37 Rajd Cieszyńskiej Barbórki 2011

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Re: 36 Rajd Barbórka Cieszyńska

Postprzez woocasch » czwartek, 10 lis 2011, 11:11

Dokładnie, jeżeli ktoś umieścił własny film ze swojej przejażdżki publiczną drogą to jakie prawa autorskie naruszył? Gdyby ukradł komuś ten film i zamieścił go bez zgody autora to rozumiem. Analogicznie, jeżeli plus minus wiem jak przebiega trasa odcinka i naniosę trasę na mapy.google.pl (tak jak było np przed Barumem) to gdzie tu jest naruszenie praw autorskich? Co innego gdybym zeskanował oficjalną mapę i bez wiedzy i zgody AK Cieszyńskiego wrzucił do sieci.
Kurcze robicie ze wszystkiego tajemnice, jak gdyby chodziło jakieś tajne ośrodki wojskowe, a nie o zwykły drugoligowy rajd :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez RallyMarco » czwartek, 10 lis 2011, 12:14

Antoś opanuj sie:)...hehe film kręcił kolega i na jego prośbę wrzuciłem na youtuba:D...poczytaj sobie dokładnie co pis :D ałem a nie pieprz głupot:) tyle
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Postprzez RallyMarco » czwartek, 10 lis 2011, 12:17

woocasch napisał(a):Dokładnie, jeżeli ktoś umieścił własny film ze swojej przejażdżki publiczną drogą to jakie prawa autorskie naruszył? Gdyby ukradł komuś ten film i zamieścił go bez zgody autora to rozumiem. Analogicznie, jeżeli plus minus wiem jak przebiega trasa odcinka i naniosę trasę na mapy.google.pl (tak jak było np przed Barumem) to gdzie tu jest naruszenie praw autorskich? Co innego gdybym zeskanował oficjalną mapę i bez wiedzy i zgody AK Cieszyńskiego wrzucił do sieci.
Kurcze robicie ze wszystkiego tajemnice, jak gdyby chodziło jakieś tajne ośrodki wojskowe, a nie o zwykły drugoligowy rajd :)

Wszystko w tym temacie:) Ps. Każdy ma jakieś info odnośnie rajdu, kumpel miał info co do trasy ( może się pomylił) nakręcił, ja wrzuciłem więc o co chodzi?? HALO??!! Opanujcie sie A ty Antoś pilnuj ciepłej hm m raczej zimnej posadki przy trasie w jednym miejscu przez cały dzień:)
RallyMarco
N3

Postprzez gabrally » czwartek, 10 lis 2011, 16:31

rally13antos napisał(a):Filmik umieszczony w serwisie youtube.com nie jest w całości os Cieszynki,a po 2 osoba umieszczająca go powinna się zastanowić co zrobiła publikując go,w ten sposób naruszyła prawa autorskie i może zostać za to ukarana prawnie,i bardzo proszę o nie umieszczanie filmików mapek w miejscach publicznych bez zgody organizatora czyli Automobilklubu Cieszyńskiego.

Prawa autorskie kogo do czego? Zarządcy dróg do jej wizerunku? Policji do sztuki kierowania ruchem? Artystycznego układu budynków? Bo chyba nie mówimy o prawach autorskich do odcinka... :) Mapki i filmy może publikować każdy i na prawie każdej stronie, w prawie każdym miejscu. "Tajemnicy niepublikowania" tych materiałów powinny trzymać się tylko oficjalne serwisy dot. rajdu czy ligi, w którym on idzie. No chyba, że są one w sposób nielegalny pozyskany ze źródła, czyt. przywłaszczenie czy kradzież. Ale wtedy wchodzimy już na prawa autorskie faktycznego przedmiotu, a nie trasy, która została ustalona na drodze, po której jechał użytkownik XYZ z włączoną kamerą. Więcej... luzu :)

pozdrawiam
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez MSG Racing » czwartek, 10 lis 2011, 16:42

Kurde czuję się jakby tam miał Loeb jechać z Hirvonenem po Mistrza bo takie straszne tajemnice co do OSów i listy zgłoszeń.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez rally13antos » czwartek, 10 lis 2011, 19:32

Witam!!
Mam pytanie do RallyMarco:Czy kiedykolwiek zorganizowałeś jakiś KJS,Sprint czy też rajd??Wiesz jak miło się chodzi od urzędu do urzędu żeby dostać zgodę i ciągle Ci odmawiają a wymówka jest jedna:znowu będą szaleć po nocach,znowu będzie strach przejść przez drogę i tak w koło przez pół roku,kolejnym powodem żeby nie udostępniać trasy jest sprawiedliwość między zawodnikami,ponieważ po ujawnieniu się os zaczęli by upalać.Po 2 Ciekawe czy wiesz,ze Cieszynka nie ma sponsora,inny klub dawno by już odwołał rajd nie mając kasy.
rally13antos

Postprzez RallyMarco » czwartek, 10 lis 2011, 22:42

Antoś SYF SYF i jeszcze raz SYF w tym AK sie zrobił niestety...za sprawą 2 Panów...wtajemniczeni wiedzą o co chodzi:) ale nie wnikam...już się od tego świadka odciąłem na szczęscie:) Wracajmy do tematu...Wam się wydaje że rbocie kur** runde MŚ!! Poprostu troszkę pop********* się Wam w główkach:) :) co do chodzenia po urzędach...racja...jest to z pewnością ciężki kawałek chleba...ogólnie organizacja. Ale do ku*** nę*** lista zgłoszeń chyba może być na bieżąco uaktualniana, to samo mapy już by mogły być...i tak ten kto sie orientuje w temacie nie raz już przejechał trase. Proszę nie róbcie z 2 ligowca Wales Rally GB, ten rtajd jest tydzień później... :D a co do Twojej posadki to Jest taki G.S i A.S i kto im liże 4 litery ten sie ma dobrze...inni są eliminowani...zło zło zło;) tak naprawdę to przydupasem jesteś właśnie Ty i cała ta banda liżąca dupeczki 2 chłopakom!! ale trudno:) Dość off topu. Cześć i chwała wszystkim zaangażowanym że Cieszynka leci!! Czekamy na rajd!!:D
RallyMarco
N3

Postprzez s1quattro » czwartek, 10 lis 2011, 22:43

Jeśli kogoś wogóle interesuje moje zdanie to stwierdzam, że brak publikacji mapek oesów jest jak najbardziej uzasadniony. Ciężko udostępniać je zarówno startującym jak i kibicom z bardzo prostego względu. Ktoś już wyżej o tym napisał... Upalanie, upalanie i jeszcze raz upalanie. Mapki zostaną udostępnione dla ogółu początkiem przyszłego tygodnia. Uważam, że każdy kibic, który ma bliżej do oesów niż 50 km spokojnie zdąży się z nimi zapoznać. Z drugiej strony każdy miejscowy zawodnik, który ma znajomości tu i ówdzie już dawno zna konfiguracje oesów. Nie zmienia to jednak faktu, że trasy rajdu, nie tylko Cieszyńskiej Barbórki, powinny być ukrywane najdłużej jak to możliwe. Każdy z Was drodzy forumowicze powinien to zrozumieć. O jednym mogę Was ze swojej strony zapewnić... Oesy są MEGA i dawno takich nie było. Szczególnie Dobka :D Mankamentem dla kibiców może być brak dróg dojazdowych do środka tegoż oesu. Cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Pozdrawiam ;)
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez MSG Racing » czwartek, 10 lis 2011, 22:50

Toś teraz pojechał.
Akurat Cieszyński jest jednym z tych klubów które coś robią i to nawet z głową. W przeciwieństwie do Beskidzkiego który istnieje po to by kilka osób mogło się bawić antykami na kołach, a pochwały zbiera tylko za swoich zawodników. W Cieszynie są też ludzie którym się chce a to rzadkość w dzisiejszych czasach.

Mapki mogą być wcześniej. Są na upalanie rozwiazania. Policja by się przydała wtedy i miała więcej i byłoby z niej więcej pożytku niż podczas samego rajdu.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez s1quattro » czwartek, 10 lis 2011, 23:03

MSG Racing napisał(a):Toś teraz pojechał.
Akurat Cieszyński jest jednym z tych klubów które coś robią i to nawet z głową. W przeciwieństwie do Beskidzkiego który istnieje po to by kilka osób mogło się bawić antykami na kołach, a pochwały zbiera tylko za swoich zawodników. W Cieszynie są też ludzie którym się chce a to rzadkość w dzisiejszych czasach.

Mapki mogą być wcześniej. Są na upalanie rozwiazania. Policja by się przydała wtedy i miała więcej i byłoby z niej więcej pożytku niż podczas samego rajdu.

Wypowiedź kolegi RallyMarco faktycznie trochę niezręczna. Natomiast jeśli chodzi o kwestię upalanie - policja, to niestety w tym regionie policjantów i radiowozów jak na lekarstwo a i bez rajdu mają oni pełne ręce roboty. Nie ma możliwości upilnowania wszystkich oesów.
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez RallyMarco » czwartek, 10 lis 2011, 23:14

Wiem co mówię:) Upalanie upalaniem...myślicie że nasi driverzy nie wiedzą gdzie idą oesy i w jakiej konfiguracji...??;) Gdyby chcieli to już dawno by sobie jeździli i nauczyli się drogi tak, że pilot mógłby sobie czytać kawały w aucie zamiast dyktować. Mapki są tak naprawdę dla kibiców!! To samo lista zgłoszeń...a co do sytuacji w AK Cieszyńskim - ja nie mówię że nie robią, bo robią i chwała im za to...tyle, że pare ludzi tam sobie za dużo o sobie myśli... :? Ale spoko, kończe ten temat...jesli kogoś uraziłem - przepraszam:)
RallyMarco
N3

Postprzez sumo » czwartek, 10 lis 2011, 23:46

Sądząc po twoim podpisie, w tym roku nie byłeś na żadnym rajdzie...
sumo
N4

Postprzez gabrally » sobota, 12 lis 2011, 23:29

Fabia R2 zadebiutuje na Cieszynce: http://rajdowypuchar.pl/news.php?readmore=783
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez bimber » sobota, 12 lis 2011, 23:38

w końcu jakieś ciekawe info :) mam nadzieje że bedzie można porównac z jakas inna fura z klasy :)
bimber
N3

Postprzez RallyMarco » niedziela, 13 lis 2011, 09:16

Ta Fabia chodzi goodnie!!:) Na prezentacji w Czechach na 1 rajdzie jechało to jak R3, z małą óżnicą...nie było strzałów:)
RallyMarco
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM