Wpisowe na Śląsku - dyskusja

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Postprzez SkandalRally » środa, 9 lut 2011, 12:34

Cebeer - trochę za bardzo wybiegasz w przód. Rozeznaj sytuację wśród kolegów w Pucharze i znajdź połowę chętnych którzy przyjadą na taką imprezę za takie wpisowe.
Poza tym nie chodzi o wynajmowanie agencji ochrony bo są grupy safety którzy przyjadą i za dużo mniejsze pieniądze zabezpieczą Ci profesjonalnie (bo wiedza o co w rajdzie chodzi) odcinek.

Masz testosteron - w centrum miasta przy okazji dużej imprezy. Sporo widzów, co drive, TVN Turo i co - 150 zł i płacz że dużo. Zapraszaliśmy do nas do pokazania sie pod Spodkiem zawodników zarówno RSMP jak i RPP. Może z jednej strony termin kiepski - bo testują przed Lotosem ale Ci którzy testów nie robią i maja nie daleko? Jest lepsza promocja niż pokazać rajdówkę w centrum aglomeracji? Całkowicie za darmo. Kilka godzin wręcza nagrody uczestnikom Sprintu i pojadą do domu. A w TVNie będą, w galerii zdjęć po Testosteronie, na portalach rajdowych w galeriach zdjęć...

Kraków, Rzeszów - wiesz ile kosztuje zmiana organizacji ruchy w centrum tych miasta? Wykonanie projektu, koszta jakie policzy sobie zarządca drogi za ustawienie znaków? Im ściślejsze centrum zamykasz tym większe są koszta. Zresztą... zobacz co sie dzieje dziś na rajdach. OSy przerywają bo jedzie z lub do kościoła wesele. Skończyły się czasy gdzie szło sie do wójta z flaszką i załatwiało się zamknięcie drogi. Teraz komisariat policji w dziurze małej musi mieć zgodę z komisariatu w dziurze większej a Ci z kolei chcą mieć zgodę wojewódzkiej. Bo się komendant boi że wyleci ze stanowiska. Jak już jest zgoda to środków zabezpieczenia wymagają więcej niż na WRC.
SkandalRally

Postprzez młody_FFRT » środa, 9 lut 2011, 20:19

No ale to przecież takie imprezy się odbywały i odbywają :shock: przykłady?? :
Będziński Rally Sprint
http://www.youtube.com/watch?v=jzlHOPFgTxw - na odcinku gdzie 3 L jechało

Kryterium uliczne Czechowice Dziedzice
http://www.youtube.com/watch?v=Ik1K4YCLLS4

Autowir w centum Ustronia (wpisowe 20 zł, zobaczcie ile ludu, w tym roku 60 załóg )
http://www.youtube.com/watch?v=VdS5SKITHpA
www.sport-klatka.pl
http://www.youtube.com/user/JimmyWRC
młody_FFRT
N2

Postprzez Cebeer » środa, 9 lut 2011, 23:00

startowałem i w Czechowicach, i w Będzinie, na Autowirze nie, choć parę kjsów w Ustroniu zaliczyłem, właśnie chodzi o takie imprezy jak w Będzinie, tylko trochę szybsze, żeby samochody jechały tak przynajmniej z 100km/h, a nie w najszybszym punkcie 80 a w 80% trasy poniżej 50 km/h. O ile wiem to Będzin nigdy nie narzekał na brak startujących. Gdyby tak poszerzyć te szykany do 3 biegu, usunąć opony z cięć, zaprosić kogoś z czołówki RSMP topowym głośnym sprzętem, dobrze nagłośnić imprezę to na bank były by z tego pieniądze! a i może więcej osób zapisywało by się do klubów, chciało wyrobić licencję żeby w takim czymś wystartować. Kluby miały by więcej członków, więcej kasy z składki rocznej, większą siłę przebicia w mieście ...
Cebeer

Postprzez kuba313 » czwartek, 10 lut 2011, 00:05

Cebeer, tylko weź pod uwagę, że te imprezy organizowane są na regulaminie KJS, nie trzeba żadnych licencji jak piszesz, idzie też za tym maksymalna średnia prędkość 50 kmh... co oczywiście we wszystkich imprezach poza "pachołkami" jest fikcją. Tylko czy zwiększanie prędkości przy próbie gdzie startują bardzo różni ludzie i różne wynalazki, do tego pomiędzy oglądającymi to w miarę z bliska ludźmi jest rozsądne? Ja bym się pod tym nie podpisał, bo wszystko jest fajnie do póki coś się nie stanie...
PS. W będzinie Swiftem GTI odcinałem prawie 2 bieg czyli było ok 100kmh, a startują też miśki po 400KM...
kuba313
N1

Postprzez !ADI! » czwartek, 10 lut 2011, 00:51

Ale się zastanówmy, jaki sens ma robienie prób w mieście? Szczególnie, gdy są zaszykanowane a przejechanie 2-3km zajmuje 4-5 minut? Szczególnie jeżeli to mają być rajdy licencjonowane. Bo po co ubierać się we sparcowdzianka i budować auto, żeby się po parkingu pokręcić, to się mija z celem. I niestety Zawiercie było tego smutnym przykładem. Szkoda mi było zawodników jadących w ten czas w 3L.

Za to Czechowice to było na prawdę coś niesamowitego jak na nasze standardy. Tłumy ludzi, szybka i ciekawa trasa, po za tym się nie zapętlała i to moim zdaniem byłby fajny odcinek nawet na SuperSpecialStage w 3L. Tak samo rajdy S4 organizowane w Sosnowcu: np 1S4 Rally czy Silesia Expo. To też były imprezy godne zapamiętania. Niby po mieście a można się było rozpędzić :D i nie było samych 90 (dziewięćdziesiątek, w stylu nie ciąć krawężnik).

I chyba większość się zgodzi, że kosztem 500m z długości każdego odcinka, można przeznaczyć na SSS tak żeby zrobiło się z tego ok 2km próby zamykającej rajd, ew jako pierwszy OS, póki większość jeszcze jedzie. Ale nie oszukujmy się, że z drugiej strony ciężko jest w mieście wyznaczyć taką trasę, żeby spełniała potrzeby wszystkich stron.

Oczywiście wiem jednak, że problemem może tu być koszt takiego odcinka. Nie dość, że potrzebna będzie dodatkowa ekipa, potrzebna tylko raz, no i także całe techniczne wyposażenie. Oczywiście można przenieść takie zabezpieczenie z pierwszego odcinka w pętli, ale to może okazać się logistycznie niewykonalne ew trudne. Bo kto by chciał dojechać na start odcinka, którego jeszcze nie "postawili":D
!ADI!
S1600

Postprzez loocky » czwartek, 10 lut 2011, 09:52

Przede wszystkim brakuje u nas osobnego regulaminu ramowego dla rallysprintow. Obecnie bazuje on na KJS i robienie szybkich prób czasem jest na granicy zgodności z regulaminami. KJS i rallysprint znacząco przecież się różnią.
loocky
N2

Postprzez MSG Racing » czwartek, 10 lut 2011, 10:27

Dokładnie. W sumie można to oprzeć jedno o drugie ale nie jest to łatwe i nieco mija się z celem. Szczególnie, że teraz typowych KJS się tak naprawdę nie robi.
Regulamin KJS długo się nie pojawiał i już myślałem, że Panowie Przewodniczący coś wymyślili w końcu mądrego i sensownego dla amatorów ale się zawiodłem. Myślę, że zamiast regulaminu KJS powinien powstać regulamin Sprintów. Raz, że byłoby to na czasie w stosunku do tego co się dzieje w kraju i co jest za jego granicami oraz czego chcą potencjalni zawodnicy. A dwa, że Sprint lepiej brzmi i łatwiej zrozumieć potencjalnemu sponsorowi.

Kiedyś jak dobrze kojarzę było coś takiego, że jak ktoś ma własny regulamin ramowy to może odbiegać znacznie bardziej lub nawet całkowicie od regulaminu ustalonego przez PZM. Jak to z tym było na prawdę to nie wiem.

Na Sprint po mieście można zapraszać zawodników z RSMP i RPP niezależnie czy to jest Super OS w 3L czy amatorka.
Fakt, że mogłoby być trochę szybciej ale trzeba pamiętać, że przy takiej trasie ludzie mogą stanąć znacznie bliżej w większej ilości. Z kolei oddalenie ludzi od trasy sprawi, że będzie mniej widać.
Jak widać na filmach z Holandii da się jednak u nich jest inne podejście i inna kasa (ustawianie bloków betonowych). Może kiedyś tak będzie u nas.

Myślę, że my na razie musimy rozpowszechnić ten sport i wyjść z zamkniętego grona. Do tego najlepsze są imprezy "małe" i tanie i często rozgrywane. Tak żeby było sporo jeżdżenia i żeby wziąć udział mogło jak najwięcej chętnych i zobaczyć mogło jak najwięcej ludzi, którzy się tym zarażą, zrozumieją i przekonają do tego. Potem można myśleć o większych i droższych imprezach.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Sejol » czwartek, 10 lut 2011, 10:55

Ja się będę upierał że aby było lepiej trzeba walczyć o szeroką prezentację swojej dyscypliny, PZM i AŚ to na tyle poważne instytucje że powinny poważnie współpracować z jakimiś mediami (nie motokibic.tv, który przestał chyba w ogóle działać), przecież jest u nas wiele gazet i programy regionalne. SPRT od tego sezony współpracuje z Onetem, Kajtek - Eurosport i TVP Sport. Oczywiście wiadomo że coś za coś ale nie koniecznie trzeba im płacić.

Polecam filmik http://www.nbportal.pl/pl/np/animacje/f ... /marketing warto go zobaczyć także dlatego że finał jest bliski naszym zainteresowaniom.
Sejol
N3

Postprzez loocky » czwartek, 10 lut 2011, 11:10

Sejol napisał(a):Ja się będę upierał że aby było lepiej trzeba walczyć o szeroką prezentację swojej dyscypliny, PZM i AŚ to na tyle poważne instytucje że powinny poważnie współpracować z jakimiś mediami (nie motokibic.tv, który przestał chyba w ogóle działać), przecież jest u nas wiele gazet i programy regionalne. SPRT od tego sezony współpracuje z Onetem, Kajtek - Eurosport i TVP Sport. Oczywiście wiadomo że coś za coś ale nie koniecznie trzeba im płacić.

PZM tak ale ma do wyboru wykładać szmal na Promocje sportu czy na Rajd Polski.
Decyzja nie jest łatwa.

a AŚ nie może promować dyscypliny tylko konkretne rundy, które to organizuje. Tak było w zeszłym roku Wisła i TVP Katowice.
loocky
N2

Postprzez Sejol » czwartek, 10 lut 2011, 12:05

Nie chodzi mi o promocję dyscypliny ale o współpracę, dzięki której przy każdej imprezie AŚ będzie miła zapewnione wsparcie medialne (przecież już na początku roku wiadomo jakie imprezy będą się odbywały), nie tylko TVP K-ce ale można też współpracować z prasą, która napisze w piątkowym wydaniu że w niedziele jest rallysprint a po nim zamieszczą coś na temat imprezy.
Sejol
N3

Postprzez loocky » sobota, 12 lut 2011, 11:09

ciekawy pomysl przyznam szczerze, teraz prawie kazde miasto ma jakas gazetke
loocky
N2

Poprzednia strona

Powrót do KJS