Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez kowar1 » poniedziałek, 7 lip 2008, 23:08

Odnośnie tego materiału z TVN, był przejaskrawiony, jak to w tv. Ale panowie z kierownictwa rajdu - pan rzecznik na spółkę z panem Oziębło sami sprowokowali taką reakcję mediów, plotąc bzdury o najlepiej zabezpieczonym rajdzie. No więc na zasadzie przekory samo nasuwa się pytanie, jeśli ten najlepszy, to jakie są te gorsze :?:
Niestety panowie Oziębło i spółka srają we własne gniazdo, przyczyniając się do psucia wizerunku rajdów :? aby tylko nie przyznać, że spartolili swoją robotę, organizując rajd chyba w myśl zasady "jakoś to będzie" ... Jak widać, tym razem nie wydało...
Jedno, co muszę przyznać, to że np na Elmocie też były miejsca, gdzie włos się jeżył na głowie (np ten wał w Burkatowie, spadanie do Walimia i inne), tam jednak jakoś się udało. Ale już na Świdnickim, mimo że było znacznie mniej kibiców, doszło do dość przypadkowej tragedii. Teraz splot tylu złych zdarzeń na subaru. Trwa fatalna passa...
Jedyna nadzieja, że jeśli teraz media nagłośniły tę sprawę, i pokazały niestety bardzo nieciekawy obraz naszego sportu jako jakieś chaotycznej corridy wśród nadlatujących samochodów ( bo tak to wyglądało na relacji "Faktów), to będzie to wreszcie impuls do wzięcia się za najbardziej kulejące sprawy. Chyba, że PZMot na czele z panem Górskim będą udawać, że nic się nie stało.... U nas wszystko jest możliwe...
Ale jednak smród poszedł w Polskę, wszyscy zobaczyli ten najlepiej zabezpieczony rajd z jego najgorszej strony. To musi wywołać jakieś działania. A przynajmniej powinno.
"Jeździł koncertowo!" - Sobiesław Zasada o Januszu Kuligu

Życie bez rajdów powoduje raka i choroby serca
kowar1
N3

Postprzez Beret » poniedziałek, 7 lip 2008, 23:16

tylko przecietny kowalski uslyszal co sie dzieje na najlepiej zabezpieczonym rajdzie... to co sie musi na innych, gorzej zabezpieczonych dziac??
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez aLLy » wtorek, 8 lip 2008, 02:38

Witam, zapraszam do ogladniecia mojej relacji z Rajdu Subaru

http://pl.youtube.com/user/allyNHYO
aLLy

Postprzez Ziggy » wtorek, 8 lip 2008, 08:51

aLLy napisał(a):Witam, zapraszam do ogladniecia mojej relacji z Rajdu Subaru

miejscówki w niektórych ujęciech bardzo "mądre" np. 3.06
i czemu tu się dziwić

prawda jest taka, że prawdziwych kibiców znających się naprawdę na rajdach jest coraz mniej na oesach. Duży odsetek oglądających jest z przypadku. My mamy mentalność jaką i mamy i trudo jest zapanować na tłumem ludzi w dodatku niedoinformowanym gdzie powinni stać na trasie rajdu i jak się zachopwać w razie wypadku czy też innego zagrożenia. Ciekawe jakby zrobił ankietę na oesie ile ludzi zna telefon alarmowy (nie 112 jak to było na filmach). Z roku na rok jest coraz gorzej, ten rajd nie jest odosobniony.
W PZM powinna powstać grupa, która zajmię się problemem zapezpieczenia rajdów i wdrażać jak najszybciej zmiany, bo za kilka lat nie będzie w Polsce rajdów. Dodatkowo powinny poleciec głowy "winnych" za ten rajd i skończyć się "posystemowe układziki". Póki co jest podobnie jak w PZPN, siedza przy korycie i dla nich jest ok, nie widzą, że niszczą ten wspaniały sport.
Odmłodzić pzm !
Ziggy
A5

Postprzez Driv » wtorek, 8 lip 2008, 09:02

Panowie czytam to wszystko i jestem w lekkim szoku. A czasem to nawet włos jeży mi sie na głowie. Wielkie deklaracje w watku pt "zabezpieczenie odcinkow" o tym żeby brać sprawy w swoje ręce i co ?

Piszecie że zabezpieczenie kulało itp jednocześnie popierając to filmikami i zdjęciami. Wynika z tego że byliście na miejscu. I co ?

Czy naprawde tak trudno po pierwszej wylotce na zdradliwym zakręcie wyjść ze 40 metrów pod prąd oesu i ostrzec pozostałych zawodników ze "nie trzyma" ??? Sposób jakże często praktykowany wpod kaniec lat 90-tych. Sam uniknąłem dzięki temu kilku odjazdów w plener. Bo ktos pomyslał. Bo miał rozsądek i nie przyjechał na rajd oglądać masakry i fastiwalu dzwonów tylko rajd

Czy nie jest czasem tak że obecnie już 99 % osób jeżdżących na rajd jedzie tam w nadzieji obejżenia "krwawego widowiska"
?
Czy naprawde cieszylo was oglądanie samochodów wpadających na siebie ? W świetle tych wydażeń wasze deklaracje "zróby coś by uratować ten sport" sa ..... no właśnie jakie ?

Wszystkiego dobrego
Driv

Postprzez Krzysiek_WrC » wtorek, 8 lip 2008, 09:30

kremer napisał(a):
co do policji ja nie mialem problemu - zauwazylem ze wiekszosc to chlopaczki ktore chyba aspiruja do miana policjantow ? w szkole ? nie za bardzo wiedza oco chodzi.

Większosc to była prawdopodbnie z tych co zamiast wojska odbywają służbę w Policji.Stąd tak wiele młodych policjantów,zresztą było widac.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Ziggy » wtorek, 8 lip 2008, 09:47

Driv wkładasz wszystkich do jednego worka, nie każdy się tak zachowywał więc nie generalizuj
pozdr
Ziggy
A5

Postprzez Jucek » wtorek, 8 lip 2008, 09:58

Napisalismy list otwarty do pzm. zbieramy podpisy
Zainteresowanych zawodnikow, bioracych udzial w subaru prosze o kontakt, wtedy przesle Wam wzor listu do przeczytania.
List zostanie wyslany do zg pzm i opublikowany w necie.

jucekrally@interia.pl
gg 3389645

Michal Jucewicz
GG 3389645
Jucek
N3

Postprzez aLLy » wtorek, 8 lip 2008, 11:38

Ziggy napisał(a):
aLLy napisał(a):Witam, zapraszam do ogladniecia mojej relacji z Rajdu Subaru

miejscówki w niektórych ujęciech bardzo "mądre" np. 3.06
i czemu tu się dziwić

prawda jest taka, że prawdziwych kibiców znających się naprawdę na rajdach jest coraz mniej na oesach. Duży odsetek oglądających jest z przypadku. My mamy mentalność jaką i mamy i trudo jest zapanować na tłumem ludzi w dodatku niedoinformowanym gdzie powinni stać na trasie rajdu i jak się zachopwać w razie wypadku czy też innego zagrożenia. Ciekawe jakby zrobił ankietę na oesie ile ludzi zna telefon alarmowy (nie 112 jak to było na filmach). Z roku na rok jest coraz gorzej, ten rajd nie jest odosobniony.
W PZM powinna powstać grupa, która zajmię się problemem zapezpieczenia rajdów i wdrażać jak najszybciej zmiany, bo za kilka lat nie będzie w Polsce rajdów. Dodatkowo powinny poleciec głowy "winnych" za ten rajd i skończyć się "posystemowe układziki". Póki co jest podobnie jak w PZPN, siedza przy korycie i dla nich jest ok, nie widzą, że niszczą ten wspaniały sport.
Odmłodzić pzm !

do tego typu ujec uzywam statywu a sam uciekam het het , wiec spokojnie z komentarzami tego typu
aLLy

Postprzez GrzegorzChyla » wtorek, 8 lip 2008, 11:46

Krzysiek_WrC napisał(a):to odrazu staneły mi przed oczami zdjecia z wypadku Bublewicza
[...] Co do Straży to na moje oko też się guzdrali z pomoca,już nie pisząc o przyjeżdzie.
Jak dobrze patrzyłem na zegarek to wyciąganie trwało ok 45-50 minut.

to ja uzupełnię: w przypadku Bublewicza karetka była na miejscu po ok. 12 minutach od wypadku, straż po 23. Wyciąganie "Bubla" z samochodu trwało ok. 23 minuty (od przyjazdu straży).
I w karetce był lekarz, tyle że (co zostało potem wytknięte) nie był to lekarz anestezjolog albo inny specjalista od udzielania pierwszej pomocy na miejscu wypadku (zaopatrzenie przeciwwstrząsowe).

Wniosek: po tylu latach jest znowu gorzej niż wtedy... I pamiętajmy że wtedy nie było telefonów komórkowych.
GrzegorzChyla
N3

Postprzez misiek_wrc » wtorek, 8 lip 2008, 14:34

http://www.pzm.pl/userfiles/file/sport_ ... enstwa.pdf

INTERPRETACJA PRZEPISÓW
DOTYCZĄCYCH
PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA
PODCZAS WYPADKU NA ODCINKU SPECJALNYM

Proszę o przeczytanie na przyszłość, może nam się kiedyś to wszystko przydać..

Nr alarmowy: +48 601 100 777 ( Zapiszcie sobie go w komórkach )
..:: !! QHR MAJCHER OGIEN NA TLOKI !! ::..
misiek_wrc
A5

Postprzez Góral » wtorek, 8 lip 2008, 14:46

To ja dodam to co już wcześniej wrzuciłem.
Instruktaż bezpieczeństwa w motorsporcie:

http://www.fiainstitute.com/resources_a.htm - Filmy dotyczące sędziowania, ratownictwa oraz pomocy medycznej

http://www.fiainstitute.com/documents/driver_guide.pdf - Instrukcje dla kierowców dotyczące kwestii bezpieczeństwa
"The only thing in the world worse than a fake Rolex is a real one" J. Clarkson
Góral
N2

Postprzez mortonrally » wtorek, 8 lip 2008, 14:57

POGANUS ; WALDEK ; ADAŚ -- GOOO !!!!!!!!!!!!
Obrazek
mortonrally
N3

Postprzez jazzzy » wtorek, 8 lip 2008, 18:39

doczekalismy sie wreszcie oficjalnego stanowiska Policji na temat przerwania rajdu

http://rajdy.autoklub.pl/20715,news.html

po przeczytaniu nasuwa sie spostrzezenie ze byly zgrzyty miedzy smerfami a gargamelem (czytaj organizatorem) wiec Policja skorzystala z uprawnien i rajd odwolala pomimo ze zadnego wielkiego konkretu nie podali bo podobne watpliwosci mozna znalezc na kazdym rajdzie

ludzie chodzacy po odcinku, stojacy tam gdzie nie trzeba, jakies dzwony
to sie znajdzie prawie zawsze a tym bardziej bylo obecne i dokumentowane na rajdzie Krakowskim ktorego nikt nie odwolal

a jak wszyscy pamietamy niezle jaja wyszly jak po zerowce zaczely sie wycieczki a zza zakretu smigal na ludzi Tomek Kuchar

a pozniej takie kwiatki

Obrazek

na cale szczescie w tamtym miejscu nikogo nie potracono ale na wyjsciu prekosci byly > 100 km/h
jazzzy
N3

Postprzez zachu » wtorek, 8 lip 2008, 19:30

jazzzy napisał(a):a jak wszyscy pamietamy niezle jaja wyszly jak po zerowce zaczely sie wycieczki a zza zakretu smigal na ludzi Tomek Kuchar

Dokładnie sam się wtedy nocno zdziwiłem gdy nagle po przejeździe jednej zerówki wyskoczył Kuchar a ludzie cały czas spacerowali po odcinku. A wracając do rajdu subaru na początku byłem wściekły na policję że odwołała drugą pętlę ale teraz widzę, że była to słuszna decyzja szkoda kibiców którzy przejechali czasem po kilkaset kilometrów żeby zobaczyć co najwyżej wolne przejazdy i oczywiście zawodników zwłaszcza z PZM-otu którzy zapłacili wpisowe i przejechali tylko 1 odcinek.
I jeszcze takie pytanko ma ktoś zgrany ten wywiad z Czopikiem z TVNu ?

Właśnie znalazłem na YT filmik zostawiam bez komentarza: http://www.youtube.com/watch?v=1cYy5436wwk

A tutaj 2 fotki dla rozluźnienia atmosfery
Fajnie oklejenie seja sympatycznej załogi nr. 170 Ewa Niezabitowska i Michał Bojar, niestety załoga nie dotarła do mety
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6af0b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83c ... 6d333.html
Ostatnio edytowano wtorek, 8 lip 2008, 20:57 przez zachu, łącznie edytowano 1 raz
zachu
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP