Moderator: SebaSTI
Matthias Schmidt napisał(a):No, to chyba o Toyocie można zapomnieć.
O Hyundaiu rzeczywiście ostatnimi czasy ciągle się mówiło, że chcą wrócić, więc faktycznie dość ciężko oceniać w tym przypadku na ile prawdziwe te informacje są. Ale może akurat??
Hiszpański dziennik AS donosi, że Hyundai zdecydował się już na powrót do Rajdowych Mistrzostw Świata - i szuka właśnie tunera, który przygotuje nowe WRC. Koreańczycy, zdobywający coraz większą popularność na rynku samochodów cywilnych, chcą promować się w sportach motorowych.
AS donosi, że Hyundai badał też możliwość startów w F1 i 24h Le Mans - ale zdecydował się na rajdy. Początkowo planowano budowę własnego działu sportu pod europejską centralą koncernu w Russenheim, lecz współpraca z doświadczoną firmą ma być lepszą opcją.
Od tego sezonu w USA rywalizuje Hyundai Veloster, ten sam model ma być bazą dla WRC. Koreańczycy ostrożnie podchodzą jednak do wyboru partnera - współpraca w MSD przy Accencie WRC zakończyła się wielką porażką. Program zakończono na cztery rundy przed końcem sezonu 2003, przez co na Hyundaia nałożono milion dolarów kary.
Tymczasem z listy potencjalnych kandydatów do WRC trzeba już zapewne skreślić Toyotę, która zdecydowała się na powrót do Le Mans. Mało kto wierzy też w pogłoski o Saabie, ciągle balansującym na krawędzi bankructwa.
Matthias Schmidt napisał(a):Być może jest to trochę nie w temacie, ale nie miałem pomysłu gdzie to pytanie umieścić.
Czy wie ktoś z Was na jakiej nawierzchni rozegrany zostanie rajd Włoch 2012?
Bo słyszałem już o powrocie asfaltowego Sanremo, ale spotkałem się już też z nazwą Rally d' Italia Sardegna, a więc rajd szutrowy...
Więc nie wiem w końcu...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości