39 Rajd Świdnicki Krause

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez Cogonieznajom » wtorek, 22 mar 2011, 18:59

nie chodzi o to 5pln za auto, ale o brak jakiejkolwiek logiki w zbieraniu pieniędzy za "wjazd do Walimia". A czy pieniądze trafiały dla ludzi "od rajdu"? Na pewno, pytanie tylko do których :wink: Nie ma tematu. Każdy lubi co innego:)
Cogonieznajom
A6

Postprzez luks » środa, 23 mar 2011, 00:11

to mi zawsze przypominało scenkę: mieszka tu jakiś cwaniak? nie, to daj piątaka..
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez lapekrallyfoto » środa, 23 mar 2011, 09:07

ja jestem za tym zeby rajdy były płatne. Jeżeli wszyscy kibice wykupiliby karnety, a pieniądze te poszłyby faktycznie na rozwój rajdów to mielibyśmy grube rajdy. jeszcze tylko większe zainteresowanie mediów. a wiadomo że jak są media to są i sponsorzy. i wszystko kręciłoby się jak należy :D
PRC Grupa Rajdowa
lapekrallyfoto
N2

Postprzez TGR » środa, 23 mar 2011, 10:17

Płatne tak, ale cena powinna być taka, aby każdy mógł wykupić karnet. Myślę, że 20 zł za dwa dni rajdu, w tym serwis,testowy,start i meta, to odpowiednia kwota.
TGR
A5

Postprzez zaszybki » środa, 23 mar 2011, 10:31

lapekrallyfoto napisał(a):ja jestem za tym zeby rajdy były płatne. Jeżeli wszyscy kibice wykupiliby karnety, a pieniądze te poszłyby faktycznie na rozwój rajdów to mielibyśmy grube rajdy. jeszcze tylko większe zainteresowanie mediów. a wiadomo że jak są media to są i sponsorzy. i wszystko kręciłoby się jak należy :D

Też jestem za tym, zeby rajdy były płatne, choć to akurat nie ma żadnego wpływu na ich "grubość". Kasa z karnetów zasila automobilkluby i zwraca część kosztów organizacji. Jestem w stanie płacić nawet dyche za wjazd do wsi, gdzie jest rajd, ale jak są jakieś tego efekty. Jak widać Walim trzecim światem był i staje się światem czwartym, ta kasa się gdzieś rozpływa, więc w moim odczuciu to zwykłe zdzierstwo.
Co do grubości rajdów..10 lat temu rajdy były bezpłatne a były o wiele grubsze..wiec to zależy raczej od ogólnej koniunktury na rynku i chęci dużych firm do wydawania dużych pieniędzy.
zaszybki
N2

Postprzez Hammer_ » środa, 23 mar 2011, 11:12

http://www.rajdkrause.pl/2011/index.php ... ws&&id=140

mapka miasteczka rajdowego

bardzo fajnie, że wszystko będzie w jednym miejscu :)
Hammer_
N1

Postprzez lapekrallyfoto » środa, 23 mar 2011, 15:27

najważniejsze jest odpowiednie zaangażowanie mediów. a o to w rajdach jest coraz bardziej ciężko niestety :(
PRC Grupa Rajdowa
lapekrallyfoto
N2

Postprzez lapekrallyfoto » środa, 23 mar 2011, 15:35

w tym roku bedzie to mój siódmy Elmot. pierwszy raz byłem w 2000 roku i pamiętam jak to wszystko wyglądało wtedy. ale z drugiej strony trzeba sie cieszyc że rajd ten rozgrywa się na tak pięknych i kultowych terenach. jeżeli czas mi na to pozwoli to będę w Górach Sowich co roku. Warto jest przejechać okolo 600 km żeby ten rajd zobaczyc
PRC Grupa Rajdowa
lapekrallyfoto
N2

Postprzez kremer » środa, 23 mar 2011, 16:03

Rok temu było 60 w RSMP wiec 40 nie powala...
Poza tym Elmot to "srodek" roku i najwiecej ludzi na ten rajd sie zgłasza. Pozniej bedzie tylko gozej...

Co do kasy i parkingow :) Jeszcze nigdy nie bylem na rajdzie w PL, zeby były takowe przygotowane. Na Lotosie nie zamykali poniewaz.... nikt nie obstawial dojazdowek po prostu i mial to w D. :) Drogi te były oznaczone jako ewakuacyjne. Gdyby tam było wiecej kibicow to by była kaplica :)

Nie możecie narzekac, ze w takim Walimiu jest tłok. Rajdy w górach maja 3 drogi dojazdowe start/meta/ czasami srodek i bardzo prosto to zabezpieczyc. Tak na marginesie: po co jezdzic do Walimia i uzerac sie z pijanymi żulami ?
kremer
S2000

Postprzez Mad Max » środa, 23 mar 2011, 17:28

Generalnie z tego co poprzyglądałem się mapką odcinków to odcinki są tak poprowadzone żeby dojazd do nich był maksymalnie utrudniony, żeby kibice jak najmniej się przemieszczali, dróg z dogodnym dojazdem nie licząc start/meta mamy - 1/4/7 -dwie drogi, 2/5/8 - brak, 3/6/9 - trzy drogi, 10/13 -trzy drogi, 11/14 - brak 12/15 trzy drogi, a do tego testowy idzie tak jak dwa odcinki i że żeby wrócić z powrotem na "przełęcz" zawodnicy będą pokonywać dodatkowo część odcinka niedzielnego - jakoś tak strasznie oszczędnie ten rajd w tym roku wygląda i nie chciałbym być złym prorokiem...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Air Black » środa, 23 mar 2011, 18:47

Co do biletowania odcinków.
Tylko raz spotkały mnie przyjemności z okazji kupienia karnetów .
Był to rajd Karkonoski(chyba 2001) Miałeś karnet mogłeś :
- Podjechać bliżej startu/mety odcinka
- Wjazd na parking pod serwisem
- parkingi przy odcinkach.
Plus ubezpieczenie.
Wszędzie stali "safety" i pomagali ustawiać samochody , pytali czy jedziesz po czołówce czy zostajesz ładnie wszystko poukładane nikt nie miał problemów.Podpowiadali jak dojechać na następny odcinek.
A jak jest na elmocie ?
Karnet nie upoważnia do niczego, za parking pod strefą (o ile taki BĘDZIE) musisz zapłacić dodatkowe 5zł za wjazd JEDNORAZOWY.
Pewnie na walimiu taśmy w tym roku na patelniach rozstawione tak ,że oglądać będzie można z głębokiego lasu a najlepiej wcale.
A niestety trzeba będzie też poużerać sie z częścią obsługi rajdu.
Ale cóż , jak kochamy rajdy to trzeba i to przeżyć.
A karnet kupie tylko jak będzie taki nakaz np ,że nie wpuszczą mnie na strefe/ BK.
Nie widzę gdzie idą te pieniądze ,a żyjemy w czasach gdzie płace i wymagam.
Air Black
N3

Postprzez lapekrallyfoto » środa, 23 mar 2011, 19:19

co do obsługi rajdów to na polskim jest chyba najbardziej nadgorliwa. Wiem że inne wymagania i przepisy ale najgorzej jest ktoś za bardzo "wczuwa się" w rolę, i każe iść 500 metrów od trasy oesu w dodatku po metrowych chaszczach, bo ktoś przesadził w ustawianiu taśm :D
PRC Grupa Rajdowa
lapekrallyfoto
N2

Postprzez Cogonieznajom » środa, 23 mar 2011, 21:07

lapekrallyfoto napisał(a):co do obsługi rajdów to na polskim jest chyba najbardziej nadgorliwa. Wiem że inne wymagania i przepisy ale najgorzej jest ktoś za bardzo "wczuwa się" w rolę, i każe iść 500 metrów od trasy oesu w dodatku po metrowych chaszczach, bo ktoś przesadził w ustawianiu taśm :D

ale to jest temat o Elmocie (Świdnickim) :roll:
Co do patelni walimskich... jeszcze raz powtórzę (nie pierwszy i nie ostatni) - sa inne o wiele ciekawsze, spokojniejsze i dostarczające więcej ZDROWYCH emocji miejsca:) Po "erze WRC w Polsce" nic lepszego na patelniach już nie będzie (jedyna opcja na "+" to mokra po deszczu kostka).
Cogonieznajom
A6

Postprzez Gucio » środa, 23 mar 2011, 23:57

tomy halik napisał(a):Wystarczy do Walimia wjechać od Górnych Jugowic ( koło cmentarza) tak jak czasami leci odcinek lub od Sierpnicy (dalej) i odpada płacenie koło gminy.

Ja tak robię od kilku lat i nigdy nie płaciłem za Walim. przejeżdżasz między kordonem policyjnych radiowozów, kierujesz się autem w stronę patelni i przed nimi odbijasz w lewo na przełęcz. Jesteś w środku odcinka i masz wszystkich safety z biletami w du...e :)
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez zaszybki » czwartek, 24 mar 2011, 11:08

Zachęcam więc wszystkich kibiców, głodnych szeroko pojętych emocji (nie tylko związanych z rajdem ale również z parkowaniem, łamaniem lusterek i dłuższymi spacerami) na walimską kostkę!! :D Słowo harcerza, ze trzeba tam być, wszystkie inne miejsca to tylko marna namiastka.. :wink:
Ja z własnej nieprzymuszonej woli zwolnię jedno miejsce parkingowe w Walimiu i przeniosę się na dużo mniej ciekawe, bezsensowne i nudne partie.. i szczerze odradzam jechania gdzie indziej niż kostka!! :wink: Zostańcie w Walimiu proszę!! :lol:
zaszybki
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP