Witajcie:)
Temat audycji archiwalnych powraca na tym forum bardzo często. Chyba jeszcze częściej pojawia się on w Waszych mailach... Sprawa nie jest prosta, a raczej nie była tak prosta jakby się wielu mogło zdawać. Wiąże nas koncesja, ZAiKS i różnego rodzaju prawa.. Mogę jedynie powiedzieć, że zamieszczanie takiego pliku jest tak samo „legalne” jak zamieszczenie mp3 jakiegoś utworu muzycznego... nie w tym rzecz jednak, żeby takich rzeczy zabraniać, ale postanowiliśmy w końcu sprawę uporządkować.
Radio otrzymało odpowiedni zgody itp. i możemy teraz takowe audycje zamieszczać w formie podcastów na naszej stronie:
www.odcinekspecjalny.pl a dokladniej na:
http://odcinekspecjalny.pl/index.php?op ... &Itemid=32
W zakładce podcasty/audycje archiwalne będziemy zamieszczać audycje archiwalne – jeśli chcecie oczywiście...
Możemy to robić w sposób odpowiednio sformalizowany. Mam nadzieje, że rozumiecie nas, że nie możemy wrzucać audycji do podcastów tuz po jej zakończeniu.. Byłoby to mało rozsądne rozwiązanie, bo zabrało by to słuchaczy „wydania głównego”... a słuchacze w bardzo, ale to bardzo istotny sposób wpływają na kształt każdej konkretnej audycji. Nie chcemy, żeby coś w tej kwestii sie zmieniło.
Moja propozycja jest taka, że audycję będziemy wrzucać po upływie 1-2 tygodni od emisji na żywo. Może to być niepisana reguła, ale taki pomysł chodzi mi po głowie. Jeżeli macie inne propozycje serdecznie zapraszam do dyskusji.
Oczywiście dysponuję bardzo dużą bazą archiwalnych audycji i dźwięków, odgłosów rajdowych jeszcze nigdy nieemitowanych. Będziemy je zamieszczać na serwerach, a pierwsze podcasty juz są dostępne. Docelowo będziemy dysponować bardzo dużą bazą, a jej wrzucenie wymaga jedynie czasu. Więc cierpliwości, ok?
Pozdrawiam życząc Wesołych Świąt i zapraszam do dyskusji i Waszych opinii.
p.s. usunieto nas z naszej-klasy... ale walczymy!
Karol
www.odcinekspecjalny.pl