Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 7 lip 2008, 11:29

widać nie tylko Kramar...
http://pl.youtube.com/watch?v=e-XpiR8zIjU
...zwiedzał pobocze w tym miejscu...
http://pl.youtube.com/watch?v=n11nzTu5x ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=Vt91HNRt_ZE

ps.swoją drogą drugiej lidze coraz bliżej do ligi trzeciej, a na pewno większość to strefa spadkowa :?

...na szczęście nie wszystkim :)
http://pl.youtube.com/watch?v=jq4uMEpu8 ... re=related
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lip 2008, 11:37 przez Cogonieznajom, łącznie edytowano 1 raz
Jeżeli szukasz pilota na KZK, KJS lub imprezę o podobnym charakterze z łódzkiego lub najbliższych okolic napisz PW, lub mail: aro1@o2.pl
Cogonieznajom
A6

Postprzez zwibel » poniedziałek, 7 lip 2008, 11:36

Czytając to wszystko nasuwa mi się tylko jedna myśl :? Kto z Was mocno dyskutujących i kombinujących ma chęć postać w jednym miejscu z gwizdkiem od 4 rano w deszczu za 30zł które i tak trzeba wydać na jakieś jedzenie, użerać się z każdym pijakiem i Wielce Foto reporterem. Ilu z was jest w stanie teraz zadeklarować że przyjedzie za ww. profity posędziować???

Inną sprawą żenującą wg mnie jest Media, Foto, czy jak tam sobie wolicie. Ostatnio zapanowała moda na wyciąganie od organizatorów akredytacji. Każdy jeden kupi sobie cyfrówke i kombinuje jak tu ominąć taśmy, sefty itp. W tamtym roku kiedy obsługiwałem pkt.SOS dosłownie nie mogliśmy się od wielce wielmożnych Panów odgonić...bo oni mogą wszystko. Akredytacje powinna dostać telewizja i radio po odpowiedznim przeszkoleniu(ewentualnie wytypowane osoby zatrudnione przez kierowców)!!! A tu każdy zrobi sobie stronkę www z oglądalnością 2-3 wejścia na dzień i chce akredytacje bo bedzie bardziej dumny z siebie.Mało co zna się na bezpieczeństwie-włazi gdzie chce a szare bydło z wiosek podąża za nimi żeby swoim nowyc K750i też zrobić zdjęcie.

EDIT:
Zgadzam się z tym że powinny być do zabezpiecznia odpowiednie firmy, jak to jest w Niemczech typu ADAC, czy w Czechach. W Polsce są też grupy ratownicze które pomagają w zabezpieczeniu i znają się na tym co robią. Miałem okazje z taką grupą współpracować właśnie podczas jednego z rajdów Śnieżki. Często przy rajdzie Karkonoskim AK korzystał z ekip właśnie z Czech (gdzie posiadają nawet własne samochody ratunkowe). Innym pomysłem który u nas już nie wyjdzie a był bardzo dobry to wojsko(niestety zlikwidowali obie jednostki). Tu ludzie naprawde się słuchali, a chłopaki jeżeli byli dobrze przeszkoleni i dobrze ustawieni to wypełniali bardzo dobrze zadanie. Lepsze to niż dreptać po poligonie.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lip 2008, 11:44 przez zwibel, łącznie edytowano 3 razy
http://www.rajdowy.info Obrazek
zwibel
N2

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 7 lip 2008, 11:39

niestety...święta racja zwibel.
Jeżeli szukasz pilota na KZK, KJS lub imprezę o podobnym charakterze z łódzkiego lub najbliższych okolic napisz PW, lub mail: aro1@o2.pl
Cogonieznajom
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 7 lip 2008, 11:44

Oczywscie nik nie czepia się że safeciarze byli kolejnymi po Policjantach ludzmi nie wiedzącymi co się dzieje.wiem bo byłem akurat szybko przy wypadku Włodarczyka (podejrzewam że ty chyba tez tam byłes wnioskujac po twoich wypowiedziach).Zamieszanie było tam potworne,brak koordynacji działan.Wszyscy co tam byli rzucili się na auto jak wsciekłe psy.
Ja tam przybiegłem jak już tłum ludzi stał przy aucie.Stanąłem spokojnie na boku...
ale co do Policji - przeciesz to co oni odprawiali na rajdzie to było zwykłe przeszkadzanie a nie pomoc kibicom.W piątek pojechalismy na przed ostatni odciek Tarnawę.Pytamy się policjanta czy mozna przejechac drogą obok której stali bo widzielismy iż po odwołaniu odcinka Łapanów pojecvhała karetka na Tarnawę i chcacy znalesc odpowiednia droga postanowilismy sie na spokojnie jej trzymac.Gliniarz zamiast wyjsc i poinformowac nas w normlany sposób że nie mozna bo jest to tylko droga dla odpowiednich służb i zawodników pokazał tylko palec że nie wolno.nie odezwał sie ani słowem.
Drugi żalosny przykład Polcji i jej zachowania to już na samym odcinku Tarnawy.
Jesli jest coś zabezpieczone taśma dosc grubo i wchodzic tam nie wolno bo jest to miejsce nie bezpieczne to po kiego grzyba spaceruje tam policjant z pałką oglądajac chyba tylko widoki i zatrzymujac sie przed tasmą gdzie stac nikomu nie było wolno ze względów bezpieczestwa.
to jest ewidneny przykłąd nie poszanowania kibciów i tego o co się Policja "rzuca".Jesli przykłąd sam idzie z góry o to w taki sposób to jak się kibicie inni mają zachowac?
A no tak że bedą stali tam gdzie popadnie,na wypadkowej,w kopertach i innych "dzikich" i najmniej oczekiwanych miejsach.
Ja tych przykładów z Policja tylko na Łapanowie mógbym namnożyc.
Tylko po co?
Każdy zostanie i tak przy swoim zdaniu.
Widac ewidnetnie że sami sobie rady nie dali - lepiej było odwołac drugi dzień.
Oczywscie Safety nie mniej winne.
Mysle ze temat o zabezpieczeniu pwoinnysmy zakończyc bo jakie było każdy widział,zmienic już nic nie zmienimy.
Teraz trzeba się zastanowic co zrobic aby w na nastepnych Rajdach (nie wazne gdzie będzie,Lotos,Elmot inny) nigdy więcej do czegoś takiego jak tutaj nie doszło.
I to jest zadanie dla całego związku PZM-otu

@zwibel: Święta racja,sam już pisałem na forum że jeśli nie powstanie proflesjonalna firma zajmująca sie zabezpieczaniem tego typu imprez to możemy tylko przekrzykiwac się na forum.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 7 lip 2008, 11:54

przekrzykujcie się w stosownym temacie proszę :wink:

:arrow: http://www.autoklub.pl/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Cogonieznajom
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 7 lip 2008, 12:06

Coś na rozluznienie napiętej atmosfery :wink:

http://moto.onet.pl/1496299,4645,2,artykul.html
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez rallyfan2 » poniedziałek, 7 lip 2008, 12:35

polewka napisał(a):Jak tak czytam te wasze relacje to włos się na głowie jeży i serdecznie współczuję tym, którzy jechali tam z odległych rejonów kraju aby zobaczyć (albo i nie) to "widowisko". Bogu dzięki, ja wybrałem w ten weekend wyjazd na Bohemie i żałować nie mam czego.
Jak to cholera jest, że w Czechach ani razu nie widziałem policji w krzakach zaczajonej na kibiców i rajdowców (nasi to chyba przede wszystkim na tych drugich się czają)? Tam nie dość, że najodleglejsze odcinki w pętli były oddalone od siebie o 15 min spokojniej, przepisowej(!) jazdy, to jeszcze policja pomagala nam parkować i pilnowała tylko tego aby parkować, tak by się nie zablokować przy wyjeździe.
Jakim debilem trzeba być aby blokować dojazd do oesu, tak jak to wynika z Waszych opisów, na 2 km przed trasą!? Tam kurna, na każdy oes miałem podejścia góra 300m! Żadnych problemów, policjant nawet nas pokierował jak się zgubiliśmy. Zupełnie inny świat.
Rajdy w naszym kraju schodzą na psy i jak tak dalej pójdzie to nie będzie ani komu w nich jeździć ani komu ich oglądać. I spełni sie sen dziadków z PZMotu, nikt im nie będzie d.... zawracał jakimiś rajdami, będą się mogli na caravaningu skoncentrować i dla nich będzie gitarka.
Z całym szacunkiem, ale aby oglądać 36 (!!!) załóg w RSMP i dymać 300km w jedną stronę, a potem jeszcze 2 km w deszczu iść do oesu, który jeszcze odwołają - to ja chęci na takie coś nie mam. Wolę jechać do Czech, oglądać 30-40 N4 (co z tego, że ponoć słabiej jeżdżą - choć skoro Ruta u nas punktuje to może i stwierdzenie, że ich kierowcy są słabsi od naszych - pomijam Krestę i Pecha, bo to jest klasa - już jest nieaktualne?), kilka S2000, do tego jedzie 40 aut w klasie historycznej. I jakoś można taki rajd zrobić. Tylko organizatorzy muszą chcieć, kierowcy muszą czuć, że ktoś dla nich coś robi, a i kibice muszą mieć zabawę a nie marszobiegi połączone przypadkowo z rajdem (jak zdążą dojść na czas do oesu).
To już kolejny taki epizod z rajdami w Małopolsce. Czas chyba pozwolić im skupić się na zlotach caravaningu....

Nie przesadzaj ze jest tak rewelacyjnie http://pl.youtube.com/watch?v=aqB2Fc3kWcg
rallyfan2
A6

Postprzez majkos » poniedziałek, 7 lip 2008, 12:50

Nie byłem w miejscu wypadku Ariela i Ani. Gdybym tam był to na pewno nie stałbym z boku, tylko po rozpoznaniu sytuacji namówił safety, by zatrzymał następną rajdówkę i przekazał co się dzieje, by mogli zawiadomić SOS. A gdyby on tego nie zrobił sam bym zatrzymał... Ale tu się dużo miele językiem, a gdy przyjdzie co do czego to właśnie stoi się z boku, albo leci zobaczyć co się stało. Ale już o tym mówiłem w innym miejscu i tam faktycznie można o tym pisać. Ale po co?? I tak dalej, poza paroma przypadkami, większość tylko gada...
Pozdrawiam
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 7 lip 2008, 13:03

majkos napisał(a):Nie byłem w miejscu wypadku Ariela i Ani. Gdybym tam był to na pewno nie stałbym z boku, tylko po rozpoznaniu sytuacji namówił safety, by zatrzymał następną rajdówkę i przekazał co się dzieje, by mogli zawiadomić SOS. A gdyby on tego nie zrobił sam bym zatrzymał... Ale tu się dużo miele językiem, a gdy przyjdzie co do czego to właśnie stoi się z boku, albo leci zobaczyć co się stało. Ale już o tym mówiłem w innym miejscu i tam faktycznie można o tym pisać. Ale po co?? I tak dalej, poza paroma przypadkami, większość tylko gada...
Pozdrawiam

Ja się nie mieszałem z prostej przyczyny,z wielkiego krzyku mój akurat jeako jedynej osoby był by najmniej słyszany.Zamieszanie było naprawde spore,wiec uznałem że kolejna osoba była by tylko zbędna.
Zreszta jeden z safacierzy chyba ruszył głowa i zatrzymał Budyna w Skodzie bo to on jechał za Wlodarczykiem.Przy tej akcji wyszło brak skoorydynowania i ułozenia na spokojnie planu działania.Poprostu było jedno wielkie zamieszanie.Stojac tak z boku to dopiero zauważyłem przy tym nie miłym zdarzeniu jak trzba miec sporo umiejętnosci wiedziec co gdzie jak aby to wszystko pooukładac tak aby miało rece i nogi.
Wiec safceirze doświadczeni mile widziani na odcinkach przy zabezpieczeniu.
W dodatku jak więszkosc czytała tutaj na forum dosżło jeszcze jakby to rzecz,naruszenia nietykalnosci cielesnej poprzez użycie płaki przez jednego z panów :?
Mysle że nie ma co się wiecej przekrzykiwac na ten temat.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez micz » poniedziałek, 7 lip 2008, 13:08

Krzysiek_WrC napisał(a):Myślę że takie filmiki powinny przestac byc wrzucane w internet,teraz mamy ewidenty przykład jak wykorzystano materiał do propagandowego artykułu.
No coments :?

Jakiego propagandowego. Robie relację z rajdu i 3/4 bedzie dotyczyło fatalnej organizacji.

Na strefie nie było kierowcy, ktory powiedział by dobre słowo. Wszyscy narzekali na organizację, zabezpieczenie a także na dziwne działania ZSS
(Flodin za wczesnie wjeżdża na PKC.Potem opuszcza serwis i próbuje wjechac raz jeszcze o czasie. ZSS nakłada karę, która potem cofa-mam zresztą wyniki bez tej kary-. Po interwencji zawodników kara zostaje przywrócona).

Dodatkowo safety bez najmniejszego chociażby pojęcia o zachowaniu szybko jadacego auta i ustawianiu ludzi na oesie. Ignorowanie mediów i utrudnianie im pracy. Brak zabezpieczenia medycznego (patrz:czas oczekiwania na pomoc dla Skrzywana).

Z drugiej strony minuta kary dla Typy za brak Naklejki, kary finansowe za wszystko.

Dla mnie organizatorzy to - banda idiotów i ignorantów, którzy nie powinni organizowac zadnych imprez motoryzacyjnych.

A na koniec cytat z wywiadu jakiego udzielił mi mariusz Suss-rzecznik prasowy Subaru
"to był jedne z najlepiej zabezpieczonych rajdów.był tak precyzyjnie przygotowany, że ja po 10 latach interesowania sie sportem motorowym nie widziałem tak precyzyjnie zabezpieczonego rajdu"

A jak wspomniałes o klubach, na Krakowskim byłes? Źle był zorganizowany? Zrobił sie jakis pier.... kompleks rajdów w Krakowie możecie mnie Tu zjeśc ale swojego zdania nie zmienie.

Byłem na krakowskim. Matoły jako safety. Oesy po prostych z vmax grubo ponad rozsadna granicę i zbyt wysokie średnie.
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 7 lip 2008, 13:58

@micz;
Nie chodziło mi o to ze zle zrobiłes iż nagrałeś,tylko o to że gazeta wykorzystała to w nie zbyt dobrym celu>owszem że trzba mówic o złym zbazpieczeniu,od tego się nie ucieknie.ale po takich artykułach w głowach ludzi mających do czynienia z Rajdem raz w roku (okoliczni mieszkańcy) nasuwa sie odrazu stwierdzenie; nie pozwolic im nastepnym razem.
Sam przed wczoraj po komunikacie w radiu iż Policja postanowiła przerwac rajd usłyszałem że "dobrze zrobili,rajdy są nie potrzbne.Wywiez ich wszystkich w szczere pola ogrodzic betonowym płotemi niech tam jeżdza i się zabijają bo stanowią zagrożenie dla zwykłego obywatela" .
no teraz sam napisz co i jak może zareagowac zwykły Kowalski po takim tekscie?
Wygłosi tą samą teorię że ktoś kto startuje w rajdach i ludzie jeżdzacy na rajdy są zagrożeniem dla innych i powinno się ich wywozic w szczere pola aby tam sie pozabijali
Po czymś takim,takie opinie wśród okolicznych mieszkańców mających swoje domy blisko potencalnych oesów będa krążyc :roll:
Smutne a prawdziwe.
Zobaczysz że jeszcze troche a ludzie bedą protestowac przeciwko rozgyrwaniu rajdów w okolicy.A wszytko ta piekielną machine nakręcaja media.

P.S: czy spotkał się z was ktoś z jakimś artykułem w tym roku w miarę dobry na temat Rajdu od strony sportowej?
Ja nie....chyba że w WRC.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 7 lip 2008, 15:00

na tych filmikach dokładnie widac jakie było zabezpieczenie, stał tam dokładnie jeden safeciarz który generalnie stał i się patrzył, na szczęście w tym właśnie miejscu nie było aż tak drastycznych dzwonów tylko standardowe przygody rajdowe a nawet jakby coś groźniejszego się działo to byli tam kibice którzy nie raz i nie dwa byłi na rajdzie co widac na ostatnim filmiku, gdzie jedna osoba biegnie zwalniac pozostałe załogi a reszta wyciąga rajdówkę, jedyną rzeczą jaką zrobił ten safeciarz było rozciągnięcie taśmy miedzy przejazdami PZM a MP
aha i jeszcze jedno: pokazany zakręt jest zaznaczony jako punkt 10 na Ujanowicach do krzyżówki z punktu 12 było tylko dwóch safeciarzy po jednym na punkcie 10 i 11 za to na 12 było kilku oraz policja nie muszę mówic że miedzy 10 i 12 jest przynajmniej około 2km - to ma byc zabezpieczenie?? to chyba ma byc kpina ja tą trasę pokonałem bez najmniejszych protestów 15min przed startem pierwszej załogi z PZMtu

generalnie powtarzac nie będę tego co mówi większośc ale tak jak powiedział mi na Polskim kibic z Małopolski - "nie polecam rajdów w Krakowie" - teraz już wiem dla czego
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez nick555 » poniedziałek, 7 lip 2008, 15:04

majkos napisał(a):...I tak dalej, poza paroma przypadkami, większość tylko gada...

ot majkos speecjalistów u nas w tysiącach niestety, ale jak co do czego...
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 7 lip 2008, 15:24

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na pierwszym zdjęciu pięknie widać jak na wprost do zakrętu stoją ludzie. Pięknie (tym razem NIE) widać gdzie jest i co robi policja. Więcej pytań nie mam.
Cogonieznajom
A6

Postprzez Zajcev » poniedziałek, 7 lip 2008, 15:29

Cogonieznajom napisał(a):

na pierwszym zdjęciu pięknie widać jak na wprost do zakrętu stoją ludzie. Pięknie (tym razem NIE) widać gdzie jest i co robi policja. Więcej pytań nie mam.

przed ostatnim przejazdem nawet nie mial kto tasmy zalozyc... przejechaly "PZMoty" tasm dalej nie bylo, ale OS pozniej odwolano..
Zajcev
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP