Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez xsarawrc » poniedziałek, 7 lip 2008, 20:57

To może teraz ja od siebie...
Miałam w pół przyjemnośc startowac w tym rajdzie.Po dłuższej przerwie
wróciłam na prawy fotel pełna radości i pozytywnego nastawienia.
To co się działo od soboty przeszło moje najśmielsze oczekiwania!
Pierwsza akcja miała miejsce tuż po wypadku Ariela który jechał 2 auta
przed nami.O fakcie jego wypadku dowiedziałam się przed następnym
PKCem od Dobrowolskich którzy pytali się czy widzieliśmy gdzieś auto
Ariela po drodze bo oni nic nie widzieli,a na mecie była awantura,że
nie udzielili pomocy!
Po przyjeżdzie Michała Streera poszłam do niego i on również ze swoim
pilotem nigdzie nie widzieli Arielowozu...Nogi się pode mną ugieły!!
Szybkie telefony do rodziny Ariela i tyle co się dowiedziałam wmiarę
uspokoiło mnie ale fakt tego,że nikt nie pokazywał ani krzyża na
Oesie,ani nie hamował nas
było już znakiem,że organizacja do bani!
Drugi dzień zaczął się od zamieszania przed 1 oesem.Wolny przejazd i
droga alternatywna...Nikt nie przewidział tego w czasach
dojazdówki,więc szło się grubo żeby nie złapac spoźnienia.Oczywiście
organizator nie spodziewał się chyba,że Limanowa będzie cała
zakorkowana i ludzie mieszkający tam będą tak wrogo nastawienie do
rajdu.I tak...złośliwe zajeżdzanie drogi,nie wpuszczanie zawodników w
korku to była norma.Na nas z przeciwka napadł "Pan"busem i chciał w
nas uderzyc!Mielismy farta w przeciwności do jednej z innych załóg...
Myśmy złapali 2 min spoźnienia bo ktoś mądry wymyslił,że z powodu
ciasnego podjazdu pod PKC piloci biegli 400 m pod górę żeby podbic
kartę,a nastęnie dalej na start.Wszystkich z początku zawracali za
startem i był mega BURDEL!Oki,ochłonęłam i lecimy na ostatni oes.Tu
opóźniony start z powodu wesela.Do tego dowiadujemy się,że z ostatniej
pętli lecimy tylko TEN oes.Maskara!Z mety oesu do Łapanowa,potem
Dobczyce i znowu koło 50 km dojazdówki dla oesu 14 km.Kiedy na
regrupingu dowiedzieliśmy się,że rajd odwołany to uwierzcie,że wszyscy
się cieszyli!!Już wcześniej był plan żeby ostentacyjnie oddac karty i
się wycofac ale jak widac warto było chwilę zaczekac.
Kolejna żenująca sytuacja to wyjazd z serwisu do Krakowa.Dali nam 55
min więc biorąc pod uwagę korki które tworzyły się w Kraku to było
minimum.
Jakież było nasze zaskoczenie kiedy zastaliśmy korek przy...wyjeżdzie
z serwisu!!!
Ciężarówki,kibice,serwisy z lawetami,rajdówki...
Wyskoczyliśmy z pilotem załogi przed nami i zaczeliśmy kierowac ruchem
bo policjanci patrzyli tylko co się dzieje!ŻENADA!!
Wszyscy odpuściliśmy sobie spinanie się do Krka ale udało się dotrzec w
czasie.
Tam ku naszym przypuszczeniom nikt nie dał mikrofonu zawodnikom bo się
bali bluzgów jakie wszyscy szykowaliśmy sobie po cichu w myślach...
Oczywiście odbiór dokumentów wydłużał się na maxa bo prostesty itd,a
wiadomo jak Kraków lubi zbierac kary za wszystko,więc płacic jeszcze
za nieodebranie to by była paranoja!

Sory,że taki długi post ale nie mogłam sobie darowac nieopisania
sytuacji!

Pozdrawiam,
Martyna Zarębska
xsarawrc
N1

Postprzez jazzzy » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:05

xsarawrc napisał(a):Sory,że taki długi post ale nie mogłam sobie darowac nieopisania
sytuacji!

nic nie szkodzi, kazdemu cisnienie skoczylo na to co sie tam dzialo

nie pojezdziliscie sobie na rajdzie to tutaj na forum mozecie sobie spokojnie 'jezdzic' po rajdzie
jazzzy
N3

Postprzez schwepes » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:11

Góral napisał(a):Takie prawo telewizji, ale nie było w tym materiale tezy, że rajdy to sport szaleńców.

"Co zrobić, żeby polskie trasy nie były trasami śmierci" czy komentarz dotyczący zabezpieczenia Rajdu Polski były nie na miejscu. Szczególnie przywołanie RP, który moim zdaniem dzieli przepaść w stosunku do innych rajdów, a byłem na wszystkich tegorocznych rundach MP.
schwepes
A6

Postprzez RaQ » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:12

Opinia Martyny pokrywa się idealnie z opiniami innych zawodników, które miałem okazję usłyszeć. Dlatego tym bardziej irytująca jest hipokryzja padająca z ust Pana Oziębło i jego świty, którzy plotą bzdury o doskonałej organizacji rajdu. No z kogo oni próbują robić idiotów...

Tu już nie chodzi o sympatie czy antypatię do danych grup organizatorów lub regionów rozgrywania rajdów. W tym momencie weszliśmy na sprawy bezpieczeństwa, bo wydarzyły się wypadki, które mogły skończyć się wręcz śmiertelnie. Oprócz tego fatalne podejście organizatorów do zawodników potwierdza tendencję upadkową tego sportu. W tym momencie należy się naprawdę zastanowić co dalej.
RaQ
A5

Postprzez Góral » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:14

Szłeps - porównaj przywołane zdanie np. do "Kierowcy-samobójcy szaleją na podkrakowskich wsiach" lub "Masakra na rajdzie" lub "Szaleńcy zabijają fotografów". Cytowane zdanie wcale nie odbiega od mojej prywatnej opinii.
"The only thing in the world worse than a fake Rolex is a real one" J. Clarkson
Góral
N2

Postprzez killer wrc » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:18

Kiedy w końcu ktoś dobierze sie do d.. tym którzy odpowiedzialni są za taki syf jaki miał miejsce na Subaru?Dla mnie po takim skandalu organizacyjnym cały PZM jest do wymiany.
Hoło Go!Kajto Go!
killer wrc
A5

Postprzez mortonrally » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:30

co do wypadku Ariela niestety udało nam sie z kolega dobiec dobiero gdy przejezdzala zaloga nr 34 pobieglismy dalej hamowac innych w tym samym momencie ledwo co wyszedl Ariel zatrzymalismy zaloge nr 35 Mirka z Pawlem potem kolejne Budynia Kropka Grzyba itp. Co do samego wypadku to paranoja gdy czekalismy na "erke" Ariel polozyl sie na trawie bo mial troche kregi ponaciagane. Zjawila sie erka ktos z mózgich " wzial Ariela "pod pachy" i zaprowadzil do erki spostrzegajac sie ze trzeba zalozyc kolnierz. Anke umiescili na desce i zaczeli wynosic dodam ze kat z lasu wynosil gdzies 50's Jak ja wynosili to az zamarlem.Slizgali sie po mokrych lisciach itp szczescie ze nikt sie nie przewrucil.

Kolejny wypadek Mirek z Pawłem - nic nie pomogl wczesniejszy przyklad. Straz zjawila sie po 20 min widzac pierwszy raz na oczy klatke. Był z nami kolega strazak ktory chcial wytlumaczyc kolegom z Ochotniczej strazy ze nozycami nalezy ciac pod ukosem a nie na wprost to uslyszal ze nie ma munduru i zeby "odeszedl w bezpiecznym kierunku. Byla z nami rowniez obecna osoba ktora konstrulowala ta klatke i chciala powiedziec strazaka gdzie najlepiej i najszybciej ja rozciac - uslyszla ze nie kieruje akcja. W ten pojawil sie po 30 min czarny jeep "C" wysiadl pan i mowi zeby sie odsunac bo nic sie nie stalo. Padlo haslo "leci helikopter" mowimy z kolegami chodzcie ulozymy krzyz z ludzi lub wydeptamy. Nagle rzucilo sie 5 policjantow zebysmy nie wchodzili na pole i ktorys z "madrych" stwierdzil ze jestesmy przewrazliwieni. Ale po przemysleniu po 15 min wpadl na genialny pomysl ze mozna wydeptac krzyz i porposil 10 osob na pole. Po calym zajsciu rozwalil nas pan z czarnego jeepa "C" mowiac " dziekujemy za akcje nic sie nie stalo !!" ludziom opadly rece. Ale stwierdzil ze nie bedzie z nikim dyskutowal i odjechal.
Aha zrobil jeszcze zdjecie i powiedzial ze w zyciu juz nie dostaniemy na zaden rajd w Polsce akredytacji.
POGANUS ; WALDEK ; ADAŚ -- GOOO !!!!!!!!!!!!
Obrazek
mortonrally
N3

Postprzez boss » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:32

rallyfan2 napisał(a):W faktach bylo o rajdzie negatywne pokazali dzwony http://www.tvn24.pl/fakty.html .

"w faktach po faktach porozmawiam z 4-krotnym mistrzem Polski.... Tomaszem Czopikiem..."

hahahahaha... niezłe jaja... i to mówił Durczok, prawie że kierowca rajdowy... TVN do domu!
boss
A5

Postprzez schwepes » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:35

boss napisał(a):"w faktach po faktach porozmawiam z 4-krotnym mistrzem Polski.... Tomaszem Czopikiem..."

hahahahaha... niezłe jaja... i to mówił Durczok, prawie że kierowca rajdowy... TVN do domu!

raz A6, 2 razy N-ka, raz generalka = 4
schwepes
A6

Postprzez www.rajdy.olsztyn.pl » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:37

Kolego boss, po pierwsze twój post chyba jest nie na miejscu, proponuję Ci stronę onet.pl albo wp.pl do dyskusji na takim poziomie:)
A po drugie polecam stronę Google.pl zanim kogoś wyśmiejesz za złe informacje ;)

Tomasz Czopik:
Rajdowy Mistrz Polski - rok 2003
Rajdowy Mistrz Polski w grupie N - rok 2002
Rajdowy Mistrz Polski w grupie N - rok 2000
Rajdowy Mistrz Polski w klasie A-6 - rok 1997
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lip 2008, 21:41 przez www.rajdy.olsztyn.pl, łącznie edytowano 2 razy
"wolniej wolniej mamy przewagę"

www.Doktor-Abram.pl
www.rajdy.olsztyn.pl
N2

Postprzez ŁukaszWRC » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:38

boss napisał(a):"w faktach po faktach porozmawiam z 4-krotnym mistrzem Polski.... Tomaszem Czopikiem..."

Czopik był raz mistrzem w generalce, dwa razy w ence i raz w A6, więc wszystko się zgadza.
boss napisał(a):hahahahaha... niezłe jaja... i to mówił Durczok, prawie że kierowca rajdowy... TVN do domu!

Ja nie widziałem nic złego w pytaniach Kamila. Co innego materiał filmowy w tle...
ŁukaszWRC
A5

Postprzez mati_WRC » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:55

Dotarłem na miejsce tego dzwona (pug + C2 w lesie) dopiero po akcji ratunkowej, jak nadjechała laweta żeby wyciągnąć auta z lasu.

Kręciło się tam kilku z ochroniarzy - zagadałem do jednego, żeby dowiedzieć się co z załogami, w momencie kiey odpowiadał nie zwróciłem nawet uwagi na to co mówił, lecz na ogromny odór alkoholowy z okolic jego twarzoczaszki! Powtarzam - ochroniarz z zabezpieczenia!
http://www.cherubicstudio.pl CherubicStudio

..::Uzależniony od zapachu rajdowego paliwa::..
GG: 5422949
mati_WRC
A5

Postprzez Kubus » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:58

mortonrally napisał(a): Po calym zajsciu rozwalil nas pan z czarnego jeepa "C" mowiac " dziekujemy za akcje nic sie nie stalo !!" ludziom opadly rece. Ale stwierdzil ze nie bedzie z nikim dyskutowal i odjechal.
Aha zrobil jeszcze zdjecie i powiedzial ze w zyciu juz nie dostaniemy na zaden rajd w Polsce akredytacji.

Apropo Pana z czarnego jeepa "C" - po wypadku masakrze, gdzie wypadły 4 auta + potrącony kibic ten sam Pan kazał nam stanąć w miejscu gdzie i tutaj uwaga - przed chwila potrąciło kibica. Ponieważ przy pierwszym przejeździe stałem obok tego potraconego faceta kategorycznie odmówiłem argumentujac ze tam przed chwilą leciało auto jedno za drugim. Na to Pan "C" wskazał miejsce za latarnia. W latarnie ta przywaliła renówka bodajże Serafina. W związku z tym poraz kolejny oświadczyłem Panu C że tam tez nie jest bezpiecznie (dodam że siedzieliśmy wtedy na wewnetrznej zakrętu, od drogi oddzielał nas rów + jakies 50 metrów łaki na wzgórzu). Naszczeście chwile poźniej dostalismy informacje że rajd został odwołany. Naszczęście bo mogłoby dojść do jakieś tragedii
www.facebook.pl/rajdomaniacy/
Kubus
A5

Postprzez boss » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:58

ok mój błąd przyznaję się!

ps. Onet? no bez jaj...
boss
A5

Postprzez mati_WRC » poniedziałek, 7 lip 2008, 21:58

mortonrally napisał(a):Aha zrobil jeszcze zdjecie i powiedzial ze w zyciu juz nie dostaniemy na zaden rajd w Polsce akredytacji.

Bo on ma dużo do gadaniu przy przydzielaniu akredytacji, po drugi prasa by go zjadła za coś takiego, a po trzecie w życiu się nie spotkałem abym na formularzu akredytacyjnym załączał swoje zdjęcie! /tak na marginesie.
http://www.cherubicstudio.pl CherubicStudio

..::Uzależniony od zapachu rajdowego paliwa::..
GG: 5422949
mati_WRC
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP