DAKAR 2010

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 12 sty 2010, 09:22

Krecik napisał(a):jak nie miał? oczywiście że miał.
szanse są do samego końca ....

Chodziło mi o równą walkę, a nie liczenie na nieszczęście innych.
Loeb1987
A6

Postprzez kremer » wtorek, 12 sty 2010, 13:23

Loeb rok temu rzeczywiscie wnik był zrobiony na nieszczesciu innych (te 2-3 miejsca wyzej), ale w tym roku była to rowna walka i rowne czasy w dziesiątce, ktore przyniosly efekty w postaci 6 miejsca na półmetku. To nie wina Hołka, ze taki Sousa nie mogl do dojcs czasowo. Spinał sie jeszcze bardziej i działy sie rozne dziwne rzeczy. Jakaby Hołek nagle zajmował 3 miejsce po awariach np. Sainza, Millera czy Peterhansela to wtedy mozna powiedziec "inni odpadali". Zreszta po co pisac to co jest oczywiste i ma potwierdzenie w czasach.
kremer
S2000

Postprzez lewy » wtorek, 12 sty 2010, 14:43

Holek tak czy siak udowodnil ze ma wielkie potencjal na dakar, jechal po profesorsku nie meczac sprzetu, uwierzcie mi ze on jechal swoim spokojnym tempem bo szanowal fure a mimo tego mial dobre czasy, a tu taka wtopa, nie dziwie sie ze chcialo mu sie plakac....
Obrazek
szutry the best!
lewy

Postprzez Krecik » wtorek, 12 sty 2010, 18:21

206-XS napisał(a):
Krecik napisał(a):ale awarię raczej spowodowało mechaniczne uszkodzenie przez być może jakiś kamień, nie jest to raczej wina auta

Być może tak było...aczkolwiek jakiś element okazał się za słaby. Zwróć uwagę, że navarra ma ogólnie problemy z przeniesieniem napędu. Ciągle coś się dzieje właśnie z układem przeniesienia napędu. Przykładowo VW jedzie praktycznie bez żadnych problemów, a auta gniotą na OS-ach równo i bez litości.
'

.......Ale to nie jest zwykła navarra...........

Kremer ma rację ... za rok będzie lepiej
Krecik
A5

Postprzez 206-XS » wtorek, 12 sty 2010, 18:54

Krecik napisał(a):
206-XS napisał(a):
Krecik napisał(a):ale awarię raczej spowodowało mechaniczne uszkodzenie przez być może jakiś kamień, nie jest to raczej wina auta

Być może tak było...aczkolwiek jakiś element okazał się za słaby. Zwróć uwagę, że navarra ma ogólnie problemy z przeniesieniem napędu. Ciągle coś się dzieje właśnie z układem przeniesienia napędu. Przykładowo VW jedzie praktycznie bez żadnych problemów, a auta gniotą na OS-ach równo i bez litości.
'

.......Ale to nie jest zwykła navarra...........

Kremer ma rację ... za rok będzie lepiej

Fakt to nie jest zwykła navarra to chiquita :wink:

Pzdr
...HOLO GO !!!!!...
206-XS
N3

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 12 sty 2010, 21:12

Na TVP1 Hołek mówił, że w przyszłym roku będzie auto którym będzie walczył o wszystko :)
Loeb1987
A6

Postprzez adamlen » wtorek, 12 sty 2010, 21:23

Właśnie miałem o tym napisać, może Orlen na pocieszenie obiecał nowe auto ale ciekawe jakie to będzie:)
A tak w ogóle to Przygoński jest w tej chwili 9 a to wyrównanie wyniku Czachora. Więc jeszcze awans o jedno oczko i będziemy mieli rekord :)
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez bzinek » wtorek, 12 sty 2010, 21:27

adamlen napisał(a):
A tak w ogóle to Przygoński jest w tej chwili 9 a to wyrównanie wyniku Czachora. Więc jeszcze awans o jedno oczko i będziemy mieli rekord :)

Dąbrowskiego nie Czachora,który najlepszy wynik miał będąc 10-tym

mam nadzieje, że Holo do jakiejś fabryki zawita :wink:
Leszek Kuzaj - Powrót Króla Młynarzy
bzinek
N3

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 12 sty 2010, 21:58

Fabryka jest tylko jedna ;) a w przyszłym roku możliwe, że nie będzie żadnej.
Loeb1987
A6

Postprzez adamlen » wtorek, 12 sty 2010, 22:17

bzinek napisał(a):
adamlen napisał(a):

Dąbrowskiego nie Czachora,który najlepszy wynik miał będąc 10-tym

mam nadzieje, że Holo do jakiejś fabryki zawita :wink:

Fakt to był Dąbrowski, za szybko myślałem :)

"Po cichu liczę na to, że uda mi się poprawić najlepszy w historii wynik Polaka - 9. miejsce Marka Dąbrowskiego" - powiedział Jakub Przygoński.

Oby Mu się udało.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez bzinek » wtorek, 12 sty 2010, 22:26

Loeb1987 napisał(a):Fabryka jest tylko jedna ;) a w przyszłym roku możliwe, że nie będzie żadnej.

jak coś to półtorej w woli ścisłości 8)
Leszek Kuzaj - Powrót Króla Młynarzy
bzinek
N3

Postprzez Ziggy » wtorek, 12 sty 2010, 23:07

Holo miał nadzieje, że Nissan wróci do Dakaru i po wyniku z 2009 prywatną Navara wezmą go do fabryki
Ziggy
A5

Postprzez kremer » wtorek, 12 sty 2010, 23:16

Tez o tym pomyslalem, że VW da sobie spokoj i beda VW do przejecia. Byloby ciekawie :) X-Raid jednak odstaje. Przygoński to dla mnie gwiazdka numer 1. Jeszcze pare lat i powinen dostac naprawde fabryke w KTM czy cos takiego. Nawet jako woziwoda :) . Tam niestety ciezko sie dostalc. Gdyb nie ta akcja z paliwem to bylby w okolicach 3-6 miejsca. Mam nadzieje, ze tym szybkim tempem dojedzie do mety, bo 6 albo 7 miejsce jest realne.
kremer
S2000

Postprzez RaQ » środa, 13 sty 2010, 00:07

kremer napisał(a):Jeszcze pare lat i powinen dostac naprawde fabryke w KTM czy cos takiego. Nawet jako woziwoda :) . Tam niestety ciezko sie dostalc..

Pytanie tylko czy za parę lat będzie jeszcze taka instytucja jak team fabryczny.
To co mamy obecnie w przypadku motocykli nazwałbym raczej dziwnym tworem, niż fabryką. Na kierowcę fabrycznego KTM wygląda jedynie Despres.

Dla porównania wystarczy sięgnąć pamięcią parę lat wstecz, gdy KTM wystawiał dwa mega mocne zespoły. Wtedy liderami byli nieżyjący już Fabrizio Meoni i Richard Sainct w teamie Gauloises a w Repsolu Nani Roma. Coma i Despres byli woziwodami, a oprócz nich jeszcze 3-4 innych zawodników, w tym tacy zawodnicy jak Esteve Pujol czy Alfie Cox oraz wszystkie te rodrigezy inne dziwne nazwiska latynoskie których spamiętać nie umiem.

Wychodziło po 10 zawodników stricte fabrycznych. Wtedy największe szanse na fabrykę miał Dąbrowski, który był u szczytu formy.

W tej chwili KTM to maluszki zespolik w porównaniu do tego co było. Oficjalnie barwy wozi chyba tylko Despres, a Coma jedzie w jakimś zespole będącym chyba tylko na wsparciu fabryki.

Dlatego szanse Przygońskiego oceniam na nikłe, producenci raczej masowo wycofują się z finansowania i przekazują swoje mniejsze zaangażowanie i wsparcie na zespoły prywatne.
Skoro Ulevalseter jedzie na drugim miejscu, to znaczy że epoka fabryk już minęła.

Trudno powiedzieć jak bardzo zaawansowany technologicznie jest Orlen Team i jak duży czarny las dzieli go od KTM w wersji Despres/Coma. Pewnie to przepaść. Dlatego tym bardziej należy się uszanowanie dla niego, po prostu idzie wszystko, jak Dąbrowski za najlepszych czasów.

Dla Hołowczyca najlepszym wyjściem byłoby przejęcie sprzętu w postaci evo lancera z ex-fabryki.
Nawet gdyby został zaangażowany do VW, to miałby tam rolę woziwody Sainza i reszty, a jak wiadomo woziwoda ma wyraźne restrykcje co do swojej jazdy, bo musi być "dawcą" w razie czego.

A to mi się nijak ma do postawy Hołka, który chce iść wszystko i wygrywać.

Narazie wszyscy mamy gorące głowy, poczekajmy na jakieś konkrety.
RaQ
A5

Postprzez Loeb1987 » środa, 13 sty 2010, 11:23

Jak Dakar był rozgrywany w Afryce, to Ule miał wsparcie fabryki. Jak jest obecnie to nie wiem. Wystarczy popatrzyć na top 10, jest sporo prywatnych zespołów na motorach klasy 450. Mają sprzęt przygotowany świetnie i można powiedzieć, że zrobili coś co ma przypominać teamy fabryczne.
Loeb1987
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata