Volkswagen chce młodszego (rozumiem że chodzi o Ogiera) i starszego to prędzej skłaniałbym się przy Petterze Solbergu.
Co do Mini - sądzę, że z tymi młodymi, to chodzi o przyszłość. Zarówno Ford jak i Citroen zaczynają prowadzić politykę przyszłościową. Mini chce zrobić to samo. Może planują wystawić jakiś zespół "dodatkowy". Chociaż może być coś na rzeczy, bo ponoć Meeke miałby wylecieć na rzecz... van Merksteijna!! Ale mam nadzieję, że to tylko plotki.
Co do Pettera i jego angażu w Fordzie - wszystko się okaże.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez artur481 » niedziela, 11 gru 2011, 02:04

moim zdaniem scenariusz z Solbergiem w Fordzie jest mało realny, choćby dlatego że Latvala ma być teraz nr1, przez co Petter musiałby zgodzić się na nr2, a nie wydaje mi się żeby wykonywałby team orders tak posłusznie jak JML.
co do VW to Ogier ma być raczej tym starszym, a młodszym według mnie będzie Mikkelsen, albo jakiś inny młody kierowca testowany przez VW
artur481

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 11 gru 2011, 10:40

Tak tak, co do Volkswagena nie mam wątpliwości, że obok Ogiera nie pojedzie ani Solberg ani tym bardziej Sainz. Stawiam na Mikkelsena właśnie.
A czytałem niedawno wywiad z JML, który mówił, że dobrze by było, żeby jego kolegą z zespołu został ktoś młodszy, kto mógłby mu pomagać. Ale przyznał też, że zatrudnienie Pettera byłoby dobrym rozwiązaniem. Myślę, że skład Forda na 2012 byłby znacznie bardziej przebojowy gdyby jeździł w nim Latvala i Solberg. Ale niestety mi też coś mówi, że tym drugim w Fordzie będzie Tanak, co uważam za kompletnie bezsensowne.
No ale na razie to tylko przypuszczenia. Poczekajmy do połowy grudnia wtedy wszystko się okaże. Zwłaszcza, że nie wiadomo czy Ford dalej będzie uczestniczyć w WRC.

Latvala powiedział:
Mam kontrakt z M - Sportem, ale nie z Fordem.

WIęc okaże się czy w ogóle Ford jeszcze będzie.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » niedziela, 11 gru 2011, 13:18

Sylwek_GSi napisał(a):Za tydzień przeszło zespoły muszą się oficjalnie zgłosić do WRC, myśle że Ford w przyszłym tygodniu w końcu się określi. Do tego dojdzie kilka potwierdzeń ciekawostek typu Al-Attyiah czy Neuville, o których się plotkuje.

Jeśli Ford się zgłosi, to nie muszą podawać nazwiska drugiego zawodnika. Warto o tym pamiętać.

Co do tematu Sainza to chodziło o pojedynczy start, a nie pełny sezon :)
Loeb1987
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata