Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez kmederski » piątek, 22 paź 2010, 17:17

Here are the provisional dates for the 2011 World Rally Championship.

Most rallies will run from Thursday to Sunday, however, event organisers are able to propose itineraries which deviate from this format by a day or two.

Keep an eye on wrc.com for news about rally schedules and please confirm with individual rallies (links below) before making travel plans.

Sweden: 10-13 February

Mexico: 3-6 March

Portugal: 24-27 March

Jordan: 14-16 April (Thursday - Saturday)

Italy: 5-8 May

Argentina: 26-29 May

Greece: 16-19 June

Finland: 28-31 July

Germany: 18-21 August

Australia: 8-11 September

France: 29 September - 2 October

Spain: 20-23 October

Great Britain:10-13 November
kmederski
N3

Postprzez rallyspeed » sobota, 30 paź 2010, 14:59

Wyobrażacie sobie, gdyby w 2004r Loeb zamienił sie z Solbergiem miejscami w zespołach, tytuły w gazetach " Solberg 8-krotnym mistrzem swiata" :lol:
Obrazek
rallyspeed
A5

Postprzez Glaniu » sobota, 30 paź 2010, 16:16

Chyba wbije kij w mrowisko ,ale Solberg to chyba jednak nie zdobylby tych 8 tytułów :)
Glaniu
N3

Postprzez michpetter » sobota, 30 paź 2010, 17:22

oczywiście że nie
w tym roku czyściłby drogę w Jordanii dla Ogiera - a na koniec sezonu to francuz by się cieszył z tytułu
michpetter

Postprzez Agrest » sobota, 30 paź 2010, 17:37

mysle ze by nie było takich tytułów, fakt ze cytryna jest chyba najlepsza rajdówka w historii ale auto samo nie jezdzi, mysle ze tutaj głownym czynnikiem jest geniusz Loeba nie umniejszajac oczywiscie Petterowi
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez MisiekClio » sobota, 30 paź 2010, 18:06

Zazwyczaj strasznie nie lubie tak kategorycznych stwierdzen, ale tym razem mnie korci zeby powiedziec, ze ja jestem przekonany, ze zaden inny kierowca nie bylby w stanie zdobyc tak nieprzerwanej dominacji. Moim zdaniem tu nie chodzi tylko o sama szybkosc, ale tez jakas nieprawdopodobna psyche Loeba.

Mysle, ze kazdy z Wielkich bylby w stanie Cytryna zdobyc po kilka tytulow, ale nie 8.
Jak sobie przypominam zalamania, wybuchy rozpaczy i agresji u takich ludzi jak Solberg, Gronholm, ale nawet Sainz, McRae itp. To mysle, ze tylko Tommi moglby probowac takiego wyniku, choc mam wrazenie ze w jego przypadku mogloby minimalnie zabraknac wlasnie predkosci...

Oczywiscie to moje wlasne prywatne zdanie i nikomu nie bede probowal go narzucac.
MisiekClio
N3

Postprzez Mad Max » sobota, 30 paź 2010, 18:51

Tylko nieubliżając nikomu jaką Loeb ma konkurencję ?? a jaka konkurencja była kiedyś
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Agrest » sobota, 30 paź 2010, 19:15

no niby tak, ale chyba nie uwazasz ze to jest wina Loeba
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez ictus » sobota, 30 paź 2010, 19:22

to nie tak ze nie ma konkurencji... on jest po prostu lepszy od wszystkich... zobacz ze o 2 miejsce jest zawsze konkretna walka miedzy 3-4 zawodnikami
http://www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
http://www.ictus.go.pl - online portfolio
ictus
N3

Postprzez michpetter » sobota, 30 paź 2010, 19:59

MisiekClio napisał(a):jestem przekonany, ze zaden inny kierowca nie bylby w stanie zdobyc tak nieprzerwanej dominacji

myślę że Marcus mógłby - ma doświadczenie z 2002 :D
szkoda że już zakończył karierę :(

Loeb jest niesamowicie szybki - ale ma też niesamowitego farta oraz perfekcyjny zespół zbudowany wokół niego
po prostu wszystko jest na swoim miejscu - i to jest tajemnica sukcesu

Loeb nie ma nad czym rozpaczać (może poza Ogierem w tym samym zespole ;)); kiedy miał ostatnio jakąś usterkę samochodu?
a jak coś idzie nie tak to zawsze można poświęcić kogoś aby zamiatał trasę z przodu albo zwolnił aby było kilka punktów więcej :/

wybuchy rozpaczy i agresji to część tego sportu - na końcu odcinka wolałem posłuchać Marcusa lub Colina niż nudnego Loeba
obecnie brakuje ciekawych osobowości w rajdach; przynajmniej Block się świetnie bawi :D

ictus napisał(a):to nie tak ze nie ma konkurencji... on jest po prostu lepszy od wszystkich... zobacz ze o 2 miejsce jest zawsze konkretna walka miedzy 3-4 zawodnikami

jeśli chodzi o walkę o 2 miejsce:
2005 - Solberg i Marcus walczą z samochodami żeby dojechać do mety
2006 - dominacja Marcusa
2007 - dominacja Marcusa
(Marcus zakończył karierę)
2008 - dominacja Mikko
2009 - dominacja Mikko
za wyżej wymienionymi zawodnikami była przepaść

przynajmniej w tym roku zapowiada się walka o 2 miejsce :)
ale gdyby nie zagrywki w Jordanii to Ogier dłużej by walczył o 1...
michpetter

Postprzez corados » niedziela, 31 paź 2010, 15:13

Mad Max napisał(a):Tylko nieubliżając nikomu jaką Loeb ma konkurencję ?? a jaka konkurencja była kiedyś

O jakie lata Ci chodzi? Przecież Seb ogrywał gwiazdy lat 90 i przełomu wieków Colina,Groszka, Martina,Sainza może rzeczywiście oni swoje najlepsze chwile mieli już za sobą, ale fakt faktem że Loeb niszczył ich regularnością :!:
corados
A6

Postprzez speedyzxz » niedziela, 31 paź 2010, 16:08

Dopowiem tylko że gdyby Loeba nie było w tym sezonie na trasach, przed Rally GB prowadziłby Solberg, przed Ogierem i Latvalą. Generalnie to ten który by wygrał miałby tytuł, a i Sordo będący troszkę z tyłu matematyczne miałby szanse. Ale to gdybanie
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Mad Max » niedziela, 31 paź 2010, 18:52

corados napisał(a):
Mad Max napisał(a):Tylko nieubliżając nikomu jaką Loeb ma konkurencję ?? a jaka konkurencja była kiedyś

O jakie lata Ci chodzi? Przecież Seb ogrywał gwiazdy lat 90 i przełomu wieków Colina,Groszka, Martina,Sainza może rzeczywiście oni swoje najlepsze chwile mieli już za sobą, ale fakt faktem że Loeb niszczył ich regularnością :!:

Rzeczywiście ich niszczył ?? chyba na asfalcie... poza tym oni kończyli swoje kariery a on zaczynał. Bardziej chodziło mi o to że np w takim sezonie 1998 ścigało się ze sobą 5 Mistrzów Świata, a na 13 rozegranych rajdach było 5 zwycięzców - o takiej konkurencji myślę(ciekaw jestem czy w tamtych czas też by sobie tak świetnie radził). To że Loeb jest piekielnie szybki to każdy wie ale niestety powiedzmy sobie szczerze że jego konkurencja najsilniejsza nie jest z małymi wyjątkami, dlatego większe wrażenie robią na mnie 4 tytuły Makinena niż 7 Loeba.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Anbarra » niedziela, 31 paź 2010, 23:32

Loeb moze nie tylko dlatego wygrywa ze jest obecnie najszybszy, ale jego speed i warunki pozwalaja mu jechac spokojnie kazdy rajd, bo wie ze i tak wygra w wiekszosci przypadkow, a na koniec i tak bedzie mistrzem, bo i tak nie ma obecnie kogos kto by mu solidnie zagrazal.

Ogier - to nazwisko moze warto bedzie zapamietac, gosc sie niezle rozwija.
Solberg - jeszcze nie powiedzial ostatniego slowa, gosc sie nie poddaje i za to duzy +
Hirvo - nie rozumiem jego slabego sezonu w tym roku, czyzby rok 2009 byl jedynie jak "one hit wonder"?
Latvala - w tym roku zaczal dojezdzac regularnie i nie dzwonil, chyba sie oplacilo, w przyszlym roku bedzie pewnie podbudowany tym faktem, moze jezdzac swoim tempem z 2009 bedzie szybszy :)
Sordo - popelnil duzy blad ze poszedl do francuskiego teamu z francuskim mistrzem swiata. Ja nie wierze ze on nie moglby pobic Loeba, jemu chyba nie bylo wolno...
Raikkonen - po obejrzeniu wynikow Kubicy, stwierdzam ze Polak lepiej by wykorzystal szanse ktora by dostal w postaci C4, a gwiazda F1 robila tylko show i kase.

Na tym niestety sie konczy tzw. czolowka w ktorej uwzgledniam gosci ktorych kiedys mozna zobaczyc gdzies na gorze (chociaz na jednym SS).
Ludzie jak Matt W., Ken B. - nie mam nic przeciwko jezdzie bogatszych ale z mniejszym talentem, byle by nie blokowali czasem rozwoju bardziej obiecujacych zawodnikow, taki Mattew spokojnie moze poprosic tatusia zeby mu dal Focusa czy Fieste a miejsce w polfabrycznym Focusie by sie zwolnilo dla kogo tam chcecie.

Zauwazylem tez jeszcze jedna rzecz: mam wrazenie ze poziom rywalizacji MS skonczyl sie wraz z wprowadzeniem systemu punktacji 10-8-6..., a potem 25-18-15... Teraz drugie miejsce jest warte 1/3 pukntow wiecej niz do roku 2003, wiec kazdy woli dowiezc pewne 8pkt niz ryzykowac o 2 wiecej. Gdy byly to 4 pkt roznicy, a traciles jak ta tamte dlugosci rajdow "tylko" 25 sekund, rozpoczynal sie atak a w efekcie chyba kiedys ktos nawet wygral :D

W roku 2003 Richard prowadzil chyba do rajdu australii czy dalej nie wygrawszy ani jednego rajdu, i mimo ze nie byl to jego najbardziej imponujacy sezon... Chociaz jesli mam byc szczery, to wtedy mialem 10 lat :P
Anbarra
A5

Postprzez ictus » poniedziałek, 1 lis 2010, 09:55

Anbarra napisał(a):Raikkonen - po obejrzeniu wynikow Kubicy, stwierdzam ze Polak lepiej by wykorzystal szanse ktora by dostal w postaci C4, a gwiazda F1 robila tylko show i kase.

jest jednak taka drobna roznica ze kubica startuje we wloskiej 2 lidze ewentualnie w "mocno" obsadzonych ME wiec jako tako porownania nie ma
http://www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
http://www.ictus.go.pl - online portfolio
ictus
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata