Pomoc dla Poczatkujacego

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Pomoc dla Poczatkujacego

Postprzez Bojka1838 » sobota, 11 gru 2010, 07:13

Siemka Wszystkim :D
Powiedzcie mi od czego mam zaczac zeby wziac udzial w jakiejs imprezie, powiedzmy ze samochod juz mam zrobiony, do miejscowego klubu sie zapisze, znajomy bedzie moim pilotem i co dalej???? normalnie przyjezdzam na miejsce kjsu i sie scigam? wiadomo jakies zgloszenie oplacenie skladki wczesniej ale jak to dalej wyglada juz na miejscu?? a i jak to jest z wytycznymi trasy, notatki kazdy sam robi gdzie jaki zakret czy dostaje sie gotowe? jesli nie to kiedy je zrobic? co z paliwem na oesie i ewentualna wymiana czegokolwiek, opon itp.? po kazdym odcinku mozna sobie dolac paliwa? naprawic cos? Sory za moje pytania ale naprawde jestem zielony w tych tematach, nigdy nie startowalem.. Pozdrawiam
Bojka1838

Postprzez Zajcev » sobota, 11 gru 2010, 10:22

Idealnym zrodlem wiedzy jest regulamin danej imprezy.

Aby startowac w KJSach/Kreciolkach nie musisz nalezec do klubu, przydaje sie to wtedy, gdy dany klub organizuje te imprezy, wtedy w zaleznosci od klubu sa szanse na znizke z wpisowym dla czlonkow, wtedy zapisanie sie do takiego klubu jest korzystne:)

Przed impreza zapoznajesz sie dokladnie z regulaminem, dowiadujesz sie gdzie jest biuro imprezy, tam udajesz sie na poczatku, wypelniasz formularz zgloszenia/lub tez oddajesz wczesniej wypelniony, oplacasz wpisowe, lub dostarczasz potwierdzenie przelewu, podczas tej procedury sprawdzane sa odrazu dokumenty, prawo jazdy, ubezpieczenie samochodu (OC i NW), przeglad, dowod rejestracyjny. Nastepnie dostajesz wymagane dokumenty, przewaznie jest to karta drogowa (no chyba ze jest to kreciolek, bez PKC z jednym odcinkiem) karte badania kontrolnego, naklejki, mapke itp.

Po odbiorze adminsitracyjnym udajesz sie na badanie kontrolne o wyznaczonej porze, tam sprawdzany jest samochod, wyposazenie bezpieczenstwa i podstawowe rzeczy:)

Jesli w regulaminie nie ma odnotowanego zapoznania z trasa, po badaniu przewaznie jest dosc duzo czasu, aby udac sie pieszo i opisac sobie trase, nalezy jednak pamietac aby dotrzec na odprawe:) W niektorych imprezach, zapoznanie odbywa sie w samochodzie i jedziecie po prostu w kolumnie po odcinku i opisujesz odcinek:) Jak zrobic notatki? Na poczatek tak aby Tobie bylo wygodnie, opis powinien byc przejrzysty i latwy do przetworzenia:) odcinki przewaznie maja 1km, wiec paliwa powinno starczyc, w zaleznosci od regulaminu, po odcinku mozna dotankowac:) czekajac na kolejny przejazd, tak samo dokonac podstawowych napraw w samochodzie:) Jesli chodzi o wymiane opon, to ta kwestie rowniez reguluje regulamin:)

Na wiekszosc tych pytan uzyskasz odpowiedz czytajac regulamin imprezy:) jak i regulamin ramowy KJS dostepny na www.pzm.pl
Wydaje mi sie ze to wszystko, jak o czyms zapomnialem to dopisze:) i sluze pomoca;)

Pozdrawiam
Zajcev
N4

Postprzez Bojka1838 » sobota, 11 gru 2010, 17:10

Dzieki za szybka odpowiedz, teraz juz mi to wszystko bardziej oczy otwiera :D Hmm a jak jest ze startami w PPAiK :?: Czy na tej samej zasadzie to sie odbywa :?: Bo to puchar automobilklubow i klubow wiec jesli jestem zapisany do miejscowego klubu zrzeszonego w PZMocie to smialo moge brac udzial :?: Wolalbym imprezy z odcinkami niz z placykami ale bedizemy brac co bedzie :) Pozdrawiam
Bojka1838

Postprzez Zajcev » niedziela, 12 gru 2010, 11:48

w PPAiK nigdy nie startowalem:) nawet nie bylem na takiej imprezie wiec nie wiem:)

Tak, odcinki to fajna sprawa, ja zaczynalem od placykow, ale jak sprobowalem przejechac sie w imprezie na odcinkach drogowych to pozniej juz w ogole nie chcialo mi sie startowac na placykach:) niestety takich imprez jest malo:(
Chociaz teraz w zimie nawet impreza na placykach daje frajde;)
Zajcev
N4

Powrót do KJS