66 Rajd Polski 2009

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez Tadeusz » środa, 24 cze 2009, 15:01

bartek.k napisał(a):
Tadeusz napisał(a):.
Rajd jest ubezpieczony i na pewno po rajdzie farmerzy dostaną grube odszkodowania ...

Nie wiem jak jest na RP z odszkodowaniami, jednak jak pokazuje praktyka z innych rajdów, dostac odszkodowanie to tak jakby trafic 5 w totka - czasami się trafia, ale b. rzadko. Stąd wynika, miedzy innymi, wrogie nastawienie wielu właścicieli gospodarstw stojących przy OS.

Inna sprawa, że my kibice, nie jesteśmy bez winy.

Chcesz mi powiedzieć że właściciel pola rzepaku które zostało przygotowane na oglądare ( przykład Wydminy ) i został na nim wykoszony pas zieleni o szerokości kilkunastu metrów nie dostanie za to odszkodowania? Hehe że co samowolka? Ktoś przyszedł w nocy i wykosił a może obcy zostawili znaki... miały być kręgi a wyszły pasy.
Mimo że Polska to nie stany jednak chyba jakieś prawo własności jest. Szansa na trafienie 5 to jakieś 1/50K więc ewidentnie EV- i ja osobiście na taki układ bez kwita od organizatora bym nie poszedł.
Uwielbiam zapach napalmu o poranku...
Tadeusz
N1

Postprzez RajducH » środa, 24 cze 2009, 16:28

http://www.autoklub.pl/25144,news.html

o co chodzi w wypowiedzi Oleksowicza ze jako jedyny jedzie autem s2000? (co z Sołkiem?) i ze startuje jako 67 załoga???? przeciez zgloszen jest duzo mniej:/

EDIT:
juz wiem - Oleksowicz jedzie jako 30 załoga, tylko numer ma 67 i troszke mu sie pomylilo:)
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez zachu » środa, 24 cze 2009, 16:35

Sołowow sobie odpuścił polski
Budżetu nie ma :wink:
zachu
A5

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 16:54

na grabowce i innych oesach przy wjezdzie do lasu z kazdej strony (nawet oesem) poustawiali zakazy wjazdu i straz lesna rozdaje mandaty.
takze nie ma opcji z wjazdem autem w las :(
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez RajducH » środa, 24 cze 2009, 17:01

eh cos czuje ze ten rajd ze wzgledow bezpieczenstwa bedzie najbardziej nastawionym rajdem przeciw kibicom w calym cyklu RSMS, jak tak dalej pojdzie to jutro przywioza klatki w ktorych bedziemy mogli stac a w piatek z rana beda zakladac kazdemu gps zeby nie wyszedl z dozwolonej strefy
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Marcin B » środa, 24 cze 2009, 17:07

machoony napisał(a):na grabowce i innych oesach przy wjezdzie do lasu z kazdej strony (nawet oesem) poustawiali zakazy wjazdu i straz lesna rozdaje mandaty.
takze nie ma opcji z wjazdem autem w las :(

Czy ja dobrze rozumiem, że nie ma ŻADNEJ możliwości wjechania na OS??...znaczy się spanie przy odcinku odpada?? czy cos zle zrozumialem(oby)????
Pozdrawiam
Marcin
Marcin B

Postprzez bercik » środa, 24 cze 2009, 17:19

No i z wielkiego rajdowego święta może być jedna wielka rajdowa lipa :cry: :x
bercik
A5

Postprzez bladybyk » środa, 24 cze 2009, 17:20

Chodzi tylko o tereny leśne?

Jeżeli to prawda to zostaje -
a) albo spać na oesie, ale nie w lesie i ewentualnie z buta iść
b)jeżeli na KAŻDEJ drodze dojazdowej do oesu są poustawiane znaki zakazu zatrzymywania (a tak zrozumiałem z tego co ktoś pisał), to zostaje kupno karnetu za 159 i stanie w tłumie...

Wyprowadźcie mnie z błędu, błagam!
bladybyk

Postprzez bercik » środa, 24 cze 2009, 17:26

Nie chcę tu być złośliwy czy cos w tym stylu ale wygląda na to że nasi wspaniali organizatorzy patrzą tylko jak nas wydymać i utrudnić nam życie. Ciekawe co na to powiedzą zagraniczni goście-kibice...
W sumie to po co wpuszczać kibiców na odcinki?? Skoro się spodziewają 250 tys ludzi to dzieląc to przez ilość miejsc dla kibiców w ciągu dnia to będzie nas pewnie po paredziesiąt tysięcy na jednym parkingu hahaha
bercik
A5

Postprzez menson » środa, 24 cze 2009, 17:27

Chyba nikt mi nie powie że np. przed zamknięciem drogi tzn oesu nie będzie można na niego wjechać??
menson
A5

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 17:32

Na os można wjechać.na tereny leśne nie.i od głównych dróg i wzdłuż os.na dojazdach do os postawili zakazy zatrzymywania.często bo obu stronach drogi
machoony
A5

Postprzez bartek.k » środa, 24 cze 2009, 17:35

Tadeusz napisał(a):
bartek.k napisał(a):
Tadeusz napisał(a):.
Rajd jest ubezpieczony i na pewno po rajdzie farmerzy dostaną grube odszkodowania ...

Nie wiem jak jest na RP z odszkodowaniami, jednak jak pokazuje praktyka z innych rajdów, dostac odszkodowanie to tak jakby trafic 5 w totka - czasami się trafia, ale b. rzadko. Stąd wynika, miedzy innymi, wrogie nastawienie wielu właścicieli gospodarstw stojących przy OS.

Inna sprawa, że my kibice, nie jesteśmy bez winy.

Chcesz mi powiedzieć że właściciel pola rzepaku które zostało przygotowane na oglądare ( przykład Wydminy ) i został na nim wykoszony pas zieleni o szerokości kilkunastu metrów nie dostanie za to odszkodowania? Hehe że co samowolka? Ktoś przyszedł w nocy i wykosił a może obcy zostawili znaki... miały być kręgi a wyszły pasy.
Mimo że Polska to nie stany jednak chyba jakieś prawo własności jest. Szansa na trafienie 5 to jakieś 1/50K więc ewidentnie EV- i ja osobiście na taki układ bez kwita od organizatora bym nie poszedł.

We fragmencie do którego się odnosiłem jest mowa o ubezpieczeniu i wypłacanych z tytułu odszkodowań ubezpieczeniach. Ma to miejsce np. w przypadku zniszczenia (podkreślam słowo zniszczenia) przez kibiców pól rzepaku lub połamania przez nich płotu. Jest wiele przypadków gdzie automobilkluby starają się jak mogą, aby nie wypłacic należnych z tego tytułu kwot odszkodowania. Skutecznym środkiem jest biurokracja i obarczenie właściciela obowiązkiem udowodnienia, że szkody wynikły w wyniku działania kibiców rajdowych.
Przypadek o którym Ty mówisz jest całkiem inny. Po prostu, jest to załatwiane przed rajdem a opłaty wnoszone są np. na podstawie umów wynajmu terenu.
bartek.k

Postprzez menson » środa, 24 cze 2009, 17:37

Pytam bo jade z południa polski i prosto na oes także pewnie w środku nocy bede na miejscu i myśle na oes sie wbić i zostac
menson
A5

Postprzez bladybyk » środa, 24 cze 2009, 17:40

Machoony, kolejny raz wielkie dzięki za informowanie nas!!

I jeszcze pytanie do Ciebie: na 100% jesteś pewien, że nie było żadnej tabliczki pod znakiem że tylko np. 26 czerwca ten zakaz obowiązuje? Czy po prostu zwykły znak zakazu?
bladybyk

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 17:51

Zakazy wjazdu do lasu są bez daty.wczoraj jeździliśmy po os i wjeżdżaliśmy do lasu bez problemu.dzisiaj w lesie na grabowce spotkaliśmy leśnika który stawiał kolejne zakazy,zawrócił nas i poinformował że dalej i w wielu miejscach stoi straż leśna i daje mandaty. Na os w miejscu gdzie nie ma lasu można spokojnie wjechać.podczas zapoznania też nie można było wjechać na os.
machoony
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata